14 Φεβ 2011

Πόσο «πουλιέται» μία απόλυση;
Μέρες μετά την απόλυση του δημοσιογράφου Γιώργου Χρήστου από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» της κόρης Μάστορα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εδέησε να βγάλει, την Παρασκευή, μια ανακοίνωση στην οποία… «καταγγέλλει την αντεργατική και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου»…Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης: « Ο σεβασμός στην ενημέρωση απαιτεί πρωτίστως σεβασμό των ανθρώπων που την υπηρετούν. Απολύσεις, που προσβάλλουν τους ίδιους τους δημοσιογράφους και το έργο τους, πέραν του παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα τους, επιδιώκουν και τη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων». (Σίγουρα αυτό δεν το έγραψε ο Σόμπολος!!!)Α, ναι. Αναφέρει ακόμη ότι …«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει για μια ακόμα φορά κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει και θα αγωνιστεί για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου».Αυτό θα πει μπλοκ χιούμορ. Ότι, δηλαδή, δεν έκαναν ο Σόμπολος, η Μαγιάση και ο Κυρίτσης (για να αναφέρουμε αυτούς που πήγαν στην εφημερίδα) πριν απολυθεί θα το κάνουν μετά την απόλυση- για μια ακόμη φορά…Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση (για να μην πολυλογεί, μάλλον) είναι ότι μέρες πολλές και ενώ είχε προαναγγελθεί η απόλυση προσπαθούσαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο να κάνουν κάτι. Ότι όταν συζητήθηκε το θέμα στο ΔΣ (με επιμονή της αντιπροέδρου Νανάς Νταουντάκη) ο ανεκδιήγητος Κυρίτσης προσπάθησε να κερδίσει και άλλο χρόνο («ας τους ακούσουμε πρώτα τους ανθρώπους» έλεγε με επιμονή) προφανώς για να ολοκληρωθεί η απόλυση χωρίς απεργία.

Και, τέλος, ότι στάθηκαν βουβοί και άπρακτοι μπροστά στην υστερική επίθεση του διευθυντή Ζερβού κατά της Νανάς Νταουντάκη (εσύ έχεις γραφεία τύπου ούρλιαζε αλλά, όταν τον απείλησε με μήνυση για την συκοφαντία, τα γύρισε).

Όλα όμως τα πράγματα σ΄αυτή τη ζωή έχουν μία εξήγηση. Και η κυρία Μάστορα δεν δίστασε να αποκαλύψει γιατί «δεν εμπιστεύεται την ΕΣΗΕΑ, όπως είπε και γιατί δεν συγκινείται στα παρακάλια τους (ναι παρακάλια) να πάρει πίσω την απόλυση: Μου υποσχέθηκες πρόεδρε ότι θα πάς στον Σαμαρά για μας αλλά δεν έγινε τίποτα…είπε η κ. Μάστορα.Μούγκα στη Στρούγκα ο πρόεδρος και τα κοπέλια του. Άντε να …αγωνιστούν μετά.

13 Φεβ 2011

Προσλήψεις με υποκρισία


Η περίπτωση του συμβασιούχου της ΕΡΤ Νικόλα Περδικάρη, που έμεινε εκτός ραδιομεγάρου παρ' ότι είχε όλα τα προσόντα και με το παραπάνω


Του Χρήστου Ξaνθάκη

Τον Νικόλα Περδικάρη τον ξέρω χρόνια τώρα, είναι ο άνθρωπος που μου έχει μασουλήσει τις περισσότερες προσκλήσεις για ροκ συναυλίες. Παλαιότερα μάλιστα, που είχα πιο στενή ενασχόληση με τα μουσικά, ήξερα ότι θα δεχθώ τηλεφώνημά του αμέσως με το που ανακοινωνόταν η εμφάνιση κάποιου ξένου καλλιτέχνη ή γκρουπ.

Ο Νικόλας δεν έλειπε από πουθενά, πάντα στην πρώτη γραμμή των ήχων με το αμαξίδιό του. Και θα δίσταζε αυτό το παιδί, που έχει φάει με το κουτάλι τον σαματά, τον ορυμαγδό και την ένταση των συναυλιών, να κάνει ρεπορτάζ για την τηλεόραση; Δεν νομίζω!

Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογώ, ο Νικόλας εργάστηκε επί 33 μήνες ως δημοσιογράφος στην εκπομπή «Ρεπορτάζ+», στο κανάλι «Info+», στην ψηφιακή δημόσια τηλεόραση. Τέλη του περασμένου Ιουνίου πήρε την άγουσα από το ραδιομέγαρο, μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, και λίγους μήνες αργότερα υπέβαλε την αίτησή του για να προσληφθεί μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού. Με την εργασιακή εμπειρία του, με το πτυχίο του από το τμήμα ΜΜΕ του Καποδιστριακού, με το master του από το....ίδιο τμήμα, με ξένες γλώσσες, με όλα. Συν μια μικρή παράγραφο, όπου αναφερόταν στα κινητικά του προβλήματα.

«Δεν επέμεινα στο θέμα της αναπηρίας», μου είπε, «γιατί δεν θέλω τον οίκτο κανενός. Θέλω να μου πουν "γουστάρω που γουστάρεις να την κάνεις αυτή τη δουλειά", να εκτιμήσουν ότι την αγαπάω τη δημοσιογραφία και αψηφάω τις δυσκολίες. Δεν ζήτησα τη δουλειά επειδή είμαι άτομο με αναπηρία. Γι' αυτό και δεν θεωρώ ότι έχει γίνει αδικία προσωπικά εις βάρος μου. Εγιναν πολλά λάθη στον διαγωνισμό και καλό είναι να ακυρωθεί».

Οπως καταλαβαίνετε, ο Νικόλας έμεινε απέξω. Κι επειδή αναγνώρισε στον κατάλογο των επιτυχόντων ορισμένα πλάσματα με προσόντα όχι και τόσο αδιαμφισβήτητα, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή. Εκεί, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ολα αυτά τα χρόνια, εργάστηκα με ιδιαίτερη αφοσίωση και ζήλο, αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας ρεπόρτερ, ο οποίος δεν εκτελεί απλώς "δουλειά γραφείου" αλλά βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση και πάντα σε ετοιμότητα. Δεδομένης και της κινητικής μου αναπηρίας, κατάφερα ουσιαστικά το ακατόρθωτο, αφού, για τις ανάγκες της δουλειάς, βρισκόμουν κυρίως έξω, στον δρόμο».

Η επιστολή βγήκε στα blogs (με πρώτο εξ αυτών το fimotro) και στην ΕΡΤ άλλαξαν χρώμα. «Αμέσως με πήραν τηλέφωνο άτομα από τη διεύθυνση που ήταν και στην επιτροπή αξιολόγησης, για να με διαβεβαιώσουν ότι έγινε λάθος» λέει τώρα ο Νικόλας. «Και μάλιστα συμπλήρωναν: Κάναμε λάθος, βρε παιδί μου, γιατί μας ξέφυγε η αίτησή σου, δεν το καλοείδαμε το βιογραφικό σου». Η συνέχεια; Μια συνάντηση με τα υψηλά κλιμάκια, όπου του ανακοινώθηκε ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: ή να παραιτηθεί κάποιος από τους επιτυχώντες και να πάρει τη θέση του ή να τον «τοποθετήσουν» σε κάποια από τις εξωτερικές παραγωγές που θα εγκριθούν προσεχώς. Το πρώτο δεν το βλέπω και τόσο εύκολο (μετά από τέτοιον αγώνα;), το δεύτερο, ακόμη και αν συμβεί, θα αφορά ολιγόμηνη απασχόληση αγνώστου τύπου...

Το διά ταύτα; Ο Νικόλας Περδικάρης δεν το βάζει κάτω και προ ημερών έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό. Εκεί, καταλήγει ως εξής: «Μήπως να ξεχάσουμε κάθε αίτημα για ίσες ευκαιρίες και ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία; Τι να κάνουμε για να έχουμε τη θέση που μας αξίζει στο δικό σας κράτος διαφάνειας και δικαιοσύνης;»