2 Οκτ 2010

ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γιαυτό που είστε


Η Ναόμι Κλάϊν, διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που θεωρείται η «Πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, μιλάει για τον ρόλο του ΔΝΤ και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» (Τhe Shock Doctrine) το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί , ερευνά συνεχώς σημαντικά θέματα προσφέροντας μία εναλλακτική ματιά στα πράγματα. Ανάμεσα σ΄αυτά είναι και η δράση του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), τη Ρωσία και τώρα στην Ελλάδα.

Γεννημένη στο Μόντρεαλ το 1970 όπου η αριστερή οικογένειά της μετανάστευσε το 1967 από τις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσής της στον πόλεμο του Βιετνάμ επηρεάστηκε από το έντονα πολιτικοποιημένο οικογενειακό της περιβάλλον. Συνέχισε την «παράδοση» και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής της, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική αριστερά ώστε να θεωρείται από πολλούς ως διάδοχος του Νόαμ Τσόμσκι.

Η άποψη της (όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη σε πρωινή ελληνική εφημερίδα) σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν καταπέλτης. Είπε μεταξύ άλλων:

---«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει, στην πρώτη φάση, ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος».

---«Στην αρχή της κρίσης με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Επεσήμαινα μάλιστα, το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου, όταν είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες την κρίση με τις τράπεζες.

---«Μετά το κλίμα σταδιακά άλλαξε. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση» για να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου. Κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

---«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, κατά μία έννοια. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων». Και το τελευταίο και θανατηφόρο:

---Μετά και την εμπειρία της Αργεντινής το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Μην ξεχνάτε ότι είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο το σώσατε από τη χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς