26 Νοε 2012

ΠΟΕΣΥ: Να γυρίσει στη δουλειά της χωρίς «δήλωση μετανοίας»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την καταχρηστική, προκλητική και δια θυροκόλλησης απόλυση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά από τον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», επειδή αρνήθηκε να υπογράψει «δήλωση μετανοίας». Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία καταγγέλλει την αυταρχική, εκφοβιστική και λογοκριτική συμπεριφορά της Διοίκησης και κυρίως του Γενικού Διευθυντή του σταθμού Τάκη  Καμπύλη απέναντι στη δημοσιογράφο και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου και την επιστροφή στην εργασία της.

  Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της γενικής απεργιακής κινητοποίησης της 17ης Οκτωβρίου σε όλα τα ΜΜΕ, ο κ. Παναγιώτης Καμπύλης, αντισυναδελφικά και αντισυνδικαλιστικά επέβαλε ως πρώτη είδηση την «ανακοίνωση» του σταθμού ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».


  Η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά, ενεργώντας σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της στον ίδιο σταθμό αποκατέστησε ως όφειλε την αλήθεια. Η άρνησή της να υποταχθεί στη λογοκριτική παρέμβαση της Διεύθυνσης και στη διαστρέβλωση της αληθείας προκάλεσε την οργή του κ. Καμπύλη και την τιμωρία της συναδέλφου, αρχικά με την κατάργηση της εκπομπής της και τη μεταφορά της σε τιμωρητικό ωράριο, στη συνέχεια με ανακοίνωση περί απόλυσης και τελικά με την προκλητική, δια της θυροκόλλησης, απόλυσή της.

  Η εμμονή δε της Διεύθυνσης να μην αποδεχθεί τη διευκρινιστική δήλωση της συναδέλφου, και η επιμονή της στην κατάθεση «δήλωσης μετανοίας» δείχνει ότι εκείνο που πράγματι επιδιώκει με τη δίωξη της συναδέλφου είναι να πνίξει κάθε αντίδραση των εργαζομένων δημοσιογράφων στις αυταρχικές λογοκριτικές παρεμβάσεις.

  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και η ευθύνη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος εξακολουθεί να μην παίρνει θέση απέναντι στις λογοκριτικές παρεμβάσεις των οργάνων του.
  Η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της με τις Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου οι οποίες:

• υπογραμμίζουν ότι το νέο αυτό περιστατικό λογοκρισίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητικά αυξανόμενη αλυσίδα των καθημερινών πλέον λογοκριτικών παρεμβάσεων στο περιεχόμενο και τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, που αποβλέπουν στον εκφοβισμό της ελεύθερης σκέψης και φωνής των δημοσιογράφων με τελικό στόχο τη φίμωση και χειραγώγησή τους
• εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και καταδίκη τους στις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε απόπειρα τρομοκράτησης της δημοσιογραφίας αντίκειται στο θεμελιώδες δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί έλεγχο στην εξουσία και του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα, να κρίνει και ν’ αξιολογεί.
• ζητούν την άμεση αποκατάσταση της συναδέλφου όχι μόνο προασπίζοντας το δικαίωμα στην εργασία ενός δημοσιογράφου, αλλά κυρίως υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην πολυφωνία, την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου και καταδικάζοντας παρόμοιες ενέργειες λογοκρισίας που προσβάλλει, αμαυρώνει και ακυρώνει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας, πολιτισμού και δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς