23 Οκτ 2010

Τολμηρό πείραμα φτηνής αλλά ποιοτικής εφημερίδας στη Βρετανία

Ποιοτικό περιεχόμενο σε χαμηλή τιμή για το βιαστικό αναγνώστη είναι το στοίχημα της νέας εφημερίδας πανεθνικής κυκλοφορίας που θα εκδώσει ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντρ Λεμπέντεφ στη Βρετανία και ήδη ιδιοκτήτης τριών εφημερίδων στη χώρα.
Η νέα εφημερίδα θα κυκλοφορήσει από την επόμενη Τρίτη υπό τον τίτλο “i”, θα τιμάται 20 πένες και θα προσφέρει περιεκτικά άρθρα εμπνευσμένα από το περιεχόμενο της εφημερίδας "The Independent", που εξαγοράσθηκε από τον επιχειρηματία τον περασμένο Μάρτιο μαζί με την κυριακάτικη έκδοσή της, την "The Sunday Independent". Ένα χρόνο πριν, ο Λεμπέντεφ είχε ήδη εξαγοράσει τη λονδρέζικη "Evening Standard".

Η “i” είναι η πρώτη εδώ και 25 χρόνια καινούργια εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας που εκδίδεται επί πληρωμή στη Βρετανία σε μια περίοδο που η αγορά του Τύπου βρίσκεται σε ύφεση.

Στόχος της “i” εξηγεί ο Άντριου Μάλινς, ένας από τους υπεύθυνους της "The Independent" είναι οι αναγνώστες που εδώ και πολλά χρόνια λένε ότι κατακλύζονται από πληροφορίες και δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν τακτικά μια εφημερίδα ποιότητας.

Η αγορά θεωρείται κορεσμένη καθώς εκδίδονται δέκα εφημερίδες πανεθνικής κυκλοφορίας και σ' αυτές θα πρέπει να προστεθούν πολλές άλλες που διανέμονται δωρεάν, ενώ έχουν υποστεί μέση μείωση της καθημερινής τους κυκλοφορίας κατά 5,75% σ' ένα χρόνο περιοριζόμενες σε περίπου 10 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως, σύμφωνα με τον οργανισμό ABC που ελέγχει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.

Μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι λεγόμενες εφημερίδες “ποιότητας” -που είναι ακριβότερες 1 στερλίνα ή 1,13 ευρώ- απ' ότι ο λεγόμενος λαϊκός Τύπος που στοιχίζει από 20 έως 50 πένες. Οι Daily Telegraph, Times και Guardian έχουν υποστεί μείωση της μέσης κυκλοφορίας τους κατά 10% σ' ένα χρόνο, ενώ ο "Independent" αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια, πουλάει σήμερα 186.332 αντίτυπα την ημέρα έναντι των 251.470 που πωλούσε το Σεπτέμβριο του 2007.
Ο αναλυτής των μέσων ενημέρωσης Ρομπ Λάιναμ εκτιμά πως στις 20 πένες η “i” θα είναι πολύ ανταγωνιστική έναντι των άλλων εφημερίδων ποιότητας, οι οποίες πωλούνται για 1 στερλίνα. "Ελπίζει ότι θα πάρει φύλλα από τις άλλες εφημερίδες ποιότητας και παράλληλα θα παρακινήσει τους αναγνώστες της δωρεάν εφημερίδας Metro να δώσουν 20 πένες για ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας", σχολιάζει ο Λάιναμ.
πηγή:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς