30 Νοε 2009

Αν ήμουν πρόεδρος…


Αν ήμουν πρόεδρος της ΕΡΤ και ήθελα να μειώσω το κόστος του οργανισμού:
1) θα καταργούσα τους 2 εντεταλμένους συμβούλους και τους 11 συμβούλους του προέδρου.
Ο πρόεδρος διορίζεται για να κάνει μια δουλειά που υποτιθεται ότι την γνωρίζει. Αν έχει απορίες υπάρχουν γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι που μπορούν να τον διαφωτίζουν.
2) θα καταργούσα τις μικτές συμπαραγωγές.
Το πιο αμαρτωλό κομμάτι των παραγωγών στο οποίο η ΕΡΤ βάζει όλες τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της και ο ιδιώτης παραγωγός βάζει απλά την υπογραφή του.
3) θα χρησιμοποιούσα τα βαν και τα συνεργεία της ΕΡΤ
και δεν θα νοίκιαζα ιδιωτικά συνεργεία που αποδεδειγμένα παρανομούν χρησιμοποιώντας ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους
4) θα καταργούσα τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Εν έτει 2010 και με 15 τηλεπεριοδικά δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΕΡΤ να διαθέτει περιοδικό. Οι εργαζόμενοι της μπορούν να απασχοληθούν σε άλλα τμήματα που τους χρειάζονται.
5) θα απέσυρα την ελληνική συμμετοχή από τη Eurovision, εφόσον δεν καλυπτόταν εξ΄ολοκλήρου το κόστος της από χορηγούς.
Μη ξεχνάτε ότι τα κέρδη της ΕΡT από τη Eurovision προέρχονται από τη μετάδοση του διαγωνισμού, που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη λόγω συμμετοχής στην EBU να κάνει. Επιπλέον, θα διεκδικούσα δικαστικά απ’ όλα τα κανάλια δικαιώματα για τα πλάνα του διαγωνισμού που προβάλλουν παρανόμως.
6) Θα καταργούσα παρωχημένους και “γραφικούς” θεσμούς
όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Καρναβάλι της Πάτρας και της Ξάνθης, ο -πρόσφατος- χορός του Δημάρχου και λοιπές ρουσφετοεκδηλώσεις…
7) Θα μετακυλούσα στην εκκλησία το κόστος μετάδοσης των διαφόρων λειτουργιών και της εκπομπής Αρχονταρίκι, στο ΥΠΕΘΑ το κόστος του ανεκδιήγητου “Με αρετή και τόλμη” και στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα δελτία καιρού για τους αγρότες και λοιπές εκπομπές.
8 ) Θα οργάνωνα το αρχείο και θα το εκμεταλλευόμουν εμπορικά.
Όλο αυτό το υλικό που τόσα χρόνια κατακλεύουν τα ιδιωτικά κανάλια και οι εφημερίδες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ενώ δεκάδες προγράμματα που τώρα καταστρέφονται στα υπόγεια της ΕΡΤ θα μπορούσαν έναντι κάποιου τιμήματος να αξιοποιηθούν σε προσφορές εφημερίδων και περιοδικών.
9) Θα εξορθολόγιζα τη λειτουργία της Ψηφιακής τηλεόρασης.
Γιατί να έχει η ΕΡΤ ένα κανάλι με ταινίες β’ και γ’ προβολής που δεν το παρακολουθεί κανείς; Γιατί αντί των τεσσαρων ψηφιακών καναλιών δεν γίνεται ένα με ουσιαστικό πρόγραμμα; Δηλαδή αθλητικά, ταινίες, ενημέρωση και φυσικά όλα αυτά με υποτιτλισμό και τις λοιπές ευκολίες για τα ΑΜΕΑ; Γιατί στο υπόλοιπο φάσμα να μην μεταδίδονται τα υπόλοιπα κανάλια της ΕΡΤ, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να τα παρακολουθούν με ψηφιακή ποιότητα εικόνας και ήχου;
10) Θα εκμεταλλευόμουν το σημαντικότατο δίκτυο κεραιοσυστημάτων.
που διαθέτει σε όλη την επικράτεια η ΕΡΤ και θα φιλοξενούσα στις εγκαταστάσεις μου – μετά από συμφωνίες ιδιωτικά κανάλια ή τον ψηφιακό πάροχο Digea.
11) Θα εκμεταλλευόμουν την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ.
Η Κρατική ραδιοτηλεόραση διαθέτει σημαντικές εκτάσεις στον Άγιο Στέφανο, την Περαία Θεσσαλονίκης, τα Άνω Λιόσια, την Αυλίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας που παραμένουν αναξιοποιήτες, ενώ πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεραίες καθώς βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πουλώντας ή ενοικιάζοντας για πολλά χρόνια τέτοιες εκτάσεις η ΕΡΤ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της.
12) Θα επανεκπαίδευα το προσωπικό της ΕΡΤ στις νέες τεχνολογίες
και εφόσον διέθετα και τα κατάλληλα μηχανήματα θα έβγαινα στην αγορά. Για παράδειγμα η ΕΡΤ θα μπορούσε να διαθέτει τα βαν, τα στούντιο, τα συνεργεία της, τα γραφικά της σε ιδιώτες και εταιρίες παραγωγής όπως ακριβώς κάνει το BBC και όλα τα μεγάλα κανάλια του κόσμου.
13) Θα καταργούσα τα πανάκριβα συμβόλαια
από τη Disney που παίζει στις 11 το βράδυ, μέχρι τα πανάκριβα συμβόλαια με ομάδες Α’ εθνικής και αμερικάνικα στούντιο για να κάνει το Lost 3% στην ΕΤ1. Η ΕΡΤ έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει προσπορίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα τηλεθέασης.
Αν όλα αυτά, και πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, δεν απέδιδαν τότε θα έπρεπε να μπουν στο τραπέζι και τα σενάρια της συρρίκνωσης της ΕΡΤ, της μείωσης του προσωπικού κλπ κλπ.
Αλλά δεν ξεκινάς “καθαρίζοντας” τον πιο αδύναμο κρίκο αυτής της υπόθεσης…
Ένας συμβασιούχους της ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς