15 Νοε 2010

Έκθεση-καταγγελία για τη βιαιότητα της εργοδοσίας του ΔΟΛ



Επώνυμη και πολύ σοβαρή καταγγελία κάνουν δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΔΟΛ για όσα, απίστευτα, συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή μετά την απόλυση 16 ακόμη εργαζόμενων. Τα επεισόδια έγιναν αμέσως γνωστά (βλ σχετική ανάρτηση της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ της ίδιας ημέρας) αλλά όχι σε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειές τους

Από: Παναγιώτη Σκουτέρη & Τάσο Αναστασιάδη, εκπροσώπους εργαζομένων στον ΔΟΛ (αντίστοιχα μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ και εκπρόσωπο συντακτών Βήματος).
Προς: ΔΣ ΕΠΗΕΑ & ΕΣΗΕΑΚοιν/ποίηση: Διασωματειακό Τύπου, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, εργαζομένους στον ΔΟΛ.
Θέμα: Έκθεση για την απαγόρευση παρουσίας εκπροσώπων στους χώρους εργασίας και για τη χρήση φυσικής βίας από μπράβους της εργοδοσίας.
Αθήνα, 15/11/2010
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Συνάδελφοι,
Η παρούσα έκθεση διευκρινίζει τα γεγονότα που ήδη σας διαβιβάστηκαν και προφορικά για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, 12/11/2010 στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, θέτοντας de facto σε απαγόρευση τη συνδικαλιστική δράση και εισάγοντας ένοπλους μπράβους να ασκούν φυσική βία στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους.

Στην καταγγελία αναφέρεται όλο το ιστορικό των 16 απολύσεων, της απόφασης για συνέλευση και της προσπάθειας των συνδικαλιστών να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Και εκεί αρχίζει το… σκηνικό της ωμής και προκλητικής παραβίασης κάθε συνδικαλιστικού, δημοκρατικού και εν τέλει συνταγματικού δικαιώματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

…Ολοκληρώνοντας, όμως, την ενημέρωση (που συνολικά δεν κράτησε πάνω από 5-10 λεπτά), στο τελευταίο τμήμα των γραφείων των Νέων παρενέβη ο διευθυντής τους, Χρήστος Μεμής, και απαίτησε από τους εκπροσώπους να φύγουν από τα γραφεία των Νέων, λέγοντάς τους ότι “απαγορεύεται” να είναι εκεί, ότι “ενοχλούν” και ότι στα γραφεία των Νέων μόνο ο δικός τους εκπρόσωπος έχει δικαίωμα να ενημερώνει. Οι Αναστασιάδης και Σακελλαρίου αμφισβήτησαν τις διαταγές του διευθυντή, αλλά καθώς η ενημέρωση είχε πρακτικά ήδη ολοκληρωθεί έφυγαν από τον 4ο όροφο για το ισόγειο και τη Γενική Συνέλευση.

…αμέσως μετά τη συνέλευση, την ώρα που οι Σκουτέρης και Αναστασιάδης έγραφαν το ψήφισμα στο κομπιούτερ του τελευταίου (στα γραφεία του Βήματος), εκλήθη ο Αναστασιάδης από τη γραμματέα του ιδιοκτήτη στα γραφεία της διοίκησης που βρίσκεται στον ίδιο -5ο- όροφο.
...Στον προθάλαμο των γραφείων αυτών, ορθώνοντας περιμετρικό τείχος, περίμεναν τον Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταύρος Ψυχάρης, οι διευθυντές του Βήματος, Παντελής Καψής, και των Νέων, Χρήστος Μεμής, καθώς και ο επικεφαλής HR του οργανισμού, Νίκος Πεφάνης, για να του πουν με μια φωνή ότι “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα γραφεία των Νέων”. Ο διευθυντής του Βήματος όρισε την επιτρεπόμενη περίμετρο παρουσίας, “εσύ είσαι εδώ, μόνο στο Βήμα”, και ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, την ακτίνα απαγόρευσης: “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα Νέα και γενικότερα απαγορεύεται να κυκλοφορείς στα γραφεία -ακόμα και στο Βήμα”. Ο Αναστασιάδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι είναι εκπρόσωπος εργαζομένων και ότι όχι μόνο δικαιούται αλλά και υποχρεώνεται να κυκλοφορεί για να μιλάει με τους συναδέλφους του και ρώτησε ποιός είναι αυτός που θέλει να του απαγορεύσει τις μετακινήσεις. Είναι η διεύθυνση; Είναι η εταιρεία; Ο Ψυχάρης είπε ότι “εμείς το απαγορεύουμε”, αλλά ο διευθυντής των Νέων, Χρ.Μεμής, παρενέβη για να προσθέσει ότι είναι “συνδικαλιστικό” το ζήτημα και ότι δεν δικαιούται να μπαίνει στα γραφεία των Νέων χωρίς την άδεια του εκπροσώπου τους. Ο Αναστασιάδης εξήγησε πως το συνδικαλιστικό ζήτημα δεν αφορά τη διεύθυνση, αλλά μόνο τα σωματεία, και ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να μιλάει με όλους τους εργαζόμενους του κτιρίου.
…Τότε ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, άρχισε να ουρλιάζει ότι “είσαι αρχίδι και θα φύγεις από δώ” και φώναξε την προσωπική του ασφάλεια που σταθμεύει στην είσοδο του ορόφου και τους διέταξε να πετάξουν “έξω από το κτίριο” τον Αναστασιάδη χωρίς να τον αφήσουν ούτε καν να πάει στο γραφείο του και να του “ακυρώσουν και την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου”.
…Οι δύο μπράβοι (με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό της ελληνικής αστυνομίας-συνταξιούχο) άρχισαν να σπρώχνουν τον Αναστασιάδη και, τότε, ο διευθυντής του Βήματος, Π.Καψής, αποφάσισε να παρέμβει: αλλά, αντί να διώξει αμέσως τους μπράβους από το χώρο του Βήματος στον οποίο διεξαγόταν η σκηνή, απαίτησε από τον εκπρόσωπο “να καθήσεις στο γραφείο σου εσύ” -το οποίο μεταφράστηκε από τους μπράβους στο να σταματήσουν το σπρωξίδι, για να αφήσουν τον εκπρόσωπο να περάσει προς το γραφείο του!

Ζητούν:

1. Να καταγγελθεί η χρήση ιδιωτικής αστυνομίας και , εξυπακούεται, βίας
2. Να απαιτηθεί σεβασμός της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
3. Να διοργανωθεί από την ΕΣΗΕΑ συνέλευση και ειδικότερα στα ΝΕΑ και περιοδεία στα γραφεία, παρουσία των εκπροσώπων, για επιβολή στην πράξη του συνδικαλιστικού δικαιώματος
4. Παραπομπή στο πειθαρχικό των διευθυντικών στελεχών που αναμείχθηκαν σε αυτές τις πρακτικές .
5. Διάβημα προς την Πολιτεία επισημαίνοντας τις ευθύνες της.

Περισσότερα στο Σχολιαστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς