11 Δεκ 2010

Στάση εργασίας στον 902TV για απολύσεις- αλλά το δελτίο "έπαιξε"!!!Στάση εργασίας απο τίς 8μμ ως τίς 12 κήρυξαν οι τεχνικοί τηλεόρασης στον 902 TV ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη απολυμένων τεχνικών απο τον 902 TV. Το περίεργο είναι οτι ποτέ δεν ανακοινώθηκαν οι απολύσεις και το ακόμη πιό περίεργο είναι το δελτίο των 8μμ μεταδόθηκε...
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση των τεχνικών τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) αναφέρεται:


Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ETITA-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 902

Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού 902 για τις αιφνίδιες και αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζόμενων τεχνικών.


Η θέση μας είναι σαφής: δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε ούτε να θυσιάσουμε τίποτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι θύματα.Γι’ αυτό σήμερα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.


Ακόμα πιο ξεκάθαρα λέμε, ότι καμία απόλυση, καμία αυθαιρεσία, καμία μείωση ή περιορισμός των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας δεν θα γίνει ανεκτή στο όνομα των «δυσκολιών» και της κρίσης.

Ζητάμε από την Διοίκηση του 902 την άμεση ανάκληση των αυθαίρετων και παράνομων αυτών απολύσεων συναδέλφων μας τεχνικών.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς να αντισταθούν με κάθε τρόπο στις συνθήκες ανασφάλειας και ανέχειας.
Θεωρούμε ότι κάθε ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για όλους μας.

Ευχαριστώ Ω Εταιρεία ΔΟΛ που...αποχωρώ και δεν απολύομαι


Πρίν απο λίγο η εκδοτική εταιρεία του ΔΟΛ εξέδωσε μια "λιττή" ανακοίνωση με τήν οποία υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες...αποχωρήσεις. Επίσης, με δάκρυα στα μάτια, αναφέρει ότι προσπάθησε να μήν γίνουν 28 απολύσεις (διακοπή συνεργασίας, το λέει κομψά)αλλα μόνον...20.

"Μετά την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού Βήματος κατέστη αναγκαία και ανακοινώθηκε η διακοπή της συνεργασίας με 28 συναδέλφους . Καταβλήθηκε προσπάθεια ορισμένοι να αξιοποιηθούν και σε άλλα έντυπα του ΔΟΛ και έτσι ο αριθμός περιορίστηκε στους 20. Δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις"

Ευχαριστούμε Ω Εταιρεία... Προσκυνούμε μπροστά στην μεγαλυψυχία σου. Κι αφού ...δεν θα γίνουν άλλες "αποχωρήσεις" (που πάτε βρέ παιδιά, τέτοια εποχή διακοπές; ντροπή) έ ας πηγαίνουμε τώρα να πιούμε ένα καφεδάκι στο Ντα Κάπο (προσφορά της εταιρείας κι αυτό).

10 Δεκ 2010

Η οργή τρυπάει τα ντουβάρια της Μιχαλακοπούλου


Οι φήμες, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο. Μόλις "εκλεισε" η προετοιμασία του Κυριακάτικου Βήματος, αφού δηλαδή οι εργαζόμενοι παρέδωσαν τη δουλειά τους, άρχισε η ψυχρή εκτέλεση των εργαζόμενων. Ήδη τρείς δημοσιογράφοι του της εφημερίδας, (κατά περίεργη "σύμπτωση" όλοι μετείχαν ενεργά στίς δραστηριότητες της εργασιακής επιτροπής)έχουν ενημερωθεί για την απόλυσή τους, ενω σύμφωνα με τίς ως τωρα πληροφορές ο αριθμός των απολυμένων θα φτάσει τους 21.

Αυτή τη στιγμή, η δραματική συνέλευση των συντακτών του Βήματος, συνεχίζεται με πρόθεση να συνεχιστεί χωρίς διακοπή. Η οργή των εργαζόμενων για την αδίστακτη και απάνθρωπη εργοδοτική επίθεση τρυπάει τα ντουβάρια της Μιχαλακοπούλου. Η απαίτηση πρός τους εκπροσώπους του Σωματείου που κατέφθασαν είναι απόλυτη: Απεργία διαρκείας. Πρίν απο λίγο εκδόθηκε το πιό κάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης “Βήματος”

Η Γενική Συνέλευση του Βήματος, που συνεκλήθη επειγόντος όταν ξεκίνησαν πάλι ξαφνικές απολύσεις, παραβιάζοντας τις συμφωνίες της εργοδοσίας με τα σωματεία μας και πετώντας στα σκουπίδια την επίσης ομόφωνη απόφασή μας της Γενικής Συνέλευσης της 27/11/2010, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1) Κηρύσσεται διαρκής γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο και αδυνατούμε να δουλέψουμε σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος και του ιντερνέτ, ένθετα, κλπ.

2) Ζητάμε από τα σωματεία μας να κηρύξουν αμέσως απεργία διαρκείας στο Βήμα και σε όλα τα τμήματά του (ένθετα, ιντερνέτ, pdf, κλπ.), έως ότου η εργοδοσία πάρει πίσω όλες τις απολύσεις και καταβάλει και όλους τους μισθούς για τις ημέρες που θα χρειαστεί με υπαιτιότητα της εργοδοσίας να απεργήσουμε.

Επίσης ζητάμε από τα σωματεία μας να προωθήσουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο (Νέα, Εξέδρα, in.gr, ΒήμαFM, κλπ.), το οποίο στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει παρά απεργία σε όλο τον ΔΟΛ.

3) Κάνουμε έκκληση στα αδελφά σωματεία της παραγωγής μετά το δικό μας στάδιο να κόψουμε την κυκλοφορία του τωρινού Κυριακάτικου που με εξαπάτηση μας έβαλαν να ετοιμάσουμε πολύ νωρίτερα απ’ό,τι συνηθίζεται ακριβώς για να μας απολύσουν χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οργανώσουμε αυτό τον αγώνα και θα ακολουθήσει και έκκληση συμπαράστασης προς την κοινωνία να μην αγοράσει το Βήμα της Κυριακής μεθαύριο.

4) Ζητάμε από τα σωματεία μας να ακολουθήσουν τον ίδιο αγωνιστικό δρόμο σε όλα τα μαγαζιά που παραβιάζουν συμβάσεις και απολύουν ομαδικά.

Συναγερμός στον ΔΟΛ μετά τίς φήμες για μαζικές απολύσεις

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛ
Σε ύψιστη αγωνιστική ετοιμότητα καλεί η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, ύστερα από την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, ότι η διοίκηση της εταιρείας θα προχωρήσει σε απολύσεις συντακτών του ΒΗΜΑΤΟΣ, εντός της ημέρας,
Ο διευθυντής της εφημερίδος Π.Καψής αρνήθηκε να διαψεύσει τις φημολογίες σε σχετικό ερώτημα που ετέθη από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εφημερίδα Τάσο Αναστασιάδη.
Οργή και αγανάκτηση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, που θα απαντήσουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία με ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας με όλα τα μέσα.
‘Ετσι κι αλλιώς στον ΔΟΛ όλοι οι εργαζόμενοι είναι «εν δυνάμει» απολυμένοι.
Η επίκληση της όποιας νομιμότητας από οπουδήποτε και αν προέρχεται είναι η αποδοχή και η συναίνεση σε τετελεσμένα γεγονότα.
Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ είμαστε ακόμα ζωντανοί γιατί συνεχίζουμε με όρους ταξικής αλληλεγγύης να αντιστεκόμαστε στη βία και στον αυταρχισμό.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Κατεδαφίζονται εργατικές κατακτήσεις δύο αιώνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγία Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Το δόγμα του ΣΟΚ που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. έβαλαν σε ελεύθερη πτώση κάθε λαϊκό εισόδημα κάθε κατάκτηση και Δικαίωμα.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με υποκρισία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αλυσοδέσει τον Έλληνα εργαζόμενο.

Ζούμε ιστορικές στιγμές, εξευτελισμού του ελληνικού λαού και κάθε έννοιας δημοκρατίας, σεβασμού στην αξιοπρέπεια της χώρας και με διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές η κυβέρνηση επισφράγισε τον εργασιακό θάνατο των Ελλήνων.

Οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος δύο αιώνων κατεδαφίζονται.

Η αυθαιρεσία γίνεται πυξίδα των εργοδοτών σε κάθε πτυχή του εργασιακού βίου.
Το μαχαίρι στους μισθούς μπαίνει ξανά πιο βαθιά!!!


Ακρίβεια, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου χειρότερη περίθαλψη και εξαφάνιση κοινωνικών υπηρεσιών, ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες που οδηγούν στην εξαθλίωση.

Αφού η ανάπτυξη αποτελεί γι’ αυτούς αντικείμενο χωρίς αποτέλεσμα, αφήνουν την πατρίδα μας έρμαιο των τοκογλύφων και της κερδοσκοπίας των αγορών. Με ποιο δικαίωμα στέλνουν τη δημοκρατία στο απόσπασμα και το λαό στη λαιμητόμο;

Η Κατοχή ωχριά μπροστά στη νέα πραγματικότητα!!!

Οι συνθήκες που βιώνουμε δεν επιτρέπουν καμία αντιπαλότητα που έρχεται από το παρελθόν. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινή συστράτευση όλων των δυνάμεων σε όποια πλευρά και αν ανήκουν.

Συνάδελφοι,
Όλα τα Σωματεία της ΕΡΤ συγκεντρώθηκαν, σήμερα, στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ και αποφάσισαν:

· ΟΛΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
· Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ
· ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκτός από την 24ωρη της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15/12 και της πορείας για τον προϋπολογισμό στα πλαίσια του καταστροφικού μνημονίου, αποφάσισε:

3ωρες στάσεις για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων:
Δευτέρα 13/12/2010 12:00 – 15:00 και 19:00 - 22:00
Τρίτη 14/12/2010 12:00 – 15:00 και 19:00 - 22:00
13:00 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Πέμπτη 16/12/2010 19:00 – 22:00
Επίσης:
48ωρη Απεργία με όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την ερχόμενη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/12 & ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12

9 Δεκ 2010

Απολύσεις δημοσιογράφων στα ραδιόφωνα της ΙΜΑΚΟ

Μόλις μας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση προγράμματος των ραδιοφωνικών σταθμών Nitro Radio 102,5 και Radio Sfera 102,2. ότι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, διακόπτονται τα δελτία ειδήσεων στους σταθμούς της εταιρείας ΙΜΑΚΟ.
Από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι τρείς δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί (Σταϊκοπούλου Πολυρήνα( Ειρήνη), Εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο, Λακατζης Παναγιώτης και Στεφανή Μπήλιω, όλοι τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ)μπαίνουν σε... υποχρεωτική άδεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οπότε και θα υπογράψουν την απόλυσή τους.

Η 6η απόλυση στην ΒΡΑΔΥΝΗ

Στη ΒΡΑΔΥΝΗ έγινε σήμερα η 6η απόλυση από την 1η Σεπτεμβρίου και εντεύθεν (4 δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ και δύο αδελφών ενώσεων)
Συγκεκριμένα σήμερα απολύθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Καρδαμπίκης (μέλος της ΕΣΗΕΑ).
Σημειώνουμε οτι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ολο τον Οκτώβρη. Η δικαιλογία του εκδότη της εφημερίδας: Δεν έχει... ρευστό.
Και δεν μας το λέει τόσο καιρό ό άνθρωπος οτι έχει τέτοιο πρόβλημα να βάλουμε ένα χεράκι!

8 Δεκ 2010

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην πανεργατική απεργία και στην Πανελλαδική απεργία των ΜΜΕ 15 - 17 & 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη συμμετοχή των μελών της στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010:

---Ζητώντας την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

---Ζητώντας την ακύρωση των ατομικών «συμφωνητικών» στον Όμιλο ΣΚΑΪ.

---Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας για το λουκέτο στην «Απογευματινή».

---Απαιτώντας την προστασία των θέσεων εργασίας και να σταματήσουν αμέσως οι μαζικές απολύσεις.

---Απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους.

Οι δημοσιογράφοι με τον τρόπο αυτό αντιδρούμε στις μεθοδεύσεις, που συνεχίζονται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στην επιχειρούμενη κατάργηση των ΣΣΕ και στην υποκατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις εργασίας, στη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στη διαπλοκή και την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης, στην επαναφορά ενός εργατικού Μεσαίωνα!

Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να αντιταχθούν στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται τα κατεκτημένα με αίμα δικαιώματά μας, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στις παραπάνω απεργιακές κινητοποιήσεις και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν. Καλούμε, δε, όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις να τηρήσουν τις υποχρεώσεις, που προκύπτουν από τις υπογεγραμμένες ΣΣΕ και να προσέλθουν για την υπογραφή νέων ΣΣΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική τους για τις συνέπειες από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

7 Δεκ 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ 17 & 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ στα πλαίσια της κλιμακούμενης αντίδρασης για να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, εκ περιτροπής εργασία, αντικατάσταση των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις εργασίες και σε συνέχεια των κινητοποιήσεων καλεί τις Ενώσεις του Κλάδου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 15 ης Δεκεμβρίου και την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ για την Παρασκευή 17/12 και Σάββατο 18/12/2010.

Ζητάμε:
---Την άμεση υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
---Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και
---Την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Σήμερα, στο όνομα μιας οικονομικής κρίσης και με την απειλή της χρεοκοπίας, που προκάλεσαν η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η κερδοσκοπία με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση. Σκοπός, η αφαίρεση ακόμα και των στοιχειωδών ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για την επαναφορά εργατικού Μεσαίωνα.

Η δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων, θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και μαζικά από όλους τους εργαζόμενους στον Κλάδο.

Η Συντονιστική Επιτροπή, τέλος, διακηρύσσει την απόφασή της να προχωρήσει συντεταγμένα με τους εργαζομένους όλης της χώρας, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Τριτοβάθμιων Εργατικών Οργανώσεων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ “ΑΘΗΝΑ 9,84”

Οι εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84” (δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί) σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 εξέτασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο και ειδικότερα στα δημοτικά ΜΜΕ και αποφάσισαν τα εξής:

- Το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ δεν είναι δυνατόν να σχεδιασθεί ερήμην των εργαζομένων σε αυτά. Ζητούμε να αξιοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο για τη διεξαγωγή συντεταγμένου διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβέρνησης, ΟΤΑ κτλ.) με τη συμμετοχή της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης (πανελλαδικά και τοπικά).

- Διεκδικούμε την οριστική διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ ως ολόπλευρα ενημερωτικών σταθμών, προσανατολισμένων στις ανάγκες και τα κινήματα των δημοτών.

- Διεκδικούμε την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, οι οποίες λήγουν την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για συναδέλφους, οι οποίοι καλύπτουν (συχνά επί πολλά έτη) πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του σταθμού – ανάμεσά τους, ενδεικτικά, περιλαμβάνεται και το σύνολο του προσωπικού του ξενόγλωσσου προγράμματος AIR 104,4.

- Ζητάμε την κανονική επαναλειτουργία του AIR 104,4, το οποίο τελεί εν ομηρία λόγω διαδικαστικών παραλογισμών.

- Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να εξειδικεύσει εγκαίρως και σαφώς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις προτεραιότητές της εφεξής ως προς τον “Αθήνα 9,84”.

- Οι εργαζόμενοι δεν αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αντιστοιχούν: δεν άσκησαν διοίκηση και δεν απολογούνται για διαχειριστικές αποφάσεις, των οποίων συχνά υπήρξαν θύματα οι ίδιοι. Με ανησυχία παρατηρούν, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους κλάδους, την ανάπτυξη μιας παραφιλολογίας η οποία κινδυνεύει να καταστήσει τους εργαζόμενους εξιλαστήρια θύματα για επιλογές των εργοδοτών τους.

- Το προσωπικό του “Αθήνα 984” θεωρεί ότι η θέση του ενδυναμώνεται με την επικράτηση της διαφάνειας και στηρίζει κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

- Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους όλων των ΜΜΕ οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Χαιρετίζουμε την ανάκληση (χάρη στην παραδειγματική κινητοποίηση των συναδέλφων) των 28 απολύσεων στον ΔΟΛ την περασμένη εβδομάδα. Στηρίζουμε την έκδοση της “Απογευματινής των εργαζομένων”. Καταδικάζουμε τους εκβιασμούς στον ΣΚΑΪ για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με παράνομες μειώσεις μισθών.

-Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τονίζουμε την ανάγκη απόκρουσης από τον κλάδο κάθε απόπειρας για κατακερματισμό του σώματος των εργαζομένων και για αναίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων δεκαετιών.

- Καλούμε τις Ενώσεις μας να αποφασίσουν τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Δεκεμβρίου και να προχωρήσουν επίσης (κατά προτίμηση στις 17-18 Δεκεμβρίου) στην κήρυξη 48ωρης, κατάλληλα περιφρουρημένης, απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ, υλοποιώντας τον αγωνιστικό προγραμματισμό τον οποίο η ΕΣΗΕΑ έχει παρουσιάσει στο Μικτό Συμβούλιο ήδη από τον Οκτώβριο.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “ΑΘΗΝΑ 9,84 FM”
Νεώτερο:
Μόλις ολοκληρώθηκε η Συνέλευσή έγινε γνωστό (από δηλώσεις on camera μετά τη συνάντηση Ραγκούση-Καμίνη) ότι δίνεται εξάμηνη παράταση στην μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε., προκειμένου να "εξετασθεί η προσαρμογή τους στο νέο καθεστώς".
Επίσης σε δηλώσεις Καμίνη διευκρινίσθηκε ότι οι δεν τίθεται κώλυμα στη μη ανανέωση των συμβάσεων, εφόσον πρόκειται κυρίως για δημοσιογράφους (οι οποίοι εξαιρούνται του ΑΣΕΠ).

Στάση εργασίας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΑ για τίς απολύσεις

8ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι τεχνικοί τηλεόρασης στον ΑΝΤ1 διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση 13, τελικά, συναδέλφων τους.
Παράλληλα πραγματοποιείται συνέλευση των δημοσιογράφων του καναλιού παρουσία της ΕΣΗΕΑ.

Οι απολυμένοι τεχνικοί απασχολούνται στο τμήμα των Link ζεύξεων και στο στούντιο ΚΑΠΑ. , από τους τεχνικούς και γενική συνέλευση των δημοσιογράφων σήμερα στις 21.00 με παρουσία της ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των τεχνικών ( ΕΤΙΤΑ) αναφέρεται:"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. κηρύσσει 8ωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 από ώρα 05.00π.μ. της Τρίτης μέχρι και ώρα 13.00μ.μ. της ίδιας μέρας (Τρίτης 7 Δεκεμβρίου 2010) στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την προσπάθεια της Διοίκησης του ΑΝΤ1 να μειώσει το προσωπικό της επιχείρησης του Σταθμού με απολύσεις. «Με αγάπη» ακόμα και οι απολύσεις ! Φροντίζοντας και μεριμνώντας για τα πάντα όπως αναφέρεται στην εκπομπή της κυρίας Κυριακού, φρόντισε για 13 οικογένειες συναδέλφων μας να περάσουν χαρούμενες γιορτές στο δρόμο. Έτσι δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο ο ΑΝΤ1! Για άλλη μια φορά, η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν θα επιτρέψουμε απολύσεις εργατικού δυναμικού στον βωμό του κέρδους. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Διοίκηση του ΑΝΤ1 να δεσμευθεί ότι δεν θα χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος!
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τεχνικούς στον ΑΝΤ1, μέλη μας και μη, να μετάσχουν μαζικά και δυναμικά στη στάση εργασίας."

6 Δεκ 2010

Απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι, απολύθηκαν σήμερα από το Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤΕΝΝΑ.
Πρόκειται για τους: Σίμωνα Χωραφόπουλο, από το Αθλητικό Τμήμα και Όλγα Κοτσαρίνη, εργαζόμενη στην παραγωγή του Δελτίου Ειδήσεων.
Η αιτιολογία, όπως αυτή τους μεταφέρθηκε από την Διεύθυνση, είναι ότι χάνουν την δουλειά τους στο πλαίσιο των περικοπών λόγω της κρίσης.
Με την ίδια δικαιολογία απολύθηκε ακόμη ένας δημοσιογράφος, ο Θάνος Χερχελετζής, ελεύθερος ρεπόρτερ, ο οποίος εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Γραφείο της τηλεόρασης του ΑΝΤΕΝΝΑ στην Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 12 τεχνικών τηλεόρασης, διαφόρων ειδικοτήτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του ΑΝΤΕΝΝΑ στήν Αθήνα, συγκεντρώνονται αύριο το βράδυ στις 9μμ σε συνέλευση για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το πλαίσιο των αντιδράσεων που θα εισηγηθούν στα Σωματεία τους.

5 Δεκ 2010

Οι άνεργοι συμβασιούχοι της ΕΡΤ περιμένουν...

1η Ιουλίου χάσαμε τις δουλείες μας 1047 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως θα βγει προκήρυξη και θα κάνει προσλήψεις. Περιμέναμε πως θα βγει η προκήρυξη τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Περιμέναμε… Tελικά η προκήρυξη βγήκε στις 20 Οκτωβρίου.
Η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου. Έχει μπει για τα καλά ο Δεκέμβρης και κανένα νέο από την ΕΡΤ. Έρχονται Χριστούγεννα και όχι μόνο δεν δουλεύουμε, αλλά ακόμη περιμένουμε να μάθουμε αν θα πιάσουμε δουλειά και πότε. Η ΕΣΗΕΑ μοιάζει να μην ασχολείται πια μαζί μας. Οι εργασιακοί εκπρόσωποι ραδιοφώνου και τηλεόρασης δεν μας εκπροσωπούν πλέον αφού δεν ανήκουμε στο δυναμικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Είμαστε άνεργοι από την 1η Ιουλίου. Δεν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας, μιας και εργαζόμασταν με μπλοκάκι. Έχουμε ζητήσει δύο φορές από την ΕΣΗΕΑ να μας δοθεί ένα βοήθημα από το ταμείο αλληλοβοήθειας, αλλά το αίτημα μας απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογικό. Ζητούμε από την ένωση μας να αναθεωρήσει την στάση της και να εξετάσει το ενδεχόμενο βοηθήματος για τις γιορτές σε όσους παραμένουν άνεργοι.
Αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν είμαστε εγγεγραμμένοι στην λίστα των ανέργων της ΕΣΗΕΑ αν και έχουμε μπει στον 6ο μήνα ανεργίας! Ο παραλογισμός αυτός πρέπει να τελειώσει.

Διαβάζουμε κάθε εβδομάδα τα δελτία τύπου της ΕΡΤ για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Πουθενά μια κουβέντα για τους συμβασιούχους. Πουθενά μια δέσμευση για το πότε θα πιάσουμε δουλειά. Ζητούμε μια ξεκάθαρη απάντηση από την Διοίκηση της ΕΡΤ. Πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας;

Δεν έχουμε 3 και 4 θέσεις σε άλλα μέσα και απλώς περιμένουμε κάποια στιγμή…να επιστρέψουμε και στην ΕΡΤ. Δεν έχουμε γεμάτους κουμπαράδες η τραπεζικούς λογαριασμούς που μας βγάζουν μέχρι την Άνοιξη. Διεκδικούμε τις δουλειές μας τώρα.

Το καλοκαίρι έφυγε, το φθινόπωρο πέρασε και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ περιμένουμε. Ελπίζουμε, πως ο χειμώνας που ήρθε να μην έχει για μας τον τίτλο ‘‘ο χειμώνας της ανεργίας και της αναμονής’’.

Ο ΛΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ - η θέση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΧΘΗΣ

Το πιό κάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα anergoi dimosiografoi. Επειδή θεωρούμε πολύ σοβαρά αυτά που γράφουν, τα αναδημοσιεύουμε μαζί με την θέση της παράταξης Αριστερή Οχθη (της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας) και είμαστε ανοιχτοί σε οποιον επιθυμεί να διατυπώσει, με υπευθυνότητα, τη δική του άποψη.

"Ο Λύκος λένε στην αναμπουμπούλα χαίρεται και εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτή η καινοφανής Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ, απο ποιούς αποτελείται και με τι σκοπο λειτουργεί;


Όταν λένε "Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Ανέργων στα ΜΜΕ" τι ακριβώς εννοούν; Είναι άλλο πράγμα το Διασωματειακό και άλλο πραγμα η Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων;


Ποιοί αποφάσισαν οτι η Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων εκπροσωπεί τους άνεργους δημοσιογράφους; Μήπως η εκπρόσωπος των ανέργων μελών της ΕΣΗΕΑ χωρίς να μας ενημερώσει;


Όλη αυτή η ιστορία με τη Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων "βρωμάει" ειδικά για την χρονική στιγμή που οι εμπνευστές της επέλεξαν να κάνουν την εμφάνιση τους και να διεκδικήσουν μερίδιο απο την οργή και την αγανάκτιση απολυμένων ή εργαζομένων συναδέλφων.


Απο τούτο εδώ το ιστολόγιο 2 χρόνια τώρα έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στους επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ μηδενός εξαιρουμένου. Έχουμε φωνάξει, κράξει, βρίσει, ξεφτιλίσει αυτούς τους ανίκανους τύπους και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε γνώμη. Μας επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες εξελίξεις, για να μην βρεθούν κάποιες Κασσανδρες να πουν οτι "ξεπουληθήκαμε" και αλλάξαμε γραμμή πλεύσης.


Όμως άνεργοι δημοσιογράφοι είμαστε όχι αφελείς και κοροϊδα για να μην καταλάβουμε οτι κάτι παίζεται εδώ πέρα απο αυτή τη Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Ανέργων ΜΜΕ και για να το υποστηρίξουν αυτό που ετοιμάζουν έχουν επιστρατεύσει το διαδίκτυο.


Την ίδια ώρα βλέπουμε να επαναδραστηριοποιείται και ένας συνδικαλιστής που παραιτήθηκε απο το ΔΣ για τους δικούς του λόγους και απείχε απο τις όποιες εξελίξεις τόσο καιρό. Τυχαίο; Δε νομίζουμε!


Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μας πουν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αν και τι είδους σχέση έχουν με αυτή την Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ. Επειδή όπως είπαμε και στην αρχή ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται ενώ όλως τυχαίως απομένουν λίγοι μήνες για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ
πηγή: anergoidimosiografoi

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Τη δική μας άποψη την έχουμε πεί δημόσια αρκετές φορές, δια των εκπροσώπων μας σε διάφορα όργανα. Την ξαναλέμε:

Στην παρούσα κρίση είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία (που δεν ανήκουν στον Σόμπολο, ούτε σε κανέναν άλλο αλλα σε ολους μας) καθώς και το Διασωματειακό. Αλλωστε -οπως γνωρίζουν καλά νύν, πρώην και επίδοξοι συνδικαλιστές- μόνο τα Σωματεία μπορούν να κηρύξουν απεργίες η ευρύτερες κινητοποιήσεις, μόνο τα Σωματεία μπορούν και επιβάλλεται να προχωρήσουν στήν ίδρυση του ΣΥΝΔΙΚΆΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Απαιτούμε απο τίς ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ των ΜΜΕ να ξεκινήσουν τίς διαδικασίες
Ολα τα άλλα είναι κοντόφθαλμος βερμπαλισμός που απλώς εκτονώνει την οργή χωρίς αποτέλεσμα. Και όποιος κατευθύνει την, δικαιολογημένη, αγανάκτιση του κόσμου πρός λάθος κατεύθυνση, προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη, είναι εξ΄ισου εχθρός των εργαζόμενων μ΄αυτούς που, δήθεν, κατηγορεί.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα των Σωματείων του χώρου των ΜΜΕ με όλες μας τίς δυνάμεις. Είναι το μόνο ανάχωμα που έχουμε απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική αυθαιρεσία που απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα.

Η όποια κίνηση απο τα κάτω- επιθυμητή περισσότερο απο ποτέ άλλοτε- αν είναι ειλικρινής θα πρέπει να πιέζει τα Σωματεία σε μεγαλύτερη αγωνιστικότητα, να μήν τους επιτρέπει λογιστικούς συμβιβασμούς.

Οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε παρακάμπτει η υπονομεύει τα Σωματεία τη συγκεκριμένη στιγμή εξυπηρετεί τους εργοδότες, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση ή όποιους άλλους έχουν συμφέρον να τσεκουρώσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να τους ρίξουν στην κατηγορία των απελπισμένων και υποταγμένων θυμάτων που είναι έτοιμα να δεχτούν τα πάντα προκειμένου να έχουν ένα πιάτο φαί στο τραπέζι τους.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ
(Της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Τι θέλει να πεί ο...ποιητής στην ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ;;;

Στα μέιλ πολλών μελών του ΕΔΟΕΑΠ΄( όχι στο δικό μας- η πρόεδρος φροντίζει να αποκλείει οσους δεν της έχουν δηλώσει υποταγή..) μιά ανακοίνωση που την υπογράφει το ΔΣ του οργανισμού. Κάποιοι- δικοί μας φίλοι- μας τήν προώθησαν, ρωτώντας μας αν καταλαβαίνουμε γιατί βγήκε και για ποιό θέμα μιλάει. Τι να σας πούμε κι εμείς αγαπητοί συνάδελφοι. Οτι καταλάβατε εσείς καταλάβαμε κι εμείς. Έχουμε στείλει την ανακοίνωση και σε κάποιος ειδικό στίς αποκρυπτογραφήσεις αλλά άπο εκείνη τη στιγμή εξαφανίστηκε...
Την αναρτούμε, λοιπόν, και όποιος ξέρει κάτι ας μας ενημερώσει κι εμάς.
Προς όλα τα μέλη
Ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΡΘΙΟΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Συνάδελφοι /ες
Ποτέ στο παρελθόν, Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού μας δεν αντιμετώπισε τόσες προκλήσεις και τόση απειλή και δεν χρειάστηκε να πάρει τόσο κρίσιμες και τόσο αποφασιστικές αποφάσεις για το μέλλον όλων μας, με τέτοιο πνεύμα ομοψυχίας και τόση αποφασιστικότητα και αδάμαστη θέληση, όσο το σημερινό, στην διάρκεια των 19 πρώτων μηνών της θητείας του.Οι αποφάσεις του Δ.Σ. εκφράζουν το σύνολο των μελών του Ανώτατου αυτού οργάνου και είναι κοινή η ευθύνη- αλλά και η τιμή . Ακόμη, και σε δύσκολες στιγμές κρίσιμων αποφάσεων, η ενότητα, η ομοψυχία, η αλληλοκατανόηση και η καλή πίστη, έβαλαν την σφραγίδα τους σε όλες τις- πολλές , σημαντικές και καίριες - αποφάσεις του. Και αποτελεί έπαινο για τα μέλη του-που το θεωρούν ύψιστο τίτλο τιμής- ότι σε κρίσιμες στιγμές και σε ώρες δύσκολων αποφάσεων, η ενότητα, η καλή θέληση και η εξυπηρέτηση του πραγματικού συμφέροντος του Οργανισμού μας και των χιλιάδων μελών του, τώρα και στο μέλλον αλλά και του πολύτιμου ιατρικού και διοικητικού προσωπικού μας, βοήθησαν για να στεκόμαστε όλοι μαζί, πάντοτε όρθιοι και πάντοτε δυνατοί. Ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν ότι όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται σύμφωνα με το Νόμο, το Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και τον ισχύοντα Κανονισμό Υγείας, με σοβαρότητα, αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης απ’όλους μας. Ακόμη και απ’όσους διαφωνούν σε επί μέρους θέματα.Σχετικά με σειρά δημοσιευμάτων τους τελευταίους μήνες η Διοίκηση του Οργανισμού διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. απέναντί του και απέναντι στο νόμο είναι η Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κα Ελένη Σπανοπούλου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Σπατάλες χωρίς όριο στην ΕΡΤ

Νέο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για κακοδιαχείριση και παράτυπες συμφωνίες σε εξωτερικές παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης
Τού Δημήτρη Γαλάνη
Την ώρα που η νεοδιορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ προσπαθεί να βρει τον μίτο της Αριάδνης στον λαβύρινθο της Αγίας Παρασκευής, το δεύτερο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης αποκαλύπτει ένα ζοφερό τοπίο στο οποίο κυριαρχούσε η κακοδιαχείριση, οι παράτυπες πρακτικές «γκρίζας» διαφήμισης και οι ευνοϊκές συμφωνίες χορηγίας, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η δημόσια τηλεόραση από την απώλεια διαφημιστικών εσόδων.

Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν κοστολογούσαν τη συμμετοχή της εταιρείας στις μεικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει αν οι παραγωγές αυτές είναι συμφέρουσες οικονομικά για τη δημόσια τηλεόραση. Σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία πλήρωνε ξανά και ξανά για επεισόδια τα οποία είχε ήδη εξοφλήσει.

Υπήρχαν εκπομπές στις οποίες γινόταν παράτυπα διαφήμιση εταιρειών χωρίς να ωφελείται οικονομικά η ΕΡΤ, ενώ σε συμφωνία χορηγίας για αθλητική εκπομπή υπήρξε εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού, με αποτέλεσμα να χάσει η ΕΡΤ διαφημιστικά έσοδα.

Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο , στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Τ. Χυτήρη και στον εισαγγελέα. Η έκθεση διαβιβάστηκε επίσης στα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ ΑΕ για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά τεσσάρων υπεύθυνων υπαλλήλων, οι οποίοι εξακολουθούν να υπηρετούν.

Οι επιθεωρητές έκαναν ενδελεχή έλεγχο σε 13 μεικτές παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα της ΕΡΤ από το 2006 ως τον Απρίλιο του 2010. Ως μεικτές παραγωγές εννοούνται οι εκπομπές την παραγωγή των οποίων η ΕΡΤ ανέθετε σε εξωτερικούς παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα για τη δημιουργία τους διέθετε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ ΑΕ, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων,δεν μεριμνούσαν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής» στις παραγωγές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί το πραγματικό κόστος τους. Οπως τονίζουν οι ελεγκτές, «σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται αν οι μεικτές παραγωγές είναι πράγματι συμφέρουσες οικονομικά για την ΕΡΤ ΑΕ».

Επίσης στο πόρισμα τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντιζαν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με τους οποίους συμβάλλεται η ΕΡΤ ΑΕ. Αυτές οι παραλείψεις είχαν ως συνέπεια να πληρώνει η δημόσια τηλεόραση επεισόδια εκπομπών τα οποία είχε ήδη εξοφλήσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλήρωνε ξανά και ξανά δαπάνες οδοιπορικών εξόδων. Ακόμη διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί των εκπομπών αυτών πληρώνονταν κανονικά από την ΕΡΤ χωρίς να έχουν απασχολήσει το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν.

Ενα κομβικό σημείο του πορίσματος αφορά εκπομπή του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ, επίσης μεικτή παραγωγή, όπου, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές, «πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάσει η ΕΡΤ έσοδα που θα εισέπραττε αν η διαφήμιση γινόταν νομίμως».

Οι ελεγκτές συμπεραίνουν επίσης ότι σχετικά με τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας προέκυψε η κατά παράβαση των υφισταμένων διατάξεων εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η ανάληψη της υποχρέωσης από την ΕΡΤ για την άπαξ μετάδοση ενός διαφημιστικού μηνύματος διάρκειας 40 δευτερολέπτων» σε διάλειμμα της εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» και η τιμολόγησή του στο πλαίσιο σύμβασης χορηγίας «αποτελεί διαφήμιση που εκφεύγει των ορίων της χορηγίας και συνεπώς αντίκειται στις διατάξεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας».

Οι ελεγκτές τονίζουν ότι «το διαφημιστικό σποτ των 40 δευτερολέπτων αποτελεί διαφήμιση η οποία έπρεπε να τιμολογηθεί από την ΕΡΤ με τα ισχύοντα περί διαφήμισης τιμολόγια. Επομένως η μειωμένη τιμολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιάς σε βάρος της ΕΡΤ λόγω διαφυγόντων κερδών».

Σήμερα Bazaar για τα αδέσποτα Πειραιώς 123