15 Ιαν 2012

Παρέμβαση στα θέατρα του Γιαννίκου για τους απλήρωτους εργαζόμενους


Εκτός από το "Alter", την Best End (Κόσμος του Επενδύτη, Δίφωνο, Tivo) και την Modern Times, ο Κώστας Γιαννίκος έχει στην κατοχή του και πολλά θέατρα στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν στην εταιρεία "Ελληνική Θεαμάτων". Σε 4 από αυτά (Μικρό & Μεγάλο Παλλάς, Αλίκη, Δημήτρης Χορν), έγινε χτες το βράδυ (14/1) μοίρασμα κειμένου από τη Συνέλευση Εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ. Το κείμενο εξηγούσε την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις Γιαννίκου και τόνιζε την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στις εστίες αγώνα που έχουν δημιουργηθεί εκεί.


Το κείμενο που μοιράστηκε:

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Αγαπητέ θεατή, γνωρίζεις ότι το θέατρο που βρίσκεσαι σήμερα ανήκει στον Κωνσταντίνο Γιαννίκο ; Ακολουθούν μερικές από τις «παραστάσεις» του εν λόγω κυρίου το τελευταίο διάστημα.

ΑΛΤΕΡ
Μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού. Εδώ και 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι στο ΑΛΤΕΡ είναι απλήρωτοι και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Τη στιγμή που μιλάμε, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους τη ροή προγράμματος, καταφέρνοντας να μεταφέρουν τη φωνή τους στις οθόνες μας, παρά το ότι η εργοδοσία έριξε ακόμα και τον πομπό στον Υμηττό, παρά το ότι έφερε την αστυνομία στο σταθμό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: "Εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση του ALTER μας κοροϊδεύει. Καθυστερεί τους μισθούς μας, υπόσχεται ημερομηνίες πληρωμής που ποτέ δεν τηρεί και μας οδηγεί στην ανέχεια. Μας οφείλονται από 5 έως 10 μισθοί κατά περίπτωση και πλέον έχουμε όλοι πρόβλημα διαβίωσης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας και θα παραμείνουμε μέχρι να εξοφληθούμε. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας».

BEST END
Η συγκεκριμένη εταιρία του Γιαννίκου είναι η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή» και των περιοδικών TIVO, Informer και Δίφωνο. Από τον Οκτώβρη του 2011 οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τη στιγμή που ο εργοδότης απειλεί με την καραμέλα της αναστολής έκδοσης των συγκεκριμένων μέσων. Αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων: «δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εργαζόμενους τους μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011, δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εσωτερικούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» το δώρο Χριστουγέννων και τους μισθούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2011, δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εξωτερικούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» μισθούς τουλάχιστον 7 μηνών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ενός έτους, έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους του περιοδικού «Δίφωνο», αφού με ευθύνη του δεν κυκλοφορεί τους τελευταίους 2 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοί του, προσέρχονται στην εργασία τους κανονικά (δεν είναι απολυμένοι και παραμένουν απλήρωτοι)…»

Τελευταίο κατόρθωμα του εργοδότη, η έκδοση του περιοδικού TIVO με άλλο όνομα (TIVI) με τη χρησιμοποίηση τεσσάρων απεργοσπαστών. Όπως ανακάλυψε η Επιθεώρηση Εργασίας μετά από έρευνά της, το απεργοσπαστικό TIVO (TIVI) εκδόθηκε από τα γραφεία της “Modern Times”, μέσω της εταιρίας «Κίνηση Ήχου & Εικόνας», ιδιοκτησίας φυσικά του Γιαννίκου. (βλ. φώτο)

MODERN TIMES
Όπως και στα άλλα μέσα του, έτσι και σε αυτό, η τακτική του Γιαννίκου είναι πια γνωστή: «Στις εταιρίες αυτές το τελευταίο εξάμηνο εξαπολύεται ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους με εκδικητικές απολύσεις, καθυστερήσεις μισθών, απειλές και τρομοκρατία από την εργοδοσία.
Στις τρομοκρατικές απειλές της εργοδοσίας εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι θα αντιταχθούμε στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, στην κοροϊδία και στις συνεχείς αναβολές της καταβολής των δεδουλευμένων μας». Οι εργαζόμενοι απαιτούν: «Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011, καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων. Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων. Καμία άλλη απόλυση εργαζόμενου – καμία απειλή στο χώρο εργασίας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
Το Νοέμβρη του 2011, που ξεκίνησε η θεατρική σαιζόν, η εργοδοσία ανακοίνωσε μείωση 50% στους συμφωνημένους μισθούς των ηθοποιών και 30% στους τεχνικούς με την αγαπημένη, το τελευταίο διάστημα, φράση των αφεντικών: «Όποιος θέλει δέχεται, όποιος δεν θέλει θα βρούμε έναν από τόσους ανέργους που υπάρχουν». Στους ταμίες και στους ταξιθέτες από 1η Γενάρη που πήγαν να πάρουν τον μισθό τους, ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά, τον έλαβαν μειωμένο κατά 120 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΕΑΤΕΣ
Στις 21/11/2011 ο Κ. Γιαννίκος συνελήφθη για χρέη προς το δημόσιο, για μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους 1.200.000 € (Ενός εκατομμυρίου, διακοσίων χιλιάδων ευρώ), κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος. Δύο μέρες μετά αφέθηκε και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ούτε απλήρωτοι κομπάρσοι, ούτε σιωπηλοί θεατές στην ομηρία ημών των εργαζομένων από τις μαφίες των αφεντικών.

Αλληλεγγύη στους εργατικούς αγώνες, νίκη στους απεργούς.
Καλή θέαση!

Παναττική Απεργία 17/01
Συγκέντρωση-Πορεία, Προπύλαια 11.00 π.μ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς