26 Νοε 2012

«Έφυγε» ο διακεκριμένος ανταποκριτής Μάριο Μοντιάνο

Η κοινότητα των ξένων ανταποκριτών αποχαιρετά σήμερα έναν από τους διακεκριμένους- ιστορικούς εκπροσώπους του επαγγέλματος, τον Μάριο Mοντιάνο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ανταποκριτής των TIMES του Λονδίνου για 38 χρόνια στην Αθήνα, συνεργάτης της ελληνικής υπηρεσίας του BBC την κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης, ο Μάριο Μοντιάνο είναι ταυτισμένος με κρίσιμες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάρρευση της δικτατορίας, η εγκατάσταση της δημοκρατίας, η διαχείριση του κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές κρίσεις, έχουν καταγραφεί στις ανταποκρίσεις του.

Προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, την οικογένεια Μοδιάνο που κατάγεται από την Ιταλία (16ος αιώνας) και έχει προσφέρει στην κοινότητα τη Θεσσαλονίκης σειρά σημαντικών ραβίνων.

Ο πατέρας του Μάριο, Σάμ Μοντιάνο, εκδότης διευθυντής και αργότερα ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Le Progres» (Η πρόοδος), εργάσθηκε μετά τον πόλεμο ως ανταποκριτής και επικεφαλής του γραφείου του REUTERS για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η οικογένεια Μοντιάνο και ο Μάριο κατάφεραν να επιβιώσoυν των γερμανικών διώξεων που εξολόθρευσαν την εβραϊκή κοινότητα χάρη στην προστασία των ιταλικών αρχών, που μετέφεραν όσους από του Εβραίους της Θεσσαλονίκης μπορούσαν, στην Αθήνα.

«Ακούγοντας τον, ακούγοντας τις ιστορίες του για το πως επιβίωσε από τις απίστευτες περιπέτειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, αποκτάς ελπίδα και διάθεση για ζωή», λέει η Milena Molho που κατέγραψε το 2005 μια εκτεταμένη αυτοβιογραφική συνέντευξη του Μάριο Μοντιάνο.

«Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα μιλούσαν ο παππούς και η γιαγιά μου ο ένας στον άλλον. Μιλούσαν ωστόσο Ladino (ισπανικά σε εβραϊκή εκδοχή) στους γονείς μου. Οι γονείς μου μιλούσαν γαλλικά ο ένας στον άλλον και σε μένα, αλλά μιλούσαν Ladino στον αδελφό μου, ενώ ο αδελφός μου και εγώ μιλούσαμε με ελληνικά», λέει στην συνέντευξη αυτή ο Μάριο Μοντιάνο, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό το στίγμα της Θεσσαλονίκης στην οποία μεγάλωσε.

Για να συνεχίσει την παράδοση αυτή ο Μάριο παντρεύτηκε το 1963 την αγαπημένη του Ιντζι, κόρη διακεκριμένης τουρκικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, που γνώρισε και ερωτεύτηκε στη Ρόδο και με την οποία έζησε στην Αθήνα τις περιπετειώδης δεκαετίες του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών συγκρούσεων!

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1926, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον ξένο τύπο, ο βοηθός του διάσημου Frank McCaskey, το οποίο γνώρισε στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση, από τον πατέρα του.

Ο Μάριο Μοντιάνο προς το τέλος της σταδιοδρομίας του παρασημοφορήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το OBE.

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς