Του Παναγιώτη Στάθη
Τρίτη προθεσμία για τις 23 Μαΐου πήρε ο πρώην πρόεδρος του
ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας -Θεσσαλονίκης),
Δημ. Καπράνος, που είχε κληθεί σε απολογία για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Η νέα προθεσμία δόθηκε από τον εφέτη ανακριτή
Γ. Λέκκα μετά την αποστολή στο ανακριτικό γραφείο νέων στοιχείων σε κούτες από τις Ελβετικές Αρχές τα οποία πρέπει να μεταφραστούν στην ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και να δοθούν στον κατηγορούμενο ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Ο κ. Καπράνος αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα «απιστία», «απάτη», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και «δωροδοκία».Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, των οποίων ο Δημ. Καπράνος φέρεται ως αποδέκτης και μάλιστα -κατά σύμπτωση- λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρά.
Πάντως από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει παίξει και ο Ν. Δεσποτόπουλος (επίσης εκ των υπόπτων για δωροδοκία), πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου. Κι αυτό γιατί δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ. Από το λογαριασμό του Ν. Δεσποτόπουλου, το χρήμα της CROZANA ή ΤΡΩΥΛΟΣ (1.887.000 ευρώ) κατευθύνθηκε στους τρεις λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Δ. Καπράνο.
«Εκποίησα περιουσιακά μου στοιχεία»
Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καπράνος θα δικαιολογήσει την ύπαρξη των χρημάτων αυτών , σε σχεδόν παράλληλη περίοδο με την αγορά του ομολόγου. Μια πρώτη γεύση είχε δώσει στις έγγραφες εξηγήσεις του όταν κλήθηκε ως ύποπτος από τον εισαγγελέα στις οποίες ανέφερε ότι το ποσό αυτό πιστώθηκε στους λογαριασμούς του αλλά προήλθε από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Ανέφερε επίσης ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής εκδοτικού συγκροτήματος, που βασικά χρηματοδοτούσε ο Δ. Παστελάκος της ΤΡΩΥΛΟΣ και οργάνωνε ο Ν. Δεσποτόπουλος για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.Για το ίδιο το ομόλογο έχει υποστηρίξει ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του Ελληνικού Δημόσιου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και μετά από διαπραγματεύσεις πετύχαμε να το πουλήσουμε για 133.100.000 ευρώ. Ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς