2 Ιουν 2013

Ψηφιακές άδειες: Η τηλεοπτική διαπλοκή κάνει… restart

Το παζάρι για τις τηλεοπτικές άδειες στο ψηφιακό μέλλον της τηλεόρασης μόλις ξεκίνησε.

Το θεσμικό έναυσμα έδωσε προχθές το απόγευμα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία δημοσιοποίησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων, του «σπάνιου δημόσιου πόρου με σημαντική δημόσια και αγοραία αξία», όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ΕΕΤΤ.

Μέχρι τις 19 Ιουνίου, οπότε σταματά η διαβούλευση, θα συγκεντρωθούν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων παικτών για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αμέσως μετά η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον τελικό αριθμό των ψηφιακών αδειών πανελλαδικής - περιφερειακής εμβέλειας, το τίμημα για τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων και τους όρους της αδειοδότησης του τηλεοπτικού προγράμματος (περιεχομένου) από το νέο ΕΣΡ.


Στις εκατοντάδες σελίδες των κειμένων της διαβούλευσης δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις. Η πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εγχώριους καναλάρχες για τον τρόπο που θα διανεμηθούν οι ψηφιακές συχνότητες και πόσες ακριβώς θα δοθούν αποτυπώνεται στις «υποθέσεις εργασίας» που καταγράφονται. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του «Π».

Δεν προτείνεται διεθνής διαγωνισμός, αλλά η διαδικασία της «δημοπρασίας», κατάθεση δηλαδή φακέλων υποψηφιότητας που θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν ανάλογα με τα κριτήρια που θέτει η ΕΕΤΤ.

Ως «σενάριο διανομής» προτείνεται να δοθούν τέσσερις ψηφιακοί δίαυλοι για την εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας. Σε κάθε έναν δίαυλο εκπέμπονται τέσσερα ψηφιακά κανάλια. Σήμερα η Digea, πάροχος δικτύου με μετόχους τους Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ και Alter, διαθέτει δυο ψηφιακούς διαύλους. Αφαιρείται από την ΕΡΤ ο ένας δίαυλος που μοιραζόταν με τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova και της δίνονται δυο για την εκπομπή των κρατικών προγραμμάτων και των δορυφορικών καναλιών. Προβλέπεται η χορήγηση δυο ή τριών ψηφιακών διαύλων για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας. Σε κάθε δίαυλο, ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή, μπορεί να εκπέμπουν έως έξι περιφερειακά κανάλια.

Οι παραπάνω αριθμοί προκύπτουν από τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων που δίνει οκτώ ώς 10 (ανάλογα την περιοχή) ψηφιακούς διαύλους. Πρακτικά ο πάροχος δικτύου που θα εξασφαλίσει στη δημοπρασία τους ψηφιακούς διαύλους πανελλαδικής εμβέλειας θα έχει «χώρο» για την εκπομπή έως 16 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Να σημειώσουμε ακόμη πως ενδιαφέρον για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχουν τόσο η συνδρομητική της Νova, που διαθέτει ήδη επίγειο δίκτυο σε όλη τη χώρα, όσο και ο ΟΤΕ ΤV.

Switch off υπό προϋποθέσεις
Τα δυο μείζονα ζητήματα των ψηφιακών συχνοτήτων, δηλαδή το τίμημα για τις άδειες παρόχων δικτύου και την τελική ημερομηνία ψηφιακής μετάβασης για τη χώρα (αναλογικό switch off), θα αποφασιστούν πολιτικά μετά τη διαβούλευση.

Οι προϋποθέσεις για την τελική μετάβαση είναι ο διαγωνισμός στην απόδοση του ψηφιακού μερίσματος (συχνότητες 60-67 στα UHF) στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τον Νοέμβριο του 2014 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 2014. Με αυτά τα δυο δεδομένα προτείνεται για τη χώρα μας η τελική παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος να γίνει την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Για το τίμημα των συχνοτήτων, η ΕΕΤΤ καταγράφει δυο σενάρια, τη δημοπρασία με αυξανόμενο τίμημα και τη δημοπρασία σφραγισμένης προσφοράς.

Πηγή: Το Ποντίκι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς