7 Ιαν 2011

ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Σε αναστολή της έκδοσης, της εφημερίδας "Νέος Κήρυκας" των Χανίων, προχώρησε η ιδιοκτησία του φύλλου. Οι 25 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από την διεύθυνση της εφημερίδας για την απόφαση της εργοδοσίας χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί αν πρόκειται για οριστική απόφαση. Η εφημερίδα εξέδωσε τελευταίο φύλλο στις 31 Δεκεμβρίου και από τότε τα πιεστήρια της παραμένουν κλειστά.

Τo σάϊτ parapolitika.gr, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της Κρήτης, διαπιστώνει ότι η αναστολή έκδοσης του «Νέου Κήρυκα» αποτελεί μεγάλη ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς η ιστορική εφημερίδα ήταν συνδεδεμένη με την οικογένεια της πρώην υπουργού. Επίσης επισημαίνει ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν κατάφερε να σώσει την εφημερίδα που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό στήριγμά στην ιδιαίτερή της πατρίδα και το.... μοναδικό σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Κρήτη.


Ο «Νέος Κήρυκας» ήταν η συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας των Χανίων «Κήρυξ», η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1901, από τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο «Νέος Κήρυκας» διαδέχθηκε την εφημερίδα «Κήρυξ» τον Ιούνιο του 2005.
Ο «Κήρυξ» είχε επανεκδοθεί μετά την απελευθέρωση, το 1945 απο τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη. Στο διάστημα αυτό, από το 1945 μέχρι το 1967, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με μια δυνατή δημοσιογραφική ομάδα, το Φώντα Χατζηγρηγόρη, το φιλόλογο Μιχάλη Μποτωνάκη, τον Θρασύβουλο Σπαντιδάκη (Κρίτωνα), και εκλεκτούς συνεργάτες όπως ο καθηγητής Νικ. Τωμαδάκης, ο δικηγόρος Μιχ. Παπαγιανάκης, οι δημοσιογράφοι Νίκος Αγγελής, Ι. Μανωλικάκης κ.ά, έδιναν καθημερινά δημοσιογραφικούς και πολιτικούς αγώνες.
Από το 1984 μέχρι το 2004 εκδότης και διευθυντής της ίδιας εφημερίδας ήταν ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Νικηφοράκης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της εκλογής του ως βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2004.

ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΦΩΝΟ

Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη συνέχιση της έκδοσης του Διφώνου δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο περιοδικό οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συνέλευση ζητώντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Δίφωνο (ακολουθούν και υπογραφές) αναφέρουν:

«Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, η εταιρεία Best End ιδιοκτησίας του Ομίλου Γιαννίκου, ανακοίνωσε το κλείσιμο του ιστορικού μουσικού περιοδικού Δίφωνο. Το Δίφωνο κυκλοφορεί αδιαλείπτως από τον Οκτώβριο του 1995 και αποτελεί θεσμό στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα. Στις σελίδες του φιλοξενήθηκε το σύνολο των σημαντικότερων προσώπων και τάσεων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος των εντύπων «Ποπ & Ροκ» και «Όασις» που ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Για αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του Διφώνου, θεωρούμε ως μοναδικό υπεύθυνο, τις κομβικές επιλογές της ιδιοκτησίας του περιοδικού, επιλογές οι οποίες αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του. Ένας ιστορικός τίτλος , λοιπόν, κλείνει, σε αντίθεση με τις διαθέσεις και τη στήριξη που τόσο η....συντακτική ομάδα όσο και το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό εξέφραζαν προς το περιοδικό.

Οι συντάκτες του Διφώνου παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και μήνες, ωστόσο συνεχίσαμε μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας του, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με συνέπεια. Για όλους εμάς, το Δίφωνο δεν ήταν μόνο ένα μέσο βιοπορισμού, αλλά ένα πεδίο έκφρασης και δημιουργίας που πήγαζε από την αγάπη μας για τη μουσική και το ελληνικό τραγούδι, μια όαση ποιότητας στην έρημο του ευτελούς «πολιτισμού».

Εμείς οι συντάκτες και εργαζόμενοι στο Δίφωνο:

- Διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο του περιοδικού και διεκδικούμε τη συνέχιση της έκδοσής του.

- Απαιτούμε την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων μας, καθώς και την απορρόφηση των μισθωτών συναδέλφων μας σε άλλες θέσεις του ομίλου, σε περίπτωση που δεν συνεχίσει η έκδοση του Διφώνου.

- Εάν η έκδοση του περιοδικού δεν είναι εφικτή υπό το τωρινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλώνουμε την πρόθεση μας να αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι, με κάθε πρόσφορο μέσο για τη συνέχεια ύπαρξης του Διφώνου.

Καλούμε την ΕΣΠΗΤ και τα υπόλοιπα σωματεία στο χώρο του τύπου να καταδικάσουν το γεγονός.

Καλούμε τους αναγνώστες, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της διανόησης να γνωστοποιήσουν την αντίθεση τους στο κλείσιμο του Δίφωνου.

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες και τους ανθρώπους του πολιτισμού που στάθηκαν πλάι στο περιοδικό για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, συνοδοιπόροι μιας συναρπαστικής διαδρομής. Ελπίζουμε αυτή η διαδρομή να έχει συνέχεια και να συναντηθούμε ξανά σύντομα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΦΩΝΟ
Μαριάνθη Πελεβάνη (διευθύντρια σύνταξης)
Κώστας Αγοραστός
Σπύρος Αραβανής
Αλέξης Βάκης
Παναγιώτης Γιαννέλης
Αδάμ Γιαννίκος
Άντυ Δημοπούλου
Γιώργος Ιωάννου
Μαρία Κασίτα
Κέλλυ Κυλίτου
Μαρία Λαμπράκη
Φωτεινή Λαμπρίδη
Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Χρήστος Α. Μιχαήλ
Σωτήρης Μπέκας
Αντώνης Μποσκοϊτης
Ηρακλής Οικονόμου
Νίκη Ορφανού
Ελένη Παγκαλιά
Μιχάλης Παπαμακάριος
Αντώνης Περιβολάκης
Γιάννης Θ. Πετρίδης
Μιχάλης Πολυχρόνης
Σάββας Σερέτης
Βάσια Τζανακάρη
Γιώργος Φλωράκης
Μενίνα Φουρτούνη
Αντώνης Ν. Φράγκος
Δήμητρα Φωτοπούλου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΥΧΝΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Κληροδοτήματος Γερασίμου Λύχνου» προκηρύσσει διαγωνισμό, για την ανάδειξη πέντε (5) υποτρόφων, που θα εκπαιδευθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή σε ισότιμη αναγνωρισμένη Δημοσιογραφική Σχολή οποιασδήποτε χώρας του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν γενικά τη δημοσιογραφία και προάγουν το μορφωτικό και επαγγελματικό τους επίπεδο και τους καταξιώνουν ως επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Η διάρκεια των υποτροφιών ορίζεται σε 12 (δώδεκα) μήνες και το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε εννιακόσια ευρώ (900,00).

Στους υποτρόφους θα καταβληθούν επιπλέον και τα έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό και επιστροφής τους μετά τη λήξη των σπουδών τους.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη, 1 η Μαρτίου 2011και ώρα 9 π.μ., στα Γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α., οδός Ακαδημίας αριθμός 20.

Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά, μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Παρασκευή στη Γραμματεία του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κληροδοτήματος Γερασίμου Λύχνου», κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.).

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό παρέχονται από το «Κληροδότημα Γερασίμου Λύχνου», που εδρεύει στα Γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α., στην οδό Ακαδημίας αριθμός 20, τηλ. 36.32.601-5 (υπεύθυνη η Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Αριάδνη Ζάχου – υπάλληλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. – 5 ος όροφος).

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 20 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με απολύσεις στο «Κανάλι 1» εγκαινίασε την θητεία του ο Βασίλης Μιχαλολιάκος
Είκοσι εργαζόμενοι στο «Κανάλι 1» του Πειραιά βρέθηκαν στο δρόμο εν μέσω γιορτών. Με το «καλημέρα» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος τους έδειξε την πόρτα της εξόδου που οδηγεί στην ανεργία, με το αιτιολογικό της λήξης των συμβάσεών τους. Λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας είναι το ραδιόφωνο του Δήμου! Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα δημοτικός σύμβουλος ζήτησε την παρέμβαση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοικησης για τα οικονομικά του Καναλιού 1 καθώς οι εργαζόμενοι στο σταθμό είναι απλήρωτοι επί 3,5 μήνες