28 Απρ 2009

Ο τηλεοπτικός χρόνος εχθρός της ενημέρωσης

Περισσότερο φως στη λήψη των αποφάσεων και στα τεκταινόμενα στην ΕΕ ζητά η κοινή γνώμη, στο ενδιαφέρον της οποία την πρώτη θέση κατέχουν η ανεργία και η οικονομική κρίση. Στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, η Μαρία Σπυράκη από το MEGA CHANNEL είπε:
«Τα θέματα που απασχολούν τα ελληνικά ΜΜΕ σε σχέση με την ΕΕ έχουν άξονα το εθνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που αφορούν άμεσα στην εσωτερική πολιτική ζωή. Δεδομένου ότι και στα ενδιαφέροντα του συνόλου των Ευρωπαίων σύμφωνα με το τακτικό ευρωβαρόμετρο της άνοιξης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , η ανεργία παραμένει πρώτο θέμα με 57% με αύξηση 10% από την προηγούμενη μέτρηση, η οικονομική ανάπτυξη με 52% με αύξηση 7% από την προηγούμενη μέτρηση και ο πληθωρισμός και η αγοραστική δύναμη με 40% με μείωση μόλις 1% από την προηγούμενη μέτρηση και στα ελληνικά ΜΜΕ τα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ΕΕ κυριάρχησαν αυτή τη χρονιά. Η προσπάθεια που έγινε για την κάλυψη των θεμάτων αυτών διαφοροποιείται ανά Μέσο Ενημέρωσης. Σε ότι αφορά το MEGA κάλυψε με συνεχείς συνδέσεις όχι μόνο τα μεγάλα γεγονότα δηλαδή τις συνόδους κορυφής και τα συμβούλια υπουργών αλλά και τις εξελίξεις πίσω από τις γραμμές με τη συμβολή του πολύ καλού επιτελείου των ανταποκριτών μας στις Βρυξέλλες , το Παρίσι και το Λονδίνο.
Είναι αυτή η επιλογή αρκετή; Η απάντηση είναι σαφώς όχι.
Ο τηλεοπτικός χρόνος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολίτες τη διαδικασίας λήψης των αποφάσεων ,τις ισορροπίες και κυρίως την ουσιαστική επίπτωση που έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ στην καθημερινότητά τους. Το έλλειμμα πληροφόρησης έρχεται να διευρύνει το αποκαλούμενο δημοκρατικό έλλειμμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες των κρατών μελών.
Αυτό ακριβώς το κενό προσφέρεται και για πολιτικά παιχνίδια. Η χαρακτηριστικότερη εκδοχή ενός τέτοιου παιχνιδιού ήταν η περίφημη υπόθεση του βασικού μετόχου κατά την οποία η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση ότι παραβιάζει βασικές αρχές της Συνθήκης και της κοινοτικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό επιχείρησε να εμφανίσει το νομοθέτημά της ως επιλογή σύγκρουσης με τα συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής αποδείχθηκε ότι τελικά την εξέθεσε στην κοινή γνώμη ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν εμφανίζεται άμεσα.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν την τακτική της αγοράς χρόνου και τα μέσα δεν φώτισαν με την απαιτούμενη ψυχραιμία την ανάγκη για εναρμονισμό της νομοθεσίες. Απέναντι στην οργή που ξεσήκωσε η απόφαση για τα όρια ηλικίας δεν μιλήσαμε για την ανάγκη να αντισταθμιστεί με άμεσα μέτρα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για τις μητέρες, ούτε πολύ περισσότερο κατορθώσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ενεργό γήρανση. Απέναντι στη συζήτηση για τους χιλιάδες πτυχιούχους εισαγωγής που θα προκύψουν από τα κολλέγια και θα πάρουν τις δουλειές των πτυχιούχων των πανεπιστημίων μας δεν μπήκαμε στον κόπο να μιλήσουμε για την ουσία των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των πτυχιούχων και του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν με πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς