10 Ιαν 2010

ένας ακόμη θάνατος δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν

Η ΔΟΔ προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι «ενσωματωμένοι» ρεπόρτερ


Ο Ρούπερτ Χάμερ πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Σάντεϊ Μίρορ», ενσωματωμένος με τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Χελμάντ. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε άσχημα ο συνάδελφος, φωτογράφος Φίλπ Κόμπουρν και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

Οι δύο δημοσιογράφοι συνόδευαν μια περίπολο Αμερικανών πεζοναυτών, όταν το όχημά τους δέχθηκε βομβιστική επίθεση. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ρούπερτ Χάμερ με μεγάλη πείρα στην κάλυψη των πολεμικών συρράξεων, είχε καλύψει τον πόλεμο στο Ιράκ και ήταν η πέμπτη φορά, που επισκεπτόταν το Αφγανιστάν. Ο δημοσιογράφος ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών ηλικίας 19 μηνών, έξι και πέντε χρόνων.

Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος, ενσωματωμένος με τα στρατεύματα, που χάνει τη ζωή του στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο Δεκέμβριο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση, η 34χρονη Μισέλ Λάνγκ, που εργαζόταν στην καναδική εφημερίδα «Κάλγακαρι Χέραλντ» , στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν και τέσσερις Καναδοί στρατιώτες.

Η ΔΟΔ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση για τις δημοσιογραφικές απώλειες το 2009, που καταγράφονται 137 θάνατοι εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 113 θάνατοι αποδίδονται σε στοχευμένες δολοφονίες, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς, που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς