2 Απρ 2011

Προκήρυξη βραβείου δημοσιογραφίας σε θέματα Υγείας

H Ευρωπαϊκή Eπιτροπή προκηρύσσει βραβείο δημοσιογραφίας σε θέματα υγείας Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ σε θέματα υγείας ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου.


Το βραβείο αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας. Κεντρικό θέμα της τρίτης διοργάνωσης, όπως και των δύο προηγούμενων, είναι «η Ευρώπη για τους ασθενείς». Στο θέμα αυτό περιλαμβάνεται από φέτος και το ζήτημα των φαρμάκων.


Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά βραβεία: 6.000 ευρώ για την πρώτη θέση, 2.500 ευρώ για τη δεύτερη και 1.500 ευρώ για την τρίτη θέση. Για πρώτη φορά φέτος θα απονεμηθεί ειδικό βραβείο 3.000 ευρώ σε άρθρο στο οποίο θα επισημαίνονται οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία. Μέχρι σήμερα στους διαγωνισμούς για το βραβείο έχουν συμμετάσχει 700 και πλέον δημοσιογράφοι από όλη την ΕΕ. Τα άρθρα τους δείχνουν πώς τα προβλήματα της υγείας επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι φέτος θα αναδειχθούν νέα ταλέντα και θα έρθουν στο προσκήνιο οι απόψεις και οι ανησυχίες των πολιτών και των ασθενών σε θέματα υγείας.


Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν άρθρα σε ένα ή περισσότερα θέματα της εκστρατείας «Η Ευρώπη για τους ασθενείς». Στα θέματα που καλύπτονται από το διαγωνισμό προστέθηκαν, φέτος, οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής στον τομέα των φαρμάκων. Τα θέματα αυτά είναι:

Η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, τα σπάνια νοσήματα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων, ο καρκίνος, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, η συνετή χρήση των αντιβιοτικών, η ψυχική υγεία, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, καθώς και ο εμβολιασμός των παιδιών.


Τα άρθρα πρέπει να επικεντρώνονται στον ασθενή. Θα απονεμηθεί, επίσης, ειδικό βραβείο στο άρθρο που θα παρουσιάζει καλύτερα τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και τις αρνητικές επιδράσεις από το κάπνισμα και τη νικοτίνη για την ποιότητα ζωής.


Οι κανόνες

- Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι υπήκοοι ή κάτοικοι ενός από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ηλικίας 18 ετών και άνω.

- Κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει κατ’ ανώτατο 2 άρθρα, ενώ άρθρα από ομάδες δημοσιογράφων γίνονται δεκτά εφόσον τα μέλη των ομάδων δεν υπερβαίνουν τα 5.

- Όλα τα άρθρα πρέπει να έχουν συνταχθεί σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να έχουν δημοσιευτεί αρχικά σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.

- Τα άρθρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 20.000 χαρακτήρες (μαζί με τα διαστήματα).

- Περισσότεροι κανόνες και όροι δημοσιεύονται στον ειδικό διαδικτυακό τόπο. http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς