1 Νοε 2012

«Διότι δεν συνεμμορφώθην προς τας υποδείξεις…»


Η Λαμπρινή Θωμά έγραψε στην ιστοσελίδα της για τη διακοπή της εκπομπής της στον ρ/σ Αθήνα 9,84, στον οποίο η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία (λήξη 6 το πρωί της Παρασκευής), ζητώντας την αποκατάσταση της συναδέλφου και την επιστροφή της στη θέση, που κατείχε.


Τα γεγονότα όπως τα περιγράφει στην ιστοσελίδα της locandiera.gr:  

Επειδή χρωστώ ευχαριστίες, πρώτα συνοπτικά, τα γεγονότα σχετικά με την διακοπή της εκπομπής μου και την απειλή απόλυσής μου (δεν μου έχει επιδοθεί, αν και έχει ψηφιστεί, όπως με ενημερώνει η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ) από τον Α9,84 και η θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα:

1) Ο Γενικός Διευθυντής του Α9,84 κ. Καμπύλης, μετά την απόρριψη στις 16/10 από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αιτήματος να εξαιρεθεί ο “Αθήνα 9,84” από την απεργία της επομένης, ώστε να παρουσιάσει κοινό αφιέρωμα με το Protagon.gr και την “Αthens Voice” για την “Παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας”, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η ΕΣΗΕΑ “φιμώνει” τον “Αθήνα 9,84”», (όπου ως “φίμωση” νοείται η μη εξαίρεση από την απεργία όλων των ΜΜΕ της χώρας).

2) Η ανακοίνωση αυτή τοποθετήθηκε ως πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων του σταθμού, χωρίς να αποδίδεται ρητά στη διοίκηση, και οι δημοσιογράφοι-εκφωνητές βρέθηκαν υποχρεωμένοι να εκφωνούν την “καταγγελία” κατά του ίδιου τους του σωματείου.

Επιπλέον και οι ακροατές του σταθμού παραπλανήθηκαν, εφόσον στο δελτίο ειδήσεων δεν τηρήθηκε η στοιχειώδης κατά τη δημοσιογραφική δεοντολογία διάκριση μεταξύ είδησης (“η διοίκηση του Αθήνα καταγγέλλει ότι…”) και σχολίου (“η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον 9,84”).

3) Στo πλαίσιo της εκπομπής μου, η οποία άρχισε μετά το δελτίο ειδήσεων, διευκρίνισα το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, το κείμενο που παραπλανητικά διαβάστηκε ως είδηση, δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε θέση των δημοσιογράφων των σταθμού, αλλά ανακοίνωση της διοίκησης.

4) Μόλις τελείωσε η εκπομπή, μου ανακοινώθηκε, από το διευθυντή προγράμματος, ότι η εκπομπή κόβεται επί τόπου με απόφαση του γενικού διευθυντή, Τάκη Καμπύλη (με το αιτιολογικό ότι “δεν επιτρέπεται ο σχολιασμός ειδήσεων του δελτίου”), και ότι οφείλω να μετακινηθώ στον ιστότοπο του σταθμού “στη βραδυνή βάρδια”.

Υπενθύμισα στο διευθυντή προγράμματος ότι είμαι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας και ότι η βραδυνή βάρδια σήμαινε όχι μόνο ότι δε θα βλέπω το παιδί μου αλλά δε θα μπορώ και να του συμπαρασταθώ, να το μεταφέρω στα μαθήματά του… Το θέμα παραπέμφθηκε στην επαύριο.

Την επομένη, έθεσα το πρόβλημα και στην υπεύθυνη του ιστότοπου του σταθμού, η οποία θέτει τις σχετικές βάρδιες, ζητώντας της να φροντίσει να περάσω σε μια βάρδια που θα μου επέτρεπε να βλέπω το παιδί μου.

Ενώ η ίδια υπήρξε συζητήσιμη και με διάθεση να βοηθήσει, λίγες ώρες μετα την πρώτη μας κουβέντα με κάλεσε να μου πει ότι “βρίσκεται σε δύσκολη θέση” διότι “είναι προσωπική εντολή του γενικού” να τοποθετηθώ στο απογευματινό/βραδυνό ωράριο.

(Δε χρειάζεται φαντάζομαι να αναφέρω ότι στα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του σταθμού δεν περιλαμβάνεται η …μικρο-διαχείριση των ωρών της βάρδιας των εργαζομένων. Είναι μια πρωτιά στα χρονικά του σταθμού.)

5) Για να αντιμετωπίσω την εκδικητική μανία του γενικού διευθυντή, κ. Καμπύλη απεναντί μου, επειδή έπραξα το αυτονόητο καθήκον μου ως δημοσιογράφος,―εκδικητική μανία που μεταφράστηκε σε παύση εκπομπής και μετάθεση σε δυσμενή βάρδια―, κατέφυγα στους εργασιακούς μου εκπροσώπους, οι οποίοι όρισαν γενική συνέλευση των εργαζομένων, καθώς και στις ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ (τα σωματεία μας).

Ταυτόχρονα, δημοσιοποιώ την όλη υπόθεση στο προσωπικό μου ιστολόγιο, σε ένα ποστάκι με τον τίτλο «Οι καμπύλες του φασισμού».

6) Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Α9,84, δικαίωσε την στάση μου στην εκπομπή, και κατήγγειλε την τιμωρητική πρακτική της διεύθυνσης:

Η συνέλευση ασχολήθηκε επίσης με το ζήτημα που έχει προκύψει με την συνάδελφο Λαμπρινή Θωμά, αφότου αυτή σχολίασε κατά την έναρξη της εκπομπής της είδηση που εκφωνήθηκε στο δελτίο που είχε προηγηθεί.

Η συνέλευση έκρινε ότι δεν επρόκειτο περί είδησης, αλλά περί σχολίου, το οποίο μάλιστα δεν αποδιδόταν ρητά στην διοίκηση του σταθμού, από την οποία προφανώς προερχόταν. Παράλληλα ήταν ανακριβές κατά το ότι η μη εξαίρεση του Αθήνα 9,84 από απεργία όλων των μέσων ενημέρωσης, με απόφαση της ΕΣΗΕΑ, δεν αντιστοιχεί στην περιγραφή “η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84”.

Το (κόσμια εκφρασμένο) σχόλιο της συναδέλφου κατά την έναρξη της εκπομπής της, κρίνουμε λοιπόν ότι συμβαδίζει με την ελεύθερη ενάσκηση της δημοσιογραφικής της αποστολής και αποτελεί κίνηση προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του Κώδικα Δεοντολογίας αλλά και του Σωματείου μας.

Συνεπώς, η απόφαση της διοίκησης, την οποία ανακοίνωσε αμέσως μετά ο Διευθυντής Προγράμματος στην Λαμπρινή Θωμά, περί διακοπής της καθημερινής εκπομπής “Μεσημβρινοί και Παράλληλοι”, με το σκεπτικό ότι “δεν είναι νοητό οι υπεύθυνοι εκπομπών να αποδομούν τις ειδήσεις του σταθμού”, στερείται αντικειμενικής βάσης (δεν επρόκειτο περί είδησης), δεν προκύπτει από τις ανάγκες του προγράμματος και των ακροατών του 9,84, αλλά αποτελεί τιμωρητική πρακτική και δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας της συναδέλφου.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Συντακτών ΗΕ Μακεδονίας -Θράκης, το σωματείο στο οποίο ανήκω, εξέδωσε την  εξής ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει ως εκδικητική την ενέργεια του γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» Παναγιώτη (Τάκη) Καμπύλη να παύσει την εκπομπή της συναδέλφου-μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ Λαμπρινής Θωμά και να μετακινήσει την ίδια σε βραδινή βάρδια του ιστοτόπου του σταθμού, επειδή σχολίασε «στον αέρα» ανακοίνωση του 9,84 κατά της ΕΣΗΕΑ.

Το «παράπτωμα» της Λαμπρινής Θωμά ήταν ότι επισήμανε στην εκπομπή της πως οι εργαζόμενοι δεν υιοθετούν το περιεχόμενο ανακοίνωσης με την οποία η διοίκηση ισχυριζόταν ότι η «ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον 9,84», επειδή δεν έδωσε άδεια να εξαιρεθεί ο σταθμός από την πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων για να μεταδοθεί αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας.

Η αντίδραση της διοίκησης ήταν να επιβάλει την αλλαγή καθηκόντων της δημοσιογράφου με τρόπο που, πέρα από όλα τα άλλα δεοντολογικά ζητήματα που εγείρει, αγνοεί το γεγονός ότι της προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθώς η συνάδελφος είναι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος δεν μπορούν να εκτείνονται πέρα από την προστασία της ελευθερίας του λόγου, και καλεί τη διεύθυνση του σταθμού να ανακαλέσει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία σαφέστατα θίγεται το δικαίωμα που κάθε δημοσιογράφος διεκδικεί για το σύνολο του κλάδου, να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του.

Το ίδιο αίτημα απηύθυνε με επιστολή της η ΕΣΗΕΜ-Θ και στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Αξίζει να αναφέρω ότι σε όλες τις συνελεύσεις μας παραβρέθηκαν και με στήριξαν η αντιπρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, και ότι με στήριξε το αδελφό σωματείο της ΕΤΕΡ όπως και ο πρόεδρος της αδελφής ένωσης συντακτών, με προσωπική του ανακοίνωση, η οποία, αν και δεν με κατονομάζει ουτε αναφέρεται στα περιστατικά, αφορά σε όσα συμβαίνουν στο σταθμό μας και δίνει το στίγμα του μεγέθους της αυθαιρεσίας, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές και καταστροφικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και της δημοσιογραφικής λειτουργίας του σταθμού». Είμαστε σε αναμονή παρέμβασης της Ενωσης της Αθήνας, όπου το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη.

7) Παρόλη την απερίφραστη καταδίκη από τη Γ.Σ των Εργαζομένων, την ΕΣΗΕΜΘ και την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ,

(ι) τόσο της αντιδεοντολογικής  παρουσίασης της θέσης της διοίκησης του σταθμού έναντι της απεργίας της ΕΣΗΕΑ ως είδησης στο δελτίο του σταθμού,

(ιι) όσο και της εκδικητικής διακοπής της εκπομπής μου και της δυσμενούς τοποθετησής μου, επειδή υπερασπίστηκα την δεοντολογία και την ΕΣΗΕΑ

το επόμενο βήμα της γενικής διεύθυνσης ήταν να προτείνει και να επιτύχει απόφαση του ΔΣ της ΔΕΡΑ για την απόλυσή μου. Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη Τετάρτη, με αφορμή την προσωπική μου θέση για τα γεγονότα όπως δημοσιεύτηκε στο προσωπικό μου ιστολόγιο. Δεν μου έχει ανακοινωθεί.

Προς το παρόν, ιδού η ανακοίνωση του σωματείου στο οποίο ανήκω, της ΕΣΗΕΜ-Θ, για την τελευταία εξέλιξη, που αποτελεί κατ ουσίαν απειλή απόλυσης, αφού τίποτε δε μου έχει επιδοθεί:

Εξάντλησε τα όρια της εκδικητικότητας ο διευθυντής του «Αθήνα 9,84» Τάκης Καμπύλης, που αποφάσισε προκλητικά να απολυθεί η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά από τον σταθμό, επειδή διέπραξε το «ατόπημα» να διευκρινίσει από την εκπομπή της ότι οι δημοσιογράφοι δεν υιοθετούν περιεχόμενο ανακοίνωσης της διοίκησης εναντίον της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ επισήμανε σε χθεσινή ανακοίνωσή της, όταν δεν είχε καν τεθεί ζήτημα απόλυσης αλλά μετακίνησης της συναδέλφου, ότι το διευθυντικό δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου και κάλεσε με επιστολή της τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να προστατεύσει το δημοτικό Μέσο της Αθήνας από το στίγμα μιας εκδικητικής και κατάφορα αντιδεοντολογικής διευθυντικής απόφασης.

Αντιθέτως ο δήμαρχος Αθηναίων, και πρώην Συνήγορος του Πολίτη, έβαλε την υπογραφή του στην απόλυση μιας δημοσιογράφου που υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση άποψης σε έναν φορέα ενημέρωσης που έχει, με την ευρεία έννοια, δημόσιο χαρακτήρα.

Καλούμε τους κυρίους Καμπύλη και Καμίνη να ανακαλέσουν άμεσα την προκλητική εκδικητική απόφαση για την απόλυση της συναδέλφου, τα δικαιώματα της οποίας θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Για όλα αυτά χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην ΕΣΗΕΜΘ, που μου συμπαραστάθηκε και μου συμπαραστέκεται σε κάθε βήμα, τον πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ που στάθηκαν δίπλα μου, την ΕΤΕΡ αλλά και στους ακροατές του Α9,84 που βρίσκονται στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή με μηνύματα και τηλέφωνα.

Υπάρχει μια παλιά αφρικανική ρήση που λέει: «όταν σιτίζεις στην αυλή σου κότες, ξεχνάς ότι παραέξω υπάρχουν λιοντάρια, και το κυριότερο, ότι μετά τα λιοντάρια ακολουθούν πάντα οι ύαινες».

Καρατσεκαρισμένο, που έλεγε και η αείμνηστη Μαλβίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς