19 Δεκ 2012

Tελεσίγραφο στη Google από την ΕΕ


Μέχρι τον Ιανουάριο η Google θα πρέπει να έχει εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά τις καταγγελίες ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου «θάβει» τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.


«Από την έναρξη των προκαταρκτικών συνομιλιών μας με τη Google τον Ιούλιο, οι μεταξύ μας διαφορές έχουν περιοριστεί» δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ. «Στη βάση της προόδου που επιτεύχθηκε, περιμένω η Google να παρουσιάσει ένα λεπτομερές κείμενο δεσμεύσεων τον Ιανουάριο του 2013» είπε.

Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010, όταν ανταγωνιστές της Google υπέβαλαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα αναζήτησης στη μηχανή της Google εμφανίζουν κατά προτεραιότητα δικές της υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το BBC, η αντιμονοπωλιακή έρευνα εστιάζεται σε τέσσερα ζητήματα:

- Τον τρόπο με τον οποίο οι σελίδες της Google εμφανίζουν τις δικές της υπηρεσίες αναζήτησης (για εικόνες, ειδήσεις κλπ) σε μια ξεχωριστή κάθετη στήλη, κάτι που δεν εφαρμόζεται για τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες.
- Το γεγονός ότι η Google «αντιγράφει περιεχόμενο» από άλλους δικτυακούς τόπους και το χρησιμοποιεί σε δικές της υπηρεσίες.
- Την «αποκλειστικότητα» με την οποία η Google πουλά διαφημιστικό χώρο στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης
- Τους περιορισμούς που επιβάλλει στους διαφημιζόμενους που επιθυμούν να μεταφέρουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Αν η Google βρεθεί ένοχη μονοπωλιακών πρακτικών και δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν, κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς