10 Απρ 2013

ΕΣΠΗΤ: Ζητούνται απαντήσεις για την καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης στους άνεργους δημοσιογράφους


Συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την προκήρυξη του προγράμματος «κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» και οι περίπου 610 δικαιούχοι (ανάμεσά τους και 101 μέλη της ΕΣΠΗΤ) που εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα παραμένουν απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι τα σεμινάρια έχουν ολοκληρωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες.

Εξακόσιες οικογένειες συναδέλφων αναμένουν το ποσό της επιδότησης προκειμένου να καλύψουν τις πλέον βασικές ανάγκες τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει κανέναν άλλο πόρο, αφού εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι και χωρίς καν την πενιχρή επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ.


 To Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ

 • ΑΠΑΙΤΕΙ εδώ και τώρα, το υπουργείο Εργασίας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρίσκονται τα 2,25 εκατ. ευρώ του προγράμματος, εάν έχουν «ξεχαστεί» σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, ή εάν καλύπτουν άλλες «έκτακτες» ανάγκες του κράτους προς τους δανειστές. Γιατί δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους; Πότε επιτέλους θα σταματήσει ο εμπαιγμός ;

 • ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ να καταβληθεί άμεσα το προβλεπόμενο ποσό των 1500 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και να μην υπάρξει καμία περικοπή, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό για παρακράτηση φόρου 20%, δηλ. 300 ευρώ περίπου, που δεν θα αποδοθεί στον άνεργο συνάδελφο. Οι άνεργοι εδώ και μήνες δεν έχουν να ζήσουν! Δεν είναι ούτε επιχειρηματίες, ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Με ποια λογική το κράτος τους παρακρατεί φόρο;

 • ΔΙΑΚΗΡΎΣΣΕΙ τη ριζική διαφωνία του με τον όλο σχεδιασμό του προγράμματος, το οποίο τελικά δεν είχε επίκεντρο και προτεραιότητα τους ανέργους αλλά πρωτίστως τα ιδιωτικά ΚΕΚ που θα διεκπεραίωναν το πρόγραμμα. Απόρροια αυτού είναι ότι οι επιχειρηματίες των ΚΕΚ θα επιδοτηθούν με 2.200 ευρώ ανά καταρτιζόμενο όταν ο κάθε καταρτιζόμενος/άνεργος θα λάβει καθαρό πληρωτέο ποσό 1200 ευρώ (αφού του έχουν αφαιρεθεί τα 300 ευρώ της παρακράτησης).

Είναι αναμφισβήτητο ότι πρώτιστα οι άνεργοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης και σε αυτούς οφείλει η κυβέρνηση να προσφέρει τα περισσότερα. Και το υπουργείο Εργασίας οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη του αυτό στο σχεδιασμό επόμενων ανάλογων δράσεων επιδοτούμενης κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων, αλλά και άλλων κλάδων ανέργων, για να μην βρεθούμε και πάλι στη δυσάρεστη θέση αναζήτησης και καταλογισμού ευθυνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς