23 Ιαν 2012

Αλλαγές εταιριών που εκδίδουν τίτλους εφημερίδων

Έντονη είναι τον τελευταίο καιρό η τάση της αλλαγής εταιρειών που εκδίδουν τους τίτλους των εφημερίδων. Η “Χ. Κ. Τεγόπουλος” στην αίτησή της μιλάει για τη διατήρηση του τίτλου “μέσα από ένα νέο εταιρικό σχήμα με συμμετοχή νέων μετόχων”.


Στην “Καθημερινή” έγινε απόσχιση κλάδου και ήδη η εφημερίδα κυκλοφορεί από την εταιρεία “Καθημερινές εκδόσεις” και ενώ τα περιοδικά του ομίλου μετακινήθηκαν στον εκδοτικό οίκο “explorer». Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία χωρίς αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς.

Λίαν, προσφάτως η «Εξέδρα» από την «RateNews ΑΕ» στη “RateNews ΕΕ», ενώ πριν από ένα χρόνο το «Έθνος» μετακόμισε από τη μητρική εταιρεία του Πηγάσου στις «Εκδόσεις Έθνος» (πρώην Ροδον ΑΕ») Είναι δε χαρακτηριστικό πως πλέον οι 3 εφημερίδες του ομίλου εκδίδονται από διαφορετικές εταιρείες, δηλαδή εκτός από τη μετακίνηση του «’Εθνους» η «Ημερήσια» εδώ και χρόνια κυκλοφορεί από την «Ημερησία ΑΕΕ», ενώ το «Goal News» εκδόθηκε απευθείας από θυγατρική, τη «Sport Plus».

Η κεντρική ιδέα συνήθως είναι πως ο τίτλο είναι σε κάποια εξωχώρια εταιρεία, όπως συνέβαινε με την περίπτωση του Sportime» με τους ιδιοκτήτες του να αλλάζουν κάθε τόσο εταιρείες αφήνοντας «τρύπες» παντού. Μετά το μοντέλο με την περίπτωση του «Ελεύθερου Τύπου» άλλαξε. Ο τίτλος από τη Γιάννα Αγγελοπούλου πουλήθηκε στους Δ. Μπενέκο και Α. Σκαναβή και η εφημερίδα κυκλοφόρησε από άλλη εταιρεία με το 1/3 του προσωπικού. Μέσα σε δύο χρόνια ο τίτλος του «Ελεύθερος Τύπου» άλλαξε 3 εταιρείες, από τη «DBAS Εκδοτική» στην «Ελεύθερος Τύπος Εκδοτική» , στη και λίαν συντόμως στη SABD εκδοτική».

Κάθε περίπτωση αλλαγής εταιρείας με τη διατήρηση του τίτλου στη ζωή είναι ξεχωριστή περίπτωση, το προφανές όμως για τα μεγάλα συγκροτήματα είναι πως ευνοεί ενδεχόμενες συγχωνεύσεις.


“Παρόν” 22.01.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς