2 Δεκ 2009

Καθυστερεί η ψηφιακή τηλεόραση στήν Ελλάδα -αλλά η λεηλασία έχει αρχίσει

Μια πολιτεία που μπορεί πολύ εύκολα να καταγγέλλει ακόμη και το δικό της παρελθόν ή παρόν, αλλά να αδυνατεί να πάρει έντιμες και διαφανείς αποφάσεις επί είκοσι χρόνια τώρα, θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είχε ως αντικείμενο την ψηφιακή τηλεόραση με ακρόαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ).
Η διακομματική διαπίστωση είναι, ότι λόγω της παρελκυστικής τακτικής όλων των κυβερνήσεων από 1989, όχι μόνον το 2012 δεν θα είναι έτοιμη η χώρα στο ραντεβού με την ψηφιακή εποχή, αλλά ούτε και το 2015. Ως αποτέλεσμα, μια κρατική περιουσία 17 - 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνιστά, κατά τις εκτιμήσεις της ΕΕΤ&Τ, την αξία της ψηφιακής ζώνης συχνότητας, παραμένει αναξιοποίητη.
Ακόμη δεν...
Η διαδικασία αδειοδότησης θα έπρεπε να είχε αρχίσει από χθες, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Λεων. Κανέλλος. Ομως, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ούτε η κοινή υπουργική απόφαση με τον χάρτη συχνοτήτων, ούτε το συνοδό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά κι ακόμη αν υπήρχαν θα χρειάζονταν μόνον για την αδειοδότηση των κεραιών 2-2,5 χρόνια με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Αγγ. Συρίγος ανέφερε με γλαφυρό τρόπο ότι για μια άδεια κεραίας απαιτείται εμπλοκή της ΥΠΑ, της Ε.Ε. Ατομικής Ενέργειας, της ΕΕΤ&Τ, καθώς και περιβαλλοντική άδεια, άδεια του δασαρχείου και πολεοδομική άδεια.
Κι αυτά πέραν του πονοκεφάλου που γεννά η απαίτηση της μίας μόνον εταιρείας που μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται στον χώρο, τον ψηφιακό πάροχο DIGEA, που ζητεί πάρκο για 142 κεραίες.
«Αν δεν κάνει το καθήκον της κι αυτή η κυβέρνηση, τότε τον δημόσιο αυτό πλούτο θα τον οικειοποιηθούν οι βαρώνοι», υποστήριξε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, που κατήγγειλε την κρατική τηλεόραση ότι «ήταν η αρχή της νέας ανωμαλίας», όταν άρχισε να εκπέμπει ψηφιακά πριν εκδοθεί ο σχετικός νόμος του 2007, ενώ πιο οξύς ο κ. Γ. Φλωρίδης συνέχισε ότι «ακολούθησαν κι οι υπόλοιποι με τη δοκιμασμένη συνταγή της προσωρινότητας να εξασφαλίσουν τη μονιμότητα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, όπως έγινε με την αναλογική τηλεόραση. Ο ίδιος ο νόμος οργανώνει τη διαφθορά», συνόψισε. Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Μιλ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον νόμο του 2007 ως «φωτογραφικό αποκλειστικά για τα συμφέροντα των σημερινών καναλαρχών» και διερωτήθηκε «μήπως το παιχνίδι είναι σημαδεμένο ήδη από σήμερα».
Σκοπίμως
Σε ερώτηση όμως του κ. Παυλόπουλου προς τον κ. Κανέλλο, ο πρόεδρος της ΕΕΤ&Τ απάντησε ότι η διαφάνεια δεν είναι θέμα του νόμου, αλλά ορθής εφαρμογής του. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε σκόπιμη τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Τα κριτήρια της αδειοδότησης υπάρχουν; Αυτοί που θα πάρουν την άδεια τι θα πληρώσουν; - ρώτησε από την πλευρά του ο κ. Τηλ. Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ), αλλά δεν πήρε απάντηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρα από τις καθυστερήσεις, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Συρίγος, είναι η φοβερή γραφειοκρατία, ενώ και πάλι με γλαφυρό τρόπο ανέφερε ότι για να ξηλωθεί το κοντέινερ ενός παράνομου σταθμού στον Υμηττό, πέρα από τους «μπράβους», τους «τσιλιαδόρους» και τη φοβερή ακτινοβολία, απαιτούνται και εννέα κρατικοί φορείς για να επιτευχθεί.
Πηγή:Καθημερινή Φ. Καλλιαγκόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς