31 Αυγ 2011

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ "ALTER"- απλήρωτοι πέντε μήνες

31 Αυγούστου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι-μέλη μας, κατ’ επανάληψη έχουμε διαμαρτυρηθεί για την παράνομη, αντισυμβατική και παρατεταμένη ασυνέπεια του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER».


Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και τις διαμαρτυρίες των μελών και των Ενώσεών μας, εξακολουθεί ο τηλεοπτικός σταθμός να αρνείται την πλήρη εξόφληση των αποδοχών μας από τον Ιανουάριο του 2011 έως και σήμερα, συνεχίζοντας να οφείλει μισθούς πέντε (5) μηνών.


Η Ένωσή μας είναι υποχρεωμένη να προασπίσει τα γενικότερα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της, οι θέσεις εργασίας των οποίων απειλούνται από την παρατεταμένη αφερεγγυότητα και τη μη τήρηση των ΣΣΕ από την πλευρά του «ALTER».


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξαιτίας της παράνομης, αντεργατικής και κατάφωρα καταχρηστικής συμπεριφοράς του τηλεοπτικού σταθμού, κηρύσσει 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων στο «ALTER», από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2011, ζητώντας την άμεση εξόφληση των οφειλομένων και την τακτική καταβολή των αποδοχών τους.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ"


Την κήρυξη 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ» από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής, 2 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου 2011 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων Ελένης Μπότα, Έφης Ευθυμίου, Ελένης Κατσούρα, Γιώργου Κατοικά και Αγγελικής Κιλμτζόγλου


Για μία ακόμη φορά, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Πέτρος Τριανταφύλλης χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους ως εξιλαστήρια θύματα στο βωμό του κέρδους, δημιουργώντας, συγχρόνως, κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους λίγους ακόμη εργαζόμενους, που απομένουν. Πλέον όμως αυτού με την συνεχή μείωση του προσωπικού υπονομεύεται η έννοια της ημερήσιας εφημερίδας, ενώ διασύρεται η έννοια της δημοσιογραφικής λειτουργίας και της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης.


Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία για να μην περάσει η αυθαιρεσία και ο εργοδοτικός αυταρχισμός.

Ελλειμμα σοβαρότητας

του


Σε μια χώρα στην οποία η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 16%, κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι οι αρμόδιοι, υπουργός, πρωθυπουργός και σύμβουλοι, ων ουκ έστιν αριθμός, θα έσκυβαν με ζέση στο πρόβλημα και θα έπαιρναν κάποια, στοιχειώδη έστω, μέτρα για την αντιμετώπισή του.


ΟΧΙ στην Ελλάδα! Η μόνη, ουσιαστικά, συμβολή του υπουργού Εργασίας, υποτίθεται, Γ. Κουτρουμάνη ήταν η εκτίμηση ότι «ειδικά ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος σε σχέση με την ανεργία». Τα υπόλοιπα, ότι «θα ενισχύσουμε τα προγράμματα στήριξης της εργασίας», αποδεικνύονται επί της ουσίας φούμαρα.


ΓΙΑΤΙ με λογύδρια και σχόλια πολιτική δεν γίνεται, ούτε βρίσκονται λύσεις για λαούς και χώρες. Μόνο επικοινωνιακά κολπάκια ξεδιπλώνονται, αλλά με τέτοια δεν πάει μακριά η βαλίτσα. Τον εκφυλισμό των πολιτικών οργανισμών αποδεικνύουν και τον πολιτικό χρόνο που τελειώνει σηματοδοτούν.


ΚΑΤΑ τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του, λένε οι απλοί άνθρωποι. Πώς να περιμένεις πολιτική ουσίας και έργο από τους υπουργούς, όταν ο πρωθυπουργός, σε ρόλο σχολιαστή και αυτός, δηλώνει στους «κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς» ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι «ένα από τα μεγαλύτερα που έχει και θα έχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες» και η μόνη δέσμευσή του είναι πως «σε αυτό το θέμα θα εστιάσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας».


ΦΡΟΝΙΜΩΣ ποιών όμως, καθώς γνωρίζει από... πρώτο χέρι τα ελλείμματα της κυβέρνησης και του κόμματός του και τα περιορισμένα όρια του πολιτικού του προσωπικού, δεν μπήκε στον κόπο να περιγράψει έστω τις «ενέργειες» και τις «δράσεις».


