3 Ιουν 2013

Συρρίκνωση ΕΡΤ και συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών

Σχέδιο για απόλυση 2.000 υπαλλήλων

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ και η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) αποτελούν τα ισχυρότερα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση μεγάλων ΔΕΚΟ από τις οποίες θα προέλθουν απολύσεις 1.000-1.300 εργαζομένων στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Εχει ήδη προαναγγελθεί ότι στην ερχόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.


Εν όψει της αυριανής έλευσης της τρόικας, η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεων που αφορούν τόσο την απόλυση 2.000 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου από καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών όσο και για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό με την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς.

Οι δύο βασικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης που αφορούν τη μεταρρύθμιση του κράτους (απολύσεις και διαθεσιμότητα) θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Σενάριο
Ενα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών αφορά τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) αλλά και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε μία εταιρεία με κορμό την ΕΑΒ.

Εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, υπολογίζεται ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 1.000-1.300 υπάλληλοι από τους 2.650 εργαζόμενους που απασχολούνται στις βιομηχανίες, κυρίως από το διοικητικό προσωπικό μετά τη συνένωση των διοικητικών δομών.

Η ΕΑΒ απασχολεί σήμερα 1.350 υπαλλήλους, η ΕΑΣ διαθέτει περίπου 950 εργαζομένους, ενώ στην ΕΛΒΟ εργάζονται 350 εργαζόμενοι. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων όπου απαιτείται εξυγίανση των οικονομικών τους μεγεθών καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν πραγματοποιήσει επίσχεση εργασίας «επιβιώνοντας» με «έναντι» από τον Φεβρουάριο.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχει δοθεί εντολή οικονομικού ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις, έπειτα από αίτημα της Ε.Ε., ενώ για την ΕΑΒ υπάρχει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κάνει λόγο για οικονομική «τρύπα» σχεδόν ενός δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οριστικοποιείται η λίστα μικρότερων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν και θα απολυθεί το προσωπικό τους, απ' όπου εκτιμάται ότι θα δουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο περίπου 400 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Πηγή: Εθνος, Νίκος Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς