1 Δεκ 2009

Xρέωση διαδικτυακών εκδόσεων 3 εφημερίδων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθείται από την παγκόσμια βιομηχανία των μίντια το «πείραμα» του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Johnston Press, οι διαδικτυακές εκδοχές τριών εφημερίδων του οποίου ξεκίνησαν από χθες να χρεώνουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα του ομίλου, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των μεγαλυτέρων της Βρετανίας, συμμετέχουν οι περιφερειακές εφημερίδες της Αγγλίας Northumberland Gazette, Whitby Gazette και η σκωτσέζικη Southern Reporter.
Τα τρία παραπάνω έντυπα χρεώνουν την τρίμηνη συνδρομή, με την οποία ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους, με το ποσό των 5,50 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Johnston Press εκδίδει περισσότερες από 300 εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι τα έσοδα του ομίλου από τη διαφήμιση μειώθηκαν πέρυσι κατα 32,7%, ενώ και η κυκλοφορία των εντύπων που κυκλοφορεί παρουσιάζει πτωτική τάση.
Τι λένε οι δημοσιογράφοι
Η διεύθυνση του ομίλου υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πείραμα», με στόχο να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της χρέωσης περιεχομένου, αλλά η Ενωση Βρετανών Δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι η επιβίωση των εφημερίδων στην εποχή του Διαδικτύου προϋποθέτει πριν απ’ όλα την αναβάθμιση του ρεπορτάζ. «Αν κάποιος όμιλος επιθυμεί να χρεώνει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της διαδικτυακής εκδοχής των εντύπων που εκδίδει, τότε οφείλει να εξασφαλίσει τη μοναδικότητα και την υψηλή ποιότητα του ρεπορτάζ», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Βρετανών Δημοσιογράφων, Μπάρι Φιτζπάτρικ. «Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρήστης δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα προτιμήσει να ενημερωθεί από ιστοσελίδες που δεν χρεώνουν», συνέχισε ο ίδιος.
Τον περασμένο μήνα, ο Μέρντοχ είχε υποστηρίξει ότι θα κινηθεί προκειμένου να αποτρέψει τη αναδημοσίευση ειδήσεων που προέρχονται από τις εφημερίδες ομώνυμου ομίλου από την Google.
πηγη: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς