22 Νοε 2012

Το ΕΔΑΔ υπέρ του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τουςΥπέρ του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις «πηγές» των πληροφοριών τους, ακόμη κι όταν αυτές αφορούν δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών, τάχθηκε με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Εκδικάζοντας την προσφυγή της εκδοτικής εταιρείας Telegraaf Media Nederland Landelijke Media BV κατά της Ολλανδίας, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, ο εξαναγκασμός των δημοσιογράφων από τις αρχές να αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους.


Η εκδικασθείσα υπόθεση αφορούσε την δημοσίευση στοιχείων και πληροφοριών, που αφορούσαν τις έρευνες που διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας για ποινικά ζητήματα, από τους δημοσιογράφους Ζοστ ντε Χάας και Μπαρτ Μος.

Μετά την δημοσίευση των στοιχείων ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις στους δύο δημοσιογράφους να παραδώσουν τα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους, προκειμένου να γίνει εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που ενδεχομένως να υπήρχαν πάνω σ' αυτά για τον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση των ανθρώπων που τα είχαν δώσει στους δύο δημοσιογράφους.

Οι δύο δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις, ακόμη κι όταν εκδόθηκε σχετική δικαστική απόφαση. Συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα στην Ολλανδία και μη βρίσκοντας δικαίωση, οι δημοσιογράφοι και η εκδοτική τους εταιρία προσέφυγαν στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη ένοχη την Ολλανδία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, καθώς και του δικαιώματος της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και υποχρέωσε, με την απόφαση του, την Ολλανδία να καταβάλλει 60.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στους ενάγοντες.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς