21 Φεβ 2010

Η πολλή TV μικραίνει τη ζωή


Σύμφωνα με πολυετή έρευνα που ολοκληρώθηκε προσφάτως στην Αυστραλία, όσοι ασκούνται με μανία στην παρακολούθηση τηλεόρασης κινδυνεύουν να πάθουν μεγάλη ζημιά.

Και όταν λέμε με μανία, εννοούμε πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως. Πράγμα που φέρνει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μιας και (σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB για τη σεζόν 2008-2009) κουτουλάμε απέναντι από τον τηλεοπτικό δέκτη κατά μέσον όρο 261 λεπτά την ημέρα. Περνάμε δηλαδή το όριο της επικινδυνότητας κατά τουλάχιστον 20 λεπτά...

Η μελέτη αφορούσε 8.800 άνδρες και γυναίκες από την Αυστραλία, άνω των 25 ετών, δίχως προηγούμενο ιστορικό καρδιοπαθειών.
Τους παρακολούθησαν οι ερευνητές του Australian Diabetes Obesity and Lifestyle Study επί μια εξαετία και βάλε και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Αυτούς που βλέπουν τηλεόραση κάτω από δύο ώρες την ημέρα, εκείνους που μαγεύονται από την TV δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα και όσους σπάνε όλα τα ρεκόρ με τηλοψία άνω των 4 ωρών την ημέρα.
Μέτρησαν το βάρος τους, μέτρησαν τα σάκχαρά τους, τη χοληστερίνη, δεν έμεινε τίποτε που να μην το μετρήσουν. Κατέγραψαν επίσης μέσα στην εξαετία 87 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 125 από καρκίνο.

Το διά ταύτα; Κάθε επιπλέον ώρα μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου εν γένει και κατά 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Οσοι μάλιστα παρακολουθούν TV περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξημένο κατά 80 % σε σχέση με όσους και όσες παρακολουθούν λιγότερες από 2 ώρες ημερησίως.

Στην περίπτωση του καρκίνου, ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά 46%. Μαύρα τα μαντάτα εν ολίγοις για τις «πατάτες του καναπέ» και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ούτε η γυμναστική τούς σώζει. Είναι τέτοια η επιρροή της τηλεοπτικής ακινησίας που στο τέλος ελαχιστοποιούνται (αν δεν μηδενίζονται...) και τα θετικά σημεία της άθλησης.
Τρόμος και φόβος με δυο λόγια...

πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία (βλ. περισσότερα για την έρευνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς