9 Φεβ 2010

ΠΟΣΠΕΡΤ : Οι "εμπειρογνώμονες" πλουτίζουν και το προσωπικό απαξιώνεται

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
8.2.2010
Ο ερχομός μιας νέας ηγεσίας στην ΕΡΤ, μέχρι τώρα συνεπάγονταν την άμεση σχεδόν κατάληψη θέσεων – οργανικών ή μη – από εξωϋπηρεσιακούς “συμβούλους”, “εμπειρογνώμονες”, “συντονιστές” κ.α., που κατά τεκμήριο είναι γνωστοί γνωστών της νέας διοίκησης.
Αν και προβλέπεται στο οργανόγραμμα ότι αυτές οι θέσεις, μπορούν να καλύπτονται και από το προσωπικό της ΕΡΤ, εν τούτοις καταλαμβάνονταν πάντα ή σχεδόν πάντα από αλεξιπτωτιστές, που πληρώνονταν – και εδώ έχουμε ένα παράλογο – πολλαπλάσια κι από το υψηλότερα αμειβόμενο προσωπικό καριέρας, που θα επιλέγονταν για το ίδιο πόστο. Η πρόσληψη ειδικών από την αγορά είναι κάποτε απαραίτητη. Αλλά ως εξαίρεση. Όχι ως κανόνας.
Στη συνέχεια το φαινόμενο συνήθως εξελίσσονταν ως εξής : Οι υποτιθέμενοι ειδικοί που αμείβονταν ηγεμονικά από την ΕΡΤ, αποκόμιζαν εμπειρία, που ακολούθως μετέφεραν στον επόμενο εργοδότη τους, χωρίς όμως να προσφέρουν στην ΕΡΤ αυτά για τα οποία προσλήφθηκαν, ενώ άλλοτε φανερά κι άλλοτε παρασκηνιακά, ασκούσαν διοίκηση στήνοντας κατά το κοινώς λεγόμενο, το δικό τους μαγαζί μέσα στην ΕΡΤ. Έχριζαν εαυτούς αρμόδιους σε ότι τους “γυάλιζε” και λειτουργούσαν με την ανοχή και στο όνομα κάποιου ισχυρού προστάτη τους. Εννοείται ότι η προσφορά αυτών των ετερόφωτων “σοφών” σε σχέση με τα κέρδη τους, ήταν – με ελάχιστες εξαιρέσεις – ελάχιστη. Ενίοτε και μηδενική. Θα μπορούσε δε κάποιος κακόπιστος, να εικάσει ότι οι εν λόγω ουρανοκατέβατοι, όντες εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και αμειβόμενοι από αυτή, λειτουργούσαν προς το συμφέρον του μελλοντικού τους εργοδότη και σε βάρος της ΕΡΤ. Όλα αυτά αποτελούν λόγους σοβαρής απαξίωσης του μόνιμου προσωπικού, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα μπορούσε να προσέφερε πολύ καλύτερες, και οικονομικότερες υπηρεσίες απ΄ ότι οι δήθεν ειδήμονες.
Επειδή επί σειρά ετών έχουμε υποφέρει από τέτοιους “επαγγελματίες”, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα :
1. Οι έξωθεν προερχόμενοι, θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένα γνώσεις, κύρος και να προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες. Παρόμοια με τους γραμματείς των υπουργείων, να επιλέγονται με βάση τα βιογραφικά τους, την εμπειρία τους κλπ, με ανοικτή διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας, στην οποία να έχει βεβαίως πάντα το δικαίωμα συμμετοχής και το προσωπικό της ΕΡΤ. Θα αποτελούσε μια καλή αρχή (πάντα στο πνεύμα της διαφάνειας), αν οι αμοιβές των εν λόγω θέσεων, δημοσιοποιούντο εξ αρχής.
2. Οι μηχανισμοί της ΕΡΤ πρέπει να απαγορεύουν στους κατά καιρούς συμβούλους, συντονιστές και λοιπούς, να ασκούν διοίκηση επεμβαίνοντας παρασκηνιακά και πάντοτε αδαπάνως (αφού την ευθύνη έχουν πάντα οι υπηρεσιακοί παράγοντες), προσπαθώντας να δικαιολογήσουν με αυτό τον τρόπο την ανάγκη της ύπαρξής τους, το προφίλ του καταξιωμένου και τις υψηλές συνήθως αμοιβές τους.
3. Τέλος η ΕΡΤ να σταματήσει να εκπαιδεύει προσωπικό για τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που δεν αναπτύσσει τα δικά της στελέχη. Αντί να ρουσφετολογεί βολεύοντας ημετέρους, ας αναδείξει στελέχη από τα σπλάχνα της, που θα διοχετεύσουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην επόμενη γενιά, ώστε να παγιωθεί η διαχρονικά άρτια επαγγελματική παρουσία της σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Άλλωστε είναι η ΕΡΤ που διέθεσε πρώτη στην αγορά επαγγελματίες του είδους, που αποτέλεσαν τη μαγιά στην ανάπτυξη των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Μπορεί και πάλι να γίνει φυτώριο εξειδικευμένων και καταρτισμένων επαγγελματιών. Διαθέτει και το υλικό και τις ικανότητες.
Πιστεύοντας ότι η θετική αντιμετώπιση των παραπάνω, θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της ΕΡΤ και στη δημιουργία κινήτρων για το προσωπικό, προτρέπουμε τη νέα διοίκηση να τα λάβει σοβαρά υπόψιν.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε εκ των προτέρων συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια υλοποίησής τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς