4 Δεκ 2009

Συνέλευση εργαζόμενων σε τρία ραδιόφωνα- ΑΝΤΕΝΝΑ, ΘΕΜΑ, ΒΗΜΑ- για τίς απολύσεις

Σε κοινή συνέλευση καλεί η ΕΣΗΕΑ τους δημοσιογράφουςτων τριών ραδιοφωνικων σταθμών που έκαναν απολύσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ εχει ζητηθεί συνάντηση με τους διευθυντές τους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι συνεχιζόμενες απολύσεις στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς « Antenna Radio 97,2», « City 99,5» και «Θέμα 98,9», οι επιχειρούμενες αλλαγές στον ενημερωτικό χαρακτήρα τους και η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας επιβάλλουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Για τον λόγο αυτό, καλούνται σε συγκέντρωση όλοι οι συντάκτες-μέλη της Ένωσης που εργάζονται στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς « Antenna Radio 97,2», « City 99,5» και «Θέμα 98,9» τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργείται.

Η παρουσία όλων θα καταδείξει και την αποφασιστικότητά μας να εναντιωθούμε και να αντιπαλέψουμε τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας επισημαίνει για μια ακόμη φορά το θέμα της πολυθεσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το δικαίωμα της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους πολίτες. Και στην προκείμενη περίπτωση όταν υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι είναι αδιανόητη η επιδίωξη από άλλους δύο, τριών ή και περισσοτέρων θέσεων στον κρατικό τομέα.

Δυστυχώς, με την απαράδεκτη στάση των εκάστοτε φορέων της εξουσίας η προκλητική αυτή κατάσταση συνεχίζεται, με παραγνώριση της συνταγματικής επιταγής, του νόμου και της βασικής αρχής και αντίληψης περί κοινωνικής ηθικής.

Άλλο προκλητικό φαινόμενο είναι οι συμβάσεις περί αποκλειστικής απασχόλησης με αυξημένες αμοιβές στο δημόσιο τομέα, όπου αυτές καταστρατηγούνται. Γιατί ενώ υπάρχει η δέσμευση της αποκλειστικής απασχόλησης, από πολλούς παραβιάζεται και καταλαμβάνονται και άλλες θέσεις εργασίας, αποστερώντας ουσιαστικά από άλλους συναδέλφους τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης.

Τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα, που εξυπηρετούν την απληστία των ολίγων, με την ανάλγητη συμπεριφορά έναντι των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, θα πρέπει να τερματιστούν.

Και προς την κατεύθυνση αυτή βασική είναι η ευθύνη και της πολιτικής εξουσίας, που θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά.

Μια και μόνο εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής στο δημόσιο. Και τήρηση της δέσμευσης αποκλειστικής απασχόλησης. Τέρμα στην ανάλγητη πολιτική έναντι των ανθρώπων της ανάγκης.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ

ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ -ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΔΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ

Τα εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, καθώς και των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ. Η καταιγίδα είναι ήδη εδώ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

--11 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι δημοσιογράφοι στην «Εξπρές».

--5,5 μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον «Ξένιο»!

--Υποχρεώνονται εκβιαστικά σε αποχώρηση δημοσιογράφοι από τον ΑΝΤ-1.

--Συνεχίζονται μαζικά οι απολύσεις σε City, Alter, Θέμα κ.λ.π.

--Παραμένουν σε εκκρεμότητα και ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

--Σε ομηρία βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι στην ΕΡΤ.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και, δυστυχώς, στην πιο βαθιά κρίση στην ιστορία του κλάδου, η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στη χειρότερή της κατάσταση. Το ΔΣ υπολειτουργεί, προεδρείο δεν έχει εκλεγεί έξη μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ενώ το Μικτό Συμβούλιο καταδικάζεται σε αδράνεια. Η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει τον Δεκέμβριο και κανείς δεν έχει σκεφτεί όχι μόνο τι αλλά και με ποιους τρόπους θα απαιτήσουμε την επόμενη, αλλά ούτε καν να την καταγγείλει. Το ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι με ευθείς απειλές για τον κλάδο μας.

Η αποδιοργάνωση, η έλλειψη στόχων και δράσης οδηγεί στην απογοήτευση ολοένα περισσότερους εργαζομένους. Η κατάρρευση του σωματείου έχει αποθρασύνει την εργοδοσία που δεν διστάζει να βάλει σε εφαρμογή ακραία μέτρα και σενάρια. Η ασυδοσία των «επάνω» έχει φτάσει μέχρι το σημείο να αποκλείσουν προκλητικά την εκπρόσωπο των εργαζομένων στον προηγούμενο ΕΤ, Ματίνα Παπαχριστούδη, από το δυναμικό του νέου φύλλου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα αδιαλλαξίας και ακραίας επιθετικότητας.

Δεν υπάρχει κανένα «κεκτημένο» και όποιος αντιστέκεται στα αντιδραστικά τους σχέδια θα «εξαφανίζεται». Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη υπόθεση, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ – ανεξήγητα και περιέργως – δεν υποστήριξε, ως όφειλε, την επαναπρόσληψη της εκπροσώπου. Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Ματίνας Παπαχριστούδη, τηρώντας την καταστατική αρχή της προστασίας των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε να σπάσουμε τη σιωπή μας. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα με άξονα:

--Τις διεκδικήσεις μας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

--Για να μην γίνει καμία απόλυση σε ΜΜΕ σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

--Για να διερευνήσουμε τους τρόπους εξόδου της ΕΣΗΕΑ από την κρίση.

--Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

--Για να απαιτήσουμε τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε προσιτό χώρο και με προκήρυξη στάσης εργασίας.

3 Δεκ 2009

ΕΣΗΕΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τις απολύσεις σε ANTENNA FM,ΘΕΜΑ FM και ΒΗΜΑ FM υπογραμμίζοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά, δυστυχώς, δεν είναι: Οτι οι συνάδελφοι δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα κενά από μία απόλυση. Είναι αντισυναδελφικό, είναι αντιδεοντολιγικό και-τελικά, αν δεν το καταλαβαίνουν αλλιώς- πειθαρχικά κολάσιμο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις απολύσεις και τις επαπειλούμενες απολύσεις σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς, με πρόσχημα «επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, που επιβάλλει η οικονομική κρίση» και θα αντιδράσει δυναμικά στα σχέδια της εργοδοσίας.

Με αφορμή τη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων, που εμφανίζεται στο χώρο των ΜΜΕ, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφοι α΄ και β΄, του Κώδικα Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:

α. «Να στηρίζει και να ενισχύει τις δραστηριότητες της συνδικαλιστικής του οργάνωσης, που αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων αμοιβής και απασχόλησης στα Μ.Μ.Ε.».

β. «Να αποκρούει στο χώρο εργασίας του κάθε απόπειρα περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων ή παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας».

Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η κάλυψη των κενών, που δημιουργούνται από τις απολύσεις, με την εργασία άλλων συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο ΜΜΕ ή σε Μέσον που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και αλλού, με ή χωρίς αμοιβή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

2 Δεκ 2009

Αμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου ζητούν Δεληπέτρος και Κορκόβελος

Επιστολή πρός το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ κατέθεσαν δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου ζητώντας να συγκληθεί το όργανο αυτό που έχει,μεταξύ άλλων, τήν ευθύνη να παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου- ανάμεσα στίς οποιες είναι και η συζήτηση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με το καταστατικό το ΓΣ συνεδριάζει τακτικά κάθε εξη μήνες. Η τελευταία συνεδρίαση, όπως αναφέρουν στήν επιστολή τους οι Βαγγέλης Δεληπέτρος και Γιώργος Κορκόβελος (απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ), ηταν το Μάρτη και απο τότε έχουν περάσει...εννιά μήνες. Παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής των συναδέλφων:

Αθήνα, 2/12/2009
Προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Συνάδελφοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε -γιατί προφανώς το αγνοείτε- ότι, βάσει του καταστατικού (άρθρο 34.1), «Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. συνέρχεται τακτικά κάθε έξι (6) μήνες, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ορίζει τον τόπο και το χρόνο της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης».

Επίσης, είτε το αγνοείτε είτε το λησμονήσατε (!), το τελευταίο τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συγκλήθηκε τον... Μάρτιο του 2009.

Διανύουμε ήδη τον τελευταίο μήνα του έτους (τον... ένατο από την τελευταία συνεδρίαση Γεν. Συμβουλίου) και επειδή το Συμβούλιό σας που συνεδρίασε χθες δεν αποφάσισε κάτι σχετικά με αυτή την υποχρέωση, σας καλούμε, άμεσα, σε έκτακτη συνεδρίασή σας, να αποφασίσετε τη σύγκληση του οργάνου που φαίνεται ότι έχει και αυτή καταστεί προβληματική.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει, υποθέτουμε, σημασία να σας υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα ημέρα την ημέρα πολλαπλασιάζονται και το Γενικό Συμβούλιο (βάσει του καταστατικού, άρθρο 32.1) «εκτελεί χρέη Πανελλαδικού Συνεδρίου κατά το μεταξύ δύο Συνεδρίων χρονικό διάστημα. Το αντικαθιστά σε όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες, παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Συνεδρίου, υποδεικνύει τα πρόσφορα για την εφαρμογή τους μέτρα, εποπτεύει για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του Καταστατικού και των αποφάσεων του Συνεδρίου και αναμορφώνει κατʼ έτος τον τριετή προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας που έχει ψηφίσει το Συνέδριο».

Βλέποντας τη στάση σας, διερωτόμαστε αν έχει σημασία να σας υπενθυμίσουμε ότι στην απόφαση του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου αναφέρεται και ότι «Το σχέδιο δράσης της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για την αντιμετώπιση της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ θα αποτελέσει αντικείμενο νέας συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. που θα συγκληθεί μετά την απεργία της 2ας Απριλίου»...

Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα ενεργήσετε όπως απαιτούν τα πολλά προβλήματα που απαιτούν λύση, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σας.

Βαγγέλης Δεληπέτρος Γιώργος Κορκόβελος

Μελη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ
Κοινοποίηση: Ενώσεις - μέλη ΠΟΕΣΥ
Μέλη Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ


Ανακοίνωση εξέδωσε και η συνδικαλιστική παράταξη ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ (Της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) για το θέμα της δίωξης συνδικαλιστών "αυτεπαγγέλτως" μετά απο καταγγελία "ανώνυμου" .
Η ιστορία, έτσι για να θυμόμαστε, ξεκινάει απο τίς εκλογές της ΠΟΕΣΥ μετά τίς οποίες οι χαμένοι ξεκίνησαν μία σειρά επιθέσεων ( και δικαστικών,που τίς έχασαν σε πρώτο βαθμό) για να εμποδίσουν το νέο Συμβούλιο να λειτουργήσει, αδιάφορώντας για τίς όποιες συνέπειες θα είχε αυτό πάνω στο δευτεροβάθμιο Σωματείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας. Μέχρι και στίς τράπεζες έφθασαν προκειμένου να μπλοκάρουν οικονομικά τη δράση της ΠΟΕΣΥ όταν έχασαν τήν υπόθεση στα δικαστήρια.

Στα πλαίσια αυτής τής "δράσης" ήρθε και η κλήση απο τον ανακριτή του νύν προέδρου της ΠΟΕΣΥ (καί όχι του τότε προέδρου της) και του τότε Ταμία (όχι του νύν) που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ η οποία, όλως τυχαίως, έχει οσονούπω εκλογές... Και ο μέν καταγγείλας είναι ανώνυμος (τέτοια λεβεντιά...) αλλά οι μάρτυρες- κι αυτό όλως τυχαίως- ανήκουν όλοι στήν ίδια παράταξη- αυτή του χαμένου των εκλογών.. Αυτά τα ολίγα πρός το παρόν και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Αριστερής Οχθης.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ
στην ΕΣΗΕΑ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ στην ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που εκδηλώθηκε με τη μήνυση... αγνώστου εναντίον των προέδρων ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ Στ. Νικολόπουλου και Γ. Πλαχούρη.
Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: καμιά συνδικαλιστική «διαφωνία» ή «αντιπαράθεση» δεν μπορεί να μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες, καμιά «συνδικαλιστική πολιτική» δεν μπορεί να «δικαιωθεί» έξω από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις, ερήμην των χιλιάδων μελών τους, δημοσιογράφων, υπαλλήλων και τεχνικών, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια.
Η «κουκούλα» της ανωνυμίας δεν κρύβει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τέτοιες ενέργειες.
ʽΟπως λέει και ο ποιητής, τον ένοχο τον ξέρουμε και είναι γνωστή η αιτία…
Πίσω από τον «ανώνυμο μηνυτή» είναι αυτοί που δεν θέλουν να λειτουργεί η ΕΣΗΕΑ εκτός αν την ελέγχουν, αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει Διασωματειακό, για να μπορούν να συνεχίσουν να κινούν το γαϊτανάκι της διαπλοκής τους.
Δεκέμβριος 2009

σ.σ. Ας σημειωθεί ότι ανακοινώσεις συμπαράστασης στους δύο συνδικαλιστές και καταγγελίας αυτης της απαράδεκτης τακτικής έχουν ήδη εκδώσει δημοσιογραφικές Ενώσεις που συμμετέχουν στήν ΠΟΕΣΥ ( ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ), η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΤΕΡ, η ΕΣΗΕΑ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Δημοσιογραφική Ενότητα, Ενωτική Κίνηση ΕΤΕΡ, Παρατύπως, Αριστερή Όχθη. Περισσότερες πληροφορίες στο http//ekinisi.wordpress.com

Πρόστιμο του ΕΣΡ γιατί ο βιασμός παρουσιάστηκε ως "πικάντικη ιστορία"

Με πρόστιμα συνολικού ύψους 130.000 ευρώ φιλοδώρησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.


---Με τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα τιμωρήθηκε αυτή τη φορά το ΜΕΓΚΑ. Στο κανάλι επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για απαξιωτική συμπεριφορά έναντι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά την προεκλογική περίοδο στην εκπομπή «ΜΕΓΚΑ Σαββατοκύριακο» των Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Μανώλη Αναγνωστάκη. Μειοψήφησαν τα μέλη του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας που πρότειναν 100.000 ευρώ.

---Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Κανάλι 10» (Αττικής) για υπέρβαση στο χρόνο τηλεπωλήσεων και έλλειψη της προβλεπόμενης σήμανσης. Υψηλότερο πρόστιμο (40.000 ευρώ) πρότειναν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Ιριδα Αυδή.

---Με 30.000 ευρώ τιμωρήθηκε και το «Σπορ TV» (Αττικής), καθώς διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στις λεγόμενες σφήνες τηλεπωλήσεων αλλά και στη διάρκειά τους. Ο Γ. Παπακώστας πρότεινε 40.000 ευρώ.


---Με πρόστιμο 20.000 ευρώ τιμωρήθηκε και το «Star» για την «Πρωινή Μελέτη» της Ελεονώρας Μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε έλλειψη σοβαρότητας και αισθήματος ευθύνης κατά την παρουσίαση θέματος το οποίο αφορούσε βιασμό και κακοποίηση ζευγαριού και παρουσιάστηκε ως «πικάντικη ιστορία». Μειοψήφησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Νέστωρ Κουράκης και το μέλος Κώστας Τσουράκης που πρότειναν σύσταση.


---Σύσταση επιβλήθηκε στον «Σκάι TV» για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας την προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης εξήγησε ότι όντως υπήρξε χαμηλή ποσοστιαία προβολή σε ΚΚΕ (2,5%) και ΛΑΟΣ (1,6%), όμως πρόσθεσε ότι το κανάλι... ισορρόπησε τα πράγματα με τη φιλοξενία εκπροσώπων και των δύο αυτών κομμάτων. Διαφώνησαν πάντως τα μέλη του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Ιριδα Αυδή που πρότειναν πρόστιμο 20.000 ευρώ.


---Το ΕΣΡ αποφάσισε την οριστική διακοπή μετάδοσης του τηλεπαιχνιδιού «Call 4 cash» και από το «Πέλλα TV», καθώς έχει καταλήξει ότι η συγκεκριμένη παραγωγή παραπλανά το κοινό.
Πηγή: Ελευθεροτυπία ΣΩ.ΜΑ.

Καθυστερεί η ψηφιακή τηλεόραση στήν Ελλάδα -αλλά η λεηλασία έχει αρχίσει

Μια πολιτεία που μπορεί πολύ εύκολα να καταγγέλλει ακόμη και το δικό της παρελθόν ή παρόν, αλλά να αδυνατεί να πάρει έντιμες και διαφανείς αποφάσεις επί είκοσι χρόνια τώρα, θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είχε ως αντικείμενο την ψηφιακή τηλεόραση με ακρόαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ).
Η διακομματική διαπίστωση είναι, ότι λόγω της παρελκυστικής τακτικής όλων των κυβερνήσεων από 1989, όχι μόνον το 2012 δεν θα είναι έτοιμη η χώρα στο ραντεβού με την ψηφιακή εποχή, αλλά ούτε και το 2015. Ως αποτέλεσμα, μια κρατική περιουσία 17 - 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνιστά, κατά τις εκτιμήσεις της ΕΕΤ&Τ, την αξία της ψηφιακής ζώνης συχνότητας, παραμένει αναξιοποίητη.
Ακόμη δεν...
Η διαδικασία αδειοδότησης θα έπρεπε να είχε αρχίσει από χθες, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Λεων. Κανέλλος. Ομως, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ούτε η κοινή υπουργική απόφαση με τον χάρτη συχνοτήτων, ούτε το συνοδό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά κι ακόμη αν υπήρχαν θα χρειάζονταν μόνον για την αδειοδότηση των κεραιών 2-2,5 χρόνια με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Αγγ. Συρίγος ανέφερε με γλαφυρό τρόπο ότι για μια άδεια κεραίας απαιτείται εμπλοκή της ΥΠΑ, της Ε.Ε. Ατομικής Ενέργειας, της ΕΕΤ&Τ, καθώς και περιβαλλοντική άδεια, άδεια του δασαρχείου και πολεοδομική άδεια.
Κι αυτά πέραν του πονοκεφάλου που γεννά η απαίτηση της μίας μόνον εταιρείας που μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται στον χώρο, τον ψηφιακό πάροχο DIGEA, που ζητεί πάρκο για 142 κεραίες.
«Αν δεν κάνει το καθήκον της κι αυτή η κυβέρνηση, τότε τον δημόσιο αυτό πλούτο θα τον οικειοποιηθούν οι βαρώνοι», υποστήριξε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, που κατήγγειλε την κρατική τηλεόραση ότι «ήταν η αρχή της νέας ανωμαλίας», όταν άρχισε να εκπέμπει ψηφιακά πριν εκδοθεί ο σχετικός νόμος του 2007, ενώ πιο οξύς ο κ. Γ. Φλωρίδης συνέχισε ότι «ακολούθησαν κι οι υπόλοιποι με τη δοκιμασμένη συνταγή της προσωρινότητας να εξασφαλίσουν τη μονιμότητα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, όπως έγινε με την αναλογική τηλεόραση. Ο ίδιος ο νόμος οργανώνει τη διαφθορά», συνόψισε. Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Μιλ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον νόμο του 2007 ως «φωτογραφικό αποκλειστικά για τα συμφέροντα των σημερινών καναλαρχών» και διερωτήθηκε «μήπως το παιχνίδι είναι σημαδεμένο ήδη από σήμερα».
Σκοπίμως
Σε ερώτηση όμως του κ. Παυλόπουλου προς τον κ. Κανέλλο, ο πρόεδρος της ΕΕΤ&Τ απάντησε ότι η διαφάνεια δεν είναι θέμα του νόμου, αλλά ορθής εφαρμογής του. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε σκόπιμη τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Τα κριτήρια της αδειοδότησης υπάρχουν; Αυτοί που θα πάρουν την άδεια τι θα πληρώσουν; - ρώτησε από την πλευρά του ο κ. Τηλ. Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ), αλλά δεν πήρε απάντηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρα από τις καθυστερήσεις, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ&Τ κ. Συρίγος, είναι η φοβερή γραφειοκρατία, ενώ και πάλι με γλαφυρό τρόπο ανέφερε ότι για να ξηλωθεί το κοντέινερ ενός παράνομου σταθμού στον Υμηττό, πέρα από τους «μπράβους», τους «τσιλιαδόρους» και τη φοβερή ακτινοβολία, απαιτούνται και εννέα κρατικοί φορείς για να επιτευχθεί.
Πηγή:Καθημερινή Φ. Καλλιαγκόπουλου

1 Δεκ 2009

Η εταιρεία δεν δίνει εξηγήσεις αλλά ...Αν δεν φύγεις θα ...απολυθείς και μη ρωτάς γιατί

Τέσσερις (ακόμη) δημοσιογράφοι από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στο- πολύπαθο- ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 απολύθηκαν σήμερα με …δώρο.

Το «πακετάκι» των δύο μισθών επιπλέον της αποζημίωσης η ιδιοκτησία του σταθμού το προσφέρει με ένα ομολογουμένως ευρηματικό όνομα: Λέγεται … «μπόνους ελευθεριότητας» όπως αναφέρει και η καταγγελία της σύμβασης. Κι αν καταλάβαμε σωστά το νόημ α σημαίνει ότι ο απολυμένος δεν πρόκειται να έχει καμία άλλη απαίτηση από την εταιρεία. Τέτοια…ελευθεριότητα

Οι τρείς το υπέγραψαν η τέταρτη αρνήθηκε να το υπογράψει και Αντέννα προχώρησε σε θυροκόλληση της απόλυσης.

Οι τέσσερεις συνάδελφοι που απολύθηκαν μετά από αρκετά χρόνια στο σταθμό, είναι οι Σωτήρης Σταθόπουλος (πολιτικό ρεπορτάζ), Γωγώ Τότση (εργατικό) Δέσποινα Πολυχρονίδη (σύνταξη ειδήσεων)και Μαρία Τσέγκα (παραγωγή δελτίου ειδήσεων).

Κι αν κάποιος απορεί πώς θα εκπέμπει ο σταθμός χωρίς αυτά τα ρεπορτάζ (και πολλές ακόμη απολύσεις, εθελούσιες και απομακρύνσεις που προηγήθηκαν) η απάντηση έρχεται από την εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του σταθμού Λίντα Γιαννοπούλου η οποία (μετά από σειρά αγωνιωδών εκκλήσεων προς την ΕΣΗΕΑ) ενημέρωσε και σήμερα Το ΔΣ ότι άλλαξε το Διοικητικό σχήμα του σταθμού που γίνεται ενημερωτικός ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ. Η για να είμαστε πιο ακριβείς ανακάλυψε το γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ως «ινφο-τέινμεντ» που είναι ένας συνδυασμός των λέξεων ινφορμέσιον (πληροφόρηση) και εντερτεινμεντ (ψυχαγωγία) –πάντα σε βάρος της ενημέρωσης, προσθέτουμε εμείς.

Στο νέο διοικητικό σχήμα ο μέχρι χθες διευθυντής του σταθμού Δημήτρης Στάμου (που πρόσφατα είχε κληθεί στην ΕΣΗΕΑ για τα προβλήματα του σταθμού αλλά προσήλθε μαζί με την κ. Παρούση..) γίνεται Σύμβουλος ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος ενώ τοποθετείται ως «εποπτεύων» ( ότι κι αν σημαίνει αυτό) ο Κώστας Κιμπουρόπουλος αυτοπροσώπως

Απολύσεις και στο ΘΕΜΑ FM 98,9

Δύο δημοσιογράφοι, με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, απολύθηκαν χθες και από το ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 98,9 (πρώην Alpha) παρά τη δέσμευση του ενός εκ των νέων ιδιοκτητών Τάσου Καραμήτσου πριν ενάμιση μήνα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις (αυτό για όσους βασίζονται στις… επίσημες διαβεβαιώσεις). Ανάλογες διαβεβαιώσεις ότι «όλα θα πάνε καλά»είχε δώσει και ο «συνάδελφος» των απολυμένων Σωκράτης Γκιόλιας...

Όπως ενημερώνει η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του σταθμού Χαρά Λεμονή την απόλυση ανακοίνωσε στις συναδέλφους Βίκυ Σιδηροπούλου (πολιτιστικό ρεπορτάζ) και Αφροδίτη Ζούζια (σύνταξη ειδήσεων-διεθνή) η διευθύντρια προσωπικού του Αλφα κ. Παρίση. Η οποία όταν ρωτήθηκε για το λόγο απάντησε ότι «εδώ και καιρό σχεδιαζόταν η μείωση του κόστους του σταθμού» και «θα ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις».

Στην δε συνάδελφο Αφροδίτη Ζούζια που θέλησε να μάθει πώς έγινε η επιλογή η απάντησή της ήταν δημοκρατικότατη: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ…

Το καλύτερο το κρατάμε για το τέλος: Η κυρία Παρίση έδωσε προθεσμία στις συναδέλφους προθεσμία ως σήμερα να υπογράψουν τις απολύσεις διαφορετικά…θα τις απολύσει…συγνώμη θα στείλει την απόλυση με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι τους.

Οι εργαζόμενοι υποψιάζονται ότι στη θέση τους θα χρησιμοποιηθούν συνάδελφοι από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα με επιμίσθιο, «μοντέλο» δοκιμασμένο στον ΔΟΛ..

Απολύσεις στον CITY FM και νυν ΒΗΜΑ FM

Το σχέδιο για απομάκρυνση όλων των παλιών εργαζόμενων στο

City πριν πουληθεί στον Ρέστη, δηλαδή στον ΔΟΛ (δες και προηγούμενη ανάρτηση) άρχισε να εφαρμόζεται με δύο απολύσεις ενώ είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Τους συναδέλφους κάλεσε ο Ν. Θρασυβούλου (ο Πολίτης προσπαθεί να μην χρεωθεί ο ίδιος τις απολύσεις) και τους πρότεινε 2 μισθούς μπόνους και απόλυση ή αν αρνηθούν θα απολυθούν χωρίς το μπόνους.

Το ξεκαθάρισμα ήταν αναμενόμενο και μέσα στον ΔΟΛ όλοι το γνώριζαν και το συζητούσαν μεταξύ τους ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί είναι αυτό του TOP FM. Δηλαδή συνεργασίες από τους εργαζόμενους στα άλλα μέσα του συγκροτήματος με ένα επιμίσθιο (μικρό για τους μικρούς κάπως μεγαλύτερο για τους ημέτερους) ή χωρίς αμοιβή, σαν «υποχρέωση» της δουλειάς τους στο ρεπορτάζ… Άλλωστε το ομολογούσαν και τα στελέχη (όχι μ΄αυτά τα λόγια, πιο κομψά) ακόμη και ο διευθυντής του σταθμού Γιάννης Πολίτης.

Xρέωση διαδικτυακών εκδόσεων 3 εφημερίδων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθείται από την παγκόσμια βιομηχανία των μίντια το «πείραμα» του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Johnston Press, οι διαδικτυακές εκδοχές τριών εφημερίδων του οποίου ξεκίνησαν από χθες να χρεώνουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα του ομίλου, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των μεγαλυτέρων της Βρετανίας, συμμετέχουν οι περιφερειακές εφημερίδες της Αγγλίας Northumberland Gazette, Whitby Gazette και η σκωτσέζικη Southern Reporter.
Τα τρία παραπάνω έντυπα χρεώνουν την τρίμηνη συνδρομή, με την οποία ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους, με το ποσό των 5,50 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Johnston Press εκδίδει περισσότερες από 300 εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι τα έσοδα του ομίλου από τη διαφήμιση μειώθηκαν πέρυσι κατα 32,7%, ενώ και η κυκλοφορία των εντύπων που κυκλοφορεί παρουσιάζει πτωτική τάση.
Τι λένε οι δημοσιογράφοι
Η διεύθυνση του ομίλου υποστηρίζει ότι πρόκειται για «πείραμα», με στόχο να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της χρέωσης περιεχομένου, αλλά η Ενωση Βρετανών Δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι η επιβίωση των εφημερίδων στην εποχή του Διαδικτύου προϋποθέτει πριν απ’ όλα την αναβάθμιση του ρεπορτάζ. «Αν κάποιος όμιλος επιθυμεί να χρεώνει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της διαδικτυακής εκδοχής των εντύπων που εκδίδει, τότε οφείλει να εξασφαλίσει τη μοναδικότητα και την υψηλή ποιότητα του ρεπορτάζ», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Βρετανών Δημοσιογράφων, Μπάρι Φιτζπάτρικ. «Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρήστης δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα προτιμήσει να ενημερωθεί από ιστοσελίδες που δεν χρεώνουν», συνέχισε ο ίδιος.
Τον περασμένο μήνα, ο Μέρντοχ είχε υποστηρίξει ότι θα κινηθεί προκειμένου να αποτρέψει τη αναδημοσίευση ειδήσεων που προέρχονται από τις εφημερίδες ομώνυμου ομίλου από την Google.
πηγη: Καθημερινή

30 Νοε 2009

Αν ήμουν πρόεδρος…


Αν ήμουν πρόεδρος της ΕΡΤ και ήθελα να μειώσω το κόστος του οργανισμού:
1) θα καταργούσα τους 2 εντεταλμένους συμβούλους και τους 11 συμβούλους του προέδρου.
Ο πρόεδρος διορίζεται για να κάνει μια δουλειά που υποτιθεται ότι την γνωρίζει. Αν έχει απορίες υπάρχουν γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι που μπορούν να τον διαφωτίζουν.
2) θα καταργούσα τις μικτές συμπαραγωγές.
Το πιο αμαρτωλό κομμάτι των παραγωγών στο οποίο η ΕΡΤ βάζει όλες τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της και ο ιδιώτης παραγωγός βάζει απλά την υπογραφή του.
3) θα χρησιμοποιούσα τα βαν και τα συνεργεία της ΕΡΤ
και δεν θα νοίκιαζα ιδιωτικά συνεργεία που αποδεδειγμένα παρανομούν χρησιμοποιώντας ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους
4) θα καταργούσα τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Εν έτει 2010 και με 15 τηλεπεριοδικά δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΕΡΤ να διαθέτει περιοδικό. Οι εργαζόμενοι της μπορούν να απασχοληθούν σε άλλα τμήματα που τους χρειάζονται.
5) θα απέσυρα την ελληνική συμμετοχή από τη Eurovision, εφόσον δεν καλυπτόταν εξ΄ολοκλήρου το κόστος της από χορηγούς.
Μη ξεχνάτε ότι τα κέρδη της ΕΡT από τη Eurovision προέρχονται από τη μετάδοση του διαγωνισμού, που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη λόγω συμμετοχής στην EBU να κάνει. Επιπλέον, θα διεκδικούσα δικαστικά απ’ όλα τα κανάλια δικαιώματα για τα πλάνα του διαγωνισμού που προβάλλουν παρανόμως.
6) Θα καταργούσα παρωχημένους και “γραφικούς” θεσμούς
όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Καρναβάλι της Πάτρας και της Ξάνθης, ο -πρόσφατος- χορός του Δημάρχου και λοιπές ρουσφετοεκδηλώσεις…
7) Θα μετακυλούσα στην εκκλησία το κόστος μετάδοσης των διαφόρων λειτουργιών και της εκπομπής Αρχονταρίκι, στο ΥΠΕΘΑ το κόστος του ανεκδιήγητου “Με αρετή και τόλμη” και στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα δελτία καιρού για τους αγρότες και λοιπές εκπομπές.
8 ) Θα οργάνωνα το αρχείο και θα το εκμεταλλευόμουν εμπορικά.
Όλο αυτό το υλικό που τόσα χρόνια κατακλεύουν τα ιδιωτικά κανάλια και οι εφημερίδες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ενώ δεκάδες προγράμματα που τώρα καταστρέφονται στα υπόγεια της ΕΡΤ θα μπορούσαν έναντι κάποιου τιμήματος να αξιοποιηθούν σε προσφορές εφημερίδων και περιοδικών.
9) Θα εξορθολόγιζα τη λειτουργία της Ψηφιακής τηλεόρασης.
Γιατί να έχει η ΕΡΤ ένα κανάλι με ταινίες β’ και γ’ προβολής που δεν το παρακολουθεί κανείς; Γιατί αντί των τεσσαρων ψηφιακών καναλιών δεν γίνεται ένα με ουσιαστικό πρόγραμμα; Δηλαδή αθλητικά, ταινίες, ενημέρωση και φυσικά όλα αυτά με υποτιτλισμό και τις λοιπές ευκολίες για τα ΑΜΕΑ; Γιατί στο υπόλοιπο φάσμα να μην μεταδίδονται τα υπόλοιπα κανάλια της ΕΡΤ, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να τα παρακολουθούν με ψηφιακή ποιότητα εικόνας και ήχου;
10) Θα εκμεταλλευόμουν το σημαντικότατο δίκτυο κεραιοσυστημάτων.
που διαθέτει σε όλη την επικράτεια η ΕΡΤ και θα φιλοξενούσα στις εγκαταστάσεις μου – μετά από συμφωνίες ιδιωτικά κανάλια ή τον ψηφιακό πάροχο Digea.
11) Θα εκμεταλλευόμουν την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ.
Η Κρατική ραδιοτηλεόραση διαθέτει σημαντικές εκτάσεις στον Άγιο Στέφανο, την Περαία Θεσσαλονίκης, τα Άνω Λιόσια, την Αυλίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας που παραμένουν αναξιοποιήτες, ενώ πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεραίες καθώς βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πουλώντας ή ενοικιάζοντας για πολλά χρόνια τέτοιες εκτάσεις η ΕΡΤ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της.
12) Θα επανεκπαίδευα το προσωπικό της ΕΡΤ στις νέες τεχνολογίες
και εφόσον διέθετα και τα κατάλληλα μηχανήματα θα έβγαινα στην αγορά. Για παράδειγμα η ΕΡΤ θα μπορούσε να διαθέτει τα βαν, τα στούντιο, τα συνεργεία της, τα γραφικά της σε ιδιώτες και εταιρίες παραγωγής όπως ακριβώς κάνει το BBC και όλα τα μεγάλα κανάλια του κόσμου.
13) Θα καταργούσα τα πανάκριβα συμβόλαια
από τη Disney που παίζει στις 11 το βράδυ, μέχρι τα πανάκριβα συμβόλαια με ομάδες Α’ εθνικής και αμερικάνικα στούντιο για να κάνει το Lost 3% στην ΕΤ1. Η ΕΡΤ έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει προσπορίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα τηλεθέασης.
Αν όλα αυτά, και πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, δεν απέδιδαν τότε θα έπρεπε να μπουν στο τραπέζι και τα σενάρια της συρρίκνωσης της ΕΡΤ, της μείωσης του προσωπικού κλπ κλπ.
Αλλά δεν ξεκινάς “καθαρίζοντας” τον πιο αδύναμο κρίκο αυτής της υπόθεσης…
Ένας συμβασιούχους της ΕΡΤ

Αν ήμουν πρόεδρος...

''Αν ήμουν πρόεδρος της ΕΡΤ και ήθελα να μειώσω το κόστος του οργανισμού:
1) θα καταργούσα τους 2 εντεταλμένους συμβούλους και τους 11 συμβούλους του προέδρου.Ο πρόεδρος διορίζεται για να κάνει μια δουλειά που υποτιθεται ότι την γνωρίζει. Αν έχει απορίες υπάρχουν γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι που μπορούν να τον διαφωτίζουν.
2) θα καταργούσα τις μικτές συμπαραγωγές.Το πιο αμαρτωλό κομμάτι των παραγωγών στο οποίο η ΕΡΤ βάζει όλες τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της και ο ιδιώτης παραγωγός βάζει απλά την υπογραφή του.
3) θα χρησιμοποιούσα τα βαν και τα συνεργεία της ΕΡΤ και δεν θα νοίκιαζα ιδιωτικά συνεργεία που αποδεδειγμένα παρανομούν χρησιμοποιώντας ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους
4) θα καταργούσα τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Εν έτει 2010 και με 15 τηλεπεριοδικά δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΕΡΤ να διαθέτει περιοδικό. Οι εργαζόμενοι της μπορούν να απασχοληθούν σε άλλα τμήματα που τους χρειάζονται.
5) θα απέσυρα την ελληνική συμμετοχή από τη Eurovision, εφόσον δεν καλυπτόταν εξ΄ολοκλήρου το κόστος της από χορηγούς.Μη ξεχνάτε ότι τα κέρδη της ΕΡT από τη Eurovision προέρχονται από τη μετάδοση του διαγωνισμού, που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη λόγω συμμετοχής στην EBU να κάνει. Επιπλέον, θα διεκδικούσα δικαστικά απ’ όλα τα κανάλια δικαιώματα για τα πλάνα του διαγωνισμού που προβάλλουν παρανόμως.
6) Θα καταργούσα παρωχημένους και “γραφικούς” θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Καρναβάλι της Πάτρας και της Ξάνθης, ο -πρόσφατος- χορός του Δημάρχου και λοιπές ρουσφετοεκδηλώσεις…
7) Θα μετακυλούσα στην εκκλησία το κόστος μετάδοσης των διαφόρων λειτουργιών και της εκπομπής Αρχονταρίκι, στο ΥΠΕΘΑ το κόστος του ανεκδιήγητου “Με αρετή και τόλμη” και στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα δελτία καιρού για τους αγρότες και λοιπές εκπομπές.
8 ) Θα οργάνωνα το αρχείο και θα το εκμεταλλευόμουν εμπορικά.Όλο αυτό το υλικό που τόσα χρόνια κατακλεύουν τα ιδιωτικά κανάλια και οι εφημερίδες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ενώ δεκάδες προγράμματα που τώρα καταστρέφονται στα υπόγεια της ΕΡΤ θα μπορούσαν έναντι κάποιου τιμήματος να αξιοποιηθούν σε προσφορές εφημερίδων και περιοδικών.
9) Θα εξορθολόγιζα τη λειτουργία της Ψηφιακής τηλεόρασης. Γιατί να έχει η ΕΡΤ ένα κανάλι με ταινίες β’ και γ’ προβολής που δεν το παρακολουθεί κανείς; Γιατί αντί των τεσσαρων ψηφιακών καναλιών δεν γίνεται ένα με ουσιαστικό πρόγραμμα; Δηλαδή αθλητικά, ταινίες, ενημέρωση και φυσικά όλα αυτά με υποτιτλισμό και τις λοιπές ευκολίες για τα ΑΜΕΑ; Γιατί στο υπόλοιπο φάσμα να μην μεταδίδονται τα υπόλοιπα κανάλια της ΕΡΤ, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να τα παρακολουθούν με ψηφιακή ποιότητα εικόνας και ήχου;
10) Θα εκμεταλλευόμουν το σημαντικότατο δίκτυο κεραιοσυστημάτων.που διαθέτει σε όλη την επικράτεια η ΕΡΤ και θα φιλοξενούσα στις εγκαταστάσεις μου – μετά από συμφωνίες ιδιωτικά κανάλια ή τον ψηφιακό πάροχο Digea.
11) Θα εκμεταλλευόμουν την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ. Η Κρατική ραδιοτηλεόραση διαθέτει σημαντικές εκτάσεις στον Άγιο Στέφανο, την Περαία Θεσσαλονίκης, τα Άνω Λιόσια, την Αυλίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας που παραμένουν αναξιοποιήτες, ενώ πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κεραίες καθώς βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πουλώντας ή ενοικιάζοντας για πολλά χρόνια τέτοιες εκτάσεις η ΕΡΤ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της.
12) Θα επανεκπαίδευα το προσωπικό της ΕΡΤ στις νέες τεχνολογίες και εφόσον διέθετα και τα κατάλληλα μηχανήματα θα έβγαινα στην αγορά. Για παράδειγμα η ΕΡΤ θα μπορούσε να διαθέτει τα βαν, τα στούντιο, τα συνεργεία της, τα γραφικά της σε ιδιώτες και εταιρίες παραγωγής όπως ακριβώς κάνει το BBC και όλα τα μεγάλα κανάλια του κόσμου.
13) Θα καταργούσα τα πανάκριβα συμβόλαιααπό τη Disney που παίζει στις 11 το βράδυ, μέχρι τα πανάκριβα συμβόλαια με ομάδες Α’ εθνικής και αμερικάνικα στούντιο για να κάνει το Lost 3% στην ΕΤ1 η ΕΡΤ έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει προσπορίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα τηλεθέασης.
Αν όλα αυτά, και πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, δεν απέδιδαν τότε θα έπρεπε να μπουν στο τραπέζι και τα σενάρια της συρρίκνωσης της ΕΡΤ, της μείωσης του προσωπικού κλπ κλπ.Αλλά δεν ξεκινάς “καθαρίζοντας” τον πιο αδύναμο κρίκο αυτής της υπόθεσης…''
Ένας συμβασιούχους της ΕΡΤ
Πηγή: ertjournalists

29 Νοε 2009

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ

Με λουκέτο απειλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξαιτίας της διοίκησης που άσκησε ο γενικός διευθυντής Γιώργος Ταμπακόπουλος όπως καταγγέλλουν σε διαδικτυακά ΜΜΕ οι εργαζόμενοι σε αυτό. «Η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς διεθνή φωνή εξαιτίας της κακής διαχείρισης του κ. Ταμπακόπουλου και τα ρουσφέτια που έχει κάνει στα χρόνια που διαχειρίστηκε τις τύχες του Πρακτορείου.» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι.
Πιο συγκεκριμένα τον ερχόμενο Ιανουάριο Πρακτορείο κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών, γιατί δεν εχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια που απαιτούνται για την πληρωμή των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων. Την ίδια ώρα, εμφανίζονται στα γραφεία του ΑΠΕ και νέοι προσληφθέντες από τον κ. Ταμπακόπουλο. Οι προσλήψεις έγιναν προεκλογικά, αλλά κανένας από αυτούς δεν εμφανίσθηκε να εργαστεί πριν την 4η Οκτωβρίου, αλλά ούτε και ένα μήνα μετά.
Οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι οι νεοπροσληφθέντες συνάδελφοι τους από τον κ. Ταμπακόπουλο «…άρχισαν να εμφανίζονται για εργασία τώρα που αποδεσμεύτηκαν από τα κομματικά τους καθήκοντα τα οποία τους είχε αναθέσει η Ρηγίλλης. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ΑΠΕ οφείλεται αποκλειστικά στη διαχείριση Ταμπακόπουλου, ο οποίος, μέσα σε πέντε χρόνια, υπερδιπλασίασε το προσωπικό, ικανοποιώντας όλα τα κομματικά ρουσφέτια, χωρίς να σκεφτεί ότι έτσι φέρνει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.»

Το νέο ΔΣ της ΕΡΤ και τα ανοιχτά μέτωπα



Αγνωστα τα σχέδια των αρμοδίων υπουργών για τον δημόσιο φορέα



Μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τα πέντε νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι: Ι. Καλημέρης, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, Γεώργιος Ελενόπουλος, δημοσιογράφος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Γεώργιος-Ανδρέας Ζάννος, δικηγόρος και σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, Ηλίας Μοσχονάς , σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και μέλος του ΔΣ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, και Στυλιανός Στεφάνου, οικονομολόγος.
Η συνάντηση του ΕΣΡ με τα νέα μέλη του ΔΣ έγινε την περασμένη Πέμπτη σε θετικό κλίμα, ενώ κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι συνεδριάσεις του νέου ΔΣ της ΕΡΤ θα αρχίσουν άμεσα με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι επί 45 ημέρες η ΕΡΤ ουσιαστικά υπολειτουργούσε, αφού δεν διέθετε διοικητικό συμβούλιο.
Καθοριστικό ρόλο στο νέο ΔΣ, τουλάχιστον ώσπου να διοριστεί ο νέος πρόεδροςδιευθύνων σύμβουλος, θα έχει ο κ. Καλημέρης, ο οποίος γνωρίζει τους μηχανισμούς της ΕΡΤ και έχει χρηματίσει διευθυντής προγράμματος στη δημόσια τηλεόραση.
Αγνωστα μέχρι στιγμής παραμένουν τα σχέδια των αρμοδίων υπουργών για το μέλλον των 1.300 συμβασιούχων, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών με επιστολή της πριν από λίγες ημέρες ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Σταμάτης Νικολόπουλος δεν έχουν, ως σήμερα, απάντηση στο αίτημά τους.
Εν τω μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην ΕΡΤ, με αφορμή ρεπορτάζ και καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες τα τελευταία χρόνια, που μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές.