11 Ιουν 2010

Απάντηση Χαρβαλιά στα "παπαγαλάκια" που τον ήθελαν στο ΜΙΤ







Χαλάνδρι, 11/06/2010

Αγαπητέ συνάδελφε και φίλε,

Όπως ήδη γνωρίζετε υποχρεώθηκα να αποχωρήσω από την διεύθυνση των εφημερίδων «ΈΘΝΟΣ» και «ΈΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» αρνούμενος να συνυπογράψω κοντόφθαλμες επιλογές εκδοτικής στρατηγικής που συνεπάγονται συρρίκνωση και απαξίωση των δύο εντύπων.
Θέλω ολόψυχα να ευχαριστήσω καθένα και καθεμία από εσάς για την πολύτιμη συμβολή στη δύσκολη αποστολή που αναλάβαμε.
Χάρις στη δική σας αφοσίωση και υψηλή επαγγελματική ευσυνειδησία καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης ώστε να επανακτήσει το ΈΘΝΟΣ την ισχυρή φωνή παρέμβασης που αρμόζει σε μια ιστορική εφημερίδα.
Το σημαντικότερο όμως για μένα, είναι ότι δουλέψαμε μαζί σε συνθήκες αξιοπρέπειας, αμοιβαίου σεβασμού και αδιατάρακτης εργασιακής ειρήνης.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν αδίκησα κανένα και αν αυτό συνέβη δεν έγινε σίγουρα από πρόθεση.
Εύχομαι η απόλυσή μου να ματαιώσει έστω και προσωρινά, δυσάρεστες εξελίξεις στο κλάδο, προκειμένου, αν μη τι άλλο να επικρατήσουν περισσότερο ψύχραιμες προσεγγίσεις.
Εύχομαι τέλος, να ξαναδιασταυρωθούν οι δρόμοι μας σε καλύτερες συνθήκες για τα ΜΜΕ και τη χώρα συνολικότερα.
Γιώργος Α. Χαρβαλιάς

Το προφίλ των μπλόγκερς

Είναι γεγονός πως τα blogs πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς, ωθώντας όλο και περισσότερους στη δημιουργία μιας διαδικτυακής καταγραφής σκέψεων.

Η Sysosmos Inc, πραγματοποίησε έρευνα αναλύοντας 100 εκατομμύρια αναρτήσεις από blogs, καταλήγοντας σε συμπεράσματα για το προφίλ των bloggers.Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας:
Ηλικία:
--Οι πιο ενεργοί bloggers είναι μεταξύ 21 και 35 ετών, με ποσοστό 53,3%, κάτι που δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτή η γενιά μεγάλωσε με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
--Δεύτερη ηλικιακά ομάδα είναι οι bloggers μέχρι 20 ετών, που αποτελούν το 20,2% του συνόλου. Ακολουθούν οι άνω των 50, με 7,1%.

Φύλο:
---Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών bloggers, μιας και οι άνδρες αποτελούν το 50,9% και οι γυναίκες το 49,1%.

Χώρα:
--Πρώτη με μεγάλη διαφορά στους bloggers είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστό 29,22% του συνόλου.Αυτό βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μέρος της έρευνας έγινε μέσω twitter, το site που προτιμούν οι ΗΠΑ περισσότερο και από το facebook.
--Δεύτερη έρχεται η Μεγάλη Βρετανία σε bloggers με 6,75%,
--Τρίτη η Ιαπωνία με 4,88%,
--Τέταρτη η Βραζιλία με 4,19% και
--Πέμπτος ο Καναδάς με 3,93%.

Συμπέρασμα:
Όπως αντιλαμβάνεστε, το blogging συνεχίζει και έχει μεγάλο κοινό ανά τον κόσμο και είναι καιρός να το αντιληφθούν και οι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι στην Ελλάδα που επιμένουν να το στοχοποιούν και να προσπαθούν να το φιμώσουν.Φυσικά και σε κάθε μέσο υπάρχουν και αυτοί που το "αμαυρώνουν" και δεν ισχύει μόνο για τους bloggers.
ΠΗΓΉ: mediasoup

10 Ιουν 2010

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ- παραιτήθηκε ο Διευθυντής Γιώργος Χαρβαλιάς

Τεράστια κρίση στον Πήγασο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο (επιτυχημένος κατά γενική ομολογία) Διευθυντής του Έθνους Γιώργος Χαρβαλιάς υπέβαλε αργά απόψε το βράδυ την παραίτησή του στον Μπόμπολα.

Ο λόγος της παραίτησης ήταν, όπως λέγεται, η πίεση που δεχόταν να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις (κάποιοι μιλάνε για το…ένα τρίτο του προσωπικού, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή για το 30% των αποδοχών) το οποί0 αρνήθηκε να αποδεχτεί.
Ήδη ακούγεται το όνομα του Θανάση Τσεκούρα ως αντικαταστάτη του –αν, βέβαια, δεχτεί να παίξει το ρόλο αυτού που θα υλοποιήσει τα απεχθή σχέδια.

Τα σημάδια της κρίσης είχαν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό με διάφορες ευκαιρίες και, τάχα, διαρροές για «εισηγήσεις περικοπών» προς τον Μπόμπολα. Τις τελευταίες ημέρες η ιδιοκτησία αποφάσισε να επαναφέρει το θέμα με τις κάρτες εισόδου (και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους με ταυτοποίηση) παρά την αντίθετη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΕΣΗΕΑ και ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων στην οποία είχαν προσφύγει η εργαζόμενοι.

Τίποτα δεν είναι ακόμη καθαρό για όλα αυτά με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους. Είναι πάντως βέβαιο ότι η αντίδραση θα είναι εξ ίσου μεγάλη με το πρόβλημα που δημιουργείται και θα είναι γενικευμένη- ακόμη κι αν κάποιοι
δυσκολεύονται να έρθουν σε σύγκρουση με το αφεντικό τους…

Στους Ισπανούς η Le Monde


Την εκθεση των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της Le Monde ζήτησε ο ισπανικός όμιλος Prisa προκειμένου να προχωρήσει στην τελική πρόταση εξαγοράς της γαλλικής εφημερίδας.
Ο όμιλος, που είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας El Pais και κατέχει σήμερα ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Le Monde, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Σχετική επιστολή απέστειλε ο εκτελεστικός διευθυντής της "Prisa", Ζαν-Λουΐ Σεμπριάν, με αποδέκτη το Εποπτικό συμβούλιο της Le Monde.Ο Σεμπριάν στην επιστολή του ανέφερε ότι «αναγνωρίζει τα προβλήματα της Le Monde ιδίως στον τομέα της.... εκτύπωσης», όμως διευκρινίζει παράλληλα ότι «δεν είναι σε θέση να υποβάλει μία πρώτη προσφορά εξαγοράς την 14η τρέχοντος μηνός», όπως εύχεται το Εποπτικό συμβούλιο, αλλά μεταγενέστερα.
Θυμίζουμε οτι η Le Monde είχε ανακοινώσει ότι ο όμιλος που μέχρι πρότινος ανήκε στους ίδιους τους δημοσιογράφους του αναζητά εξωτερικό επενδυτή που θα αναλάβει πλειοψηφικό ποσοστό, ώστε να ανταποκριθεί στα αυξημένα χρέη. πηγή: zoornalistas

Αυξάνονται οι δολοφονίες συνδικαλιστών

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, οι δολοφονίες συνδικαλιστών και μαχητών για τα δικαιώματα εργαζομένων σημείωσαν αύξηση, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδότησε επιθέσεις εναντίον τους. Οι δολοφονίες συνδικαλιστών και μαχητών για τα δικαιώματα εργαζομένων σημείωσαν απότομη αύξηση το 2009, καθώς...η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδότησε επιθέσεις εναντίον τους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (International Confederation of Trade Unions, ITUC) που δημοσιεύεται την Τετάρτη.
Η έκθεση, η δημοσίευση της οποίας συμπίπτει με την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες καταστέλλουν συνδικάτα και οι εργοδότες εντείνουν τον εκφοβισμό, τις διώξεις συνδικαλιστών και πρακτικές εναντίον συνδικάτων, κ.λπ. «Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται, σε πολλές περιπτώσεις με πλήρη ατιμωρησία, και η καταστολή των συνδικαλιστών συνεχίζεται ενώ οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά», αναφέρει.
Η Κολομβία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους συνδικαλιστές, αναφέρεται στην έκθεση, με συνολικά 48 δολοφονίες πέρυσι, περιλαμβανομένων 22 ηγετικών στελεχών εργατικών ενώσεων, εξ αυτών πέντε γυναικών. Στο θλιβερό κατάλογο δεύτερη έρχεται η Γουατεμάλα με 16 νεκρούς, ενώ ακολουθεί η Ονδούρα με 12. Έξι δολοφονήθηκαν σε Μπανγκλαντές και Μεξικό, και 4 στη Βραζιλία. Δολοφονίας συνδικαλιστών αναφέρθηκαν επίσης στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στο Ιράκ και στη Νιγηρία.
πηγή: fimotro

8 Ιουν 2010

Περικοπές στην Ελευθεροτυπία- αναζητούνται 200-300 εργαζόμενοι

Μέτρα περικοπών ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η διεύθυνση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της εφημερίδας Βαγγέλης Παναγόπουλος, σε συγκέντρωση που είχε ζητήσει από τον εκπρόσωπο να συγκαλέσει το προηγούμενο βράδυ, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αποφάσισε:

---πρόγραμμα εξόδου στη σύνταξη όσων έχουν τις προϋποθέσεις (έχουν ήδη αποχωρήσει 21 άτομα και αναμένεται να αποχωρήσουν άλλα τόσα),

---Κατάργηση των συνεργασιών με ΔΠΥ. Πρόκειται για 20 καθηγητές που συνεργάζονται, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο ίδιος.

---Μείωση κατά 50% των κυριακάτικων. Σε ερωτήσεις που έγιναν απάντησε ότι η περικοπή δεν αφορά την αμοιβή αλλά τον αριθμό των εργαζόμενων τις Κυριακές. Το περίεργο είναι ότι ενώ ο κ. Παναγόπουλος μιλησε για «εργασία εκ περιτροπής» ανάλογα με την εκτίμηση των δημοσιογραφικών αναγκών "πλάνο" μιλάει γενικά για 50%.

Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ο αριθμός εργαζομένων που αναφέρθηκε και καταγράφεται στον ισολογισμό (918 άτομα) δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία που είναι γνωστά στους συντάκτες (περίπου 640 άτομα) κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά…

Εντύπωση προκαλεί στους εργαζόμενους η σκοπιμότητα αυτής της συγκέντρωσης και οι ανακοινώσεις όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα της Κυβέρνησης σπρώχνουν ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων άμεσα στη σύνταξη και δεν χρειαζόταν να προκληθεί τέτοια αναστάτωση.

Δεν υπήρξαν περαιτέρω διευκρινίσεις πάνω στα τρία μέτρα. Δόθηκε, όμως, η υπόσχεση ότι αύριο θα γίνει νέα συγκέντρωση παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Λογιστηρίου και αντιπροέδρου του ΔΑ κ. Λιλής Σκλάβη, για να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις.

Η τεχνολογία αλλάζει τον εγκέφαλο


Ο πληροφοριακός βομβαρδισμός που καθημερινά δεχόμαστε μεταβάλλει τον τρόπο που σκεπτόμαστε

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα τηλεφωνήματα στο κινητό και ο πληροφοριακός βομβαρδισμός που καθημερινά δεχόμαστε μεταβάλλει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και συμπεριφερόμαστε.
Η ικανότητα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης δυναμιτίζεται πραγματικά από τις μικρές εκρήξεις πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά.
Και η διέγερση που μας προκαλεί ο διαρκής κατακλυσμός από νέα δεδομένα είναι εθιστική. Οταν εκλείψει, καταλαμβανόμαστε από ανία.

Οι ερευνητές λένε πως ακόμα και όταν δεν προσπαθούμε να απαντήσουμε στο τηλέφωνο, να στείλουμε ένα μήνυμα με το κινητό, να ελέγξουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρακολουθώντας τηλεόραση, η σκέψη μας παραμένει κατακερματισμένη.

«Η τεχνολογία αναδημιουργεί τα εγκεφαλικά μας κυκλώματα», εξηγεί η Νόρα Βολκόφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου κατά της Τοξικομανίας, εξηγώντας ότι ο εθισμός που προκαλεί η τεχνολογία συγκρίνεται με αυτόν του φαγητού και του σεξ, αλλά όχι των ναρκωτικών και του αλκοόλ.
Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να είναι επωφελής για τον εγκέφαλο. Οι χρήστες του Ιντερνετ, παραδείγματος χάριν, είναι πιο επιδέξιοι στην αναζήτηση πληροφοριών, ενώ παίκτες βιντεοπαιχνιδιών έχουν μεγαλύτερη οπτική οξύτητα.
Ομως, εκτός από τις συνέπειές της στη φυσιολογία μας, η σύγχρονη τεχνολογία μεταβάλλει και τον τρόπο που ζούμε. Ο εργασιακός χώρος επεκτάθηκε παντού, οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν, είμαστε πιο αποτελεσματικοί και έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά η έλλειψη συγκέντρωσης είναι πια τρόπος ζωής.

Ταυτόχρονα όμως είμαστε και έρμαια πάσης φύσεως πληροφοριών. Σήμερα δαπανούμε κατά μέσον όρο 12 ώρες ημερησίως παρακολουθώντας τα διάφορα Μέσα (μία ώρα στο Ιντερνετ ή την τηλεόραση μετρά διπλά). Το 1960 η ημερήσια απασχόληση με αυτά δεν ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ απέδειξαν ότι όσοι έχουν κάνει την τεχνολογία μέρος της καθημερινότητάς τους έχουν δυσκολία να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο καθήκον, αλλά είναι έτοιμοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε οτιδήποτε νέο, όπως θα μπορούσε να είναι ο ήχος ενός εισερχόμενου e-mail. Ετσι με μεγάλη δυσκολία τηρούν τις προτεραιότητες που έχουν θέσει.

Οι ερευνητές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα αυτής της πληροφοριακής καταιγίδας στα παιδιά, καθώς τα αποτρέπει από το να εστιάσουν το ενδιαφέρον στα μαθήματά τους. Επίσης η χρήση της τεχνολογίας θέτει σε κίνδυνο τον οικογενειακό ιστό, ιδιαίτερα όταν ο γονιός προτιμά να ελέγξει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από το να παίξει με τα παιδιά του.
πηγή: The New York Times

Με απεργία απειλεί η ΕΣΗΕΑ την ΕΡΤ για τους συμβασιούχους και τη ΣΣΕ

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη απάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Η αυστηρότητα στο χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητη, λόγω του κινδύνου να βρεθούν στα τέλη Ιουνίου όλοι οι συμβασιούχοι στο δρόμο.
Στις περιπτώσεις αργομισθιών, πολυθεσίας στο Δημόσιο κ.λπ., το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν παρέχει καμία κάλυψη. Το φαινόμενο αναπτύχθηκε, εξαιτίας χειρισμών των Διοικήσεων της ΕΡΤ και των Κυβερνήσεων, που, κατά συνέπεια, φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την άμεση αντιμετώπισή του.
Για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ που πράγματι εργάζονται, η ΕΣΗΕΑ απαιτεί άμεση λύση στην κατεύθυνση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Χρονοδιάγραμμα ή μεταβατικές λύσεις μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά με σαφήνεια στην προοπτική της παραπάνω προϋπόθεσης.
Αν η Κυβέρνηση δεν απαντήσει αμέσως και πειστικά, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα κηρύξει 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ -σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ- με προοπτική άμεσης κλιμάκωσης σε 48ωρη ή επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί, ταυτόχρονα, απάντηση από την Κυβέρνηση και την ΕΡΤ για την ΣΣΕ του 2009 που, με δική τους ευθύνη, δεν έχει ακόμα υπογραφεί.
Η διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ αποτελεί, επίσης, αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

“Συνταξιοδοτήθηκε” αιφνιδίως η Ελεν Τόμας

Η Τόμας απελύθη γιατί προσέβαλε το Ισραήλ


Η 89χρονη δημοσιογράφος Ελεν Τόμας, διαπιστευμένη επί δεκαετίες στον Λευκό Οίκο, υποχρεώθηκε χθες σε άμεση συνταξιοδότηση, λόγω επίμαχων σχολίων της για το Ισραήλ. Σε βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρύτατα στο Διαδίκτυο, η βετεράνος δημοσιογράφος ακούγεται να παροτρύνει «τους Ισραηλινούς να τσακιστούν να φύγουν από την Παλαιστίνη». Τα σχόλιά της, για τα οποία, πάντως, ζήτησε συγγνώμη μέσω της ιστοσελίδας της, χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα «προσβλητικά και κατακριτέα».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αιφνίδια συνταξιοδότησή της αποφάσισε χθες η 89χρονη Ελεν Τόμας, διαπιστευμένη επί δεκαετίες στον Λευκό Οίκο, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις επίμαχες δηλώσεις της για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Αν και ζήτησε συγγνώμη για τα όσα ακούγεται να λέει σε βίντεο που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα στο Διαδίκτυο, «να τσακιστούν να φύγουν οι Ισραηλινοί από την Παλαιστίνη...», εν τούτοις φαίνεται ότι η συγγνώμη της δεν θεωρήθηκε αρκετή. Στο ίδιο βίντεο ακούγεται να παροτρύνει τους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στη Γερμανία, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έκρηξη της κ. Τόμας ακολούθησε ερώτηση δημοσιογράφου «αν έχει κάποιο σχόλιο για το Ισραήλ», ύστερα από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την Εβραϊκή Κληρονομιά, στις 27 Μαΐου. Χθες, ο εργοδότης της, η Hearst Newspapers, ανακοίνωσε ότι η κ. Τόμας αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Τα σχόλιά της προκάλεσαν τη δυσφορία του Λευκού Οίκου, ο οποίος διά του εκπροσώπου του τα χαρακτήρισε «προσβλητικά και κατακριτέα σχόλια» τα οποία «δεν απηχούν τη γνώμη των περισσοτέρων ανθρώπων, ούτε της κυβέρνησης».
Η Τόμας έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι λυπάται βαθύτατα για τα σχόλια: «Δεν απηχούν τη βαθύτερη πεποίθησή μου ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα έλθει μόνο όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίσουν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και ανεκτικότητα. Μακάρι αυτό να συμβεί σύντομα».
Η Ελεν Τόμας άρχισε τη μακρά καριέρα της το 1943 από το UPI και έλαβε διαπίστευση για τον Λευκό Οίκο το 1960, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.
πηγή: Καθημερινή

6 Ιουν 2010

Αγγλικό χαστούκι στο Ισραήλ

Δύο από τις διαφημίσεις του ισραηλινού οργανισμού τουρισμού, τις οποίες απαγόρευσε η βρετανική ASA επειδή παρουσίαζαν περιοχές τις οποίες διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι σαν αμιγώς ισραηλινές.

Η ιστορία πέρασε στα ψιλά, στα πολύ ψιλά. Πριν από δύο μήνες ακριβώς, η βρετανική Αρχή Ελέγχου των Διαφημίσεων (ASA) απαγόρευσε μια καμπάνια του ισραηλινού οργανισμού τουρισμού (IGTO).
Ο λόγος; Κάτω απ' το σλόγκαν «Σε έξι ώρες μέσα, μπορείτε να διατρέξετε το Ισραήλ απ' άκρου εις άκρον», εμφανίζονταν μια σειρά από φωτογραφίες. Και στις φωτογραφίες αυτές περιλαμβανόταν ένα ενσταντανέ της Ιερουσαλήμ. Των περιοχών εκείνων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που ανήκουν στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Το σκεπτικό της ASA ήταν απλό: «Το στάτους των κατεχομένων περιοχών στη Δυτική Οχθη είναι αντικείμενο διεθνούς διαμάχης. Από την πλευρά μας, θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση υπαινισσόταν πως το εικονιζόμενο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι τμήμα του ισραηλινού κράτους. Επομένως, επρόκειτο για παραπλανητική καμπάνια.»
Το χαβά του το Ισραήλ
Η απάντηση του IGTO; Ορίστε: «Η καμπάνια προσέφερε απλές και ακριβείς πληροφορίες στον πιθανό τουρίστα εξ Ηνωμένου Βασιλείου, που θα ήθελε να γνωρίζει τι να περιμένει απ' το Ισραήλ. Το νομικό στάτους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν έχει σχέση με το θέμα, εκτός κι αν προσπαθούσε κανείς να ερμηνεύσει το ευθύ μήνυμα της διαφήμισης με τρόπο ξένο προς όσα πιθανώς θα κατανοούσαν οι καταναλωτές από την καμπάνια.»

Σημειωτέον ότι το 2009 η ASA είχε απαγορεύσει μία ακόμη διαφήμιση του IGTO, όπου εμφανιζόταν χάρτης του Ισραήλ με ενσωματωμένες τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν!

Από εκεί και πέρα, αξίζει κανείς να επισημάνει (βλέπε και «Κ.Ε.» στις 14 Μαρτίου) ότι τρέχει σε όλα τα διεθνή media η φετινή τουριστική καμπάνια του Ισραήλ, με συνθήματα όπως: «Οποια κι αν είναι η ιδέα σας περί διακοπών, θα αλλάξει πολλές φορές μέσα στη μέρα», «Καλώς ήλθατε στο Ισραήλ, μια χώρα όπου δεν υπάρχει χειμώνας. Ακόμη και τον χειμώνα!» «Ελάτε στο Ισραήλ, είναι πάντα η στιγμή να ανακαλύψετε τα θαύματά του» και «Οι διακοπές της ψυχής και του σώματος». Κεντρικό σλόγκαν; «Μια χώρα, ένας άλλος κόσμος». Εξυπνο, δεν λέω. Αρκεί να μη ταξιδέψεις όντως στον άλλο κόσμο, όπως μερικοί επιβάτες της νηοπομπής για τη Γάζα... πηγή: Ελευθεροτυπία

Τα ΜΜΕ της μπάλας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
Βλέπουν τηλεόραση κάθε μέρα! Το σινεμά, από την άλλη, δεν τους πολυσυγκινεί. Με το Ιντερνετ δεν τα πάνε κι άσχημα. Το ραδιόφωνο το θέλουν, όπως και τις εφημερίδες. Οσο για τα περιοδικά, οι μηνιαίες εκδόσεις είναι αυτές που τους κρατούν περισσότερο συντροφιά.
Για τους ποδοσφαιρόφιλους ο λόγος, αυτούς αφορούν τα ανωτέρω συμπεράσματα της έρευνας Bari διά χειρός Focus, για το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2009 ώς το Μάρτιο του 2010. Μουντιάλ έρχεται, η μπάλα θα κυριαρχήσει στη ζωή μας, καλό είναι να ξέρουμε τι medioσυνήθειες έχουν οι εραστές της στρογγυλής θεάς.
Οκτώ στους δέκα λοιπόν (80,3%) βλέπουν τηλεόραση 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ στο ραδιόφωνο η καθημερινή ακρόαση πέφτει στο 56,8% των ποδοσφαιρόφιλων. Στις εφημερίδες πάνω από έξι στους δέκα (62,8%) διαβάζουν έναν τίτλο πανελλήνιας κυκλοφορίας και σχεδόν δύο στους δέκα (18,2%) εντρυφούν σε αθλητικά φύλλα. Στο Ιντερνετ, τέλος, έξι στους δέκα (59,2%) δηλώνουν «ενεργοί χρήστες» και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37,6%) είναι γνώστες, ενώ ελάχιστοι αποκαλούν εαυτούς «πρώην χρήστες» (3%) και «μη γνώστες» (0,2%).
πηγή: Ελευθεροτυπία