10 Σεπ 2010

Σε ιδιώτες θέλει να δώσει τον έλεγχο του Ιντερνετ η Κομισιόν

του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σθεναρή αντίσταση στην απόπειρα της Κομισιόν να συναινέσει στις πέραν του Ατλαντικού επιταγές της για πλήρη έλεγχο του Διαδικτύου από ιδιώτες, στο όνομα καταπολέμησης της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων (ACTA), φέρονται αποφασισμένοι να προβάλουν 380 ευρωβουλευτές, που έχουν συνυπογράψει, μέχρι τώρα τη γραπτή δήλωση του αντιπροέδρου του Ε.Κ. Σταύρου Λαμπρινίδη και τεσσάρων συναδέλφων του, με την οποία ζητείται πλήρης διαφάνεια στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σε χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λαμπρινίδης, ο Γάλλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Φρανσουά Καστέξ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάνδρο Αλβάρο και η Τσέχα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Ζουζάνα Ροΐτχοβα, αποκάλυψαν ότι τα έγγραφα των σχετικών διαπραγματεύσεων και το τελικό κείμενο της συμφωνίας χαρακτηρίζονται ως απόρρητα και δεν δίνονται προς ενημέρωση στους ευρωβουλευτές.

«Στόχος» όλοι οι χρήστες
Ωστόσο, συμπλήρωσαν, διαφαίνεται ότι έχουν απαλειφθεί από το κείμενο τόσο οι αρχικές απαράδεκτες προβλέψεις για την παγκόσμια υιοθέτηση επικίνδυνων νόμων τύπου HADOPI όσο και προβλέψεις για την ποινικοποίηση απλών χρηστών του Διαδικτύου για μη εμπορικού χαρακτήρα συμπεριφορές ή άλλες που προέτρεπαν στην καθημερινή παρακολούθηση όλων των χρηστών, ύποπτων και μη, από ιδιωτικές εταιρείες.

Μιλώντας στην «Ε», ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι με την υιοθέτηση της γραπτής δήλωσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει μεν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τους δημιουργούς, αλλά επιμένει στο ότι η καταπολέμηση της πειρατείας πρέπει να γίνεται χωρίς ακρότητες, χωρίς τη συλλογική παρακολούθηση των χρηστών και στη βάση νόμιμων διαδικασιών που σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς