23 Δεκ 2011

Καλό ταξίδι Δημήτρη


Ενας από τους πιο ικανούς και αγαπητούς συναδέλφους δεν είναι πια μαζί μας. Ο Δημήτρης Χαραλάμπους, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ελεύθερου ρεπορτάζ στο «Βήμα», «έφυγε» τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες ημέρες προτού συμπληρώσει τα 36 χρόνια του... Αιτία του θανάτου, ανακοπή καρδιάς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών, τον βρήκε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο Δημήτρης Χαραλάμπους εργαζόταν στο «Βήμα» τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπήρξε συντάκτης του «ΒΗΜagazino» και των ενθέτων περιοδικών και πριν από δύο χρόνια ανέλαβε το ελεύθερο ρεπορτάζ του «Βήματος» και του «Βήματος της Κυριακής». Δεν είχε εκδηλώσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας...

Αγαπούσε ιδιαίτερα την Ικαρία, όπου περνούσε τις εβδομάδες της άδειάς του. Είχε μεγάλη αδυναμία στα τετράποδα και συγκάτοικός του ήταν η Eλλη, ένα αξιαγάπητο λαμπραντόρ...

22 Δεκ 2011

Αποχαιρετισμός του Στάθη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σαν τσιγάρο που κόπηκε στη μέση χωρίς να βρει ένα επόμενο στόμα για να κάψει σ' αυτό τη ζωή του,σαν τραγούδι που έρχεται και ξανάρχεται στον νου σου θέλοντας να σου τραγουδήσει άλλα τραγούδια που δεν έχεις αυτιά ν' ακούσεις... ....................................... Μια νύχτα του Δεκέμβρη, με το Ακροταίναρο να ταξιδεύει ορθόπλωρο ξημερώνουν αίφνης μεσοπέλαγα τα παλιά σου κόμιξ κι αρχίζουνε τα θαύματα και οι περιπέτειες στ' στρα... Πάντα γίνονται θαύματα!..

Αποχαιρετισμός στα όπλα;
Μάλλον όχι! Αλλωστε ουδείς εξ όσων γνωρίζω απ' το είδος που εκτιμώ δεν αποχαιρετά, ούτε παρατά τα όπλα του, όχι
τουλάχιστον πριν ο ίδιος να αποφασίσει κι όχι κάποια ανωτέρα βία, συνήθως κατώτερη των περιστάσεων, να κρεμάσει την «ασπίδα του» πάνω απ' το τζάκι ή έστω τα «παπούτσια του» στον τοίχο.
Αποχαιρετισμός στους αναγνώστες;
Μάλλον όχι! Εχουμε συν-ταξιδέψει πολύ για να χαθούμε μεταξύ μας, όλο και κάπου θα ανταμώνουμε ξανά, σε ένα βιβλίο, σε ένα φιλμ, ένα ποίημα, έναν περίπατο, μια ανάμνηση.
Αποχαιρετισμός στην «Ελευθεροτυπία»;
Ναι!
Αυτό το υπέροχο σκαρί θα συνεχίσει χωρίς εμένα, ελπίζω όμως με όλους εσάς, πιστούς συνεπιβάτες.
Πέρασα μαζί σας πάνω σ' αυτό το σκάφος, πότε στην κουβέρτα, πότε στ' αμπάρια, άλλοτε στη γέφυρα ή στο μηχανοστάσιο και πάντα στον τηλέγραφο δέκα μεστά, γενναία και πολυκύμαντα χρόνια. «Δέκα χρόνια στην πλώρη» ή μια ακόμα Ιλιάδα στα μέτρα της δικής μου μικρής ζωής - δέκα χρόνια στον «Ριζοσπάστη», δέκα χρόνια στα «ΝΕΑ» και δέκα χρόνια στην «Ελευθεροτυπία» - τριάντα χρόνια «υπό σκιάν» στο φως της δημοσιογραφίας.
Εν πρώτοις οφείλω τις ευχαριστίες μου σε παλιούς και νέους συναδέλφους που βρήκα όταν ήρθα εδώ στο σώμα της «Ελευθεροτυπίας», οι οποίοι πολλά μού έμαθαν και πολύ μου στάθηκαν. Ιδιαιτέρως όμως η καρδιά μου ευχαριστεί την ψυχή του Κίτσου Τεγόπουλου, όταν δίψασα με φώναξε στη βρύση του να πιω νερό -και τη δροσιά του θα 'χω πάντα φυλαχτό, δίπλα στις παιγνιώδεις προτροπές του Λέοντα Καραπαναγιώτη.
Επίσης ευχαριστώ εκ βαθέων όλους τους εργάτες του Τύπου που στολίζουν κάθε μέρα με τη δουλειά τους αυτό το καράβι, κλητήρες, διορθωτές, διοικητικούς, οδηγούς, τεχνικούς, τυπογράφους, όλους!
Απολογισμός.
Ενα κυρίως προσπάθησα: να μη σας γράφω ψέματα, να μη σας παραμυθιάζω. Οχι ότι υπήρξα αντικειμενικός, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα για τους γελοιογράφους ή τους σχολιαστές, αλλά πάντα πρόσεχα να «διασταυρώνω» τις πληροφορίες και να μαθαίνω απ' τα γεγονότα. Λάθη έκαμα, όχι όμως επίτηδες, όχι για να ξεγελάσω κανέναν, αλλά επειδή είναι αναπόφευκτο.
Ούτε διεκδίκησα ποτέ τη «δική μου αλήθεια» -μακρυά απ' αυτές τις μεταμοντερνικές ευκολίες, αλλά πάντα έψαχνα την απόδειξη της αλήθειας -γνωρίζοντας
ή μάλλον προσπαθώντας πάντα να ενθυμούμαι ότι υπάρχουν κι εκείνες οι αλήθειες που δεν αποδεικνύονται (ακόμα).
Αφήνομαι στην κρίση σας.
Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω μίαν-μίαν κι έναν-έναν προσωπικώς καθώς και όλους μαζί, για τον καλό ή τον κριτικό σας λόγο τόσα χρόνια. Για τις ελπίδες και τα όνειρά σας που έθρεψαν και τις δικές μου ελπίδες, και τα δικά μου όνειρα.
Σας ευχαριστώ για τους δρόμους που μου δείξατε, για τις στιγμές που με ανακαλέσατε στην τάξη, για το κοινό μας γέλιο, τους θυμούς, το ονειροπόλημα.
Στην πραγματικότητα -το πιο συχνό- οι αναγνώστες είναι που γράφουν αυτά που μεταδίδει ο γραφιάς και τέτοιες στιγμές, νομίζω, ζήσαμε πολλές μαζί...
Τώρα τα κυπαρισσάκια γέρνουν προς την έξοδο.
Το ταξίδι όμως, ναυτάκια μου
και καπετάνισσες της καρδιάς μου αρχόντισσες
συνεχίζεται.
Εύχομαι η «Ελευθεροτυπία» να συνεχίσει καλοτάξιδη, προσέχοντας τις ανάγκες των ανθρώπων!
Η πέννα μου στα πόδια σας.
Και το πεννάκι μου επίσης! -όσο θα φτιάχνονται χάρτινα ανθρωπάκια, με μύτες σαν πατάτες, δεν θα «παραδεχθούμε ποτέ καμμιά ήττα», -κι αυτή είναι και θα είναι πάντα η νίκη του καλού...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 22.ΧΙΙ.2011 stathis@enet.gr

πηγή: Ελευθεροτυπία

Το Διαδίκτυο, ο Πολύφημος και ο Κανένας...

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ
Ητεχνολογική επανάσταση στα τέλη του 20ού αιώνα «κατακερματίζοντας» τις παραδοσιακές διόδους αναπαράστασης που έλεγχε παραδοσιακά (αν και ποτέ απόλυτα) η όποια εξουσία, «συνέτριψε» σημειολογικά την ιεραρχία στη διακίνηση της πληροφορίας, συμβάλλοντας σε αυτό που ονομάστηκε «ριζική αμφισβήτηση» της μεταμοντερνικότητας.

Η συμβολή του Διαδικτύου στη δημιουργία ατομικής σκέψης και κοινωνικών κινημάτων (παρ' όλη την παράλληλη συμβολή του στην εικονική οικονομία) υπήρξε εμβληματική. Για κάποια χρόνια το Ιντερνετ, αυτός ο πολυπρισματικός Πολύφημος με το τεράστιο «ένα μάτι» (το άλλο που αναζητείται από την εποχή του «Κανένα» δεν θα μπορούσε παρά να 'ταν η φιλοσοφία και η πιο «υλική» έκφρασή της, η τέχνη, η οποία θα έντυνε συνειδησιακά τη χρήση της όποιας τεχνολογίας), βοήθησε την «ανθρωπότητα» να ξεφύγει κάπως από τη μονίμως «βολική»(;) και συχνά επιλεκτική τύφλωσή της.

Τα τελευταία όμως χρόνια, που η βαριά σκιά του «νέου», οικονομικού ολοκληρωτισμού κρύβεται όλο και πιο άτσαλα πίσω από την επίφαση μιας δήθεν δημοκρατίας, αυτός αρχίζει και μετέρχεται παραδοσιακές πρακτικές του «παλιού» ολοκληρωτισμού. Και ξεχωριστή ανάμεσά τους είναι και ο έλεγχος των αναπαραστατικών μηχανισμών, με άλλα λόγια η λογοκρισία, που ξεκίνησε από παραδοσιακά έντυπα και θα απλωθεί τώρα, αν δεν αντιδράσουμε, στον ηλεκτρονικό χώρο.

Πανικοβλημένη από τα κινήματα, υποστηριγμένη από τους «σύννομους» αστούς που (από σοκ ή από επιλογή) «δεν βλέπουν», ισχυροποιημένη από λαούς που εκμαυλίστηκαν μέσα από χειραγωγιστικές ανάγκες και διαχειρίζονται φοβικά την πιθανότητα ο «Κανένας» (αυτοί οι ίδιοι) να μετουσιωθεί σε πολιτικό υποκείμενο επάνω στα δίκαια ερείπια των παλιών υποκειμένων και να αντιδράσουν, η νέα ιεραρχία προχωρά ένα βήμα παραπάνω:

Την ίδια ώρα που με επίσημο έγγραφό της η αστυνομία του Λονδίνου εξομοίωνε τους «αγανακτισμένους» του Λονδίνου με τρομοκρατικές οργανώσεις (κάτι τρομακτικό από μόνο του), την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. ψηφίζονται «συμφωνίες για αστυνόμευση» των προθύμων, στο αμερικανικό Κογκρέσο κατατίθεται (οσονούπω) νόμος που παρέχει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες (αρχικά...) η κυβέρνηση να μπορεί να υποχρεώσει τους providers του Internet (τους φορείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται και μας παρέχουν τον ιντερνετικό χώρο) να μπλοκάρουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θεωρείται ύποπτη (ή ακόμη -και προσέξτε τη ρητορική...- που δεν μπορούν να ελέγξουν την ιντερνετική δραστηριότητα των μελών τους...).

Η μαύρη λίστα των οργανώσεων που θα δημιουργηθεί θα χρησιμοποιήσει προφανώς ως φρεγάτες «νομιμοποίησης» site στο στιλ της Αλ Κάιντα για να χτυπήσει τους αληθινούς στόχους, site, λίστες, ηλεκτρονικά έντυπα και διακινούμενα μηνύματα εναλλακτικής πληροφόρησης και κοινωνικής δράσης.

Παραδέχονται προφανώς ότι ο δρόμος που ακολουθούν όχι μόνο δεν κυοφορεί τη λύση («μας έλεγαν θα νικήσετε άμα υποταχτείτε»), αλλά θα δημιουργήσει πλανητικά τεράστιες εκρήξεις τα επόμενα χρόνια. Εκρήξεις επίτηδες «εξαθλιωμένων», στις οποίες η ύψιστη αλληλεγγύη κι η ύψιστη κτηνωδία θα πηγαίνουν εκ των πραγμάτων χέρι χέρι, εκρήξεις που ελέγχοντας τις διόδους αναπαράστασης θα τις παρουσιάσουν πιθανότατα ως απόδειξη για το «αναγκαίο», το «μόνο ρεαλιστικό» της «τελικής λύσης» μιας οικονομίας κι ενός πλανήτη που χωρά μόνο το χειρότερο κάθε φορά δείγμα μας, δηλαδή τους «εκλεκτούς».

Αν και, αφού θα 'χουμε αφήσει τις Ιθάκες να κατακτηθούν, δεν θα 'χει λόγο ο «Κανένας» να απελευθερωθεί από τη σπηλιά του τυφλού πια Γίγαντα...πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (προεκτάσεις)

Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοί της
Πρώτη σελίδα και κύριο άρθρο της σημερινης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Απο αύριο οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργία.

Η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» προς το άρθρο 99

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι
ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Να κηρύξει ουσιαστικά πλήρη στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: την καταβολή τουλάχιστον του Δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, που είχαν ήδη οι εργαζόμενοί της εξαγγείλει, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζομένους της από τον περασμένο Αύγουστο.

Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, Παρασκευή απόγευμα, και υπογραφή «Εκ της διοικήσεως».

Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές, οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου, το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου «μπίζνες πλαν» εξυγίανσης.

Το δάνειο θα έκλεινε αρχικά, υποτίθεται, τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε μέσα Αυγούστου, τα μέσα Αυγούστου από Σεπτέμβριο και συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο, όπου να 'ναι, κλείνει. «Εκλεισε κατά 98%», έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζομένους να βάζουν συνεχώς πλάτη, μην επιλέγοντας ακόμη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.

Μια συμφωνία για δάνειο, που οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν θα πάει για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν με «οικειοθελή» απόλυση όσοι από αυτούς δεν άντεχαν την πολιτική «σοκ και δέος», που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο «μπίζνες πλαν» μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υποτιθέμενο υψηλό εργατικό κόστος. Εστω και έτσι, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή...

Και ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση, που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρεία ούτε για τις επιλογές τής εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας.

Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής, ότι από την εφημερίδα ζουν 800 και πλέον εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε κλείνοντας πλέον πέντε μήνες απλήρωτοι, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, χρωστά νοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις, η εργοδοσία σήκωνε τα χέρια ψηλά, φορτώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες.

Κι όμως, είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που διαβεβαίωνε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λίγους μήνες πριν, ότι πληρώνει κανονικά όλες τις οφειλές πλην εργαζομένων. Κι όμως είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που διαβεβαίωνε στην Επιτροπή Συμφιλίωσης ότι το ρεύμα είναι πολυτιμότερο από τους εργαζομένους, απαντώντας στην ερώτηση της γενικής γραμματέως γιατί δεν κάνει κάποια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Είναι η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ που μέχρι και χθες ακόμη διαβεβαίωνε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων, κάτι που τελικά δεν έκανε, παρά τη χθεσινή προθεσμία που έληγε σύμφωνα με το νόμο.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» έκαναν τεράστια υπομονή, αποφασίζοντας τελικά τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις πρώτες τους απεργίες, ευελπιστώντας ότι η εκδότρια κ. Μ. Τεγοπούλου θα συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της για την τύχη των εργαζομένων.

Τον Δεκέμβριο προχώρησαν στην πρώτη τους μεγάλη τριήμερη απεργία, με στόχο να μπλοκάρουν την έκδοση των φύλλων Σαββάτου-Κυριακής, αλλά αυτό δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόσφατα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, ανακοινώνοντας δύο 48ωρες απεργίες για τα φύλλα Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και από τις 2 Ιανουαρίου επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, πάντα με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων.

Αντί έστω κάποιας υπόσχεσης, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν την απειλή για προσφυγή στο άρθρο 99. Μια προσφυγή που απειλεί να μετατρέψει την άλλοτε μαχητική εφημερίδα των συντακτών σε εφημερίδα των πιστωτών, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια κατανόησης, μετά τον τελευταίο εμπαιγμό αποφάσισαν παμψηφεί να προχωρήσουν άμεσα από αύριο στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, έως ότου πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Η «Ελευθεροτυπία» επέζησε από τον Αύγουστο και μετά χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της, που συνέχισαν με επαγγελματική ευσυνειδησία να εκδίδουν την εφημερίδα, ζυγιάζοντας κάθε φορά και τη σχέση με τους αναγνώστες.

Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι υπόσχονται να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή. Οχι όμως για να γίνονται πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη τους. Αλλά για να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο με την ίδια ευσυνειδησία που δείχνουν για χρόνια, καθώς και τους τελευταίους πολύ δύσκολους μήνες, σεβόμενοι την παράδοση μιας εφημερίδας που ήταν πάντα ανοιχτή στο διαφορετικό. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τον αγώνα για τη δικαίωσή μας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή επίθεση των εργοδοτών, σε όλους τους εργαζομένους της χώρας που πλήττονται από την πολιτική του Μνημονίου. Πολιτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει στις πλάτες μας και η διοίκηση της «Ελευθεροτυπίας».

Οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα, για να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την ενημέρωση αυτήν την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Ζητούμε τη συμπαράσταση των αναγνωστών και όλων των εργαζομένων στον αγώνα για τη δικαίωσή μας. Καλούμε την εργοδοσία να συμμετάσχει και η ίδια στην οικονομική στήριξη της εφημερίδας για την έξοδό της από την κρίση.
Οι εργαζόμενοι στη «Χ.Κ. Τεγόπουλος»


πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

21 Δεκ 2011

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά

Το "μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας πετά η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντιμέτωπη με την καθολική, όπως φαίνεται, εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων του Τύπου. Και ζητά από το υπουργείο να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά και η ύπαρξη ενός είδους Τειρεσία για όσους έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις οποίες δεν τήρησαν ποτέ.

Η ασυδοσία των εργοδοτών μας είναι δεδομένη. Και δεδομένη είναι και η πλήρης ατιμωρησία μέχρι τώρα, αφού επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν επί χρόνια εξακολουθούν και λειτουργούν κανονικότατα, λαμβάνοντας μάλιστα και κρατικές διαφημίσεις ή απολαμβάνοντας δικαιωμάτων και προνομίων. Κύριο προνόμιο η "ομερτά": κανείς δεν θα δει το όνομά του στο χαρτί ή στον αέρα, αφού ένας άγραφος νόμος προστατεύει τους εκδότες και τους καναλάρχες. Δυστυχώς, πιστή σε αυτή την αρχή και η διοίκηση του Ταμείου "μας" δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο κατά των εργοδοτών που παρακρατούν τις εισφορές και δεν τις αποδίδουν, δηλαδή τελούν ένα βαρύ κακούργημα.

Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται να νομοθετήσει το κράτος άλλα μέτρα, αφού το ταμείο έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή ποινών κατά των "μπαταχτσήδων".

Αλήθεια τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Πόσους εργοδότες τιμώρησε; Σε πόσους επέβαλε μέτρα; Γιατί τους καλύπτει, αρνούμενο να δώσει στα σωματεία στοιχεία για τα χρέη; Ποιοι έχουν κάνει ρύθμιση και δεν την τήρησαν; Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν;

Να θυμίσουμε ότι η ΕΣΠΗΤ έχει ζητήσει κατ' επανάληψη τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει καμιά απάντηση. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ, μιλώντας στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ έκανε την απίστευτη πρόταση: "Να αναλάβουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να ελέγχουν τις επιχειρήσεις"! Κι απείλησε ότι θα κόβει την ασφάλιση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η εργοδοσία δεν καταβάλλει τις εισφορές!

Νομίζουμε ότι το "θράσος" έχει τα όριά του. Και μάλιστα από μια διοίκηση που έσπευσε εν μέσω κρίσης και κατάρρευσης της οικονομίας (το καλοκαίρι του 2010) να τοποθετήσει τα αποθεματικά του Ταμείου στα ομόλογα-σκουπίδια του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας σήμερα τον κίνδυνο αυτά να απωλέσουν το 50% της αξίας τους με το "κούρεμα". Αλήθεια τότε γιατί δεν ενημέρωσε τις διοικήσεις των ενώσεων, όπως έσπευσε να κάνει τώρα με την επιστολή στον Κουτρουμάνη;

Η διοίκηση του Ταμείου έχει σοβαρές ευθύνες γι αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί να υπεκφεύγει.

Αλήθεια, οι "εκπρόσωποι των εργαζομένων" σε αυτή τη διοίκηση τι θέση παίρνουν;

Aκολουθεί η επιστολή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς τον Γ. Κουτρουμάνη

Αγαπητέ κ. Yπουργέ,

η συνεχιζόμενη ραγδαία πτώση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων προκαλείται, κατά βάση, από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας που κατά τα φαινόμενα θα φθάσει φέτος το 6% του Α.Ε.Π. Επιδρούν, όμως, προσθετικά και άλλοι παράγοντες, όπως η εκμετάλλευση της υφεσιακής διαδικασίας και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας από εργοδότες ή επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να επηρεάζουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των κοινωνικών πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ιδιαίτερα.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών προτείνουμε:

Πρώτον, να εφαρμοστεί άμεσα η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 40 του Ν. 3863/2010 για την πληρωμή εισφορών μέσω Τραπεζών από τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

Δεύτερο, να εξεταστεί η δημιουργία κατά Ταμείο (ή και ενός κεντρικού μηχανισμού) ενός είδος Τειρεσία ασφαλιστικών εισφορών, κατά το πρότυπο του Τειρεσία των Τραπεζών, στο οποίο να καταγράφονται οι ρυθμίσεις των εισφορών-οφειλών, στις οποίες υπήχθησαν μεν π.χ. τα τελευταία χρόνια οι εκδοτικές επιχειρήσεις χωρίς, όμως, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (καταβολές δόσεων, κ.λ.π.) έτσι ώστε να αποκλείονται του λοιπού από μελλοντικές ρυθμίσεις οφειλών και να αρχίζουν εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και ποινικές διαδικασίες.

Τρίτο, να επεκταθούν και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσα προ ημερών εξαγγείλατε για την παραπομπή στο αυτόφωρο των οφειλετών του Ι.Κ.Α. με τις ρυθμίσεις που πράγματι θα τους εξαναγκάζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Η επιστολή μας σας αποστέλλεται και μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ της 14/12/2011 (ΑΔΣ 53).


Με εκτίμηση,


Ο Πρόεδρος
Κων/νος Τσουπαρόπουλος

Οι εργαζόμενοι στην «Ε» απαιτούν τα δεδουλευμένα τουςΣτην κήρυξη 48ωρης απεργίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην Ελευθεροτυπία προχώρησαν οι ενώσεις Τύπου, υλοποιώντας πρόταση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο.


Η ανακοίνωση των ενώσεων:
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της «Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων», της ΕΣΠΗΤ, της «Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος» και της «Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών» (όσον αφορά στην τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών), αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ (μόνο για τη διανομή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. του Σαββάτου, 24 Δεκεμβρίου 2011.Οι συνάδελφοι έχουν πια εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας, αφού από τα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της εφημερίδας εξακολουθεί να επιδεικνύει την ίδια παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, μην καταβάλλοντας τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.Τα Διοικητικά Συμβούλια ζητούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

20 Δεκ 2011

Δεν υπογράφουν τις νέες μειώσεις οι εργαζόμενοι στον Μπόμπολα

Δεν υπογράφουμε. Αυτό είναι το αρχικό μήνυμα των εργαζομένων στο συγκρότημα Μπόμπολα, από διοικητικούς και δημοσιογράφους στο "Έθνος" και την "Ημερησία" στη νέα απαίτηση του Φώτη Μπόμπολα για την αύξηση της πρόσφατης μείωσης αποδοχών από το 10% στο 20%.
Τη μείωση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Φώτης Μπόμπολας στις συσκέψεις στελεχών και το απόγευμα έγιναν συνελεύσεις των εργαζομένων. Το νόημα της ανακοίνωσης του ήταν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των εφημερίδων, μαζί με τον ίδιο που θα βάλει λεφτά και τις Τράπεζες που θα δώσουν δάνεια αν βάλει ο ίδιος χρήματα. Αλλά για να βάλει ο ίδιος πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι το..δικό τους μερίδιο. (Όχι δεν ξεκαθάρισε αν μαζί με τις μειώσεις θα ακολουθήσει και γύρος απολύσεων όπως ακριβώς συνέβη σε όλα τα άλλα Μέσα που έγιναν μειώσεις).
Οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά είπαν το αρχικό όχι σε νέες υπογραφές των ατομικών συμβάσεων και καλούν τον εργοδότη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα σωματεία του κλάδου.

Οι δημοσιογράφοι δεν ειναι οι κερματοδέκτες των κομματων και των τραπεζών

Ρεπορτάζ: ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ.Ε.», το οποίο αναφέρεται στην τριμερή εμπλοκή (χρηματοδοτική αλλά και μετοχική σε κάποιες περιπτώσεις) των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Proton, με εταιρείες συμφερόντων των Ι. και Θ. Ρήγα (Sciens κ.ά.) και της πρώτης, εξέδωσε μια, κατ' αρχήν, ταραγμένη ανακοίνωση.

Μέσω αυτής, δεν αμφισβητεί στο παραμικρό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» αλλά τις προθέσεις των συντακτών του (!), ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δελτίου Τύπου σχολιάζει τη σχέση της με τη διοίκηση της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», η οποία ασφαλώς αφορά αποκλειστικά τα δύο μέρη. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς πως ούτε η εταιρεία είμαστε, ούτε εταιρείες έχουμε, ούτε καν προσωπικό δάνειο.

Επί της ουσίας της αντίδρασης της Τράπεζας Πειραιώς, λοιπόν:

1 Η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της γράφει ότι με το δημοσίευμα επιχειρείται να συνδεθεί η Τ.Π. με την υπόθεση της Proton Bank. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα δεν συνδέει την Τ.Π. με την υπόθεση Proton, πολλώ δε μάλλον με την κατάληξη της Proton. Αναφέρεται σε μια πραγματική σχέση δανειοδότησης παλαιών μετόχων της Τ.Π. από την Proton, στις 21/1/2011, ύψους 81,4 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πιστούχων από την Proton, όταν αυτή ρωτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αυτοί οι μέτοχοι της Τ.Π., εταιρείες Cayman Islands, κάτοχοι (τότε) του 8,54% των μετοχών της Τράπεζας, με δανεικά από την Proton, αγόρασαν νέες μετοχές της Πειραιώς (68,9 εκατ.) στην τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.

Εχει κάποια αντίρρηση επ' αυτού η Πειραιώς;

2 Στο δημοσίευμα γράψαμε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης (μέσω της Lumakarla), η Πειραιώς (με 28,1%) και ο Ρήγας μετοχικά συναντώνται στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία «Sciens Διεθνής Συμμετοχών». Ο πρώτος απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τέσσερις μήνες αφ' ότου έγινε και τραπεζίτης, αποκτώντας από την Πειραιώς το 31,3% της Proton Bank.

Τι δεν είναι ακριβές απ' αυτό;

3 Επίσης επισημάναμε ότι με δαιδαλώδεις διαδρομές αλλά και με δάνειο που επίσης χορήγησε η Proton (35 εκατ. ευρώ) (έγκριση και εκταμίευση την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/12/2010) εταιρεία -εμμέσως μητρική- της Sciens Διεθνής Συμμετοχών, απέκτησε δύο ακίνητα της Alapis και ένα της πρώην θυγατρικής της NOVO MD.

Είναι μήπως κι αυτό φαντασίωση;

4 Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, στις (4) αναφορές (τις οποίες καταγράφουμε) που αυτή έκανε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες συναλλαγές εταιρειών άμεσης ή έμμεσης επιρροής Λαυρεντιάδη, τις επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τις αρμόδιες Αρχές.

Διαθέτουμε τα παραστατικά πλείστων συναλλαγών, καθώς και πρόσφατα ερωτήματα της ΤτΕ που αφορούν αναλήψεις μετρητών από την Πειραιώς.

Και αυτό συκοφαντικό είναι;

5 Επειδή η Πειραιώς απαντά για λογαριασμό της Sciens, δείχνοντας ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι πίσω από τις 12 υπεράκτιες που άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης και δανείστηκαν από την Proton και πήραν και νέες μετοχές της τράπεζας, γιατί άραγε δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους;

Γιατί αυτό δεν το έπραξαν, ενώπιον της ΤτΕ, ούτε η Proton ούτε ο διαχειριστής τους κ. Ρήγας.

Σε ό,τι σχετίζεται με την εισηγμένη Sciens (βλέπε την ανακοίνωσή της), αυτή σαφέστατα δεν αντικρούει το παραμικρό. Αναφέρεται σε κρίσεις συντακτών (τέτοιες δεν υπάρχουν στο χθεσινό δημοσίευμα) αλλά και προθέσεις κάποιων να την πλήξουν.

Τέλος, σημειώνουμε πως όλα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΤτΕ για την Proton και στο παράρτημα αυτού, σελίδες 105-120. Διασταυρώθηκαν ενδελεχώς, ενώ στις 29/11 ερωτήθηκε και η Πειραιώς για όσα την αφορούν και λίγες ημέρες αργότερα απάντησε.

ΥΓ.: Τέλος στους υπαινιγμούς. Ούτε «μαζί τα φάγαμε», ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι είμαστε «κερματοδέκτες» (επιχειρήσεων, πολιτικών, κομμάτων, τραπεζών, ιδιοκτητών ΜΜΕ κ.ά.). Αυτά προς το παρόν.*

Εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις υπερ των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας

Βγήκαν οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τις πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που συζητήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου του 2011. Με την υπ' αριθμόν 7512/11 απόφαση του Ειρηνοδικείου έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των πρώτων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει 91 δημοσιογράφοι της Χ.Κ Τεγόπουλος και οι οποίες είχαν συζητηθεί στις 16/11/11. Με την απόφαση 7513/11 έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και των 75 διοικητικών υπαλλήλων. Θετική ήταν η απόφαση για τις πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 38 τεχνικών. Επιδικάσθηκαν προσωρινά στον καθένα τα ποσά που οφείλονται στους εργαζόμενους για το διάστημα Αύγουστος - Σεπτέμβριος. Οι αποφάσεις θα καθαρογραφούν, ακολούθως θα κοινοποιηθούν στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία της κατάσχεσης εσόδων εις χείρας τρίτων. Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα που συζητήθηκαν στο Ειρηνοδικείο στις 23/11 και στις 19/12.

Η απάντηση του Λ Ταγματάρχη στον Κ Βαξεβάνη

Κύριε Βαξεβάνη,
Έλαβα την επιστολή σας (χωρίς ημερομηνία) και προσπαθώ να κατανοήσω τις πραγματικές προθέσεις σας. Δηλαδή,
1. αν θέλετε να ενημερωθείτε για την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης μεταξύ ΕΡΤ και της εταιρίας παραγωγής σας,
2. αν έχετε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας,
3. αν με απειλείτε αναφερόμενος στις εκπομπές «Escape» και «Champions League»,
4. αν θέλετε να μου εκθέσετε τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση,
5. αν θέλετε να δηλώσετε πως βρίσκεστε υπό καθεστώς πολιτικής δίωξης.

1. Στην πρώτη ερώτησή σας, για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της εκπομπής σας, η απάντηση είναι :
• Γιατί στη σύμβαση που είχε η εταιρία παραγωγής σας με την ΕΡΤ και έληξε στις 30/06/2011, υπήρχαν ελλιπή και προβληματικά παραστατικά, που αφορούσαν σε εκτός έδρας μετακινήσεις σας. Ειδικότερα, υπήρχαν τιμολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στον προϋπολογισμό που είχατε καταθέσει και είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Το θέμα εκκρεμούσε στην Επιτροπή Κοστολογίου και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες εντέλει απέρριψαν παραστατικά ύψους 24.000€ ως μη αποδεκτά.
• Διότι κατόπιν δικού σας αιτήματος το Νοέμβριο 2011, ζητήσατε τροποποίηση του επιμερισμού του κόστους της παραγωγής σας για τη νέα σύμβαση περιόδου 2011-2012. Η Επιτροπή Κοστολογίου εισηγήθηκε σχετικά στις 07-12-2011, πράγμα το οποίο ενημερωθήκατε και αποδεχτήκατε.
• Παρότι υπήρχε αυτή η οικονομική εκκρεμότητα με την ΕΡΤ, η Δημόσια Τηλεόραση με την από 20-09-2011 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της ενέκρινε την ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας».

2. Στο δεύτερο ερώτημά σας, σχετικά με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας και ειδικότερα αυτών με θέμα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η απάντηση είναι ότι, η συγκεκριμένη εκπομπή «Χάσαμε την μπάλα» (Α΄επεισόδιο) προβλήθηκε 2 φορές : την Πέμπτη 07/07/2011 στις 00:30 όπου μεταδόθηκε καθυστερημένα λόγω α) παράτασης του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων, β) έκτακτης συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών γ) προγραμματισμένης ζωντανής εκπομπής για τα μεγάλα θέματα στην παιδεία και την Κυριακή 10/07/2011 σε επανάληψη. Το Β΄επεισόδιο της εκπομπής, μεταδόθηκε στις 14/07/2011 στην προγραμματισμένη ώρα και το Γ΄επεισόδιο μεταδόθηκε στις 21/07/2011 και ώρα 00:41 κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας, λόγω ορισμένων σκληρών τηλεοπτικών σκηνών που περιείχε. Παρεμπιπτόντως, στην επιστολή σας αφήνετε απαράδεκτους υπαινιγμούς, ότι δήθεν υπήρξα «συνομιλητής» του κ. Ψωμιάδη και γι’ αυτό το λόγο μετατέθηκε η εκπομπή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ως ρεπόρτερ, που μάλιστα έχει κάνει και έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, ότι με το συγκεκριμένο άτομο είχα δεκάδες δικαστικές διαμάχες για αρκετά χρόνια. Κι αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε πολύ εύκολα να το μάθετε αν ανατρέξετε στα σχετικά πρωτοσέλιδα ή ρωτήσετε συναδέλφους σας.

3. Όσον αφορά στους εκβιαστικούς υπαινιγμούς σας σχετικά με το κόστος της εκπομπής «Escape» και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων μετάδοσης του «Champions League», σας απαντώ ότι υιοθετείτε άθελά σας την άποψη των ιδιωτικών καναλιών που θέλουν την ΕΡΤ φτωχό συγγενή στον τηλεοπτικό χώρο. Παρόλα αυτά, θέτω στη διάθεσή σας – όπως και σε κάθε Έλληνα πολίτη - κάθε πληροφορία σχετική με τις εκπομπές αυτές.

4. Σέβομαι τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση και σας εύχομαι όταν θα αναλάβετε τη θέση μου να τις εφαρμόσετε.

5. Κατανοώ την ανάγκη σας να εμφανιστείτε ως ήρωας και θύμα πολιτικής δίωξης στη χώρα μας. Αντιπαρέρχομαι τα σενάρια συνομωσίας που αναφέρετε στην επιστολή σας και τις προσωπικές σας εναντίον μου ύβρεις («λοχαγός κομματικών γραμμών ή συμφερόντων») και σας γνωρίζω ότι:

• η ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής σας, έγινε κατόπιν δικής μου εισήγησης,
• προγραμματίστηκε να προβληθεί άμεσα, παρότι υπήρχαν οι προαναφερόμενες εκκρεμότητες,
• η προγραμματισμένη μετάδοση της εκπομπής σας αναβλήθηκε, λόγω των παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν επιτρέπει τη μετάδοση οποιασδήποτε εκπομπής ενημερωτικού χαρακτήρα (μαγνητοσκοπημένη ή ζωντανή) σε πρώτη μετάδοση.
• η εκπομπή σας θα μεταδοθεί αμέσως μετά τον έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας και το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σας προκαλώ λοιπόν να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να καταθέσετε τη σχετική μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Αναρωτιέμαι :

1. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εταιρία σας από τη συνεργασία σας με την ΕΡΤ έχει ήδη εισπράξει για την περίοδο 2010-2011 το ποσό των 1.174.120€ ενώ για την νέα περίοδο 2011-2012 έχει εγκριθεί το ποσό των 943.164€, σύνολο και για τις 2 περιόδους 2.117.284€ (δύο εκατομμύρια εκατόν δεκαεπτά χιλιάδες διακόσια ογδοντατέσσερα Ευρώ).
2. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν σας ανανεώσαμε τη σύμβασή σας, παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν
3. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν μόλις στις 12/12/2011 κάναμε αποδεκτές τις τροποποιήσεις που ζητήσατε για τη νέα σας σύμβαση και προγραμματίσαμε την προβολή της εκπομπής σας
4. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εκπομπή σας γνωρίζετε ότι θα προβληθεί άμεσα.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν όρια στην ανοχή που πρέπει να επιδείξουν στελέχη της εταιρίας - δεν αναφέρομαι μόνο στο πρόσωπό μου - σε ύβρεις, προσωπικές λοιδορίες και εκβιασμούς.

Ο καθένας από μας, κ. Βαξεβάνη, έχει τη δική του μικρή ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η δική μου δεν σας επιτρέπει να αφήνετε υπονοούμενα ότι δέχτηκα ή αποδέχτηκα οποιεσδήποτε πιέσεις για να σας κόψω την εκπομπή, αλλά δεν μου επιτρέπει και να σας παρουσιάσω ως θύμα σκευωριών και συνομωσιών.

Λάμπης Ταγματάρχης
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε.»

«Κρατάει ομήρους 198 εργαζομένους»

Να ξεκαθαρίσει τη στάση του αμέσως ζητούν οι εργαζόμενοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής από τον Τζον Ρήγα.
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΣΗΕΜΘ, πρόκειται για επιχειρηματία με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που «κρατάει ομήρους τους 198 εργαζομένους στο δημοσιογραφικό συγκρότημα ΜΕΕ Α.Ε., που με έδρα τη Θεσσαλονίκη εκδίδει τις εφημερίδες "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και "Σπορ του Βορρά"».
Δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό και τεχνικοί των παραπάνω εφημερίδων αναρωτιούνται αν και «πώς θα λογοδοτήσει ποτέ ο κ. Ρήγας (και κάθε κ. Ρήγας) για την επιχειρηματική του συμπεριφορά και για τα δάνεια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έλαβε από συγκεκριμένη τράπεζα. Με δεδομένη την κατάσταση στην οποία άφησε να περιέλθει η ΜΕΕ Α.Ε., με ποια λογική δεν εμποδίζεται (εάν δεν ενθαρρύνεται κιόλας) ενδεχόμενη δραστηριότητά του και σε άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;».
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ επισημαίνεται ότι ο κ. Ρήγας «έχει φιμώσει» τις συγκεκριμένες εφημερίδες, έχει αφήσει απλήρωτους επί τέσσερις μήνες δεκάδες εργαζομένους, οι οποίοι, «επιπροσθέτως, δεν μπορούν να αναζητήσουν αλλού την εργασιακή τους τύχη, δέσμιοι ενός εκδοτικού συγκροτήματος-φάντασμα». Ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Χριστουγέννων, καθώς και ξεκαθάρισμα των προθέσεων του επιχειρηματία, ώστε να πάψει αυτό το «ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας».

Μαζικές συλλήψεις δημoσιογράφων στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, σε εφόδους που πραγματοποίησε σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι συλλήψεις όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ έγιναν στο πλαίσιο ερευνών για τους δεσμούς ανάμεσα σε Κούρδους ακτιβιστές και ένοπλους αυτονομιστές.
Η αστυνομία συνέλαβε 25 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Μουστάφα Εζέρ.
Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι από το προσκείμενο στην κουρδική παράταξη ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle συνελήφθησαν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Στόχος της επιχείρησης ήταν μια οργάνωση που ονομάζεται Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που είχε ιδρυθεί το 2005. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μιας ποινικής δίωξης του 2009, η οργάνωση είχε ιδρυθεί από το PKK το 2005 με σκοπό την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού συστήματος.
Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται ήδη 70 δημοσιογράφοι, για τους οποίος η Άγκυρα διατείνεται πως βρίσκονται στις φυλακές για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με το έργο τους.
Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο ελευθεροτυπίας και κατατάσσεται στην 138η θέση από τις 178 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Υπο εκκαθάριση το δημοτικό ραδιόφωνο Άνω Λιοσίων

Στη λύση και εκκαθάριση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξένιος προχωράει σήμερα Τρίτη 20/12 και επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 14.00 υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη 3 θέματα που αφορούν τον Ξένιο και τους εργαζόμενους στο σταθμό:

α.Λήψη απόφασης για λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Ανω Λιοσίων με την επωνυμία Ξένιος 94.3 F.M

β.Λήψη απόφασης για μεταφορά του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων (ΔΕΡΑΛ) στο Δήμο Φυλής.

γ.Λήψη απόφασης για δημιουργία «Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας και Διαδυκτιακής Ενημέρωσης» στις υπηρεσίες του Δήμου ΦΥΛΗΣ.

Υπο διωγμό και πάλι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ

Έφθασε η στιγμή της εκκαθάρισης των εργαζομένων συμβασιούχων από την κρατική τηλεόραση. Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων Β.Μπίτσης ενημέρωσε πως από τους 169 δημοσιογράφους της ΕΡΤ πανελλαδικά θα ανανεωθούν οι 63 συμβάσεις στην Αθήνα και οι 12 στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι ανταποκριτές-περίπου 10 συμβασιούχοι- και οι παρουσιαστές. Όπου παρουσιαστές εκπομπών εννοούμε όσους διαθέτουν και μια εκπομπή εβδομαδιαίως. Ανάμεσα τους βρίσκονται με σύμβαση εργασίας οι: Γ.Αμυράς, Κ.Αρβανίτης, Μ.Σαράφολγου, Κ.Ζούλας, Γ.Πολίτης, Χρ. Μαχαίρας, κ.λ.π.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΤ

Από μια κυβέρνηση που δεν τηρεί ούτε η ίδια τις δεσμεύσεις της για ανανέωση του 50% των συμβάσεων και προκαλεί, παραδεχόμενη ότι όλες οι προβλέψεις της έπεσαν έξω. Ας θυσιαστούμε λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς για να «εξυγιανθεί» η Δημόσια Τηλεόραση. Ιφιγένειες όλοι εμείς που πραγματικά δουλεύαμε επί σειρά ετών, χωρίς ωράρια, υπερωρίες, δημοσιοϋπαλληλικές αγκυλώσεις, εν ολίγοις όπως δουλεύαμε παλαιότερα και στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης, ή όπως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι οπουδήποτε.

Θεωρώντας βέβαιη την ανανέωση συμβάσεων των ανταποκριτών καθώς και των περισσότερων παρουσιαστών, αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια θα γίνει η σφαγή των αμνών για τις ελάχιστες θέσεις που θα έχουν απομείνει. Θα είναι το μορφωτικό επίπεδο, η εργασιακή εμπειρία, η προϋπηρεσία, η παραγωγικότητα, η ικανότητα σε ένα δύσκολο και ιδιόμορφο επάγγελμα, η αποκλειστική απασχόληση στο Ραδιομέγαρο, ή το τηλέφωνο που θα σηκώσει ο υπουργός, βουλευτής, παράγων για να ζητήσει παραμονή του εκλεκτού-ής του;

Αναζητούνται κριτήρια λοιπόν, σε μια κοινωνία που ισοπεδώνεται με μοναδικό κριτήριο τους αριθμούς και εκτός κριτηρίων τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Είναι δεδομένο ότι οι συνάδελφοι που θα εκπαραθυρωθούν θα βγουν οριστικά εκτός επαγγέλματος μετά από δεκαετίες δουλειάς και εξειδίκευσης ή ακόμα χειρότερα θα βγουν στην επ’ αόριστον ανεργία.

Αρα, η λέξη κριτήρια, εδώ που φτάσαμε, αποτελεί το κλειδί. Και τι είναι αλήθεια δίκαιο;


- Να παραμείνει στο Ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που έχει τουλάχιστον άλλη μία δουλειά, και πιθανότατα αντιμετωπίζει την ΕΡΤ ως πάρεργο;
- Να επιλεγεί ο συνάδελφος που εργάζεται και σε Μέσο ισχυρού εκδοτικού ομίλου (με το άλλοθι της καλύτερης πληροφόρησης στο ρεπορτάζ);
- Να ανανεωθεί η σύμβαση δημοσιογράφων βάσει κομματικών ποσοστώσεων και καθ υπόδειξιν των κομματικών γραφείων;
- Να κρατήσει τη θέση του ο μεγαλοδημοσιογράφος που περνάει από το κτίριο της Μεσογείων άπαξ εβδομαδιαίως ενώ παράλληλα εργάζεται σε εφημερίδες, ραδιόφωνα ή περιοδικά; ή
- Να παραμείνει ο συμβασιούχος- πολυεργαλείο που αποδεικνύει με την καθημερινή του παρουσία και την ποιότητα της δουλειάς του στην ΕΡΤ την επαγγελματική του επάρκεια στο ρεπορτάζ, τη σύνταξη ειδήσεων, την παρουσίαση θεμάτων και την προετοιμασία ενημερωτικών εκπομπών. Δηλαδή καλύπτει κάθε ανάγκη στον τομέα της ενημέρωσης.
Μήπως το «μία δουλειά για όλους» γίνεται πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Μήπως η παρουσία εκπροσώπων των δημοσιογραφικών σωματείων στην επιτροπή αξιολόγησης των συμβασιούχων έπρεπε να είχε ήδη προβλεφθεί;
Μήπως οι περιβόητες λίστες των «επίλεκτων» έχουν ήδη συνταχθεί με ονοματεπώνυμα και οι υπόλοιποι έχουν μπεί – χωρίς να το ξέρουν – στο τρένο για την ανεργία;
Ένα είναι βέβαιο.
Κανείς δε δικαιούται να παρατείνει την αγωνία μας, η διοίκηση οφείλει απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Οι αντιδράσεις μας θα είναι άμεσες.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ

19 Δεκ 2011

Ο Κ. Βαξεβάνης επιτίθεται με ανοιχτή επιστολή στον Λ Ταγματάρχη


Κύριε Ταγματάρχη,
Εδώ και μήνες είστε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ. Της Δημόσιας Τηλεόρασης δηλαδή και όχι της “κρατικής”, όπως θέλουν να την αποκαλούν κάποιοι. Μιας τηλεόρασης που με το δυναμικό της, μπορεί σήμερα, τον καιρό της κρίσης, να παίξει σημαντικό ρόλο ενημέρωσης. Αυτό είναι για κάθε Έλληνα πολίτη το ζητούμενο και όχι για μια ακόμη φορά η ανακάλυψη “συνταγών” ακριβών και ευφάνταστων προγραμμάτων που είχαν ανακαλύψει προκάτοχοί σας που σήμερα απολογούνται στον εισαγγελέα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου (ακριβώς πριν 3 μήνες), το Δ.Σ της ΕΡΤ ενέκρινε τον νέο κύκλο επεισοδίων για “Το Κουτί της Πανδώρας”. Οι λόγοι νομίζω είναι αυτονόητοι για κάθε Έλληνα. Μια εκπομπή έγκυρη, μεγάλης τηλεθέασης, ειδικού βάρους και φτηνότερη έως και 10.000 ευρώ από άλλες ομοειδείς.
Η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως η πρώτη εκπομπή του νεόυ κύκλου θα έπαιζε σήμερα στις 23:00, με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε” και αφορούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου που είχαν μια χλιδάτη ζωή ενώ χρωστούσαν εκατομμύρια στο Δημόσιο.

Παρά τον προγραμματισμό, εσείς ως σήμερα, δεν έχετε υπογράψει την σύμβαση της εκπομπής, καθιστώντας αδύνατο να παίξει (αυτό ανεξάρτητα με την απεργία της ΕΡΤ). Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί για όσες εκπομπές εγκρίθηκαν μαζί με τη δική μου έχετε υπογράψει, αλλά όχι για Το Κουτί της Πανδώρας; Γιατί τις έχετε βγάλει όλες στον αέρα αλλά όχι τη δική μου, παρότι έχετε στα χέρια σας ήδη τέσσερα έτοιμα επεισόδια αποκαλυπτικών εκπομπών; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι, διακινδυνεύοντας μάλιστα δίωξη για παράβαση καθήκοντος, πράγμα για το οποίο έχετε ενημερωθεί από τις νομικές υπηρεσίες;

Επειδή, λοιπόν, πιστεύω και στη Δημοσιογραφία και στη Δημόσια Τηλεόραση, θα σας παρακαλούσα δημόσια να μου απαντήσετε -μια και ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε ως επαγγελματίας σε επιστολές που σας έστειλα- σε αυτά που ξέρετε καλά:
Πέρυσι ενώ βρισκόμουν σε αποστολή στο Μπαγκλαντές, έμαθα κατά τύχη πως είχατε δώσει εντολή να μην παίξει Το Κουτί της Πανδώρας. Χωρίς λόγο, χωρίς να με ενημερώσετε. Πετάξατε την εκπομπή για να βάλετε μια άλλη δικής σας έμπνευσης, την “3 ΝΕΤ”. Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε τόσο πολύ να σταματήσετε ένα πετυχημένο “προϊόν”, εσείς ένας μάνατζερ, για να βάλετε κάτι άλλο; Δε μου απαντήσατε.

Στη συνέχεια, προσπαθήσατε να κάνετε την εκπομπή 15μερη λέγοντας διάφορες δικαιολογίες που πάλι δεν κάνατε τον κόπο να πείτε σε μένα.
Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι ότι μια μέρα ενώ επρόκειτο να παίξει η εκπομπή, παίξατε τη μεθεπόμενη και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την Πανδώρα που ήταν προγραμματισμένη για τις 23:00.

Το γεγονός προκάλεσε σχόλια στον Τύπο αλλά εσείς συνεχίσατε ακάθεκτος. Το επόμενο διάστημα όταν είχα σε εξέλιξη τρεις εκπομπές έρευνας για το στημένο ποδόσφαιρο, οι εκπομπές μου έπαιζαν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ δεν έπαιζε καν τρειλερ, με το επιχείρημα πως έπρεπε να τις δει η νομική υπηρεσία. Όπως έχω μάθει, είμαι ο μοναδικός δημοσιογράφος που έχω το προνόμιο να μου ελέγχετε αυτοπροσώπως τις εκπομπές, μαζί με την κουστωδία συνεργατών σας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιογραφία, ούτε και τέτοιο θεσμικό ρόλο.

Σε μία από τις εκπομπές, αυτή για τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν παίξατε κανένα τρέιλερ και αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω μέσω ίντερνετ το γεγονός ώστε να μην πάει χαμένη μια εκπομπή και μια πολύ σοβαρή έρευνα-σοκ που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας για τα στημένα. Αν και τότε δεν πίστεψα πως μπορεί κάτι να φοβηθήκατε σε αυτή την εκπομπή επειδή ήσασταν συνομιλητής του Ψωμιάδη κατά την αγοραπωλησία της ΑΕΚ, ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να εξηγήσω τη συμπεριφορά σας.

Το τραγελαφικό επίσης είναι πως λίγο καιρό πριν με είχατε καλέσει με άλλους συναδέλφους (Αυγερόπουλο, Βασιλόπουλο,Κούλογλου) να δώσω χείρα βοηθείας στην προσπάθειά σας για νέο πρόγραμμα. Τελικώς η πρότασή σας για το νέο πρόγραμμα ήταν η εκπομπή Escape η οποία προκάλεσε μεγάλα σχόλια για το κοστολόγιό της. Στοίχιζε 14.000, μία εκπομπή σε ένα στούντιο, όταν θεωρούσατε πως η Πανδώρα με γυρίσματα σε όλο τον πλανήτη και έρευνα μηνών , στοιχίζει πολλά (20.000 ευρώ). Το πόσο έπρεπε να στοιχίζει η εκπομπή την οποία παρότι παίζατε 3 φορές τη μέρα δεν εξασφαλίζατε τηλεθέαση, μπορείτε να το δείτε σε κοστολόγια αντίστοιχων εκπομπών σε ιδιωτική τηλεόραση. (Θα σας παρακαλέσω να μην επικαλεστείτε εδώ τα περί επιτροπής κοστολογίου της ΕΡΤ).

Διαφωνώ με την αντίληψη που έχετε για την Δημόσια Τηλεόραση. Είστε ένας ακόμη που θεωρεί πως η ΕΡΤ πρέπει να σπαταλά εκατομμύρια για να αγοράζει προγράμματα όπως το Champions League , τα οποία αδυνατούν να αγοράσουν ιδιωτικά κανάλια μεγάλης θεαματικότητας επειδή τα έξοδα είναι δυσανάλογα των εσόδων. Δεν ξέρω το λόγο που πρέπει να παίρνουν συνεχώς λεφτά οι εταιρείες πώλησης δικαιωμάτων από την ΕΡΤ που εδώ και χρόνια φαίνεται πρόθυμη να τους πληρώνει. Ξέρω όμως πως με τα χρήματα αυτά ( 30 εκατομμύρια;) θα μπορούσε να δημιουργηθεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα στη Δημόσια τηλεόραση και να λυθεί διαφορετικά το θέμα με τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι υπό απόλυση.

Δεν ξέρω αν η στάση σας έχει σχέση με απειλές που δέχτηκα από πολιτικό πρόσωπο δημόσια για το θάρρος μου να κάνω τη δουλειά μου. Ξέρω όμως πως αυτή η ΕΡΤ έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από κομματικές παρεμβάσεις, ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τη διοίκησή τους και άλλους που την αντιλαμβάνονται ως φέουδο και όχι Δημόσιο αγαθό.

Κύριε Ταγματάρχη, η Δημόσια τηλεόραση δεν χρειάζεται λοχαγούς κομματικών γραμμών ή συμφερόντων. Δεν χρειάζεται ούτε μάνατζερ που αντιλαμβάνονται έναν ευαίσθητο χώρο ως πεδίο συμφωνιών με την γνωστή πιάτσα, αλλά αλήθειες γνωστές σε όλους. Εγώ πάντως αυτό που χρειάζομαι είναι η απάντησή σας, πριν καταφύγω στη Δικαιοσύνη για να σας μηνύσω για παράβαση καθήκοντος.