16 Οκτ 2010

Η Γαλλία παρέλυσε μόνο για την αύξηση του ορίου ηλικίας απο τα 60 στα 62-Εμείς;

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε 264 συγκεντρώσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη.

Περίπου 825.000 Γάλλοι πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Παρίσι κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, σύμφωνα με την αστυνομία . Το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κρίνει οτι η συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή διαδήλωση ήταν μικρότερη σε σχέση με τίς προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκτίμηση των συνδικάτων. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλιας, το CGTκαι το CFDT, ανακοίνωσαν οτι οι διαδηλωτές πλησίασαν τα 3 εκατομμύρια και ανανεώνουν το "ραντεβού" τους στους δρόμους, με μία νέα ημέρα κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, για την προσεχή Τρίτη, παραμονές της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Γερουσία.



Οι Γάλλοι κατέβηκαν αποφασισμένα και δυναμικά στους δρόμους μόνο γιατί τούς πάνε τη συνταξιοδότηση απο τα 60 στα 62. Εμείς, που μας τα πήραν σχεδόν όλα; Θα ..."περιμένουμε να δούμε" όπως λένε μερικοί; Τι να δούμε; Να φύγει το "σχεδόν";

Εκπομπή ζωοφιλίας στην ψηφιακή ΕΡΤ


Στις νέες παραγωγές της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ περιλαμβάνεται μια εκπομπή για τη ζωοφιλία, με τίτλο "Ζωογραφία". Πρόκειται για χρηστική και ψυχαγωγική εβδομαδιαία εκπομπή για τα κατοικίδια και τη σχέση τους με τους ανθρώπους ,που θα παρουσιάζεται κάθε Τρίτη, στις 18.30, με την Ελένη Κεφαλοπούλου, σε σκηνοθεσία Άρη Φωτιάδη και παραγωγή της FASMA ΕΠΕ . Περιλαμβάνει 13 ωριαία επεισόδια και ξεκίνησε την την Τρίτη 12 Οκτωβρίου. Καλό βήμα!
πηγή:animals press

S-O-S απο τους εργαζόμενους στην OPTION PRESS

"Εκπέμπουμε SOS για τα απίστευτα που συμβαίνουν μέσα
στην εταιρεία που εργαζόμαστε!


Συνάδελφοι, μιλάμε όχι απλά για γαλέρα,
αλλά για Νταχάου εργασιακών σχέσεων. "





Ακούστε-διαβάστε το απίστευτο που μας πρότεινε ο «πάπιας» (εκδότης και ιδιοκτήτης). Επειδή η εταιρεία δεν πάει καλά, μας πρότεινε εικονική απόλυση, δηλαδή να υπογράψουμε τα χαρτιά ότι απολυθήκαμε, αλλά χωρίς να πάρουμε αποζημίωση, να γραφτούμε στον ΟΑΕΔ και μετά αυτός να μας έχει στην εταιρεία του να δουλεύουμε με μισθό 200 ευρώ το μήνα και εργασία 10 ημέρες το μήνα!

Θέλουμε τη βοήθειά σας. Δεν είναι απλό ούτε αστείο. Ήδη συνάδελφοί μας έχουν επιλέξει το νέο καθεστώς. Στην εταιρεία του Παπατριανταφύλλου εργαζόμαστε 50 άνθρωποι. Είχαμε ξεκινήσει 90. Ο τύπος, από ό,τι έχουμε καταλάβει, θέλει να γλιτώσει τα χρήματα της απόλυσης, να συνεχίσει τα βγάζει τα περιοδικά στο περίπτερο και να τα παίρνει από τις εταιρείες αυτοκινήτων που τον συντηρούν. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Πρέπει να τσακίσουμε τις συνθήκες γκούλαγκ όσο είναι ακόμη νωρίς.Να σημειωθεί ότι όσοι του λένε ότι δεν συμφωνούν με το καθεστώς που τους έχει προτείνει δεν τους απολύει για να τους αποζημιώσει και επίσης δεν τους πληρώνει και το μισθό. Κι όμως, συμβαίνει.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.
Εργαζόμενοι στο γκούλαγκ της Option Press

(Η Option Press εκδίδει τα περιοδικά Power Technique, Max Power, EVO, Car, Nautica.)
πηγή: typografeio

Κραυγή δημοσιογράφων από τη zougla του Μ. Τριανταφυλλόπουλου

Είμαστε εργαζόμενοι δημοσιογράφοι των 600-700 ευρώ και τα 150-200 ευρώ τον μήνα του Σαββατοκύριακου μας έδιναν λίγη ανάσα. Τώρα μας τα έκοψαν και μας πιέζουν να δουλεύουμε ΔΩΡΕΑΝ τα Σαββατοκύριακα και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Αλλά και πριν δεν μας έδιναν τα ρεπό που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Συχνά δουλεύουμε ένα μήνα συνέχεια, χωρίς διακοπή. Δεν βλέπουμε τους φίλους μας και τους συντρόφους μας, δεν έχουμε χρόνο για διασκέδαση.

Την Επιθεώρηση Εργασίας ξεχάστε τη. Αν το καταγγείλουμε θα έλθουν επιθεωρητές και «κατά λάθος» θα πάνε σε διπλανό κτίριο και θα τα βρουν όλα μια χαρά. Έχει ξαναγίνει πριν από αρκετό καιρό. Τα ξέρει αυτά η Λούκα Κατσέλη;
Η εργασία προσφέρεται με μεσαιωνικούς όρους, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ, και οι δημοσιογράφοι γίνονται μπαλάκι στις επιθυμίες του εργοδότη. Ξέρουμε ότι αν διαμαρτυρηθούμε για την ΔΟΥΛΕΙΑ του Σαββατοκύριακου θα απολυθούμε και δεν θα ξαναβρούμε δουλειά.
Η ΕΣΗΕΑ δεν ενδιαφέρεται και μας έχει εγκαταλείψει. Δουλεύουμε συχνά παραπάνω από το ωράριο χωρίς να μας πληρώνουν υπερωρίες, μας αναγκάζουν να κάνουμε δουλειές που δεν κάνουν δημοσιογράφοι σε άλλα ΜΜΕ.
Σε κάθε απεργία μας αναγκάζουν να είμαστε απεργοσπάστες γιατί τον Παναγόπουλο της ΓΣΣΕ τον έχει στο τσεπάκι του το αφεντικό.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
πηγή:syspeirosi

Αναστολή απεργιών στον ΔΟΛ- συναυλία διαμαρτυρίας για τίς απολύσεις την Τρίτη

Μετά από 7 συνεχόμενες μέρες ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΔΟΛ. Την απόφαση πήρε το Δ.Σ. (το οποίο δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε σώμα..) κατά πλειοψηφία (ΑΣΚ + ΔΑΣ+ΠΑΜΕ ενώ διαφώνησε το ΔΙΚΤΥΟ).

Ο αγώνας, όμως, κατά των απολύσεων συνεχίζεται απο άλλες δυνάμεις και με άλλα μέσα. Ετσι,





Συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία διοργανώνουν την επόμενη Τρίτη (19/10) και ώρα 5 μ.μ. στα Προπύλαια η Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στα “Ελληνικά Γράμματα”, η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

15 Οκτ 2010

Επιτέλους γνωστοί οι κατηγορούμενοι για παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο


Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

Έτσι δόθηκαν στη δημοσιότητα μερικά από τα ονόματα των συλληφθέντων. Από τους συλληφθέντες, ο αρχιμανδρίτης ονομάζεται Φώτης Μακρυστάθης. Λειτουργεί στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Σπάρτης και διαμένει στον... Πειραιά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην κατοχή του βρέθηκε το σκληρότερο υλικό.

Συνελήφθησαν ακόμη οι μηχανικοί Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Σπύρος Συμεωνίδης, ο γιατρός-νευροχειρουργός Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης του Κωσταντίνου, ο επιχειρηματίας Φαίδων Χασιώτης, ο Άρης Μπαχαριάν (dj στην Μύκονο), ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Καρέζης και ο αξιωματικός του Στρατού Γιώργος Παπαδημητρίου.Η επιχείρηση εντοπισμού των υπόπτων είχε την κωδική ονομασία Μyοsis και κράτησε 3 μήνες. Ξεκίνησε από σήμα της Ιντερπόλ, αφού είχαν εντοπιστεί από την Αστυνομία του Λονδίνου περισσότερες από 200 ιστοσελίδες που διακινούσαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ορισμένοι από τους παρόχους και χρήστες του υλικού ήταν οι Έλληνες που συνελήφθησαν μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό ήταν ιδιαίτερα σκληρό. Κόστιζε περίπου 80$ και οι κατηγορούμενοι το αγόραζαν με πιστωτικές κάρτες.

Στην ιστοσελίδα Χαμομηλάκι παρουσιάζεται ολόκληρη η λίστα, με πλήρη τα στοιχεία των παιδοφίλων που συνελήφθησαν με την κατηγορία της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ετσι, για να τους θαυμάσουν όλοι

Επίσης, υπάρχει σχετική σελίδα στο facebook με πλήθος ανθρώπων που βγάζουν την αγανάκτηση τους για το θέμα αυτό.( http://www.facebook.com/pages/E-LISTA-TON-PAIDOPHILONKoinopoieste-to-pantou/146703152041671 )

πηγη: το χαμομηλάκι

Μειώσεις αποδοχών στο Ράδιο Θεσσαλονίκη- Η ΕΣΗΕΜΘ απειλεί τους...συντάκτες



Το Ράδιο Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις μετρήσεις ακροαματικότητας κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι έχει και το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της διαφήμισης.



Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του σταθμού, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 25% στους μισθούς ορισμένων δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι για να μη χάσουν τη δουλειά τους αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις νέες μειωμένες συμβάσεις.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης ήταν απούσα και δε συμπαραστάθηκε στα μέλη της που απλά τους ανακοινώθηκε από την εργοδοσία μείωση των αποδοχών τους. Αντίθετα η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν τις μειωμένες συμβάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία διαγραφής τους από τα μητρώα της Ένωσης. Όπως αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Ασύνταχτου Τύπου (παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ) ο πέλεκυς για τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν τις μειωμένες συμβάσεις έπειτα από απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ θα είναι βαρύς.

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και υπέγραψαν συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές, δέχτηκαν μία σφαλιάρα από την εργοδοσία και άλλη μία από το συνδικαλιστικό τους όργανο. Δεν έχουν κανέναν να τους προστατεύσει.
Τουλάχιστον από αυτό το δημοσίευμα θα γνωρίσει ο κόσμος ότι δεν συγκατοικούν όλοι οι δημοσιογράφοι στο ρετιρέ του μισθολογίου και ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δημοσιογραφικές ενώσεις δε δύνανται ή δε θέλουν να δείξουν την πυγμή που αρμόζει.
πηγή: taxalia

Ευρωπαϊκά βραβεία δημοσιογραφίας και σε blog

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονεμήθηκε την Τετάρτη (13.10.10) το πρωί από τον Πρόεδρο του ΕΚ Jerzy Buzek σε δημοσιογράφους από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία και το ΗΒ στις τέσσερις κατηγορίες γραπτού Τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και διαδικτύου. Ο νικητής σε κάθε κατηγορία βραβεύθηκε με €5000. Πιό συγκεκριμένα:

Ο Witold Szabłowski από την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcz» κέρδισε το βραβείο δημοσιογραφίας στην κατηγορία γραπτού Τύπου για το άρθρο του «Σήμερα δύο σώματα θα ξεβραστούν στη στεριά». Στο άρθρο του αυτό ο δημοσιογράφος παρουσιάζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το άρθρο ως «κατατοπιστικό, ζωντανό και αυθεντικό». Μάλιστα, ένα μέλος της επιτροπής, επαινώντας τις συγγραφικές ικανότητες του δημοσιογράφου, δήλωσε ότι διαβάζοντας το άρθρο ήταν σαν να διάβαζε ένα «λογοτεχνικό έργο».

Οι Kajsa Norell και Nuri Kino από το σουηδικό ραδιόφωνο «Sveriges Radio Ekot» κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία ραδιοφώνου για το πρόγραμμά τους με θέμα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ προς την Τουρκία. Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα τους, η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν φθάνει στον απλό αγρότη της Τουρκίας. Η έρευνα τους διεξήχθη τόσο στην τουρκική ύπαιθρο όσο και στην Άγκυρα. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το πρόγραμμα ως μία «έξοχη ερευνητική εργασία», το οποίο είναι παράλληλα «εξαιρετικά επίκαιρο».

Ο Zsolt Németh από το τηλεοπτικό κανάλι της Ουγγαρίας «MTV Hungary» κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία τηλεόρασης για το πρόγραμμα του «Ευφορία», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της ΕΕ με έναν κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο για τις νεότερες γενιές, καθώς και για αυτούς που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα ευρωπαϊκά θέματα. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το δημοσιογράφο για την υψηλή ποιότητα του προγράμματος του, καθώς και για τη φαντασία που χρησιμοποίησε σε αυτό, η οποία συχνά απουσιάζει από τα προγράμματα που ασχολούνται με θέματα της ΕΕ. Το κυριότερο επίτευγμα του προγράμματος αυτού ήταν ότι κατάφερε να είναι «ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό ταυτόχρονα».

Ο James Clive-Matthews από το ΗΒ κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του διαδικτύου για το άρθρο του «EUtopia – Τι ποσοστό της νομοθεσίας προέρχεται από την ΕΕ», που αναρτήθηκε σε ιστολόγιο (blog). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ο δημοσιογράφος έχει κάνει μία «εκπληκτική ερευνητική δουλειά» και το άρθρο του είναι όχι μόνο «κατατοπιστικό και ενδιαφέρον», αλλά και πολύ «κατανοητό, πειστικό και με μία δόση χιούμορ». Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι «ένας από τους λίγους ”μπλόγκερς” που ασχολούνται σοβαρά με την κάλυψη θεμάτων της ΕΕ», έκανε μία πολύ σοβαρή στατιστική και συγκριτική εργασία, η οποία όμως παράλληλα «διαβάζεται πολύ ευχάριστα».

Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του ΕΚ Jerzy Buzek, δήλωσε: «Το ΕΚ, με την απόφαση του να δημιουργήσει αυτό το βραβείο, θέλει να προωθήσει την κριτική και αμερόληπτη δημοσιογραφία».
πηγή: Καθημερινή

14 Οκτ 2010

ΜΑΤ εναντίον (και) δημοσιογράφων- καταγγελία ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει με αγανάκτηση την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον συναδέλφων δημοσιογράφων και τεχνικών, οι οποίοι κάλυπταν την αγωνιστική κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Ακρόπολη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, το δικαίωμα των συναδέλφων να ασκούν το λειτούργημά τους και τον έλεγχο της κάθε μορφής εξουσίας.
Τέλος, καλεί για άλλη μια φορά όλους να σεβαστούν το ρόλο των δημοσιογράφων και το αγαθό της πολύπλευρης Ενημέρωσης.

ΕΣΗΕΑ: Όχι Καλλικράτης σε βαρος των εργαζόμενων στα Δημοτικά Ραδιόφωνα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του σε όλες τις ανατροπές εις βάρος των εργαζομένων στους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθεί καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων.

Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει ότι οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, διοικητικοί και τεχνικοί, δεν θα μεταβληθούν σε δημοτικούς υπαλλήλους καταργώντας την έννοια της ενημέρωσης ως δημόσιο αγαθό.

13 Οκτ 2010

Καζάνι που βράζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- απαίτηση απεργίας για τις απολύσεις

Σε πολύ φορτισμένο κλιμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η συνέλευση των εργαζόμενων της "Ελευθεροτυπίας" - και λογω της παρουσίας της συζύγου του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαγεωργίου που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας μετά την ανακοίνωση της απόλυσής του.

Απο τήν πλευρά της εργοδοσίας έγινε προσπάθεια να κατευναστεί κάπως η γενικευμένη αγανάκτιση με την διαβεβαίωση πρός τον εκπρόσωπο των συντακτών Πάνο Σώκο οτι δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη απόλυση σε οποιοδήποτε τμήμα της Χ.Κ.Τεγόπουλος. Η συνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα (παρατίθεται πιό κάτω)ενώ αποφάσισε και τη συγκρότηση διευρυμένης εργασιακής επιτροπής τα μέλη της οποίας (επιπλεον των τριών εκλεγμενων Σωματειακών εκπροσώπων) θα εκλεγούν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος που κάναμε συνέλευση την Τετάρτη στις 13 Οκτωβρίου 2010 με αφορμή τις απολύσεις, εγκρίναμε ψήφισμα με το οποίο:
-Ζητάμε την ανάκληση της απόλυσης του Γ.Χ Παπαγεωργίου. Αν δεν ανακληθεί, καλούμε τα σωματεία του κλάδου, να αντιδράσουν με απεργία.
-Ζητάμε την ανάκληση των υπόλοιπων 38 απολύσεων από το πιεστήριο και την φωτοεκδοτική, που είχαν γίνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αν δεν ανακληθούν καλούμε τα σωματεία του κλάδου, να αντιδράσουν με απεργιακή κινητοποίηση.
-Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους εργαζόμενους στον ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟ και στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
-Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να ενεργοποιήσουν τα απεργιακά τους ταμεία με στόχο την άμεση οικονομική στήριξη των απεργών του ΔΟΛ και των απολυμένων όλου του κλάδου. Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους, να εκδηλώσουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν τον αγώνα.
-Πιστεύουμε ότι ο αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών) είναι κοινός αγώνα, πρέπει να δοθεί με ενότητα και με την συμμετοχή όλων.

Ενοποίηση αθλητικών τμημάτων στον ΠΗΓΑΣΟ- και άλλες εργασιακές αλλαγές


Σιωπηρά ,σχεδόν…ανεπαισθήτως (και) στο ΕΘΝΟΣ αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις. Και αφορούν κυρίως τους δημοσιογράφους – ναι, αυτούς που πίστευαν ότι δεν θα φτάσει ως αυτούς το μαχαίρι και θα μείνει μόνο στους διοικητικούς…

Για παράδειγμα: Η ενοποίηση των αθλητικών τμημάτων του ΠΗΓΑΣΟΥ που τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούσε ως φήμη (και πάντα το διέψευδαν) από σήμερα είναι πια γεγονός.
Μάλιστα, οι συντάκτες του Εθνοσπόρ, όχι μόνο πληροφορήθηκαν σήμερα ότι ενοποιούνται με το «Goal» αλλά και ότι αλλάζουν και θα…βολευτούν στα ίδια γραφεία με τους συντάκτες του «Goal». Είναι σίγουρο ότι εξ αιτίας αυτής της συνένωσης θα δημιουργηθούν επικαλύψεις ρεπορτάζ και το πιθανότερο (για να μην είμαστε απόλυτοι και πούμε το βέβαιο) πλεόνασμα θέσεων εργασίας.
Τι θα απογίνουν όσοι περισσεύουν; Ακόμη κι αν μετακινηθούν σε πρώτη φάση σε άλλα τμήματα η πρόσφατη εμπειρία των απολύσεων στο Έθνος δείχνει ποια θα είναι τελικά η τύχη τους. Οι πρώτοι που έφυγαν από την εφημερίδα ήταν ακριβώς συντάκτες που είχαν μετακινηθεί σε ένθετα η περιοδικά του ομίλου και μετά αντιμετωπίστηκαν ως «ξένο σώμα» προς το μητρικό Έθνος. ( Ο χαρακτηρισμός ανήκει στο Διευθυντή της εφημερίδας στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ όταν τον επισκέφθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις).

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει και οι μετακινήσεις από το σώμα της εφημερίδας προς το πόρταλ του ομίλου (προς το παρόν με διατήρηση του μισθολογίου της εφημερίδας). Κι όποιος αντέξει άντεξε, όποιος δεν αντέξει φεύγει…

Τέλος, ετοιμάζεται πυρετωδώς η δημιουργία news room (κατά τα πρότυπα του ΔΟΛ), δηλαδή ενός εσωτερικού «πρακτορείου ειδήσεων» ” που θα διανέμει τα κείμενα των συντακτών σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή, καταστρατηγώντας κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης. Και, βέβαια, πάλι με αναπόφευκτη συνέπεια τη δημιουργία πλεονάσματος θέσεων εργασίας όπου όλοι γνωρίζουμε ποια λύση θα επιλεγεί.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Αθήνα, Τρίτη, 12/10, 19.30, Προπύλαια, οδός Πανεπιστημίου. Εικόνες
τις οποίες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα βρείτε τυπωμένες στις σημερινές εφημερίδες, ούτε θα δείτε ποτέ στα κανάλια της “διαπλοκής”
πηγή:anergoidimosiografoi

12 Οκτ 2010

Στο νοσοκομείο απολυμένος δημοσιογράφος απο την Ελευθεροτυπία


Μια νέα απόλυση στην Ελευθεροτυπία- δημοσιογράφου αυτή τη φορά- που έγινε χθες το απόγευμα στην εφημερίδα παραλίγο να έχει τραγική κατάληξη.
Ξαφνικά, οι συνάδελφοι του στο γραφείο τον είδαν να σωριάζεται κάτω με χαρακτηριστικά εμφράγματος και πανικόβλητοι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο-χωρίς ως τη στιγμή εκείνη να γνωρίζουν για την απόλυσή του καθώς δεν είχε πεί τίποτα. Το θέμα πήρε δραματικές διαστάσεις καθώς άλλοι συνάδελφοι που ερχόντουσαν να ρωτήσουν αν ισχύει η απόλυση μάθαιναν ότι βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο και οι «γείτονές» του στο γραφείο συνειδητοποιούσαν το λόγο της κατάρρευσής του. Ευτυχώς, απ΄ ότι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις, δεν πρόκειται για έμφραγμα αλλά μάλλον ισχαιμικό επεισόδιο και ο συνάδελφος είναι εκτός κινδύνου αν και παρεμένει στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ στο Κυριακάτικο φύλλο (δεν αναφέρουμε το όνομά του γιατί κανείς δεν έχει ακόμη μιλήσει μαζί του) και επίσης υπεύθυνο για το ηλεκτρονικό enet.gr το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας είχε «στήσει» ο ίδιος.
Κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο της απόλυσης αλλά, σύμφωνα με όσα έλεγαν οι, ιδιαίτερα αναστατωμένοι συντάκτες λόγω και αναπόφευκτων συνειρμών, η εργοδοσία της εφημερίδας του είχε προτείνει αλλαγές στην επαγγελματική του θέση τις οποίες δεν είχε αποδεχτεί .

Αύριο το μεσημέρι στις 3.30μμ στον έκτο όροφο της «Ελευθεροτυπίας» θα πραγματοποιηθεί συνέλευση όλων των εργαζομένων στην Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, στη ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε στην οποία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων της εφημερίδας. Από το λογιστήριο, το μάρκετινγκ, τα ατελιέ, ως τα περιοδικά, τη φωτοσύνθεση, το τεχνικό τμήμα, το ιντερνετ, τη σύνταξη καθώς επίσης και το τυπογραφείο του Κορωπίου.Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνέλευση είναι:1. Απολογισμός της στρατηγικής ”περικοπών” της επιχείρησης που έχει πετάξει στο δρόμο 45 εργαζόμενους, τις τελευταίες 55 μέρες.2. Διεξοδική συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη... συλλογική αντιμετώπιση του αναμενόμενου τρίτου γύρου ομαδικών απολύσεων.

Και, βέβαια, το θέμα της δραματικής απόλυσης είναι σίγουρο ότι θα είναι μέσα στα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν.

Εικονες τηλεοπτική υποβάθμισης της Β. Ελλάδας...

...δίνει με τον φακο της η Ενωση Τεχνικών Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ)
"Η τηλεοπτική και ειδησεογραφική υποβάθμιση της Β. Ελλάδας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να έχουμε απολύσεις τόσο από τους Εθνικής εμβέλειας όσο και από τους Περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς σχεδόν καθημερινά.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η εκδικητική απόλυση συναδέλφου μας από την «ΒΕΡΓΙΝΑ» τηλεόραση επειδή στις αρχές του καλοκαιριού είχε καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών.

Στον ΑΝΤ1, μετά την πρόσφατη απόλυση ενός τηλεοπτικού συνεργείου, από το παράρτημα Θεσσαλονίκης του σταθμού, εντατικοποιήθηκε στο έπακρο η εργασία των υπολοίπων, χωρίς όμως να είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη των γεγονότων. Αποτέλεσμα, οι δημοσιογράφοι του σταθμού να «ζητιανεύουν» καθημερινά εικόνες από τα .........παραρτήματα των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Στο ALTER, ανακοινώθηκε ρητά από τους Διοικούντες του ότι για τους επόμενους μήνες το τριάντα τοις εκατό (30%) των αποδοχών τους θα καταβάλλεται στις οχτώ του μήνα και η εξόφληση τους θα γίνεται στις είκοσι, χωρίς να διευκρινίζεται για πόσους μήνες.

Οι Βορειοελλαδικοί Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνούνται συστηματικά την εφαρμογή της ΣΣΕ για το 2010, η οποία προβλέπει αυξήσεις 1,5% από την αρχή της χρονιάς και υποχρεωτική καταβολή των δεδουλευμένων σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο διασυρμός του STAR CHANNEL από την διεύθυνση ειδήσεών του συνεχίζεται. Τελευταίο παράδειγμα το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου 9/10/2010:

-Η επικαιρότητα για τις ουρές στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης καλύφθηκε με εικόνες και συνεντεύξεις που την προηγούμενη μέρα είδαμε στο MEGA και στο ALTER.

-Η δεύτερη είδηση που είχε να κάνει με ένα αστυνομικό ρεπορτάζ, καλύφθηκε τηλεφωνικά, λες και δεν πρόκειται για τηλεόραση αλλά για ραδιόφωνο, και με πλάνα αρχείου. (το αγαπημένο τους περιπολικό που το τελευταίο διάστημα χορτάσαμε να το βλέπουμε σε παρόμοια θέματα του σταθμού). Με τέτοια συμπεριφορά αλήθεια, για πόσο καιρό νομίζουν οι ιθύνοντές του ότι η Βόρειος Ελλάδα θα συνεχίσει να βλέπει STAR;

Τέλος, η δικαίωση συναδέλφου μας από το Εφετείο ότι η εργασία που παρείχε σε εταιρεία ενοικίασης τηλεοπτικών συνεργείων έπρεπε να είναι μισθωτή και όχι με το «μπλοκάκι» και η απόφαση να του καταβληθούν δέκα πέντε χιλιάδες ευρό (15.000€), συν τους ανάλογους τόκους, ως μισθολογικές διαφορές, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις που επανειλημμένα έχουμε απευθύνει στους ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών ότι η εργασία του τεχνικού τηλεόρασης είναι μισθωτή και η ασφάλειά του υποχρεωτικά ΙΚΑ.

Καλούμε λοιπόν όσους δεν είναι σύννομοι, να εφαρμόσουν την τηλεοπτική νομοθεσία για να μην βρεθούν ποτέ στην παραπάνω δυσάρεστη θέση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΙΤΒΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Όλοι αυτή την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 12μ
έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40),
ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης,
ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) η οποία και καλεί στη συγκέντρωση
Την 1η Ιουλίου βγήκε Διαιτητική απόφαση από τον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών για την ΣΣΕ των τεχνικών της ραδιοφωνίας που έδινε 1,5% από 1ης 1ου του 2010 και 1,5% από 1ης 9ου του 2010 και κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο. Στις 17 Αυγούστου, ενάμιση μήνα μετά δηλαδή, ψήφισε τον Ν 3871/2010 άρθρο 51 και με διαδικασίες στρατοδικείου κατάργησε την Διαιτητική απόφαση αντικαθιστώντας την με νέα της αρεσκείας της, η οποία μηδενίζει τις όποιες αυξήσεις. Ό,τι δηλαδή δεν ακούμπησαν οι εργοδότες, το περιποιήθηκε η κυβέρνηση.

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας (Πειραιώς 40), αυτή την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στις 12 το μεσημέρι.

--- Ζητάμε την άμεση κατάργηση του αντισυνταγματικού Νόμου Λοβέρδου (Ν 3871/2010 άρθρο 51) που βάζει σε προκρούστια κλίνη τις ΣΣΕ.
--- Ζητάμε από το υπουργείο να σέβεται τις Μεσολαβητικές και Διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ.
--- Όχι στην αποδόμηση του ΟΜΕΔ.
--- Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ
--- Κάτω τα χέρια από τη Διαιτητική απόφαση της 1ης 7ου 2010.
--- Αρκετά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα.

Για να μπει επιτέλους φραγμός στην επίθεση εναντίον μας από κυβέρνηση και εργοδότες.

Όλοι οι θρήνοι φέρουν την αλήθεια τους

Tου Νικου Γ. Ξυδακη

Η καταδίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη και του Βασ. Σαραλιώτη σε δεκαετή κάθειρξη για τον φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, κλείνει ένα κεφάλαιο της πρόσφατης ταραγμένης Ιστορίας.

Οι βαριές καταδίκες που επέβαλε το Μεικτό Κακουργιοδικείο Αμφισσας και η μη αναγνώριση ελαφρυντικών, ύστερα από..επεισοδιακή οκτάμηνη δίκη, δεν αποδίδουν μόνο δικαιοσύνη, αλλά έρχονται να εξευμενίσουν την κοινή γνώμη, η οποία έχει χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς.
Υπό μία έννοια, το δικαστήριο της Αμφισσας προστάτευσε εν συνόλω το κύρος της Δικαιοσύνης, τρωθέν από ποικίλα παραδικαστικά κυκλώματα τα τελευταία χρόνια και μηδέποτε πλήρως ιαθέν.Διότι οι δικαστές, και οι ένορκοι μαζί τους, εκπρόσωποι όλοι μιας κοινωνίας τραυματισμένης και τελούσης εν αγωνία για το εγγύς μέλλον, θυμούνται πολύ καλά όχι μόνο τι συνέβη τον μακρύ Δεκέμβρη του 2008, αλλά και τι συνέβη το 1985, με τον φόνο του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, και το 1990, όταν ο φονεύς του Καλτεζά, αστυνομικός Αθαν. Μελίστας, αθωώθηκε από το Εφετείο. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι στο 1990, στο σύνθημα «Είμαστε ο ανθός της ελληνικής νεολαίας», κατά τις ταραχές για την αθώωση Μελίστα, βρίσκονται οι ρίζες της σημερινής ανυπακοής της νεολαίας, και μια από τις ισχυρότερες ρίζες του Δεκέμβρη ’08.
d
O φόνος ενός 15χρονου είναι ταμπού σε κάθε κοινωνία. Πολύ περισσότερο στην παρούσα ελληνική κοινωνία της υπογεννητικότητας, των παραχαϊδεμένων και ευάλωτων μονάκριβων· στη νευρική και ανασφαλή Ελλάδα που υπόσχεται μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο στα βλαστάρια της· σε μια Ελλάδα γεμάτη μνήμες αδικοχαμένων παλικαριών, θυμάτων, διχασμών και εμφυλίων. Αυτή η χώρα, αυτή η κοινωνία δεν αντέχει τον φόνο ενός εφήβου, ποτέ δεν τον άντεχε.

Ο μοιραίος Επαμεινώνδας Κορκονέας κατέστρεψε πολλές ζωές: του Αλέξανδρου, τη δική του, της οικογένειάς του και της οικογένειας του θύματος. Κι ο Β. Σαραλιώτης κατέστρεψε: είδε το κακό να έρχεται κι έμεινε άπραγος, μοιραίος κι αυτός. Και καταστράφηκαν όλοι.

Αυτή η καταστροφή ζωών και ψυχών, αυτό το άλυτο δράμα ξετυλίχτηκε στο δικαστήριο της Αμφισσας. Μια Ελλάδα που τα ’χει χαμένα, που δεν ξέρει ποια είναι και τι της ξημερώνει, δικάζει τον εαυτό της για τον φόνο ενός παιδιού. Το παιδί, το πιο αθώο απ’ όλους, πλήρωσε με τη ζωή του τη σύγχυση και την αναπηρία της μητέρας κοινωνίας, που δεν μπόρεσε να το προστατέψει και να το οδηγήσει, να το διδάξει, κι αυτό και άλλα παιδιά σαν αυτό. Η καταδικαστική απόφαση εξάντλησε τα περιθώρια αυστηρότητας, ακριβώς γιατί η προστασία και η πρόνοια τη κοινωνίας υπήρξαν τραγικά ανεπαρκείς· για να ξορκιστεί το κακό, να μην επαναληφθεί.

Στην καταληκτήρια συνεδρίαση, η μητέρα του Σαραλιώτη ζητούσε αναστολή της ποινής, θρηνώντας: «Δεν σήκωσε το χέρι ο γιος μου». Η γιαγιά του Γρηγορόπουλου, με τη φωτογραφία του θύματος στα χέρια, αποκρίθηκε: «Το δικό μας παιδί είναι στον ουρανό». Ολοι οι θρήνοι φέρουν την αλήθειά τους.
πηγή:kathimerini.gr

11 Οκτ 2010

Πρώτος ο... ΣΚΑΪ έβγαλε πόρισμα για το Βατοπέδιο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδιο: ένα από κάθε κόμμα - για να ξαναγελοιοποιηθεί, όπως και με τις εξεταστικές επιτροπές, η θεσμική δήθεν αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς που κουκουλώνει συστηματικά τα σκάνδαλα.

Παρ'ότι απέσχε από τις εργασίες της επιτροπής, πόρισμα ενδέχεται να βγάλει και η Ν.Δ., με βασική θέση την ίδια που υποστήριξε στην περιβόητη επιστολή του προς τη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, αυτοαναιρούμενος ανενδοίαστα: Οτι τίποτα σκανδαλώδες δεν υπάρχει στην «υπόθεση Βατοπεδίου»!

Νομίζω πως θα 'ναι μάλλον περιττό, αφού, σε μια προκλητική πρωτοτυπία στα κοινοβουλευτικά και τα δημοσιογραφικά χρονικά, «πόρισμα», με ταυτόσημη θέση, πρόλαβε να βγάλει το... τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ: Επί δύο εβδομάδες και πλέον δημοσιογράφοι του καναλιού εμπλουτίζουν, σε ποικίλες παραλλαγές, ισχυρισμούς και επιχειρήματα με σταθερή επωδό ότι δεν προέκυψε η παραμικρή ζημιά για το Δημόσιο, άρα ουδέν σκάνδαλο υπάρχει...
Κι όπως το 'να χέρι νίβει τ' άλλο, την άλλη μέρα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. αναμασούν τηλεοπτικά τους ίδιους ισχυρισμούς και τους προβάλλουν σαν ακλόνητη αλήθεια, αφού, όπως λένε, πηγή τους είναι «έγκυροι δημοσιογράφοι και αναλυτές».

«Εγκυροι»; Αναμφίβολα. Και με πατέντα! Ενδεικτικά: Δύο κυρίες, σε ρόλο δεξιού ψάλτη, λαμπρύνουν το χοροστάσιο του ΣΚΑΪ.

Της μιας, με κυβέρνηση Ν.Δ., εκτιμήθηκαν δεόντως τα δημοσιογραφικά προσόντα και την επιδαψίλευαν με αργομισθίες - όπως λ.χ. στο «γαλάζιο» αγροτικό τηλεοπτικό κανάλι-φάντασμα.

Με την άλλη κυρία δεν πιστεύω κάθε βράδυ τα μάτια μου: να αυτομαστιγώνεται δημοσίως, χωρίς την παραμικρή γκριμάτσα, με φλέγμα που θα ζήλευε και ο Μητσοτάκης. Να καταρρίπτει ένα ένα όσα υποστήριζε η ίδια, προ τριετίας περίπου, σε άλλο κανάλι (ALPHA).
Θέλει ειδικά προσόντα, ασφαλώς, για να διανύσεις τη χαοτική απόσταση από τον Περισσό ώς την Ηρώδου του Αττικού. Για να βρεθείς, επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, και με αφετηρία τις ταπεινές σελίδες και τον γλίσχρο μισθό του «Ριζοσπάστη», πάμπλουτη εργολάβος των... Γραφείων Τύπου, τόσο που να σε ξεφωνίζει ο Γ. Κουρής σαν «κυρία φως, νερό, τηλέφωνο» και με τον ντόρο που ξεσηκώθηκε να σε εξαναγκάζει σε παραίτηση ώς και ο Στ. Ψυχάρης. Θέλει να είσαι από ειδική στόφα, αναμφίβολα, για να σε προβάλλει τώρα, εδραιωμένη πια τηλεπερσόνα, σαν «έγκυρη δημοσιογράφο» κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση (που, με τέτοια μυαλά και καμώματα, άντε να ξαναδεί εξουσία...).

Καμιά έκπληξη, βεβαίως, τόσο για την κυρία όσο και για τη Ν.Δ. Το κρίμα είναι για τον ΣΚΑΪ. Ενα τηλεοπτικό κανάλι με αξιοσημείωτη περιβαλλοντική ευαισθησία, που μετατρέπεται τώρα σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ένα πελώριο σκάνδαλο με εξαιρετικά σημαντική και την οικολογική διάσταση: προστατευόμενο οικοσύστημα εκτός συναλλαγής είναι η λίμνη Βιστονίδα και αδιανόητος ο αποχαρακτηρισμός για οικοπεδοποίηση τεράστιας δασικής έκτασης στην Ουρανούπολη, χωρίς να ερωτηθούν καν το τοπικό δασαρχείο και η αρχαιολογική υπηρεσία - με την αγιαστούρα, απλώς, όπως, πάλαι ποτέ, οι καλόγεροι τη Σαρακοστή βάφτιζαν τις χήνες ψάρια...

Σκέτη ληστεία εις βάρος του Δημοσίου συνιστούν, αυταποδείκτως, οι ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου. Για όργιο παρανομιών πρόκειται, με τη συνέργεια κυβερνητικών στελεχών και συλλογικών κρατικών οργάνων και με μπακάλικες μεθόδους στις υπερτιμολογήσεις (τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο). Αλλά να εντοπίζεται τεχνηέντως μόνον εκεί το σκάνδαλο είναι λίαν αποπροσανατολιστικό.

Καραμπινάτο σκάνδαλο είναι και:

* Να μετατρέπεται μία Ιερά Μονή (ο Οίκος του Θεού!) σε κέντρο σκοτεινών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, που λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο και ενδεχομένως (ερευνάται ακόμη) διακινεί μαύρο χρήμα με off shore εταιρείες.

* Να επεκτείνεται με λοβιτούρες και εις βάρος του Δημοσίου η ήδη προκλητική μοναστηριακή (και γενικότερα εκκλησιαστική) περιουσία, όταν, μάλιστα, ο τόπος χειμάζεται από δεινή οικονομική κρίση.
Και
* Πάνω απ' όλα είναι μέγα και ασυγχώρητο σκάνδαλο να περιφρονούν κατάφωρα τους νόμους οι εξ ορισμού θεματοφύλακες της έννομης τάξης, οι από το Σύνταγμα ταγμένοι να προστατεύουν τον δημόσιο πλούτο: υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, συλλογικά κρατικά όργανα, δικαστήρια, κρατικές αρχές και δημόσιες υπηρεσίες. Η λίμνη Βιστονίδα και οι όχθες της δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μετόχι καμιάς Μονής, περιουσία κανενός τσιφλικά, αμπελοχώραφο κανενός υπουργού. Στα κοινόχρηστα περιλαμβάνεται ρητά (Α.Κ. 367 «...οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους...»). Αρα και αναντίρρητα είναι εκτός συναλλαγής.

ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Συζητείται αύριο στο ΣτΕ η προσφυγή της ΕΣΗΕΑ για την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Ένωση, γιατί δημοσιοποίησε τους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Με την ευκαιρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι:

---Καθήκον και υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ, όπως και όλων των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων, είναι να προστατεύσουν τους χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους.

---Οι δημοσιογράφοι, όπως λέει και η λέξη, «δημόσια γράφουν» και ως εκ τούτου η δημοσιοποίηση του Μέσου στο οποίο προσφέρουν την εργασία τους όχι μόνο δεν συνιστά πρόβλημα, αλλά είναι καθήκον.

---Βασική αρχή των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση του Σωματείου τους είναι η πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά την ε νημέρωση και είναι αυτονόητο ότι αυτό αρχίζει από εμάς τους ίδιους.

---Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πιστεύει απόλυτα πως σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως τα προβλεπόμενα για την εκκαθάριση του Μητρώου Μελών και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

---Ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Δημόσιο. Η δημοσιοποίηση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων όχι μόνο δεν τους εκθέτει, αλλά αντιθέτως, υπηρετώντας την αρχή της διαφώτισης, τους προστατεύει από κακόβουλα σχόλια.
---Για τα φαινόμενα της διαπλοκής και χειραγώγησης της ενημέρωσης υπεύθυνη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Αυτοί έχουν διαμορφώσει τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας των ΜΜΕ και αυτοί ευθύνονται κυρίως για την ύπαρξη των όποιων μηχανισμών διαπλοκής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

10 Οκτ 2010

"Σε μόνιμο στρες τεστ τα ΜΜΕ"

Η αναστάτωση στα μίντια ευνοεί τη διασπορά φημών για «λουκέτα» και μεταβιβάσεις καναλιών και εφημερίδων

Στην «πρέσα» της κρίσης βρίσκονται εκδοτικά συγκροτήματα και κανάλια που αναζητούν εναγωνίως λύσεις επιβίωσης.


Ανοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου στα ελληνικά ΜΜΕ με έντυπα και κανάλια να μετρούν μόνον απώλειες, τις τράπεζες να αρνούνται νέα δάνεια, και τους εργαζόμενους να ζουν με μόνιμο άγχος.

Ηδη μόνον από τον ΔΟΛ έχουν αποχωρήσει 45 εργαζόμενοι από το τμήμα της διοίκησης (διαφήμιση, οικονομικές υπηρεσίες, τεχνικοί και διεκπεραίωση). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Οργανισμό ετοιμάζονται οι αποζημιώσεις για περισσότερους από 100 διοικητικούς, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν σειρά άλλες κατηγορίες εργαζομένων.


Στο συγκρότημα πάντως ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα νέος πόλεμος με το συνδικαλιστικό σωματείο του προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) να κατεβαίνει αυτόνομο σε απεργία την Τρίτη, την εργοδοσία να τοιχοκολλεί και να αναρτά στο Ιντερνετ την ίδια ημέρα ανακοινώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση πρόωρα και πάντως πριν βγει δικαστική απόφαση, παράνομη και καταχρηστική.

Οσο για τους δημοσιογράφους, αφού καταδίκασαν την πρακτική αυτή, δήλωσαν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους απεργούς του διοικητικού πλην δεν συντάχθηκαν με το πνεύμα της κατά μόνας απεργίας στον ΔΟΛ, καθώς συναίνεσαν μόνον στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κλαδική απεργία.

Σε παράλληλο χρόνο δύο κανάλια εξέδωσαν ανακοινώσεις διάψευσης, το καθένα για τον δικό του λόγο. Ο Alpha αναγκάστηκε, υπό την πίεση των φημών που τον ήθελαν να μεταβιβάζεται σε ξένο επενδυτή, να εκδώσει ανακοίνωση με την υπογραφή του Ολιβερ Χεργκέσελ, Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας του RTL Group.

---To Alter από την πλευρά του με καθυστέρηση δύο ημερών σε σχέση με τη διαρροή της σχετικής φήμης, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί δέσμευσης μετοχών και λογαριασμών βασικών μετόχων του ως αποτέλεσμα ελέγχου του ΣΔΟΕ για «δήθεν υπόθεση εικονικών τιμολογίων».

---Η αναστολή έκδοσης πάντως της κυριακάτικης έκδοσης του «Αδέσμευτου» είναι πέρα για πέρα αληθινή, καθώς ο Δημήτρης Ρίζος αποφάσισε να εκδίδει φύλλο Σαββατοκύριακου «2 σε 1» αρχής γενομένης από 23 Οκτωβρίου.

---Στο εκδοτικό συγκρότημα του Γιώργου Τράγκα απολύθηκαν άλλοι 6 εργαζόμενοι (τυπογράφοι), στην «Απογευματινή» συνεχίζεται το καθεστώς της στάσης πληρωμών, ενώ η κρίση επεκτείνεται και στην επαρχία, καθώς αυτήν την εβδομάδα υπέστειλε τη σημαία της ενημέρωσης ο Σκάι Κρήτης.

πηγή: Εθνος Κυριακής

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ενδιαφέρον το άρθρο. Επισημαίνουμε όμως μία μικρή παράλειψη (;)του συντάκτη (που δεν γνωρίζουμε ποιός είναι γιατί το άρθρο είναι ανώνυμο): ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ...Πουθενά δεν αναφέρεται οτι απολύσεις εγιναν και στον ΠΗΓΑΣΟ. Όπως έγινε και απεργία της ΕΠΗΕΑ στήν οποία, επίσης, συμπαραστάθηκαν τα άλλα Σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ) ενώ, και εκεί, οργανώθηκε ακριβώς ή ίδια εργοδοτική επίθεση και με τα ίδια ακριβώς "επιχειρήματα" όπως και στον ΔΟΛ. Τυχαίο;

Υπάρχει μόνο μία μικρή αλλά αξιοπρόσεκτη διαφορά: ΤΟ ΔΣ της ΕΠΗΕΑ συνέχισε τίς απεργίες μόνο στον ΔΟΛ...