14 Ιαν 2010

Κίνδυνος...θάνατος τηλεόραση και υπολογιστές

Ωραίες είναι οι σειρές, οι ταινίες, για ορισμένους και τα ριάλιτι, γενικά οι τηλεοπτικές παραγωγές, όπως επίσης το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και τα παιχνίδια στους υπολογιστές.

Είναι καιρός όμως όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη να βρουν και άλλα ενδιαφέροντα για να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αφού για κάθε επιπλέον ώρα που κάποιος περνάει μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξάνεται κατά 9% και από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 18%, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Και σίγουρα δεν φταίνε οι παραγωγές που επιλέγουν να παρακολουθήσουν, αλλά η καθιστική ζωή που κάνουν, η οποία όλο και αυξάνεται, αφού κατά μέσο όρο ένας Ελληνας βλέπει τέσσερις ώρες τηλεόραση ημερησίως, πέντε στην Αμερική και δύο ώρες λιγότερο σε Βρετανία και Αυστραλία.

Κι όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker IDI» της Μελβούρνης, που διεξήχθη σε διάστημα έξι ετών.

«Οσοι λοιπόν παρακολουθούν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι φαν και δεν θρονιάζονται με τις ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη, αντιμετωπίζουν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 80% αυξημένο ρίσκο θανάτου που σχετίζεται με τη λειτουργία της καρδιάς», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Στην περίοδο των έξι χρόνων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα και σε δείγμα 8.800 Αυστραλών οι οποίοι ήταν πενήντα ετών, σημειώθηκαν 284 θάνατοι, 87 από καρδιαγγειακές παθήσεις και 125 από καρκίνο.

«Το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται και όχι για να κάθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Ντάσταν, και συμπληρώνει πως ακόμα κι όταν κάποιος δεν είναι υπέρβαρος, εάν κάθεται για ώρες έχει μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα στην υγεία του.
πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς