19 Οκτ 2010

ΠΟΕΣΥ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων καταγγέλλει την κυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα επισημαίνει οτι παρά τίς έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της που δεν είναι πάντα κατ΄εντολή του ΔΝΤ αλλά πρός όφελος μεγάλων επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων. Και κελί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και να αγωνιστούν με ενότητα και συντονισμένες δράσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Η πλήρης ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ:
Οι καταιγιστικές εξελίξεις και τα καθημερινά πλήγματα που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα της εργασίας και το ασφαλιστικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αλλά και γενικότερα απασχόλησαν για πολλοστή φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών στη σημερινή του συνεδρίαση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική προχωρώντας στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που με σκληρούς μακροχρόνιους αγώνες κερδίσαμε.
Ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, αποδοχές των συνταξιούχων μειώνονται δραστικά με την υφαρπαγή δύο συντάξεων από εκείνους που συνεισέφεραν επί 35 και πλέον χρόνια για να έχουν σύνταξη αξιοπρεπή.
Οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν με περικοπές στις συντάξεις και οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερες εισφορές και περισσότερα χρόνια εργασίας τις συνέπειες μιας δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Από το «λεφτά υπάρχουν» και τις «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», φθάσαμε στο πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις και στην απώλεια 20 έως 35% της αγοραστικής δύναμης και στο ΛΑΦΚΑ, όχι βεβαίως κατ’ εντολήν του ΔΝΤ όπως μας έλεγε η κυβέρνηση, αλλά προς όφελος μεγάλων επιχειρηματιών και οικονομικών συμφερόντων.
Η σκληρή επίθεση στα κεκτημένα συνεχίζεται με τη μεταφορά πρόσθετων βαρών, τη μη ασφάλιση των εργαζομένων εάν ο εργοδότης δεν καταβάλει τις εισφορές στο Ασφαλιστικό Ταμείο, αν και τα χρήματα τα παρακρατεί από τους εργαζόμενους.
Αλλά και ο τομέας υγείας δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν χωρίς ενημέρωση από τον ΕΔΟΕΑΠ, στις περιφερειακές Ενώσεις:
• Ο περιορισμός της συνταγογράφησης φαρμάκων υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα μέρος αυτών.
• Οι εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις (όπως το καρδιογράφημα) πληρώνονται από τον ασθενή τώρα στα δημόσια νοσοκομεία!
• Ραντεβού με τους γιατρούς ειδικοτήτων σου κλείνουν μετά από 40 έως 60 μέρες!

Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και στις εργασιακές σχέσεις. Μαζικές απολύσεις, κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μερική απασχόληση, μαύρη εργασία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και καθιέρωση του «θεσμού» των επιχειρησιακών, αμειβόμενη εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μειώσεις αποδοχών, απαγόρευση από την κυβέρνηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009 στην ΕΡΤ, αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας συνθέτουν το «παζλ» των «φιλολαϊκών» μέτρων κατά την κυβέρνηση, που υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που τα οδυνηρά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο και να αγωνιστούμε με ενότητα και συντονισμό δράσης. Στη μάχη για την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία και εναντίον των απολύσεων και των αντεργατικών ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων δεν περισσεύει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς