Την ξέρουμε και την παρακολουθούμε την καλή δουλειά που κάνει στα Χανιά το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Κοντά του, ωστόσο, αναπνέει μια ακόμη επιτυχημένη προσπάθεια: Το Μουσείο Τυπογραφίας. Ενα δημιούργημα του Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη των «Χανιώτικων Νέων», και της συζύγου του Ελένης, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της συναδέλφου δημοσιογράφου Ελιας Κουμή.
Τυπογράφος των «Χανιώτικων Νέων» ξεναγεί τους μικρούς μαθητές
στο μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.
Και τι, παρακαλώ, θα βρούμε και θα δούμε στο Μουσείο Τυπογραφίας, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων; Με δυο λόγια, ένα σωρό πράγματα! Πιο αναλυτικά, αρχίζω και τα γράφω αμέσως τώρα: Εδώ, στα 500 τετραγωνικά των αιθουσών, θα συναντήσει κανείς μια σειρά από δυσεύρετα μηχανήματα, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου (βλ. μέσα 15ου αιώνα) ώς τις δικές μας τις μέρες.
Δεν είναι κάτι ασήμαντο ως έκθεμα ένα πιστό αντίγραφο (το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μάιντζ) του ξύλινου πιεστήριου που χειριζόταν ο Γουτεμβέργιος. Ούτε μας πέφτουν λίγα τα περίτεχνα και επιβλητικά μαντεμένια, χειροκίνητα και ποδοκίνητα τυπογραφικά πιεστήρια από τον 19ο αιώνα. Χώρια τα αυτόματα πιεστήρια του 20ού αιώνα, που ακόμη κι εμείς, τα παιδιά της ηλεκτρονικής εποχής, τα προλάβαμε στο τσακ και τα «μυρίσαμε».
Σημειώστε επίσης πλείστα όσα εργαλεία των τυπογράφων, όπως πάγκους στοιχειοθεσίας (αυτό που οι παλαιότεροι αποκαλούσαν «μάρμαρο»), τυπογραφικά στοιχεία, κοπτικές μηχανές, μηχανές βιβλιοδεσίας, τίποτε δεν λείπει από το Μουσείο Τυπογραφίας.
Συν τα σπάνια βιβλία που εμπλουτίζουν τη συλλογή του και αναδεικνύουν τις διάφορες περιόδους της τυπογραφίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδόσεις που αφορούν κρήτες διανοούμενους και τυπογράφους που διέπρεψαν στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 15ο αιώνα και ύστερα.
Να προσθέσω ότι τα περισσότερα εκθέματα έχουν αγοραστεί από το εξωτερικό (Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία κ.ά.) και ότι το μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς από δωρεές ελλήνων συλλεκτών.
*Μουσείο Τυπογραφίας, Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, κτίριο 1303, τηλ.: 28210-80090, e-mail: info@typography-museum.gr. Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Πέτρο Μακρή για το πληροφοριακό υλικό που μας παραχώρησε.
πηγή: ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς