30 Δεκ 2011

Εκτός ενιαίου μισθολογίου οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ δημόσιου χαρακτήρα

Δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο οι δημοσιογράφοι (ΕΣΗΕΑ) και το προσωπικό των δημοσιογραφικών οργανισμών (μέλη της ΕΠΗΕΑ), που εργάζονται στα ΜΜΕ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ με τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εγκρίθηκε στο Υπουργικό συμβούλιο και στην οποία προβλέπεται «η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 32 του Ενιαίου Μισθολογίου όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που απασχολούνται είτε στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στην ΕΡΤ». Για την εφαρμογή της ρύθμισης προβλέπεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.


Το συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να ανασταλεί για ένα έτος η επιβολή φόρου 20% επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση, ενώ διατυπώθηκε και η άποψη πως η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί.

27 Δεκ 2011

Ύποπτα τα σενάρια περί λουκέτου σε εφημερίδες του ομίλου Πήγασσος


Ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης. Εντός και εκτός Μέσων στον "Πήγασο", από στελέχη και εργαζόμενους. Γιατί στα σενάρια τρομοκράτησης υπάρχουν κάτι <<"περίεργοι" εργαζόμενοι>> που επιμένουν να σκέφτονται...

Να ’μαστε πάλι εδώ, λοιπόν! Σύμφωνα με «διασταυρωμένες πληροφορίες» που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω κάποιων blogs, η οικογένεια Μπόμπολα σχεδιάζει να κλείσει την καθημερινή έκδοση του Έθνους, αμέσως μετά τις γιορτές.

Σιγά τα νέα! Όπως θα θυμούνται όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στα media και ασφαλώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Πήγασο, το σενάριο αυτό έχει παίξει πολλάκις στο παρελθόν: για το Έθνος, την Ημερησία, το Goal News, τον Sentra FM, τα περιοδικά του ομίλου, ακόμη και για το Mega.

Βεβαίως, οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου – όπως και κάθε ομίλου – έχουν το νομικό (για το ηθικό ας μην μιλήσουμε καλύτερα…) δικαίωμα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους όποια στιγμή τους καπνίσει. Σε τελική ανάλυση, αν έχουν πάρει μια τέτοια απόφαση, θα την υλοποιήσουν έτσι κι αλλιώς, την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να υπολογίσουν τις αντιδράσεις.
Μόνο που επειδή όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία κανείς δεν μπορεί να παίζει, ας μας επιτραπεί να θέσουμε μερικά αυτονόητα ερωτήματα:

Είναι, άραγε, άσχετη αυτή η νέα διαρροή με την προσπάθεια της ιδιοκτησίας να επιβάλλει νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, κατά ένα επιπλέον 10%, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται εύκολα αποδεκτή; Μήπως πρόκειται για έναν ακόμη κραυγαλέο εκβιασμό, σαν αυτόν που έγινε πριν μερικούς μήνες σε βάρος των εργαζομένων της Ημερησίας, αναγκάζοντάς τους να αποκηρύξουν τις απεργίες που είχαν προκηρυχθεί;

Έχει επεξεργαστεί, άραγε, η ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ στην Ελλάδα ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα – κι αν ναι, γιατί δεν το «επικοινωνεί» στα στελέχη και τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να δώσει τουλάχιστον προοπτική στις θυσίες που τους ζητείται να κάνουν;

Μήπως, τελικά, η οικογένεια έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τον κλάδο και να συρρικνώσει δραματικά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα – κι αν ναι, γιατί δεν το λέει ανοιχτά και υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας;

Οι ιδιοκτήτες και οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοί τους έχουν στοιχειώδη γνώση της ιστορίας; Γνωρίζουν, δηλαδή, ότι σε περιόδους κρίσης – ειδικά τόσο βαθιάς όσο αυτή που περνάμε – επιβιώνουν και αναβαθμίζουν τη θέση τους κυρίως όσοι έχουν τα μέσα να αντέξουν και ένα σχέδιο για να επικρατήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους;

Σε μια περίοδο που η Ελευθεροτυπία και ο Alter είναι μια ανάσα από το λουκέτο, ενώ ο μέγας ανταγωνιστής ΔΟΛ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, θέλει στ’ αλήθεια η οικογένεια Μπόμπολα να πιστέψουμε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να βάλει λουκέτο σε ορισμένα από τα Μέσα της;

Τη στιγμή που στην Ελλάδα κυοφορούνται τεκτονικές ανακατατάξεις σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, θέλει στ’ αλήθεια η οικογένεια Μπόμπολα να πιστέψουμε ότι αποφάσισε να καταθέσει τα όπλα και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στα νέα «τζάκια», μην παρεμβαίνοντας καθημερινά σε επίπεδο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης – κάτι που πολύ αποτελεσματικά έκανε όλα αυτά τα χρόνια;

Μήπως ο ιδρυτής του ομίλου και οι διάδοχοί του απλώς σκοπεύουν να πετύχουν μελλοντικά τα ίδια πράγματα με τον μισό κόσμο και μάλιστα κακοπληρωμένο – κι αν ναι, έχουν αναρωτηθεί τι θα γίνει στην περίπτωση που ξεσπάσει ένα κύμα αγανακτισμένων που θα πει «όχι» ή τα προϊόντα τους απαξιωθούν τόσο πολύ στην κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστοι πελάτες για να τα αγοράζουν;


«Περίεργοι» εργαζόμενοι στον Πήγασο

26 Δεκ 2011

Συμπαράσταση δημοσιογράφων στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Εμείς οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Στεκόμαστε στο πλευρό των 400 απεργών με θαυμασμό και δηλώνουμε με βεβαιότητα ότι ο αγώνας αυτός είναι ήδη νικηφόρος.
Η απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία» που συνεχίζεται για πάνω από 20 μέρες εμπνέει κάθε εργαζόμενο. Μας δίνει κουράγιο και δύναμη, αποδεικνύοντας πως η ταξική αλληλεγγύη και η ενότητα είναι το σημαντικότερο όπλο κάθε εργαζόμενου απέναντι στην εργοδοσία και το κεφάλαιο. Η απεργία διαρκείας των χαλυβουργών για την ανάκληση των 34 απολύσεων, την σύμβαση και το 8ωρο αποτελεί για μας ένα μάθημα αγώνα!

Η απεργία αυτή «θάφτηκε» με προκλητικό τρόπο από την πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ. Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν χώρεσε στα δελτία των καναλιών και τις στήλες των εφημερίδων. Αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη, αφού η απόκρυψη και η διαστρέβλωση των λαϊκών αγώνων είναι γραμμένη στο DNA των μεγαλοεκδοτών και των καναλαρχών. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των απεργών, η ανυπότακτη στάση τους και το παραμέρισμα του φόβου θα ήταν ένα..«κακό παράδειγμα» για τον αναγνώστη και τον τηλεθεατή…

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και αμφιταλαντεύσεις. Τώρα που ήρθε ο καιρός ν’ αποφασίσουμε με ποιόν θα πάμε και ποιόν θα αφήσουμε, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως η θέση μας είναι με τον λαό που αγωνίζεται, που σηκώνει κεφάλι! Από τον αγώνα των χαλυβουργών, είμαστε όλοι κερδισμένοι. Σε μια περίοδο που κι εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή και ανελέητη επίθεση από την εργοδοσία, το παράδειγμα της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μας δείχνει τον δρόμο.

Να σταματήσουν οι εκβιασμοί με την εργασιακή εφεδρεία ζητάει η ΕΣΗΕΑ

Σε ένα πρωτοφανές κλίμα πιέσεων και αυταρχισμού οι διοικήσεις των φορέων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προσπαθώντας να υπηρετήσουν κυβερνητικές αποφάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές, επιχειρούν να εφαρμόσουν όπως-όπως πρακτική ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων. Εκβιάζουν έτσι τη συναίνεση των συναδέλφων υφαρπάζοντας την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης τους για το συντάξιμο χρόνο προϋπηρεσίας τους εντάσσοντας τους σε εργασιακή «εφεδρεία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για μια ακόμη φορά επισημαίνει, ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που καλλιεργείται ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Οι διοικήσεις της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης οφείλουν να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους για την υπογραφή αυτών των δηλώσεων.

Καλούνται συνεπώς οι συνάδελφοι, να μη βάλουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους συμπληρώνοντας τις υπεύθυνες δηλώσεις, δεδομένου ότι η απαίτηση για την υπογραφή τους δεν αποτελεί εφαρμογή καμίας διάταξης νόμου. Εξυπακούεται, ότι όσοι έχουν συμπληρώσει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται σε οποιοδήποτε κατάλογο, διότι είναι αυτονόητο ότι θα συνταξιοδοτηθούν με διαδικασίες, που θα κινήσουν οι ίδιοι.

Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι οι δημοσιογράφοι να υπακούσουν συμμετέχοντας σε μια αυθαίρετη διοικητική ενέργεια.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μπροστά στην επιχειρούμενη οικονομική εξαθλίωση με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και βαθμολογίου και την πολιτική των ομαδικών απολύσεων με τη μέθοδο της εργασιακής εφεδρείας, θα συγκαλέσει γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων στους παραπάνω φορείς, όπου θα τους ενημερώσει για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχει αποφασίσει και θα ακολουθήσουν.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου απο το δημοσιογραφικό κόσμο

Οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ συμμετέχουν στις πορείες, για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τον δημοσιογραφικό κόσμο να πάρει μέρος δυναμικά και μαζικά στις διαδηλώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας της 17ης Νοέμβρη.
Ειδικότερα η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χ.Κ. Τεγόπουλος & της Φωτοεκδοτικής καλούν όλους να συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στη Θεσσαλονίκη καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο, στα ΜΜΕ, φοιτητές δημοσιογραφίας και blogers σε συγκέντρωση σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα.
Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούν από όλους να δώσουν μαζικά και μαχητικά το παρόν και να..συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αγώνα του Πολυτεχνείου και στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

Με αγώνες τιμούμε τους αγώνες του Νοέμβρη
Ο δημοσιογραφικός κόσμος, αποδεκατισμένος από μεγάλα κύματα απολύσεων, απελπισμένος από μειώσεις μισθών και συντάξεων και υπονομευμένος από διαβρωτικές θεσμικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του, βρίσκεται από καιρό σε απεργιακή εγρήγορση, για απόκρουση των υπαγορευμένων από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Τρόικα κυβερνητικών αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.
Με αφορμή την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ΠΟΕΣΥ διαδηλώνει και πάλι τη δέσμευσή της να συνεχίσει να συντονίζει τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των Ενώσεων Συντακτών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, για υπεράσπιση των συνταγματικών εγγυήσεων και ρυθμίσεων υπέρ της αντικειμενικής πλουραλιστικής, πολυφωνικής και ανεξάρτητης Ενημέρωσης του λαού, με εγγυημένη και άθικτη την επαγγελματική υπόσταση και αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
Η ΠΟΕΣΥ, με πολλά θύματα στις γραμμές της από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα άλλα σωματεία του Τύπου της χώρας μας και τις δημοσιογραφικές Ομοσπονδίες της Ευρώπης, θα κορυφώσει τους αγώνες για υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δημόσιων ενημερωτικών φορέων Ενημέρωσης και όλων των εργαζομένων σε όλα τα έντυπα και ΜΜΕ, στην Ελλάδα και Βρυξέλλες.
Προς τιμήν του αγώνα του Πολυτεχνείου, η ΠΟΕΣΥ καλεί το δημοσιογραφικό κόσμο να πάρει μέρος στις πορείες διαμαρτυρίας στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.