20 Σεπ 2010

Νέοι κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

του Στέλιου Ιωάννου
Άδειοδοτήσεις με φόντο το ψηφιακό περιβάλλον, προχωρεί πλέον άμεσα η κυβέρνηση, αφού μετά από 11 μήνες διατήρησης της προηγούμενης κατάστασης, φαίνεται να ξεκαθαρίζουν οι ιδέες, σχετικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές και δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Οπως όλα δείχνουν, προωθείται άμεσα -με αργούς μεν, αλλά σταθερούς ωστόσο ρυθμούς-, μια συνολική και εκ βάθρων αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και στους νέους παίκτες που έχουν πλέον εμπλοκή, αμέσως ή εμμέσως, με τον ευρύτερο χώρο των media, δεδομένων των προοπτικών που ανοίγει η ψηφιακή εποχή.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ετοιμάζει η τρόικα των ΜΜΕ (Γ. Ραγκούσης, Τ. Χυτήρης και Δ. Ρέππας) και η οποία πλέον θα προσεγγίζει τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες ως υπηρεσία που διανέμεται μέσα από πολλαπλούς διαύλους, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στην ευρύτερη αγορά και βάζοντας στο παιχνίδι με άλλους όρους, νέους παίκτες. Επισημαίνεται ότι η αλλαγή αυτή γίνεται την ίδια ώρα που τίθεται θέμα για τον επαναπροσδιορισμό των δικαιωμάτων που αφορούν στην παράλληλη παροχή υπηρεσιών περιεχομένου και στην παροχή υπηρεσιών δικτύου.
Ανασχεδιασμός του πλαισίου
Δομικές αλλαγές προωθούνται την ίδια ώρα όσον αφορά τη λειτουργία των παραδοσιακών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η πρόθεση πλήρους ανασχεδιασμού της υφιστάμενης νομοθεσίας, για την οποία συλλέγονται -εδώ και μερικούς μήνες- απόψεις τόσο από φορείς της αγοράς, όσο και από τους λοιπούς εμπλεκομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα σημάνει την κατάργηση παλαιών διατάξεων -όχι μόνο των νόμων Ρουσόπουλου, αλλά και νόμων που παλαιότερα είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ- ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα νέο πλαίσιο, το οποίο -όπως λένε οι πληροφορίες- θα λαμβάνει υπόψη τους τις απαιτήσεις των παικτών της αγοράς, όχι ωστόσο μόνο των ΜΜΕ αλλά και των άλλων εμπλεκομένων, στο νέο ψηφιακό μιντιακό περιβάλλον.
Σταθερότητα στην αγορά
Στο πλαίσιο των αλλαγών και δεδομένων των συνθηκών που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη ραδιοτηλεοπτική αγορά, προωθείται αναπροσαρμογή των κανόνων που αφορούν στη βιωσιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τρόπο περισσότερο φιλικό, από ότι ως τώρα. Άμεσα προωθείται αναθεώρηση στο θέμα της φορολογίας της διαφήμισης στην τηλεόραση (του επιπλέον φόρου 20%), μέτρο το οποίο δεν έχει καν εφαρμοστεί, αφού δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, απεδείχθη όχι απλώς άστοχο, αλλά καταστροφικό.
Στο νέο περιβάλλον που προωθεί η κυβέρνηση κομβικής σημασίας στόχος καθίσταται η δημιουργία μιας δομημένης αγοράς, τόσο ως προς τους όρους, όσο και ως προς τον αριθμό των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων.
Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης καθίσταται αναγκαία, αφενώς λόγω του αυστηρώς καθορισμένου και περιορισμένου αριθμού των συχνοτήτων λειτουργίας των σταθμών στο ψηφιακό περιβάλλον, αφετέρου λόγω της αναγκαιότητας περιορισμού των φαινομένων κατακερματισμού -τα οποία απειλούν σοβαρά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μετά τη συρρίκνωση των διαφημιστικών εσόδων- τα οποία απαντώνται κυρίως στο ραδιοφωνικό πεδίο.
Η επιχείρηση σκούπα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα ερτζιανά της Αττικής είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πολυεπίπεδων κινήσεων που προωθούνται άμεσα, με τελικό στόχο την αδειοδότηση.
Αδειοδοτήσεις από το νέο έτος
Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που στήνεται -και δεδομένης και της επικείμενης λήξης στο τέλος τους έτους του χρονικού ορίου που αφορά στη νόμιμη λειτουργία ραδιοφωνικών επιχειρήσεων- από το νέο έτος, θα κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης με στόχο εντός του 2011, το ΕΣΡ να προκηρύξει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, για τις αδειοδοτήσεις.
Επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό, αφορά και τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις εθνικής εμβέλειας, αφού η ρύθμιση του συγκεκριμένου πεδίου, αποτελεί κομβικό σημείο για το άνοιγμα της ψηφιακής αγοράς.
ΠΗΓΉ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς