27 Φεβ 2010

Απολύει το Veto τώρα που βρήκε λεφτά


Άρχισαν οι περικοπές και απολύσεις στο Veto του Μ. Τριανταφυλλόπουλου. Γεγονός περίεργο αν θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις του Π.Κυριακίδη στην κοπή της πίτας “θέλουμε όλους τους εργαζόμενους μαζί μας”. Στο Veto όμως ο Χρ. Μουλίνος αφού βρέθηκε ο χρηματοδότης και αυξήθηκε η κυκλοφορία ανακοίνωσε περικοπές και ήδη έγινε μια απόλυση σήμερα. Την ίδια ώρα έφερε στην εφημερίδα συντάκτες από τη “Γυναίκα” για το Veto mag… πηγή:typologies

Απολύσεις-κλείσιμο Δευτεριάτικου φύλλου στον Αγγελιοφόρο


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ απο την Μ.Μεϊντάνη, μέλος στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ:
5-4 το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ κατά της απεργίας στον “Αγγελιοφόρο”. Μετά την εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων του Αγγελιοφόρου την περασμένη Τρίτη στα νέα γραφεία της εφημερίδας, συνεκλήθη το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση της διοίκησης για αναστολή της δευτεριάτικης έκδοσης και την απόλυση εννέα (9) δημοσιογράφων εκ των οποίων η διοίκηση πήρε πίσω τις τέσσερις (4).
Μετά από τρίωρη συνεδρίαση η πλειοψηφία του δ.σ. αποφάσισε με πέντε έναντι τεσσάρων την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για τις οποίες είχε κατ΄αρχήν αποφασίσει την περασμένη Δευτέρα. Κατά της απεργιακής κινητοποίησης ψήφισαν οι Μάκης Βοϊτσίδης, Αναστάσιος Φωκιανίδης, Χριστίνα Χαλεπλίδου, Δημήτρης Ντόζης και Βασίλης Κοντογουλίδης και υπέρ με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων και τη συνέχιση της έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου οι Μαρίνα Μεϊντάνη, Γιώργος Αδάμ, Χανός και την επαναπρόσληψη των πέντε ο Βασίλης Παπαδημούλης. Παρόντες κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. ήταν και περίπου δέκα δημοσιογράφοι από τον Αγγελιοφόρο, εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των συναδέλφων για τις τελευταίες εξελίξεις». Μ. Μεϊντάνη

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παραπάνω πλειοψηφία του Δ.Σ., περιορίζεται στο να εκφράσει απλώς την τυπική… «έντονη ανησυχία» της για την αναστολή έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» ενώ δηλώνει έτοιμη (σαν να ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων και όχι συνδικαλιστικό σωματείο) «να στηρίξει κάθε προσπάθεια (…) αναπτυξιακών κινήσεων» που είναι, όπως ισχυρίζεται, «η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην οικονομική κρίση»! Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτή την «πρόθεση της Ένωσης» ως… «πάγια»!
Και η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. που έλαβε απόφαση για μη κήρυξη απεργίας, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο: «Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της ΕΒΕ να επανεξετάσει την απόφασή της και είναι έτοιμο να καταθέσει επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την ανάγκη να συνεχιστεί η έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», καθώς και προτάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες να γίνει αυτό άμεσα».
Εντύπωση προκαλεί επίσης στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ η απλή «έκφραση δυσαρέσκειας» για το γεγονός της απεργοσπασίας από το portal του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ που μετέδιδε ειδήσεις στη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων στις 24/2/2010, «ερήμην των δημοσιογράφων και του διευθυντή της εφημερίδας», όπως αναφέρει…
Περισσότερα καθώς και την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ στο asyntaxtostypos.wordpress.com

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ


Η Κίνα υποχώρησε από τις απαιτήσεις της έναντι των μπλόγκερς να χρησιμοποιούν τα αληθινά τους ονόματα όταν εγγράφονται σε Web blog, μετά τις ισχυρές επικρίσεις που δέχτηκε από την βιομηχανία και τους χρήστες του Διαδικτύου.

Το σχέδιο είχε χαρακτηρισθεί ως άλλη μια απόπειρα της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει και να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Τελικά όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει ως εναλλακτική λύση έναν κώδικα «αυτοπειθαρχίας» που θα ενθαρρύνει τους μπλόγκερς να χρησιμοποιούν το αληθινό τους όνομα, αλλά σε εθελοντική βάση.


πηγή:Ανεμος (Ενωμένοι bloggers)

26 Φεβ 2010

ΔΟΛ: “Μείωση 20% προσωπικού ανά τμήμα”

Ανακοίνωση Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 αντιμετωπίσαμε αιφνιδιαστικά την απόλυση οκτώ συναδέλφων στο τμήμα πληροφορικής, μελών της ΕΠΗΕΑ. Η αντίδραση των εργαζομένων του Δ.Ο.Λ. ήταν άμεση και καταλυτική των εξελίξεων με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας.
Η διοίκηση ανακάλεσε άμεσα την απόλυση των πέντε συναδέλφων και δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψη των άλλων τριών από 1-1-2010 ,αφού πρώτα έδειξε τις διαθέσεις τις καλώντας μονάδες δυνάμεων καταστολής να επιβλέψουν την,κατά τα άλλα νόμιμη και ειρηνική,συνέλευση των εργαζομένων που έλαβε χώρα έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων.
Ενάμιση μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων η ΕΠΗΕΑ σε συνεργασία με τα αδερφά σωματεία της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΠΗΤ κυρήττει δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις με αφορμή την αθέτηση των υποσχέσεων από μέρους της διεύθυνσης αλλά και τη νέα επίθεση που δέχονται σε όλα τα μέτωπα οι εργαζόμενοι,με απειλές αποχωρήσεων στον ΒΗΜΑ FM,πρόγραμμα εθελούσιων στο ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και κλίμα υποχρεωτικής εθελούσιας εξόδου-απόλυσης στο διοικητικό προσωπικό,ταυτόχρονα με μια διογκούμενη φημολογία περικοπής του 20% των υπαλλήλων του οργανισμού.
Με πρωτοβουλία της Εργασιακής Επιτροπής του Δ.Ο.Λ. καλείται έκτακτη συνέλευση με τεράστια συμμετοχή από όλους τους χώρους εργασίας και παρουσία μελών των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου.Η συνέλευση καταγράφει το έντονο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί και σχεδόν εν χορώ οι εργαζόμενοι απαιτούν από τις ενώσεις τους κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σε συνάντηση που ακολούθησε με την διοίκηση του Δ.Ο.Λ. δίνεται η διευκρίνηση ότι το 20% αφορά γενικές περικοπές διοικητικών δαπανών και ενδεχόμενη μείωση αποδοχών μεγαλοστελεχών του ομίλου.Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων,δεν υπήρξε καμία δέσμευση.Επιβεβαιώνοντας τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί η εργοδοσία,κατά τη διάρκεια της δίωρης στάσης των εργαζομένων στις 19 Φεβρουαρίου 2010 η Οικονομική Διεύθυνση προτρέπει τους διευθυντές των τμημάτων να προχωρήσουν σε μείωση 20% του προσωπικού ανά διεύθυνση.
Μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης επίθεσης εναντίον των εργασιακών κεκτημένων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά κέντρα που τη στηρίζουν,οι εκάστοτε εργοδοσίες στο χώρο της ενημέρωσης –αφού πρώτα απαξίωσαν το αντικείμενο- στη συνέχεια επιχειρούν να απαξιώσουν και τους εργαζόμενους σε αυτήν.Τα Golden Boys που σβήνουν νούμερα στα χαρτιά τους πρέπει να καταλάβουν πως πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται και μια ζωή,κι όχι η βενζίνη των AUDI τους.

Τα...δίδυμα


Για δεκαετίες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ ήταν άλλοι κόσμοι σε όλα τα επίπεδα εκδοτικά - πολιτικά, στρατηγικά, λήψης αποφάσεων κλπ. Όπως είναι πλέον φανερό ολοκληρώνεται και μάλιστα σε διάστημα λίγων εβδομάδων η διαδικασία πλήρους ταυτοποίησης τους. Πλέον εμφανισιακά αλλά και σε επίπεδο ύλης και θεμάτων οι δύο εφημερίδες κλωνοποιήθηκαν και μάλιστα σε βαθμό τέτοιο που δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα και κυκλοφορούν στο περίπτερο με κοινό πρωτοσέλιδο όπως σήμερα για τις κατασχέσεις σπιτιών από το δημόσιο.
Το στοίχημα όπως διαφαίνεται καθημερινά δεν είναι η προσέλκυση νέων αναγνωστών (αφού ειδικά στο ΒΗΜΑ με αυτά που γίνονται χάνουν και τους τελευταίους πιστούς) αλλά το να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι στις δύο εφημερίδες να δουλεύουν με ένα κοινό τρόπο αντίληψης και γραφής - γραφιστικής ώστε μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχει χαράξει ο Σταύρος Ψυχάρης να είναι πλέον όλοι διαθέσιμοι να ασχοληθούν και με αμφότερα τα έντυπα σε όποια μορφή αυτά εξελιχθούν. Ένα πιθανό σενάριο είναι τα ΝΕΑ να εκδίδονται Δευτέρα με Παρασκευή και το ΒΗΜΑ Σαββατοκύριακο.
Αυτά βέβαια αφορούν τα καθαρά εκδοτικά θέματα γιατί σε όλα αυτά υπάρχουν και σοβαρά εργασιακά ζητήματα που τρέχουν παραλλήλως στον ΔΟΛ για τα οποία η ΕΣΗΕΑ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων σε ΝΕΑ και ΒΗΜΑ για την Δευτέρα.

Θυμίζουμε ότι ο Σταύρος Ψυχάρης είχε υποσχεθεί πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσιογράφων αν και αμέσως μετά ανακοινώθηκε στα ΝΕΑ εθελουσία...
Επίσης θυμίζουμε ότι στη τελευταία συνέλευση εργαζομένων που έγινε στον ΔΟΛ παρουσία όλων των συνδικαλιστικών φορέων τα ΝΕΑ είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν και τόσο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όσο και η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων παρέμειναν στα γραφεία τους.
πηγή: Enimerosi 24

25 Φεβ 2010

ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ -θα ερευνηθούν απεργοσπαστικά κρούσματα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 24ης Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στην ενημέρωση απήργησε, αποδεικνύοντας την προσήλωση του Κλάδου στην υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την αγωνιστική ετοιμότητα όλων των Σωματείων του Τύπου, με στόχο να αποτραπεί η αντεργατική, αντισυνδικαλιστική πολιτική.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνει τα φαινόμενα και τις απόπειρες απεργοσπασίας, που εκδηλώθηκαν σε κάποια -ηλεκτρονικά κυρίως- Μέσα.

Το Δ.Σ. θα ελέγξει ένα προς ένα τα φαινόμενα αυτά έως την επόμενη συνεδρίασή του και θα ανακοινώσει μέτρα για όσους έχουν συγκεκριμένες ευθύνες παραβίασης του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας.

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΛΑΒΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με βαθιά οδύνη ανακοινώνει ότι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΓΚΛΑΒΑΣ , άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, έπειτα από μακρόχρονη και απέλπιδα μάχη, σε ηλικία 84 ετών.
Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο.
Μετά την επάνοδό του από την εξορία, ο Μίμης Γκλαβάς εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκληρώνει τις σπουδές του. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».
Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Εξπρές», στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» και, μετά την μεταπολίτευση, στην «Ελευθεροτυπία», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με τα ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας και με το κοινοβουλευτικό. Ιδιαίτερα το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ υπηρέτησε επί δεκαετίες, τόσο πριν από τη χούντα όσο και μετά, ώστε να θεωρείται ο πρύτανης του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ.
Ο Μίμης Γκλαβάς, εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Αρχικά, πριν από τη δικτατορία, διετέλεσε μέλος του Προεδρείου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, η οποία καταργήθηκε από την απριλιανή χούντα. Το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και έκτοτε εκλέγεται διαρκώς μέλος των Διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται Α’ Αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 διορίζεται υπηρεσιακός Υφυπουργός της Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα διετέλεσε Γεν. Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΟΕΣΥ, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 2004, οπότε αναγορεύτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
Ο Μίμης Γκλαβάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής, ο οποίος εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, ιδιαίτερα των νέων, όπου η βοήθειά του υπήρξε καθοριστική για τη σταδιοδρομία τους και είχε αποσπάσει την αποδοχή όλων.
Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του θα τους μείνει αξέχαστη η αισιοδοξία και η θετική στάση με την οποία αντιμετώπιζε τα προβλήματα, στάση την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε. Η απαράμιλλη ευγένειά του, οι καλοί του τρόποι, καθώς και η ελπίδα την οποία ενέπνεε στους άλλους τον έκαναν αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους του, παρά τις όποιες διαφορές σε επιμέρους θέματα. Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωσε να αμβλύνει αντιτιθέμενες απόψεις και να συμβάλει έτσι στην ενότητα του Κλάδου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τους οικείους του και αποχαιρετά τον μαχητή της δημοσιογραφίας και της Δημοκρατίας, που σε όλη του τη ζωή διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τον τόπο με ευθύνη, ήθος και αποφασιστικότητα.
Η κηδεία του Μίμη Γκλαβά θα γίνει τη Δευτέρα 1 η Μαρτίου 2010, στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

24 Φεβ 2010

Η ΕΟΔ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, στηρίζει αμέριστα τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ), που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας.

«Καθώς η χώρα περνά μια πρωτοφανή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, οι Ελληνες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δέχονται πιέσεις, όμως δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες μιας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη» δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
«Σε όλη την Ευρώπη είμαστε μάρτυρες των επιθέσεων που δέχονται τα κοινωνικά κεκτημένα στο όνομα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι συνδικαλιστικές Ενώσεις αντιτάσσονται και μάχονται για τη δικαιοσύνη και την ειλικρίνεια ‘δεν θα δεχθούμε οι εργαζόμενοι να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι, υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση».

Η ΕΟΔ δηλώνει ότι οι ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας, απεργούν για τους σωστούς λόγους και δικαιούνται την υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων συναδέλφων.
Οι Ελληνες συνάδελφοι απαιτούν σταθερή και πλήρη απασχόληση και όχι τον πολλαπλασιασμό της εργασιακής ανασφάλειας, κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα με ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια και όχι την ομαδική ιδιωτικοποίηση και περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στον τομέα των ΜΜΕ και όχι τις ατομικές συμβάσεις.
υτή η απεργία, είναι η τελευταία μεταξύ πολλών άλλων, που έχει διοργανώσει το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια, απαιτώντας τον αυθεντικό κοινωνικό διάλογο και τη διασφάλιση της αυτονομίας της κοινωνικής ασφάλισης.

23 Φεβ 2010

Συνεχής Αγώνας για την ευηµερία των εργαζοµένων κι όχι των αριθµών


ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ της Ε.Τ.Ε.Ρ
Αθήνα, Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Πριν από µερικά χρόνια η Ελλάδα φιγουράριζε, έτσι λέγανε τα παπαγαλάκια των εκσυγχρονιστών, µέσα στις 20 καλύτερες οικονοµίες του κόσµου.
Έσπρωξαν τον Έλληνα στη σπατάλη των ολυµπιακών αγώνων και µετά ξέχασαν δήθεν να χρησιµοποιήσουν όλες τις ολυµπιακές εγκαταστάσεις αφήνοντάς τες να σαπίζουν και να ερηµώνουν.
Η κυβέρνηση του Σηµίτη αναδιένειµε µε τον πιο βίαιο τρόπο το εισόδηµα της µεσαίας τάξης και ουδέποτε κατηγορήθηκε κάποιος για το σκάνδαλο του Χρηµατιστηρίου.
Τα αποθεµατικά των Ασφαλιστικών ταµείων µπήκαν στον τζόγο των δοµηµένων οµολόγων υψηλού ρίσκου.
Με απόφαση της κυβέρνησης Σηµίτη οι αποζηµιώσεις και τα «δάνεια» της κατοχικής Γερµανίας κατέστησαν αγύριστα. Τεράστια ποσά επιδοτήσεων µπήκαν στα σεντούκια οικονοµικοπολιτικών παραγόντων και των γύρω τους.

Ψάχνουµε σήµερα να βρούµε που πήγε το χρήµα της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας συνέχισε το πάρτι των οικονοµικοπολιτικών κοµισάριων και της προσπάθειας εξαθλίωσης του Έλληνα εργαζόµενου και πολίτη.

Μπλεγµένη σε τεράστια σκάνδαλα, φροντίζει να φοροαποφεύγει µε off shore λύσεις και πηγαίνει διακοπές την ώρα του ταµείου.

Τρωκτικά και οικονοµικά τζάκια ξεπλένουν αφειδώς χρήµα και αποµυζούν τον κρατικό προϋπολογισµό διπλοτριπλοχρεώνοντας έργα και υπηρεσίες.

Βέβαια όλα αυτά συµβαίνουν µε την πολιτική κάλυψη και ανοχή του πολιτικού συστήµατος, των βοηθών του και του γραφειοκρατικού µηχανισµού, µε το αζηµίωτο.

Σήµερα µας λένε ότι οι όροι «αγορές», spreads, hedge funds, πρέπει να µπουν στο λεξιλόγιο των εργαζοµένων για να κατανοήσουµε το πρόβληµα. Ελέγχουν µε το αζηµίωτο τον εαυτό τους για απιστία και κλοπές, λες κι είναι δυνατόν ο ελεγχόµενος να είναι και ο ελεγκτής. Αυτοί που ξεπούλησαν και έλιωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας ζητάνε να µας κάνουν το πειραµατόζωο για την Ευρωπαϊκή δοκιµή κάθε αντεργατικής στόχευσής τους.

Όχι, κύριοι,

το πρόβληµα δεν είναι δικό µας. Εµείς πληρώνουµε τις εισφορές και την εφορία µας κάθε µήνα και δεν µπορείτε να µας εγκαλείτε την ώρα που προχωράτε σε διακανονισµούς για τις παρακρατηθείσες εισφορές µας µε τους εργοδότες ή την ώρα που δανειοδοτείτε τις Τράπεζες µε 28 δις και καταρτίζετε χαριστικές συµβάσεις έργων µε ηµετέρους.

Δεν µπορείτε να µας µιλάτε όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι και χαίρουν εκτιµήσεως τα λαµόγια του πολιτικού συστήµατος που βύθισαν την χώρα σε βαθιά ύφεση και την αποστέωσαν από κάθε παραγωγική µονάδα, κάνοντάς της ουσιαστικά µόνο εισαγωγέα και καταναλωτή. Δεν µπορείτε να µας στερείτε την σύνταξή που γι αυτήν συνεχώς πληρώνουµε, για να βρούµε την ανταποδοτικότητά της στα γεράµατά µας.

Δεν µπορείτε τα γεράµατα αυτά να µας τα πάτε µακρύτερα από αυτό που έχει συµφωνηθεί και κατακτηθεί στην αυγή του εργασιακού µας βίου, επειδή κάποιοι από σας στάθηκαν ανίκανοι και µακρυχέρηδες.

Όλοι εµείς που σας έχουµε πάρει χαµπάρι θα αντισταθούµε απέναντι στη ισοπέδωση και την απορρύθµιση των εργατικών δικαιωµάτων που απλώνεται συνεχώς πάνω από τη χώρα. Η νέα κατοχή της χώρας µε τον µανδύα της οικονοµικής µπότας των Βρυξελλών, των αγορών και του ΔΝΤ είναι εδώ και πρέπει να κάνουµε τα πάντα για να την αντιπαλέψουµε.

Καλούµε κάθε Έλληνα που νοιώθει να χάνεται η εθνική µας κυριαρχία και την οικονοµικοπολιτική ολιγαρχία να µας στραγγαλίζει, να αντιδράσει.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Καλούµε όλους τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας µαζί µε τους εργαζόµενους όλης της χώρας να συµµετάσχουν µαζικά στην Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και στην απεργιακή συγκέντρωση και
πορεία της ίδιας µέρας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
11.00πµ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για την ανατροπή των συσχετισµών.
Για να δείξουµε τη δύναµή µας.
Για να καταλάβουν ότι δεν µπορούν να µας αγνοούν.
Για να καταλάβουν ότι η ευηµερία των αριθµών είναι το δικό τους όνειρο.

Το δικό µας είναι η ευηµερία των Ανθρώπων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ της Ε.Τ.Ε.Ρ
http://www.ek-eter.blogspot.com/

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας


Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία όπως και οι άλλες Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας μετά και απο τίς αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΣΥ) αλλά και των 13 Σωματείων στο χώρο τών ΜΜΕ του Διασωματειακού Συντονιστικού Οργάνου. Η συγκέντρωση δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως .Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουμε δυναμικά στην αυριανή 24ωρη Πανελλαδική απεργία ζητώντας:
---Το φραγμό στις απολύσεις και την ανάκληση όσων έγιναν.
---Την περιφρούρηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
---Το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
---Την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, όπου αυτά οφείλονται.
---Την άμεση επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, αλλά συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και πλήρη αποκατάσταση εκείνων, των οποίων οι συμβάσεις τους έχουν ήδη μετατραπεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
---Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Όλοι στην αυριανή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στη γωνία Πατησίων και Μάρνη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

22 Φεβ 2010

Η αλήθεια για το διαφημιστικό τζίρο των εκδοτών

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα των εκδοτών για την «καταβαράθρωση» των διαφημιστικών εσόδων τους, η πρόσφατη έρευνα της Icap για τον κλάδο διαφήμισης δίνει μια κάπως διαφορετική συνολική εικόνα της κατάστασης, και μάλιστα σε ένα βάθος χρόνου δεκαετίας.

Ας δούμε τρία βασικά συμπεράσματα της έρευνας, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την ίδια την Icap.
• Η πραγματική διαφημιστική δαπάνη ακολούθησε ανοδική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 6,8% την τελευταία δεκαετία.
• To 90% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης κατέλαβαν τα κύρια μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά, εφημερίδες).

•Ανοδική πορεία αναμένεται να παρουσιάσει η διαφήμιση μέσω internet τα επόμενα έτη.

Βλέποντας τo σχετικό διάγραμμα (που δείχνει τη διάρθρωση της πραγματικής διαφημιστικής δαπάνης ανά μέσο για το 2008) και τα πιο πάνω συμπεράσματα, φαίνεται με σαφήνεια πόσο «γερή μπάζα» έχουν κάνει οι εκδότες και οι καναλάρχες όλα αυτά τα χρόνια, προ της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά, η τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη στα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,4% την περίοδο 1999-2008. Επίσης, ακόμα και το 2008, έτος όπου άρχισαν να εκδηλώνονται τα κρισιακά σημάδια της αγοράς, εκτιμάται ότι σημειώθηκε οριακή μεν, αύξηση δε, κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όταν λοιπόν, «κλαίγονται» οι εκδότες και οι καναλάρχες για την πτώση των διαφημιστικών εσόδων τους, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το πόσα έχουν εισπράξει την τελευταία δεκαετία από τις δραστηριότητές τους, αποκρύπτουν ότι μέσα σε δέκα χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε ο διαφημιστικός τζίρος των περιοδικών, των εφημερίδων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι η διαφήμιση μέσω internet, αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς! Μάλιστα, η έρευνα ωθεί με έναν τρόπο τους διαφημιστές να αξιοποιήσουν το νέο ανερχόμενο μέσο διαφήμισης, που …στερείται του «βάρους» του 20% του αγγελιόσημου που ισχύει για όλα τα άλλα μέσα διαφήμισης.

Ο κλάδος των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να στραφεί άμεσα στο μέτωπο της διεκδίκησης αγγελιόσημου στο διαφημιστικό αυτό μέσο. Κι αυτό αποκτά επιτακτική σημασία, σε μια περίοδο που εξελίσσεται νέος σφοδρός και ίσως τελειωτικός γύρος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ –και συνολικά- , με την περαιτέρω «ενοποίηση» προς τη φτώχεια και την ασφαλιστική ένδεια, με κατάργηση ακόμα και του ίδιου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και δημιουργία ενός υπερ-ταμείου μισθωτών που θα …απολαμβάνουν παροχές χειρότερες ακόμα και από του μέχρι πρότινος ΙΚΑ!
πηγή: Παρατύπως

Βαρύ το κλίμα στον "Αγγελιοφόρο"


Χόντρυνε το παιχνίδι στον Αγγελιοφόρο. Τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της εργοδοσίας να προχωρήσει στο κλείσιμο της δευτεριάτικης έκδοσης. Μιας αναστολής έκδοσης που συνοδεύεται από οκτώ απολύσεις -τέσσερις στην εφημερίδα κι άλλες τόσες στο περιοδικό.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Μ. Βοϊτσίδης, εργαζόμενος στην εφημερίδα, συναντήθηκε με το διοικητικό διευθυντή της επιχείρησης, Κ. Κυριακίδη, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: Οι απολύσεις θα γίνουν κι αν δεν ανακάμψει η επιχείρηση το “σχέδιο” θα συνεχιστεί. Από την πλευρά του, ο Βοϊτσίδης αντέτεινε ότι με 200.000 ευρώ το χρόνο (τόσα χρήματα θα εξοικονομήσει η επιχείρηση από τις οκτώ απολύσεις) δε θα σωθεί.

Στη σημερινή συνεδρίασή του, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε να συστήσει τριμελή επιτροπή (Βοϊτσίδης – Αδάμ – Φωκιανίδης, από τους οποίους ο πρώτος κι ο τελευταίος είναι εργαζόμενοι στην επιχείρηση), ώστε να συναντηθεί με τον εκδότη, Αλ. Μπακατσέλο και να τον ενημερώσει για την πρόθεση του συνδικαλιστικού σωματείου να προχωρήσει σε απεργία αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις. Πάντως στη συνεδρίαση του δ.σ. ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για την απεργία, όπως αυτή της Χριστίνας Χαλεπλίδου να αποφασιστεί η μορφή της κινητοποίησης μετά τη συνάντηση με τον Μπακατσέλο -πρόταση που, τελικά, έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του δ.σ.

Το κλίμα στην εφημερίδα είναι βαρύ, ειδικά μετά τη στάση του γενικού διευθυντή στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ, καθώς όλοι πίστευαν ότι θα βρίσκονταν λύση. Φαίνεται, όμως, ότι εκτός των Μ. & Α., για τους οποίους υπάρχει φως στο τούνελ, οι υπόλοιποι (Ν. & Τ. ) απολυμένοι έχουν δει οριστικά την πόρτα της εξόδου, χωρίς, όμως, αυτό να θεωρείται τελεσίδικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βαρύ κλίμα έχει περάσει και την πόρτα του διευθυντή, Νούλη Χατζηδημητρίου, ο οποίος δεν αποκλείεται να τολμήσει, τελικά, την έξοδο από το κτίριο της Δαναΐδων, με προορισμό τη Λεωφόρο Στρατού.
Αργά το βράδυ, τα γραφεία του Αγγελιοφόρου επισκέφθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Δ. Γουσίδης. Ο Γουσίδης ήταν ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας, όταν άνοιξε το φύλλο, με εκδότη τον Αγγέλου (που τώρα εκδίδει την εφημερίδα Αγγελιών “Αγγελιοχώρος“) κι έχει… έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί τα καθέκαστα (ακόμη μιλούν, στη Θεσσαλονίκη,για την τότε αποκάλυψη της Αυριανής, σύμφωνα με την οποία, όλοι οι αρχικοί συντάκτες του Αγγελιοφόρου διέμεναν στην… ίδια πολυκατοικία).
πηγή: mediablog

Ολα τα Σωματεία του Τύπου μετέχουν στήν απεργία της Τετάρτης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην τελευταία συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 από τις 6 π.μ μέχρι τις 6 π.μ της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2010 μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, στη απεργία που ήδη έχουν κηρύξει τα εργατικά Συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην επαπειλούμενη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Στην συνεδρίασή της, ομόφωνα η Συ­ντονιστική Επιτροπή, εν όψει της νέας απεργίας, για μιαν ακόμα φορά υπογραμμίζει τις αδιαπραγμάτευ­τες θέσεις της, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις:

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ σε κάθε κατεύθυνση την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική διάθεση του κλάδου απέναντι στην επιδρομή που επιχειρείται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η κινητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε τις επιχειρούμενες σε βάρος μας μεθοδεύσεις.
ΖΗΤΑ να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που αφαιρούν δικαιώματα, απεμπολούν κατακτήσεις και κινούνται συνολικά σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ πολιτικές που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα για να υπηρετήσουν συμφέροντα ντόπιων και διεθνών κεφαλαιοκρατικών οργανισμών, και την απόπειρα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων μας που οφείλονται σε ληστρικές επιδρομές και κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους ατιμωρητί για δεκαετίες να καλυφθούν με επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, με μειώ­σεις συντάξεων, με απολύσεις, με εθελούσιες εξόδους προς την ανεργία και την υποαπασχόληση, με την υποβάθμιση των παροχών.
ΚΑΛΕΙ τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2010 σε τόπο συνάντησης που θα κα­θορισθεί από τις Ενώσεις με ανακοινώσεις τους και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Ο Κανταρέ απο τα "Ελληνικά Γράμματα"


Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ανακοίνωσαν την συνεργασία τους με τον μεγάλο Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, πολυβραβευμένο (Man Booker International Prize κ.ά.) και συχνά φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στα μέσα Απριλίου θα κυκλοφορήσει, σε πρώτη μετάφραση στα ελληνικά (Τηλέμαχος Κώτσιας από τα αλβανικά), το μυθιστόρημά του «Το ατύχημα» («L’ accident», Fayard, 2008).
Θα ακολουθήσει η ελληνική έκδοση άλλων δύο παλαιότερων βιβλίων του Κανταρέ:

-«Vie, Jeu et Mort de Lul Mazrek» (Fayard, 2002), το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Κεντρικοί ήρωες είναι ο Lul Mazrek, που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός, και η Vjollcia Morina, μια όμορφη κοπέλα, η οποία εργάζεται σε τράπεζα κι έχει σχέσεις με τη μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής Αλβανίας. Μια σειρά από αλλόκοτους χαρακτήρες εμπλέκονται σε μια μυστηριώδη υπόθεση, η οποία διαδραματίζεται σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, νότια της χώρας, λίγο πριν από την πτώση του καθεστώτος. Ο Κανταρέ ασκεί κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του, με όχημα μια ιστορία αγάπης – κάτι, που δεν είναι σύνηθες στα έργα του: Το μυθιστόρημα, από πολλούς, έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο του Κανταρέ.

-«Το Παλάτι των Ονείρων», το οποίο θα κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση από τα «Ελληνικά Γράμματα» (πρώτη ελληνική έκδοση, εκδ. Λιβάνη, 1990).

Ένα σύντομο μυθιστόρημα, το οποίο διεθνώς η κριτική έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα σχετικά με τον ολοκληρωτισμό. Βρισκόμαστε σε μια Αυτοκρατορία τεράστια, σχεδόν όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Το «Παλάτι των Ονείρων» είναι ένα παράξενο παλάτι, όπου συλλέγονται, αρχειοθετούνται και ερμηνεύονται τα όνειρα όλων των υπηκόων της Αυτοκρατορίας. Μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή, που δεν διστάζει να συντρίψει τους ανθρώπους που έχουν «επικίνδυνα» ή «απαγορευμένα» όνειρα…Στη λογική του οργουελιανού «1984», το «Παλάτι των Ονείρων» είναι ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό μυθιστόρημα που περιγράφει τον αδίστακτο ολοκληρωτισμό «εκ των έσω».

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε το 1936 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», καθιερώθηκε ως σπουδαία φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας και, έκτοτε, τα έργα του μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον χώρες.

21 Φεβ 2010

Η πολλή TV μικραίνει τη ζωή


Σύμφωνα με πολυετή έρευνα που ολοκληρώθηκε προσφάτως στην Αυστραλία, όσοι ασκούνται με μανία στην παρακολούθηση τηλεόρασης κινδυνεύουν να πάθουν μεγάλη ζημιά.

Και όταν λέμε με μανία, εννοούμε πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως. Πράγμα που φέρνει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μιας και (σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB για τη σεζόν 2008-2009) κουτουλάμε απέναντι από τον τηλεοπτικό δέκτη κατά μέσον όρο 261 λεπτά την ημέρα. Περνάμε δηλαδή το όριο της επικινδυνότητας κατά τουλάχιστον 20 λεπτά...

Η μελέτη αφορούσε 8.800 άνδρες και γυναίκες από την Αυστραλία, άνω των 25 ετών, δίχως προηγούμενο ιστορικό καρδιοπαθειών.
Τους παρακολούθησαν οι ερευνητές του Australian Diabetes Obesity and Lifestyle Study επί μια εξαετία και βάλε και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Αυτούς που βλέπουν τηλεόραση κάτω από δύο ώρες την ημέρα, εκείνους που μαγεύονται από την TV δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα και όσους σπάνε όλα τα ρεκόρ με τηλοψία άνω των 4 ωρών την ημέρα.
Μέτρησαν το βάρος τους, μέτρησαν τα σάκχαρά τους, τη χοληστερίνη, δεν έμεινε τίποτε που να μην το μετρήσουν. Κατέγραψαν επίσης μέσα στην εξαετία 87 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 125 από καρκίνο.

Το διά ταύτα; Κάθε επιπλέον ώρα μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου εν γένει και κατά 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Οσοι μάλιστα παρακολουθούν TV περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξημένο κατά 80 % σε σχέση με όσους και όσες παρακολουθούν λιγότερες από 2 ώρες ημερησίως.

Στην περίπτωση του καρκίνου, ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά 46%. Μαύρα τα μαντάτα εν ολίγοις για τις «πατάτες του καναπέ» και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ούτε η γυμναστική τούς σώζει. Είναι τέτοια η επιρροή της τηλεοπτικής ακινησίας που στο τέλος ελαχιστοποιούνται (αν δεν μηδενίζονται...) και τα θετικά σημεία της άθλησης.
Τρόμος και φόβος με δυο λόγια...

πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία (βλ. περισσότερα για την έρευνα)