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, όμως, που υπαινικτικά έδωσε μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Οπως είπε, «από τη μια είναι το επενδυτικό κλίμα και από την άλλη το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σ' αυτή τη φάση».


ΤΗΝ ΕΓΝΟΙΑ τους για την προστασία των εργαζομένων την έχουμε δει εδώ και καιρό με το σταδιακό αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο γκρέμισμα κάθε νόμου που κρίθηκε «φιλικός» για τον κόσμο της εργασίας. Την αδιαφορία τους για στήριξη τη διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι μας. Τι μένει; Η κατάρτιση! Ιδού νέο πεδίον δόξης λαμπρό για λαμόγια παντός καιρού, που θα ξαναροκανίσουν κονδύλια για σεμινάρια δίνοντας ψίχουλα ελπίδας στους καταρτιζόμενους.


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ πάντως ο πρωθυπουργός το είπε με το «καλημέρα» στους εκπροσώπους όλων αυτών των φορέων που «άκουσε» χθες: «Ξέρετε, τόνισε, ότι σας θεωρούμε -και ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση- συνεργάτες»! Οι εργαζόμενοι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του ΣΕΒ, οι αγρότες συνεργάτες της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και δεν συμμαζεύεται.


ΕΧΕΙ όμως ένα μικρό δίκιο. Μόνο με μια τέτοια «συγκυβέρνηση» μπορεί να τη σκαπουλάρει η κυβέρνηση.


29 Αυγ 2011

Νέο Σοβέζο απειλεί τώρα τη Β. Εύβοια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος... Δεν είναι μόνον οι γερμανικές επιχειρήσεις, που ετοιμάζονται, λέει, για πραγματική επιδρομή στην Ελλάδα της διευρυνόμενης κρίσης.


Για επενδύσεις, βεβαίως, με εξαιρετικά προνομιακούς όρους: σε «ειδικές επενδυτικές ζώνες», όπου αξιώνουν να ισχύει ιδιότυπο (δηλαδή αποικιοκρατικό) φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό καθεστώς. Κατ' εξαίρεση, μάλιστα, όχι μόνον από την ελληνική νομοθεσία (αυτή την αναμορφώνουν οι κυβερνώντες, όπως γουστάρουν) αλλά και από την κοινοτική! Κάτι, που για να το... επιτύχει η κυβέρνηση στηρίζεται περισσότερο στη γερμανική παντοδυναμία στους κόλπ0υς της Ε.Ε. παρά στη γητευτική ευγλωττία του Ευάγγ. Βενιζέλου.


Ειδικό προνομιακό καθεστώς για να επενδύσουν βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και Ελληνες επιχειρηματίες, που δεν φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή η χώρα χειμάζεται αγρίως. Δεν έχουμε, έτσι, δείγματα, όπως της Γαλλίας, όπου 16 μεγαλολεφτάδες πρότειναν να επιβληθεί ειδική εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Ούτε όπως της Ιταλίας, όπου 24 επιχειρηματίες έσπευσαν αρωγοί στο κράτος. Αντιθέτως, στη δύσμοιρη Ελλάδα του πιο κακοποιού καπιταλισμού (με το όργιο της ατιμώρητης διαπλοκής και της διαφθοράς που γέννησε το χυδαίο νεοπλουτισμό της απληστίας και της επιδεικτικής χλιδής) οι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες έχουν αθεράπευτα εθιστεί να αρπάζουν παρά να συνεισφέρουν στο ετοιμόρροπο κράτος.


Οι πιο αδίστακτοι, μεταξύ αυτών, είναι, αναφίβολα, όσοι κερδοσκοπούν με την κρίση· όσοι εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια για να εκμαυλίσουν και να εκβιάσουν τοπικές κοινωνίες· όσοι καταδικάζουν τις μελλοντικές γενιές, καταστρέφοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του ευλογημένου τόπου: το φυσικό πλούτο του.


Στη Βόρεια Εύβοια, με το απαράμιλλο και αναξιοποίητο φυσικό κάλλος, οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να πουν «δόξα σοι ο Θεός» και ξανάρχισαν τα «βοήθα Παναγιά μου»...


Πριν από τέσσερα χρόνια, από τις ίδιες στήλες καταγγέλλαμε την απόπειρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (έχει εξαγοράσει κοψοχρονιά 3.800 στρέμματα και τις πρώην μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκαλιστήρη από τη χρεοκοπημένη ΒΙΟΜΑΓΝ) να εγκαταστήσει στο Μαντούδι της ανεργίας μία κατ' εξοχήν ρυπογόνο θερμοηλεκτρική μονάδα με λιθάνθρακα.


Ο κίνδυνος απετράπη με πολύμηνες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, όταν συνειδητοποίησαν ότι απειλείται κάθε άλλη βιοποριστική δραστηριότητα (τουρισμός, γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κ.ά.) και κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή των παιδιών τους.


Και να, τώρα, που η ΤΕΡΝΑ επανέρχεται απειλητικότερη με τρισχειρότερα σχέδια, εκμεταλλευόμενη ακριβώς την κρίση, που έφερε την ανεργία πλέον σε δυσθεώρητα ύψη:


Τον Μάιο 2010 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδρύσει βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) και να εγκαταστήσει γιγάντια θερμοηλεκτρική μονάδα 1.160Mwe με φυσικό αέριο, που θα καταστήσει το Μαντούδι δεύτερο, μετά την Πτολεμαΐδα, ενεργειακό κέντρο της χώρας.


Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα αποφασίσει για τη (διάτρητη σε τεκμηρίωση) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέβαλε η ΤΕΡΝΑ στις 15.7.11 για την πρώτη ΒΙ.ΠΕ. στην Εύβοια και την πρώτη στη χώρα υπό ιδιωτική διαχείριση (όλες τις άλλες τις έχει ιδρύσει η ΕΤΒΑ).


Ενδεχόμενη έγκρισή της θα αποτελέσει τεράστιο σκάνδαλο, που θα ανοίγει το δρόμο για ένα έγκλημα ανόσιο και πολυδιάστατο (κοινωνικό, οικονομικό και κυρίως περιβαλλοντικό) με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.


Σε ενστάσεις που υπέβαλαν εννέα σύμβουλοι του δήμου (Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Αννας) και τοπικοί σύλλογοι, καθώς και στις ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, που εγκαινιάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις:


* Επισημαίνεται ότι η ΒΙ.ΠΕ., με μονάδες υψηλής όχλησης της ανέλεγκτης επιλογής του ιδιοκτήτη, έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με τα εν ισχύι δύο χωροταξικά σχέδια (του 2003 και του 2009), που προβλέπουν για τη Β. Εύβοια τουριστική, πρωτίστως, ανάπτυξη, γεωργικές καλλιέργειες και μόνον εξορυκτικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.


* Καταγγέλλεται εξαπάτηση του πληθυσμού με υποσχέσεις για πλασματικές θέσεις εργασίας, όταν είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ασύγκριτα πολλαπλάσιες με τον αναπόφευκτο μαρασμό μιας βεβαρημένης με ρύπους περιοχής (το γιγάντιο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο και οι άλλες υψηλής όχλησης μονάδες θα απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό Μαντουδίου και πέντε χιλιόμετρα από την κοσμοβριθή παραλία της Αγίας Αννας!). Τέλος,


* Εκφράζεται η ανησυχία ότι ανομολόγητη πρόθεση της ΤΕΡΝΑ, που επεκτείνει εσχάτως τις δραστηριότητές της και στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι να μετατρέψει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων -κι όποιον πάρει ο Χάρος...


Τον Ιούλιο 1976 η μεγαλύτερη, ώς τότε, οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στο Σοβέζο της Β. Ιταλίας: ένα ατύχημα σε χημική βιομηχανία δηλητηρίασε με διοξίνες την περιοχή. Η πόλη νεκρώθηκε και εκκενώθηκε από τους 37.000 κατοίκους της. Το Σοβέζο έκτοτε κατέστη συνώνυμο των πιο ρυπογόνων, μεγίστης επικινδυνότητας, βιομηχανικών μονάδων.


Στο χάλι μας το μαύρο όλα τα 'χουμε, ένα Σοβέζο μάς έλειψε;