21 Ιαν 2010

Να ανακληθούν οι δύο απολύσεις στην Καθημερινή

Θυμάστε μιά ιστορία "εσωτερικής διαπλοκής" πρίν λίγο καιρό στην Καθημερινή; Με ένα περίεργο "σημείωμα" ενός στελέχους πρός άλλο "να προσέξει" μία είδηση και που αποκάλυπτε ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιον παράγοντα;
Ε ,όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στη θέση τους εκτός απο τούς τελευταίους τροχούς της άμαξας: το συντάκτη ύλης και τη διορθώτρια(που κανένα δικαίωμα δεν είχαν να λογοκρίνουν τα ...εσωτερικά μηνύματα των υπευθύνων της εφημερίδας) και οι οποίοι απολύθηκαν.
Το θέμα δεν μπορεί να ξεχαστεί έτσι εύκολα, ούτε για τους συντάκτες ούτε, πολύ περισσότερο για το Σωματείο τους. Ετσι, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία "καταγγέλλει ως παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις των συναδέλφων Δημήτρη Παπαδόπουλου και Αντωνίας Τσουράκη από την εφημερίδα «Καθημερινή», ύστερα από πολύχρονη εργασία και των δύο συναδέλφων στην εφημερίδα (15 χρόνια του Δ. Παπαδόπουλου και 18 της Α. Τσουράκη)." και ζητά την ανάκληση των δύο απολύσεων. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι:

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να ρίξει το βάρος σοβαρότατου λάθους στην έκδοση του φύλλου αποκλειστικά και μόνο στους δύο συναδέλφους είναι άδικη και αδικαιολόγητη. Εκ μέρους της διεύθυνσης της εφημερίδας δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις στο Δ.Σ., ούτε ανακλήθηκαν οι απολύσεις, όπως ζητήθηκε.

Οι απολύσεις δημιουργούν σοβαρότατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους δύο συναδέλφους εν μέσω κρίσης. Μάλιστα, η Α. Τσουράκη μεγαλώνει μόνη της δύο ανήλικα παιδιά, έχοντας να καλύψει ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την επιλογή της εργοδοσίας -ύστερα από τις αντιδράσεις- να της προσφέρει εργασία σε άλλο πόστο, με εξοντωτική όμως μείωση αποδοχών και επαγγελματική υποβάθμιση.

Ταυτόχρονα, η απόλυση των δύο συναδέλφων (και μάλιστα ρίχνοντάς τους ολόκληρο το βάρος για το συγκεκριμένο λάθος, για το οποίο άλλοι ευθύνονταν, με υποδείξεις που αποκαλύπτουν και δεοντολογικά προβλήματα) λειτουργεί δυσφημιστικά για την επαγγελματική τους ικανότητα, ύστερα από πολλά χρόνια παρουσίας στο επάγγελμα (25 έτη).

Ειδικά, η απόλυση του Δ. Παπαδόπουλου ήταν μεθοδευμένη και στοχευμένη, καθώς η εργοδοσία είχε δείξει επανειλημμένα ότι επιδιώκει την απομάκρυνσή του από την εφημερίδα (πρόταση για «οικειοθελή» αποχώρηση κ.λπ.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει τις καρατομήσεις των συντακτών, με οποιοδήποτε πρόσχημα και θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, το δικαίωμα στην εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς