1 Ιουν 2013

Ποιο είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ

Καμία περίπτωση για λουκέτο, αλλά πιθανή η απόλυση 800-1000 ατόμων. Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για το μέλλον της ΕΡΤ.

Το σενάριο που βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο", είναι ότι συζητείται "εξορθολογισμός" της ΕΡΤ και προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της ελληνικής κρατικής μηχανής.


«Η ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο των χειρότερων εκδοχών των ιδιωτικών σταθμών». Αυτή ήταν η απάντηση του καλεσμένου στο “Netweek”, Ευάγγελου Βενιζέλου όταν η Έλλη Στάη τον ρώτησε αν θα γίνουν απολύσεις στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «Υπάρχει και μια μελέτη που είχε γίνει επί των ημερών του κ. Μόσιαλου και νομίζω ήταν μια δουλειά η οποία κι αυτή πρέπει να τεθεί στο τραπέζι».

Αυτή η προσεκτική τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδωσε μια «κυβερνητική» απάντηση στα σενάρια περί λουκέτου στην ΕΡΤ που αναπτύχθηκαν από την περασμένη Κυριακή μετά το δημοσίευμα της Κάτιας Μακρή στη Real.

Σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η πρόταση «Να κλείσει η ΕΡΤ» έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές από υπουργικά στελέχη αλλά και από πρωθυπουργικούς συνεργάτες τόσο επί κυβέρνησης Σαμαρά όσο και επί κυβέρνησης Παπανδρέου.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι εντολή της τρόικας να μπει λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει μια τέτοια κίνηση που θα προκαλέσει μια σύγκρουση άνευ αιτίας.

Αυτό που υπάρχει όμως και έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ μέσα από μείωση του προσωπικού και ελαχιστοποίηση του κόστους προγράμματος.

Ήδη οι 280 συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε είναι μια αρχή και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα ακολουθήσει περικοπή προσωπικού από υπηρεσίες της ΕΡΤ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν (περιφερειακοί σταθμοί κλπ).

Υπολογίζεται, όπως σημειώνει το "Κεφάλαιο", ότι η «συμβολή» της ΕΡΤ στις αποχωρήσεις των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που ζητάει η τρόικα μέχρι το τέλος του 2013, μπορεί να φθάσει τα 800-1.000 άτομα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο εξορθολογισμός του προγράμματος με επανεξέταση του κόστους των εξωτερικών παραγωγών αλλά και των συμβάσεων της ΕΡΤ για μεταδόσεις όπως του Champions League και της Formula 1.

Πηγή: kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς