6 Νοε 2010

Ετοιμη νέα πολιτική εφημερίδα


Τέλος του μήνα, με πιο πιθανή ημερομηνία τις 24 του Νοέμβρη, θα κυκλοφορήσει η νέα εκδοτική προσπάθεια του Γιάννη Φιλιππάκη. Οι δύο τίτλοι που είναι επικρατέστεροι για τη νέα εφημερίδα είναι «Δημοκρατία» ή «Δημοκρατικός Τύπος», αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων και να βγει με όνομα που δεν έχει «παίξει».Η εφημερίδα, με διευθυντή τον Χρήστο Μουλίνο, ήταν να...κυκλοφορήσει πριν περίπου δύο εβδομάδες αλλά οι εξελίξεις στην Απογευματινή έδωσαν παράταση στην έκδοση του πρώτου φύλλου.Αξιοσημείωτο είναι ότι δε θα υπάρχουν προσφορές και στόχος είναι ένα δυνατό ρεπορτάζ και με αιχμή του δόρατος το πολιτικό. Δε θα κυκλοφορεί φύλλο Δευτέρας και το έμψυχο δυναμικό υπολογίζεται σε 65 άτομα....
πηγή: www.newscode.gr

Site για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ανελκυστήρες σε σταθμούς των ΗΣΑΠ που παραμένουν πολλές ημέρες χαλασμένοι χωρίς να εξυπηρετούν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φανάρια για τυφλούς τα οποία δεν λειτουργούν, αν και βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους.

Μέχρι πρόσφατα, για να υποδείξει κάποιος τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα αναφέρει στην αρμόδια υπηρεσία – χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται πως η αναφορά του δεν θα παραμείνει καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι.

Σήμερα, έχει τη δυνατότητα να τη δημοσιοποιήσει μέσω του AMEA hotspotting (www.amea.eu), μια διαδικτυακή πλατφόρμα που στοχεύει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα ανάλογα προβλήματα–καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία θα καταγράφουν οι ίδιοι οι πολίτες, ενημερώνοντας παράλληλα τους υπόλοιπους χρήστες για το αν και πότε επιλύθηκαν. Διαδικασία για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αφού κάθε καταχώριση γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας όπου συμπληρώνεται η διεύθυνση και η περιγραφή του προβλήματος, ώστε η αναφορά να «καρφιτσωθεί» στον ηλεκτρονικό χάρτη του site. Επίσης, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφία ή βίντεο.

Την εφαρμογή –που λειτουργεί δοκιμαστικά προς το παρόν- ανέπτυξε εθελοντικά ο προγραμματιστής Κων. Σταθάκος στα πρότυπα παρόμοιων τέτοιων εφαρμογών, για διάφορα προβλήματα των πολιτών, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Τέτοια παραδείγματα: Το βρετανικό FixMyStreet.com και το αμερικανικό Seeclickfix συγκεντρώνουν περίπου 900 αναφορές την εβδομάδα – κυρίως για βλάβες στους δρόμους, σκουπίδια σε δημόσιους χώρους και ελλιπή σηματοδότηση) αλλά και στη χώρα μας (π.χ το PIN Project και το illegalsigns.gov.gr για σημεία επικίνδυνης οδήγησης και παράνομες διαφημιστικές πινακίδες).
Το ίδιο software χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική, για τη συγκέντρωση καταγγελιών σχετικά με την τεχνητή έλλειψη σημαντικών φαρμάκων σε νοσοκομεία πολλών ανατολικοαφρικανικών κρατών, ενώ επιστρατεύθηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera με σκοπό τη συλλογή μαρτυριών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το 2008 - 2009. Oπως επίσης απέδειξε η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων μετά τους σεισμούς στην Αϊτή και στη Χιλή, το Usahidi μπορεί να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις.
Απο Αρθρο του Κώστα Δεληγιάννη στο ιστολογιο Διαδρομή

Στη Νεκρή Χώρα του Big Chef και του Master Brother

της Γεωργίας Καρβουνάκη

Πάντα αναρωτιόμουν για το τι θα αποκάλυπτε η σκαπάνη του μελλοντικού αρχαιολόγου.. Αν, δηλαδή, ξαφνικά, γινόταν μια έκρηξη ηφαιστείου σε τι στάση θα μας έβρισκαν μετά από 1500 χρόνια?
Η ανασκαφή στην Πομπηία ανέδειξε τη Νεκρή Πόλη με τους κατοίκους σε διάφορες στάσεις ύπνου , στην Ελλάδα τι θα έβρισκαν? Τη Νεκρή Χώρα αλλά πως?
Δε χρειάστηκε να αναρωτηθώ πολύ.. είναι σίγουρο ότι τον Έλληνα θα τον βρει η καταστροφή μπροστά στην τηλεόρασή του.
Δυο γενιές ανθρώπων τώρα, από την εποχή που το πρώτο τηλεοπτικό σήμα βγήκε στους ελληνικούς αιθέρες είναι καθηλωμένες μπροστά στη συσκευή..Η πρώτη γενιά δικαιολογημένα.. το καινούργιο μέσον, το υπό την υψηλή επιστασία κρατικού φορέα που τον πληρώναμε πάντα χωρίς να γκρινιάζουμε, ψυχαγώγησε, ενημέρωσε, έστω και λειψά και μεροληπτικά, ακόμα και εκπαίδευσε αυτή τη γενιά που στην πλειοψηφία της το μόνο που ήξερε ήταν ο κινηματογράφος, όπου υπήρχε πρόσβαση και σ’αυτόν.Πέρασε στη μεταβατική φάση του βίντεο κι επέστρεψε δριμύτερη στην ιδιωτική τηλεόραση που έφερε μαζί της όλα τα καλά αλλά, κυρίως, όλα τα κακά της κρατικής σε μεγέθυνση.

Χρόνια τώρα, το βλέπαμε να έρχεται, άλλοτε βίαια κι άλλοτε σε μικρές, σοφές δόσεις ικανές να προκαλέσουν εθισμό.
Το reality είναι η νέα πραγματικότητα της τηλεόρασης που καθήλωσε μπροστά της ένα κοινό που το καθήκον του είναι να βρίσκεται αλλού, στις επάλξεις μιας επαχθούς καθημερινότητας, στα πεδία της διεκδίκησης, στην κόντρα για όσα μας επέβαλαν ενώ άλλα μας υπόσχονταν.

Αυτό το κοινό άραξε κι έβαλε το μάτι στην πολλών ιντσών κλειδαρότρυπα κι έχει πάρει και ρόλο, αφού φρόντισαν χρόνια τώρα να του προμηθεύσουν και το όπλο του, το κινητό τηλέφωνο, ένα για κάθε μέλος της οικογένειας για να μπορεί να τιμωρεί μ’ένα απλό sms όσους παίχτες δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν ασυλία..
Παντοδυναμία το νιώθουν αλλά στην πραγματικότητα είναι το σίδερο που τους έχουν δεμένο στο πόδι για να μη σηκώνονται από τον καναπέ αν δεν υπάρχει απίστευτα σοβαρός λόγος. Σε λίγο και οι σωματικές ανάγκες θα ικανοποιούνται επί τόπου με τη χρήση ειδικών μέσων..
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας έγιναν ξαφνικά αναγνωρίσιμοι ως παίκτες reality, ως Big Chef και Master Brother, ως πρωταγωνιστές ενός αέναου σήριαλ με αμφίβολο τέλος και έπαθλο το παθητικό κοινό τους.

Ένα κοινό με μνήμη χρυσόψαρου που ζει και θα πεθάνει μπροστά στο δέκτη του, βλέποντας τους άλλους να “μαγειρεύουν” ενώ το ίδιο δεν είναι ικανό όχι μόνο να ψηφίσει, αλλά ούτε μια τηγανιά πατάτες να κάνει.. Θα πεθάνει με τα realities να διαδέχονται το ένα το άλλο και τη ζωή να περνάει έξω από την πόρτα του και να μην το αγγίζει.
Αν αυτό δεν είναι η χαρά του κάθε κυβερνώντος τότε τι είναι;
πηγή: σοφιστής

5 Νοε 2010

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» : Η επόμενη μέρα ενός εργατικού αγώνα



Μιά λιτή ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζόμενων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» μας πληροφορεί για τα αποτελέσματα της "συμφωνίας με την εργοδοσία" που έκανε εκλεγμένη επιτροπή του κλαδικού σωματείου με την εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης. Ενας δίκαιος αγώνας που στηρίχτηκε με την αλληλεγγύη πολλών άλλων εργαζόμενων έφτασε στο τέλος του. Ανοιχτή πληγή για τον πολιτισμό το "λουκέτο" στα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ", ακόμη μεγαλύτερες οι πληγές για τους 100 εργαζόμενους που μένουν στο δρόμο. Θαρραλέα η συνέλευση των εργαζόμενων επέλεξε αυτούς που ανήκουν στίς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κατάφερε να παραμείνουν ως το τέλος της εκκαθάρισης. Πέτυχε, με τον αγώνα, και κάποια άλλα πράγματα και, κυρίως, πέτυχε να αντιμετωπίσει με γενναιότητα αλλά και ανθρωπιά (τόσο δυσεύρετη στις μερες μας) μιά κρίσιμη κατάσταση. Το σεβασμό μας. Ο αγώνας δικαιώνεται -με πολλούς τρόπους.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» εξουσιοδότησε την εκλεγμένη επιτροπή διαβούλευσης να υπογράψει τη συμφωνία με την εργοδοσία.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων περιλαμβάνει:

- Παραμονή στην εργασία, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εκκαθάριση της εταιρείας, των συναδέρφων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι συνάδερφοι αυτοί, που επιλέχθηκαν από τη Γ.Σ., προστίθενται στους 18 συναδέρφους που είχε ήδη αποφασιστεί η παραμονή τους

- Καταβολή των δεδουλευμένων και όλων των άλλων αποδοχών από τις 02/9/2010, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση να διακόψει τις εργασίες της, μέχρι και τις 8/11/2010.

- Υπολογισμός των αποζημιώσεων με τον παλιό νόμο και καταβολή τους άπαξ και μετρητοίς. Καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και των υπολοίπων αδείας στις 8/11/2010.

- Καταβολή του επιπλέον ποσού των 2263€ σε κάθε εργαζόμενο (Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε επιπλέον 1,5 μισθό και με απόφαση της Γ.Σ. κατανέμεται ισόποσα σε κάθε συνάδερφο)

2. Με απόφαση της Γ.Σ. συνεχίζεται η λειτουργία του σωματείου των εργαζομένων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» καθώς και των διαδικτυακών μέσων (blog, facebook).

3. Καλούμε, μαζί με το κλαδικό σωματείο, σε εκδήλωση με θέμα:
« Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»
Τρίτη 9/11/2010, 19.00, Πολυτεχνείο, Αμφιθέατρο Γκίνη,

4. Θεωρούμε πως η αλληλεγγύη , που εκδηλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα μας. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους
αυριανούς αγώνες του εργατικού κινήματος για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε, Δ.Ν.Τ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Απο μικρά στο...ιντερνετ


Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα σε 21 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 7 ετών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας:

---Τα μισά δεκάχρονα συνδέονται καθημερινά για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ στις ηλικίες 15-16 ετών το 77% των παιδιών συνδέεται καθημερινά.

---Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για τα μαθήματά τους (84%), για να παρακολουθούν βίντεο (83%) ή για να παίζουν (74%) και να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων (61%).

---Τα μισά δηλώνουν ότι το βρίσκουν ευκολότερο να είναι ο εαυτός τους στην online παρά στην πραγματική ζωή.

---Σε ποσοστό 48% έχουν απευθείας πρόσβαση με υπολογιστή από το υπνοδωμάτιό τους, ενώ ένα στα τρία έχει πλέον πρόσβαση και μέσω κινητού ή άλλης φορητής συσκευής.

Στην Ελλάδα...
Την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα διαδικτυακά εργαλεία όχι μόνο για προσωπική επικοινωνία αλλά και για να δημιουργήσουν, απέδειξαν οι μαθητές που συμμετείχαν πρόσφατα στο 2ο πανελλήνιο διαδικτυακό μαθητικό διαγωνισμό (www. diagonismos 2010.com).
Συνολικά 34 στοσελίδες (23 μαθητών δημοτικού, 10 γυμνασίου και 11 λυκείου) συναγωνίστηκαν με έπαθλα διαδραστικούς πίνακες και εκτυπωτές για τα σχολεία τους. Ανάμεσα στίς σελίδες που πήραν πρώτα βραβεία:

Δημοτικό Καλλονής Λέσβου (http://blo.gr/32e, http://blo.gr/32d, http://blo.gr/32f)
Μαθητές της Β', της Γ' και της Δ' τάξης έφτιαξαν, αντιστοίχως, sites για την ελιά, τον υγροβιότοπο και την ιστορία της Λέσβου. Αναζήτησαν πληροφορίες διαδικτυακά, έφτιαξαν σταυρόλεξα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή HotPotatoes και εξοικειώθηκαν με προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων.
5ο Δημοτικό Χολαργού (http://blo.gr/32c)
Με θέμα «Ο παλιός Χολαργός», 20 μαθητές της Ε' τάξης πήραν συνεντεύξεις από παλιούς κατοίκους της περιοχής, ξετρύπωσαν φωτογραφίες αρχείου και τραγούδια περασμένων δεκαετιών από το Youtube και συνέθεσαν την εικόνα της περιοχής τους στις αρχές του αιώνα.
28ο Γυμνάσιο Αθηνών (http://www.meetpagkrati.eu/)
Με θέμα «Το Παγκράτι χθες και σήμερα», έξι μαθητές της Γ' τάξης, εξοικειωμένοι με Η/Υ, και η καθηγήτριά τους της Ιστορίας (που αγόρασε και domain name για την εργασία) μάζεψαν υλικό, πήραν συνεντεύξεις από παλιούς κατοίκους και αξιοποίησαν μια παλιότερη σχολική εργασία για τα νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια της περιοχής.
36ο Δημοτικό Πατρών (http://blo.gr/32i)
Οι μαθητές της Δ' τάξης ξεναγούν τους επισκέπτες στα αξιοθέατα της πόλης τους. Αναζήτησαν δωρεάν και εύχρηστα λογισμικά για να στήσουν την ιστοσελίδα και να αναρτήσουν συνεντεύξεις, φωτογραφίες και βίντεο, αναζήτησαν υλικό στο Διαδίκτυο και ψηφιοποίησαν αυτό που βρήκαν σε έντυπη μορφή.
1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου (epalkalymnou.gr/laografia)
Μαθητές του τμήματος Πληροφορικής της Γ' τάξης έστησαν μια σελίδα με πλούσιο περιεχόμενο για τη λαογραφία του νησιού τους, . Αξιοποίησαν όσα έμαθαν στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμογές πολυμέσων» και δούλεψαν σε Joomla όλοι οι μαθητές ως διαχειριστές της ιστοσελίδας, προσθέτοντας υλικό εξ αποστάσεως. Σχεδίασαν μόνοι τους και το template.
27ο Δημοτικό Ιωαννίνων Ολοήμερο τμήμα (http://blo.gr/32a)
Τίτλος: «Different cultures in different environments». 25 μαθητές 7-10 ετών συνέκριναν το πολιτισμικό υπόβαθρο του νομού Ιωαννίνων με αυτό λαών της Αλάσκας, της Αφρικής και της Β. Αμερικής, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Google Earth και το Second Life.
2ο Δημ. Βροντάδου Χίου(http://blo.gr/32g)
Η ιστοσελίδα αποτελεί ηλεκτρονική έκδοση της παλιάς έντυπης σχολικής εφημερίδας «Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα», για την έκδοση της οποίας δεν υπήρχαν πλέον πόροι. Μαθητές 7-12 ετών γράφουν εντυπώσεις από τη σχολική ζωή και αναρτούν συνδέσμους σε εκπαιδευτικό υλικό, με τη βοήθεια δασκάλων και γονέων.

Εξι ώρες στο πληκτρολόγιο για 30 ευρώ μεροκάματο


ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΥΟ ΜΕΤΡΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Εργάζονται έξι ώρες πάνω απ' τον υπολογιστή για να βγάλουν 30 ευρώ μεροκάματο. Αμείβονται με τον «δακτυλισμό» και δουλεύουν χωρίς ασφάλιση επί χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας δημόσιας υπηρεσίας που καλείται να φέρει σε πέρας το σημαντικότερο κομμάτι του προ-υπολογισμού: εκείνο που αφορά τα έσοδα του κράτους.

Υπάρχει κάτι χειρότερο απ' το να είσαι άνεργος στην Ελλάδα του 2010; «Υπάρχει», διατείνονται οι 279 συμβασιούχοι του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ): «Να είσαι συμβασιούχος ανασφάλιστος, χωρίς προοπτική, με τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λήξει η σύμβαση».

Οι συμβασιούχοι του ΚΕΠΥΟ οδηγούνται μαζικά στην ανεργία καθώς ήδη έχουν απολυθεί 53 άνθρωποι (έληξαν οι συμβάσεις έργου τους) και οι υπόλοιποι μετρούν μέρες, καθώς μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα απολυθούν 170, ενώ οι τελευταίοι 56 θα... κλείσουν την πόρτα τον ερχόμενο Απρίλιο. Τι ζητούν Δεδομένου ότι μετά από τόσα χρόνια παροχής υπηρεσιών έχουν αποκτήσει πολύτιμη και εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία, ζητούν τόσο τη μονιμοποίησή τους όσο και την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων τους.

Οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν , για τους περισσότερους τα 680 ευρώ και για μερικούς τα.. 300 ευρώ- ανασφάλιστοι. Η αμοιβή τους κάθε μέρα εξαρτάται από τον αριθμό των «δακτυλισμών» (την πληκτρολόγηση χαρακτήρων) που κάνουν στους υπολογιστές: κάθε δακτυλισμός αμείβεται με 0,0007 ευρώ καθαρές αποδοχές, άρα πρέπει να εκτελέσουν χίλιους δακτυλισμούς για να λάβουν... 70 ευρωλεπτά. Και για να τα πάρουν αυτά τα λιγα χρήματα πρέπει να εκτελέσουν τουλάχιστον 42.000 δακτυλισμούς την ημέρα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, που είναι και το κατώτατο «πλαφόν». Αυτοί αντιστοιχούν σε περίπου 400 δηλώσεις Ε1 μέσα στο εξάωρο της απασχόλησής τους.
πηγή: enet

4 Νοε 2010

Ημερολόγιο φρίκης με ζώα


Πολλές είναι οι αντιδράσεις, από τον οργανισμό δικαιωμάτων των ζώων PETA, (Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων), για ένα νέο σόφτ πορνό ημερολόγιο στο οποίο ένα τόπλες μοντέλο τεμαχίζει το κεφάλι ενός γουρουνιού.

Η ημίγυμνη και αιματοβαμμένη Τσέχα Ντίανα Κομπζόνοβα κρατώντας άλλοτε ένα τσεκούρι και άλλοτε ...μαχαίρι φωτογραφίζεται σε μια φάρμα ενώ υποτίθεται σκοτώνει ένα γουρούνι. Το σόφτ πορνό ημερολόγιο δείχνει την μοντέλα σε αποκαλυπτικές πόζες άλλες φορές φορώντας τα απαραίτητα και άλλες φορές ημίγυμνη.
Η φωτογραφία του ημερολογίου που σόκαρε την PETA είναι αυτή στην οποία το μοντέλο σκύβει πάνω από ένα χοίρο, ενώ τα κοτόπουλα ραμφίζουν στο αιματοβαμμένο έδαφος.Ένας εκπρόσωπος της PETA δήλωσε "Μόνο κάποιος ψυχοπαθής θα μπορούσε να έχει σεξουαλική διέγερση βλέποντας αυτές τις φρικιαστικές και βίαιες φωτογραφίες."
πηγή:animalspress

Σκληρή απάντηση στίς επιθέσεις της εργοδοσίας του Ραδιο Θεσσαλονίκη


Mε σκληρή ανακοίνωση απάντησε η Ένωση Συντακτών στην εργοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη που επιτέθηκε φραστικά στον εργασιακό εκπρόσωπο των εργαζόμενων.
Ο ιδιοκτήτης του Σταθμού, Στέφανος Διαμαντόπουλος, σε δημόσια συνάντηση με τον εργασιακό εκπρόσωπο δημοσιογράφο Αλέξη Αλεξιάδη έβρισε καθώς θεώρησε ότι …η άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων έρχεται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα του σταθμού.
Η συμπεριφορά αυτή ηταν απλώς το…κερασάκι στην τούρτα γιατί η πραγματική επίθεση του εργοδότη ηταν στα εργασιακά δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε ότι η εργοδοσία του σταθμού είχε, προ μηνών ανακοινώσει στους δημοσιογράφους (αλλά και σε άλλους εργαζόμενους) ότι προχωρεί σε μείωση των αποδοχών τους κατά 25%. Και παρότι το Σωματείο προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην δεχτουν διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν το Πειθαρχικο αρκετοί δεν άντεξαν από την πίεση (και το φόβο να χάσουν τη δουλειά τους)και το αποδέχτηκαν με αποτέλεσμα- όπως πληροφορούμαστε- να καταλήξουν στα πειθαρχικά όργανα της ΕΣΗΕΜΘ.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίον η εργοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη επέλεξε να συμπεριφερθεί απέναντι σε αυτούς που ο σταθμός οφείλει την υπόστασή του: τους δημοσιογράφους.
Η επιβολή περικοπών στις αμοιβές των συντακτών με το πρόσχημα της δήθεν μειωμένης απασχόλησης, οι απειλές ότι ο σταθμός θα μετατραπεί σε μουσικό, η δημόσια φραστική επίθεση απέναντι σε εργασιακούς εκπροσώπους και οι προσβολές κατά της ΕΣΗΕΜ-Θ, μαρτυρούν μια κατάφωρα αποπροσανατολιστική εργοδοτική τακτική, την οποία η Ένωση Συντακτών δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί.
Είναι απαράδεκτο μια επιχείρηση επί χρόνια κερδοφόρα χάρη στους δημοσιογράφους να τους απαξιώνει κατά τέτοιον τρόπο χωρίς να μπορεί να επικαλεστεί ούτε καν το άλλοθι της ζημιάς, αλλά απλώς έναν περιορισμό των κερδών της.Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη:
---Να εφαρμόσει πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εγκαταλείποντας αμέσως κάθε σχέδιο περικοπής απασχόλησης και αμοιβών.
---Να προστατεύσει και να ενισχύσει με κάθε εφικτό τρόπο τον ενημερωτικό χαρακτήρα του Μέσου, που επί χρόνια το αναδεικνύει στις πρώτες θέσεις ακροαματικότητας.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η ΕΣΗΕΜ-Θ θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών της, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην Ενημέρωση.

Νέο ΔΣ στην ΕΡΤ- επιτέλους...

Ανακοινώθηκε πριν λίγο απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ- 4 μήνες από την παραίτηση Γαμπρίτσου.

Στο ΔΣ συμμετέχουν οι:
Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος (Πρόεδρος)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος, πρώην ισχυρός άνδρας της Netmed και της NOVA και γνωστός από τα «κακά παιδιά» στο ραδιόφωνο (Διευθύνων Σύμβουλος)
Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών
Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός – στη θέση του αποχωρήσαντος Στέλιου Κούλογλου που ανέλαβε δική του εκπομπή.
Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος , Διευθυντής του γραφείου του Τηλέμαχου Χυτήρης και για χρόνια υπεύθυνος περιφερειακών ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ.
Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος
Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Απλώς σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. “ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος” και στην τρέχουσα προκηρυξη δεν υπήρχε διαχωρισμός της θέσης. Παρ΄όλα αυτά ο Θανάσης Παπαγεωργίου αναλαμβάνει πρόεδρος.

Ανοικτή Επιστολή από τον Αθήνα 9,84 για τα δημοτικά ραδιόφωνα


"Η αρχή, σε χρόνο ανύποπτο, έγινε με το ανάλαφρο ύφος (και την ανθρωποφαγική διάθεση) ενός reality show. "Εσείς τί λέτε; αξίζει να υπάρχουν δημοτικά ραδιόφωνα ή όχι;" ρωτούσαν τα κυριακάτικα δημοσιεύματα - επανερχόμενα όλο και συχνότερα στο θέμα με ύποπτη εμμονή.

Η συνέχεια, πολύ πιο ωμή, δόθηκε με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου. "Θα κάνετε ή δεν θα κάνετε απολύσεις στον Αθήνα 9,84;" ρωτούσαν καταιγιστικά τους υποψήφιους δημάρχους τηλεπαρουσιαστές σκανδαλωδώς σιτισμένοι κατά το πρόσφατο παρελθόν με δημόσιο χρήμα.

Η κορύφωση ήρθε με την "έκθεση Προβόπουλου": "ποιος ο λόγος να διαθέτουν μέσα ενημέρωσης οι υπερχρεωμένοι δήμοι;" επανέλαβε εν χορώ, μετά τον κεντρικό τραπεζίτη, σειρά αστέρων του Τύπου και της ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης - συμπεριλαμβανομένου έως και του καναλάρχη προέδρου του ΛΑΟΣ.Το "ηθικό δίδαγμα" προκύπτει αβίαστα: χρειαζόμαστε λιγότερα Μέσα Ενημέρωσης, συγκεντρωμένα σε λιγότερα χέρια. Ακριβέστερα: χρειαζόμαστε λιγότερα δημόσια μέσα ενημέρωσης - και λιγότερους δημοσιογράφους που να καλύπτονται από τις (απειλούμενες έτσι και αλλιώς) συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αλλά, βέβαια, όταν προτείνεται ανενδοίαστα ως και η περιστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, τότε τα δημοτικά ραδιόφωνα (και η ΕΡΤ) φαντάζουν "ώριμο φρούτο". Το επιβάλλει, μας λένε, αυτό η "μέριμνα για τα δημόσια οικονομικά"....

Όλα αυτά, από τις στήλες και τις συχνότητες μέσων ενημέρωσης που έχουν χαώδη παθητικά στους ισολογισμούς τους και κρύβουν στη ντουλάπα τους σκελετούς φοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής και κάθε είδους διαπλοκής με την κρατική εξουσία.

Όλα αυτά, από ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι αφού αιμοδοτήθηκαν χαριστικά από τις τράπεζες (αυτές που εποπτεύει ο κ. Προβόπουλος....) τώρα επεξεργάζονται σχέδια δημόσιας διάσωσής τους α λα Σαρκοζί. Και το πιο εξοργιστικό: όλα αυτά εκφέρονται (ή γίνονται αδιαμαρτύρητα δεκτά) από "συναδέλφους" οι οποίοι μέχρι χθες ή προχθές είχαν εξασφαλίσει από τον "Αθήνα 9,84" διευθυντικά καθήκοντα ή την πολλοστή απασχόλησή τους με όρους πολυτελείας ή το καταφύγιό τους για τους καιρούς της επαγγελματικής τους λειψυδρίας... Από μεγαλοδημοσιογράφους που ως και η περιφρούρηση της ασφάλειάς τους χρηματοδοτείται από τον δημόσιο κορβανά.

"Το πάρτι τελείωσε" διαμηνύουν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτό και τώρα, σαν έτοιμοι από καιρό, σχεδιάζουν στα μέτρα τους την "επόμενη μέρα" - πάντα σε συνδιαλλαγή με την πολιτική εξουσία.Η αναγκαία δημόσια συζήτηση για το μέλλον, τη φυσιογνωμία και την αναγκαία εξυγίανση των δημοτικών ραδιοσταθμών υποκαθίσταται από κραυγές για "λουκέτα". Οι ευθύνες μετατίθενται από όσους διαχειρίσθηκαν αδιαφανώς τα δημοτικά ραδιόφωνα σε όσου υπήρξαν θύματα αυτής της διαχείρισης.Η δημόσια περιουσία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων μετατρέπεται σε αρένα, στην οποία τα ιδιωτικά συμφέροντα εξαπολύουν καμπάνιες κατά των δημόσιων ανταγωνιστών τους - με τη βοήθεια πρόθυμων "μαχαιροβγαλτών"....

Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί ,χάρη στην εργασία των οποίων υπάρχουν και εκπέμπουν τα δημοτικά ραδιόφωνα, αναμετρώνται με τις περικοπές αποδοχών ελέω μνημονίου, με τις στάσεις πληρωμών ("Κανάλι 1", "Ξένιος", "Επικοινωνία"), με την παρεμπόδιση πρωτοποριακών κοινωφελών εγχειρημάτων (ξενόγλωσσο πρόγραμμα του "Αθήνα 9,84), με το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων λόγω της μετατροπής των δημοτικών επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το μέσο του βιοπορισμού μας και κυρίως τη δημοσιογραφική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις απαξίωσης τους.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας και τους προειδοποιούμε: αν η μυωπία υπερισχύσει της αλληλεγγύης, τότε στο αυριανό μιντιακό τοπίο θα υπάρχουν λιγότερα μέσα, λιγότερη ενημέρωση, λιγότεροι εργαζόμενοι, με λιγότερα δικαιώματα. Στο αυριανό μιντιακό τοπίο θα έχουν λόγο μόνο οι "μαχαιροβγάλτες"...

Ζητούμε τη συμπαράσταση κάθε πολίτη που πιστεύει ότι τα (πολλαπλά κακοποιημένα έως τώρα) δημοτικά ΜΜΕ είναι, ιδίως σε καιρούς κρίσης, μια δυνατότητα που θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί, αντί να καταργηθεί.

Καταγγέλλουμε την διαφαινόμενη προσπάθεια εκποίησης ενός ακόμη δημόσιου αγαθού.Κατά τα λοιπά, είμαστε στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για όσα επιπλέον στοιχεία τυχόν μας ζητηθεί να παράσχουμε."

Εκ μέρους των συντακτών
Κώστας Ράπτης (εκπρόσωπος «Αθήνα 9,84 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ)

3 Νοε 2010

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», που οδηγεί ένα ιστορικό έντυπο σε κλείσιμο αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο 130 εργαζομένους.


Ύστερα από τέσσερις μήνες ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκμετάλλευσης της ανοχής και υπομονής των εργαζομένων, η ιδιοκτησία της εφημερίδας, με τον πλέον κυνικό τρόπο, προσφεύγει στη διαδικασία της πτώχευση, με συνέπεια:

---Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα να στερούνται και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, επιδότηση ανεργίας…).

---Η ενημέρωση να υφίσταται πλήγμα, αφού αποδεικνύεται ότι ακόμα και μια ιστορική εφημερίδα μπορεί απλά να σταματήσει να υπάρχει, όταν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών της –σε άλλους τομείς, όπως τα δημόσια έργα– παύουν να εξυπηρετούνται από την ιδιότητα του εκδότη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητάει από την Κυβέρνηση να σταματήσει να παρακολουθεί ως Πόντιος Πιλάτος τις εξελίξεις και να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ. Να αντιληφθεί ότι τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ χρησιμοποιούνται για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και όχι για την ενημέρωση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζομένους στα ΜΜΕ σε αγώνα για το δικαίωμα στην ενημέρωση, το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην επιβίωση.

Πρόταση για το απεργιακό πλαίσιο διεκδικήσεων της ΕΣΗΕΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ανοιχτή συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών- ως το πρώτο βήμα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΔΣ για προετοιμασία των εργαζόμενων σε δυναμική αντιμετώπιση της απόπειρας των εργοδοτών των ΜΜΕ να καταργήσουν στίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στη διάρκεια του Μ.Σ. ανακοινώθηκε η είδηση της παραίτησης ολόκληρου του ΔΣ της Ενωσης των ιδιοκτητών εφημερίδων (ΕΙΙΕΑ) η οποία θα προχωρήσει στίς 16 του μηνός σε συνέλευση και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ηταν και δημοσιογράφοι απο την "Απογευματινή" οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη όχι μόνο των Σωματείων αλλά και των εργαζόμενων σε άλλα μεσα.

Απο τη μεριά του ΔΣ κατατέθηκε πρός του εκπροσώπους του ΜΣ ένα κείμενο-πλατφόρμα των απεργιακών διεκδικήσεων. Πρόκειται για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση.
Τα αιτήματα αυτά, αφού συζητηθούν στις συνελεύσεις των μελών της Ένωσης, θα διεκδικηθούν με το πρόγραμμα μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων που ήδη έχει αποφασίσει το Δ.Σ., σε συνεργασία με τη Διασωματειακή Επιτροπή αλλά και τις Ενώσεις Συντακτών πανελλαδικά, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ. Με τίς ίδιες διαδικασίες θα οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο:

1. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί την υπογραφή, επειγόντως, ικανοποιητικών ΣΣΕ σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις. Δεν θα ανεχθεί άλλο την τακτική της κωλυσιεργίας των εργοδοτών, δεν θα επιτρέψει να περάσει το σχέδιο της πλήρους εργασιακής και μισθολογικής απορρύθμισης. Καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη και σχεδιασμό για νομοθετική υποβάθμιση της ισχύος των ΣΣΕ.

2. Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί το «πάγωμα» των απολύσεων που απειλούν να εκτοξεύσουν την ανεργία στον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Η δέσμευση των εργοδοτών για μηδενικές απολύσεις θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ. Η ΕΣΗΕΑ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδέσει την κρατική διαφήμιση (αλλά και τις άλλες ειδικές «ρυθμίσεις» για τον Τύπο) με τη ρήτρα απασχόλησης (με όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτήν) αλλά και τη δέσμευση για μηδενικές απολύσεις.

3. Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί –μετά τις απώλειες στο 2010– καμιά υποβάθμιση του εισοδήματος των εργαζομένων στην ενημέρωση. Διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς κατ’ ελάχιστον και μεσοσταθμικά στο ύψος του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή μπορεί να κατανεμηθεί με τρόπο που να ενισχύει περισσότερο τους χαμηλόμισθους.

4. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί την κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.

5. Η ΕΣΗΕΑ –μαζί με τα άλλα σωματεία στην ενημέρωση– διεκδικεί ρύθμιση της δημοσιογραφικής εργασίας στο Διαδίκτυο, με ασφάλιση στα αντίστοιχα Ταμεία εργαζομένων στον Τύπο και αμοιβές αντίστοιχες των οικείων ΣΣΕ με ΕΙΗΕΑ, ΕΙΙΡΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ καθώς και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων (υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και εργοδοτικής εισφοράς).

6. Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση του επιδόματος και του χρόνου επιδότησης. Διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το κράτος και τους εργοδότες. Μέτρα αλληλεγγύης –όπως το πάγωμα των στεγαστικών δανείων, η μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ, η επιδότηση ενοικίου, η δωρεάν κάρτα για τις συγκοινωνίες κ.λπ.– που η Κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει αμέσως για τους ανέργους.

7. Σχετικά με το ζήτημα της πολυαπασχόλησης που θέτουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα αυτό καλύπτεται από τις ρυθμίσεις των ΣΣΕ και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να κηρύσσει τα νόμιμα σε ότι αφορά την πολυαπασχόληση στο Δημόσιο και τις αργομισθίες.

8. Η ΕΣΗΕΑ δεν θα αποδεχθεί την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση της απασχόλησης στην ΕΡΤ και το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων. Θα διεκδικήσει την αποκατάσταση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, θεωρώντας τα ως πυλώνα για το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση.

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2010

Όταν οι Διευθυντές μιλάνε για τους εργαζόμενους


Καταγγελία της ΕΤΕΡ:

Χθες, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 και στην εκπομπή του κυρίου Γιάννη Πολίτη που μεταδίδεται από τη συχνότητα του Βήμα FM, γίναμε αυτήκοοι μάρτυρες του πώς ένας δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού παράγει δημοσιογραφικό έργο και κρίνει απαξιωτικά, στοχοποιώντας τους παράλληλα, ολόκληρους εργασιακούς κλάδους.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κ. Πολίτη με την υποψήφια στις Περιφερειακές Εκλογές κα. Μαρία Καρακλιούμη και σε αποστροφή του λόγου της περί δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κινητικότητας, (το νέο «φρούτο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας), ο κος. Πολίτης αναφέρθηκε με δική του πρωτοβουλία στην Ε.Τ.Ε.Ρ και τον κλάδο των τεχνικών ραδιοφώνου, προφανώς από προσωπική εμπάθεια ορμώμενος, λέγοντας από τη μια ότι δίνει συγχαρητήρια στην Ε.Τ.Ε.Ρ και άλλα παρόμοια, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει από την άλλη ότι οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας είναι ο μόνος κλάδος σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει πληγεί από την μνημονιακή βαρβαρότητα (εξυπακούεται ότι ο ίδιος ούτε χρησιμοποίησε ούτε και υπονόησε τη λέξη βαρβαρότητα) που βιώνουμε καθημερινά και ότι οι εργαζόμενοι τεχνικοί είναι οι πιο προνομιούχοι εργαζόμενοι στον χώρο των Μ.Μ.Ε(!)
Σήμερα το πρωί και ώρα 09.30, μισή ώρα πριν από την εκπομπή του η οποία αρχίζει στις 10.00 στο Βήμα FM, επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της παραγωγής του, δίνοντας, όπως μας ζητήθηκε, όλα τα στοιχεία μας και ζητώντας το αυτονόητο, να απαντήσουμε στον αέρα, στην ίδια εκπομπή και στην ίδια ώρα μετάδοσης, αλλά μια μέρα μετά, επικαλούμενοι και τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Κάτι τέτοιο δεν μας το επέτρεψε ο κος. Πολίτης, στερώντας μας το δημοκρατικό δικαίωμα του αντιλόγου το οποίο, δίκην προνομιούχου πραίτορα χειρίζεται από μια δημόσια συχνότητα (99,5), από όπου λοιδορεί και κατηγορεί ευσχήμως έναν ολόκληρο κλάδο, απαγορεύοντάς του μάλιστα και τον αντίλογο.
Το μέγεθος του ατοπήματός του μεγεθύνεται δε, αν ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη εφετειακή Διαιτητική Απόφαση που δημοσιεύθηκε από τον Ο.ΜΕ.Δ και που είναι η μόνη πανελλαδικά η οποία καταργεί προηγούμενη απόφαση του Ο.ΜΕ.Δ, κατ’ εφαρμογή του επαίσχυντου Νόμου Λοβέρδου.
Επειδή δεν μας έδωσε τη δυνατότητα αντιλόγου ο κος Πολίτης, τον ενημερώνουμε ότι προνομιούχος δεν είναι ο εργαζόμενος που κερδίζει το ψωμί του έχοντας μία εργασία και αμειβόμενος με βάση την Σ.Σ.Ε του. Αντιθέτως, προνομιούχος εργαζόμενος είναι, λόγου χάριν, κάποιος που, ως Διευθυντικό στέλεχος του 98.4, παράλληλα βρίσκεται και στη ΝΕΤ, ή, για να αναφέρουμε κι ένα άλλο παράδειγμα προνομιούχου εργαζόμενου, κάποιος που πριν π.χ ένα χρόνο πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τον 98.4, για να διευθύνει άλλον ανταγωνιστικό του 98.4 σταθμό, με αποδοχές το ύψος των οποίων εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε.
Εν ολίγοις, καλούμε τον κ. Πολίτη να κοιτάξει γύρω του προσεκτικότερα, μήπως και ανακαλύψει τους προνομιούχους που νέμονται σήμερα τη σάρκα της Ελλάδας έχοντας τρεις και τέσσερις δουλειές, τους γόνους των οικογενειών που έχουν καταλάβει όλα τα πόστα και είναι οι θησαυροφύλακες και ανθρωποφύλακες του συστήματος, από το οποίο άλλωστε τρέφονται την ίδια ώρα που, ανερυθρίαστα, εμφανίζονται ως κήνσορες και κριτές των πάντων.
Πληροφορούμε τον κ. Πολίτη ότι εμείς ανήκουμε στα εκατομμύρια των εργαζομένων που κάνουν μια δουλειά και παίρνουν ένα μισθό το ύψος του οποίου μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημοσιοποιήσουν, χωρίς κανένα φόβο να γίνουν προκλητικοί και χωρίς να έχουν χτίσει τον εργασιακό τους βίο πάνω στον εργασιακό θάνατο άλλων συναδέλφων τους.
Επομένως φρονούμε, κύριε Πολίτη, ότι ο όρος προνομιούχος, που κατά τη γνώμη μας προϋποθέτει τα δύο ανωτέρω, μόνο σε εμάς δεν αρμόζει. Δικαιούμαστε όμως να υποθέσουμε ότι αυτή η απρόκλητη και απροκάλυπτη από μέρους σας στοχοποίησή μας απευθύνεται προς τους εργοδότες σας που τυχαίνει να είναι και δικοί μας εργοδότες, στους οποίους δείχνετε με το δάχτυλο έναν ολόκληρο κλάδο απλών εργαζομένων που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελέσουν και το επόμενο target group προς δίωξη.
Και, για να μην μακρηγορούμε, δεν γνωρίζουμε αν ο κύριος Πολίτης και όσοι αισθάνονται αλληλέγγυοί του θα αγανακτήσουν με το «θράσος» μας, τους πληροφορούμε όμως ότι εμείς θεωρούμε την εργασία δικαίωμά μας, τη Συλλογική μας Σύμβαση Εργασίας κατάκτησή μας και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα τελευταίο κοινωνικό δημοκρατικό μας αποκούμπι που το πληρώνουμε πολύ ακριβά και που, ως τέτοιο, θα το υπερασπιστούμε πάντα με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

2 Νοε 2010

Πλήγμα για τον Τύπο η εκπνοή της «Απογευματινής»

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Άλλη μια μεγάλη εφημερίδα περνά στην ιστορία. Πρόκειται για την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», η οποία ενημέρωνε επί 58 χρόνια την κοινή γνώμη, είχε αποκτήσει πιστούς αναγνώστες αλλά και μεγάλους εχθρούς. Ήταν η εφημερίδα της αποκαλούμενης «λαϊκής δεξιάς» και στηριζόταν πάντα στο ρεπορτάζ.

Αποτέλεσε το νεώτερο αδελφάκι της ιστορικής εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» που εκδόθηκε από τον πατέρα της ελληνικής δημοσιογραφίας Βλάση Γαβριηλίδη το 1881 ως πολιτική και σατυρική επιθεώρηση με αρχικό τίτλο «Μη χάνεσαι». Το παιγνίδι της ιστορίας επαναλαμβάνεται στην περίπτωση της «Απογευματινής». Όσα συνέβησαν στο ιστορικό κτήριο της Φειδίου 12 θυμίζουν αυτά που διαδραματίζονταν στο κρίσιμο εξάμηνο από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 1989, κατά τον επιθανάτιο ρόγχο της αρχαιότερης ελληνικής εφημερίδας, στα τελευταία γραφεία της επί της Αμαλίας 52.

Για μια ακόμα φορά, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι διοικητικοί τέθηκαν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από την εργοδοσία χωρίς την παραμικρή στήριξη προσώπων που στήριζαν μέσα από τις στήλες της εφημερίδας επί σειράν ετών. Δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η έλλειψη στρατηγικής και συγκεκριμένου σχεδίου χειρισμού θεμάτων σχετικά με τα ΜΜΕ από τη Ρηγίλλης.

Επίσης φαίνεται και η ανεπάρκεια ορισμένων προβεβλημένων δημοσιογραφο-εκδοτών (που αρνούνται να παραδώσουν στην ΕΣΗΕΑ τις ταυτότητές τους και κράζουν άναρθρα στα βραδυνά δελτία ειδήσεων). Σε πολλές περιπτώσεις φέρονται να πέρασαν από τα γραφεία εκδοτών, μεταξύ άλλων και του εκδότη της "Α" κ. Κ. Σαραντόπουλου, δήθεν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα της εφημερίδας. Τις περισσότερες φορές όμως, λέγεται πως πρότειναν λύσεις που στρέφονταν εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η ιστορία της εφημερίδας

Πανό των εργαζομένων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, στην είσοδο του κτηρίου επί της Φειδίου 12.Το πρώτο φύλλο της «Απογευματινής» κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου 1952, με εκδότες τα αδέλφια Νάσο και Σάκη Μπότση (οι ίδιοι ήταν ταυτόχρονα και συνιδιοκτήτες της πρωινής εφημερίδας Ακρόπολις) και κρατούσαν τα ηνία της ως το θάνατό τους (πέθαναν με χρονική απόσταση 20 ημερών το 1980). Στη συνέχεια η εφημερίδα πέρασε στο Ίδρυμα Μπότση που στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί και με νέο εκδότη τον Νίκο Μομφερράτο, ως το 1985, χρονιά που δολοφονήθηκε (21 Φεβρουαρίου) από τη «17 Νοέμβρη». Αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Καραγιάννη, ο οποίος ήταν εκδότης της ως το 2002. Στη συνέχεια ανέλαβε την έκδοση της εφημερίδας ο εργολάβος κ. Κώστας Σαραντόπουλος.

Για πολλά χρόνια, η «Απογευματινή» αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφημερίδας ποικίλης ύλης, καθώς δινόταν μεγαλύτερη βαρύτητα σε καλλιτεχνικά, αθλητικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα αμιγώς πολιτικά. Αυτός ο χαρακτήρας ουδετερότητας άρχιζε να αλλάζει με τα χρόνια, παράλληλα με την κομματικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτό εντάθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά, σε συνδυασμό με την εμφάνιση και άλλων συγγενικών πολιτικά εφημερίδων και το αναπόφευκτο κυνήγι του μεριδίου αγοράς που αυτομάτως προέκυψε.

Το 1975 γνώρισε μια μεγάλη διαρροή στελεχών, τα οποία αποχώρησαν και μαζί με άλλους συντάκτες προχώρησαν στην έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», ενώ μερικά χρόνια αργότερα (1983) γνώρισε και δεύτερη μεγάλη διαρροή από στελέχη τα οποία προχώρησαν στην έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου».

Τον Σεπτέμβριο του 1984 κυκλοφόρησε και η «Απογευματινή της Κυριακής», μάλιστα σε μικρό (tabloid) σχήμα, κάτι που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα (από τις 29 Σεπτεμβρίου 1986) και το καθημερινό φύλλο. Από το 1954 και για πολλά χρόνια, η «Απογευματινή» ήταν εκείνη που διοργάνωνε τα ετήσια καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς.

Ι.Κ.ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»


Οι τίτλοι του "τέλους" έπεσαν σήμερα στην "Απογευματινή" με μια ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας κ. Σπυρίδωνα Μαύρο, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι υπεβλήθη αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών.


Οι συνεχείς παλινωδίες και παλινδρομήσεις της διοίκησης δεν μας επέτρεψαν να προετοιμάσουμε ούτε το τελευταίο αποχαιρετιστήριο φύλλο της "Α", καθώς στις 28 Οκτωβρίου, και ενώ όλη η ύλη της εφημερίδας ήταν έτοιμη προς εκτύπωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Α" Κώστας Σαραντόπουλος έδωσε προφορική εντολή να μην τυπωθεί το φύλλο. Η ηλεκτρονική πύλη προς τα πιεστήρια της "Ναυτεμπορικής" έκλεισε για τα κείμενά μας με απόφαση του Κώστα Σαραντόπουλου. Σήμερα επικρέμεται και η απειλή να απαγορευθεί η είσοδος μας, στα γραφεία μας, στο κτήριο της οδού Φειδίου που πριν από 58 χρόνια στέγασε το όραμα του ιδρυτή της "Απογευματινής" Νάσου Μπότση. Του δημοσιογράφου που έδωσε ζωή σε μια από ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας και δημιούργησε σχολή από την οποία πέρασαν και έγραψαν κορυφαία ονόματα του Τύπου και των Γραμμάτων.

Αυτή η εφημερίδα όμως κατέρρευσε στα χέρια του εργολάβου - διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησε πότε ως εκδότης και δεν αντιλήφθηκε ποτέ τις ιδιαιτερότητες μίας επιχείρησης του Τύπου.

Έτσι οι 130 εργαζόμενοι που εδώ και δυο χρόνια βάζουμε "πλάτη" για τη συνέχιση της έκδοσης μένουμε κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού η νομική διαδικασία, πίσω από την οποία οχυρώνεται ο Κώστας Σαραντόπουλος δε μας επιτρέπει αυτή την ώρα να διεκδικήσουμε ούτε και το επίδομα ανεργίας. Και αυτό γιατί μέχρι την εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης - τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά - οι εργαζόμενοι θα παραμένουμε όμηροι και απλήρωτοι.

Του λουκέτου στην "Απογευματινή" προηγήθηκαν πολλοί "σωτήρες" και ...διάττοντες αστέρες, η γνώμη των οποίων επικράτησε πολλές φορές των προειδοποιήσεων των συντακτών.

Προηγήθηκαν επίσης μια σειρά λανθασμένων - όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα - χειρισμών εκ μέρους της διοίκησης, όπως η διακοπή της συνεργασίας της εφημερίδας με φωτογραφικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο περιορισμός της ύλης, η μείωση του χαρτιού και του τιράζ, η έλλειψη παντελούς προγραμματισμού και τελικά η ματαίωση των ενθέτων και κυρίως οι δραματικές - τα τελευταία χρόνια - μειώσεις στο προσωπικό. Έτσι, η σοφία της κουκουβάγιας - το σήμα κατατεθέν της "Απογευματινής" - δεν κατάφερε να οδηγήσει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της "Απογευματινής"
δε προτιθέμεθα να εγκαταλείψουμε το σκάφος.

Στόχος μας εξακολουθεί να είναι πρώτα από όλα η εξασφάλιση των συμφερόντων μας, δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, και όσο περνάει από το χέρι μας η επιβίωση της εφημερίδας.

Όπλα μας η ενότητα, η αγάπη για τη δουλειά που κάνουμε, και η αλληλεγγύη προς κάθε συνάδελφό μας, από τα διευθυντικά στελέχη, που αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της εργοδοσίας, έως και τις συναδέλφους μας που επιμελήθηκαν την καθαριότητα των γραφείων μας και μαζί τους περιμέναμε υπομονετικά, αλλά μάταια, την καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Περιμένουμε τη στήριξη των Σωματείων μας και των συναδέλφων μας, σε όποια εφημερίδα και Μέσο κι αν εργάζονται, γιατί οι δραματικές εξελίξεις στην "Απογευματινή" δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως "πιλότος" στους ασύδοτους σχεδιασμούς επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Εργαζόμενοι στην "Α"

1 Νοε 2010

Βρετανία: Χαφιές στίς επικοινωνίες θα καταγράφει κάθε «κλίκ»


Την πρόθεσή της να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει τους παρόχους επικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών να καταγράφουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,τα τηλεφωνήματα και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι βρετανοί πολίτες ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση της χώρας.

Η καταγραφή και η αποθήκευση των ανωτέρω στοιχείων θα τηρούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές αρχές της χώρας θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων που προασπίζονται το απόρρητο τον επικοινωνιών.

Εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν προσφάτως ότι οι σχεδιαζόμενες τροπολογίες είναι απαραίτητες προκειμένου να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές της χώρας αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας.Τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται θα αφορούν το ποιος επικοινωνεί με ποιον τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται στο Διαδίκτυο,αλλά όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΜΜΕ: Δεν θα γίνουμε τα θύματα της κρίσης εργοδοτών-κυβέρνησης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου 2010

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ συζητήθηκαν διεξοδικά οι συστηματικές και στοχευμένες επιθέσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων που επιτεύχθηκαν με τους ιστορικούς αγώνες των εργαζομένων.

Διαπιστώθηκε ότι η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές προχωρεί ασύδοτη σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, μεταβολή εργασιακών όρων, υποαπασχόληση και κατάργηση των ΣΣΕ.

Οι εργοδότες ουσιαστικά, με τη στήριξη της κυβέρνησης, κηρύττουν απροκάλυπτα τον πόλεμο στους εργαζόμενους.

Σε αυτή την πρόκληση οι εργαζόμενοι θα απαντήσουμε δυναμικά. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική ετοιμότητα στηρίζοντας δυναμικά, ενωτικά και αποφασιστικά συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, δεν θα γίνουμε τα θύματα της κρίσης τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Παραιτήθηκε ο Σαραντόπουλος από την υπαγωγή της Απογευματινής στο άρθρο 99

Ματαίωσε σήμερα στο δικαστήριο τη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ο ιδιοκτήτης της “Απογευματινής” Σαραντόπουλος.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι “πάνε απ’ ευθείας για πτώχευση”. Παράλληλα «παζάρεψε» ανεπιτυχώς φυσικά, με στόχο να δώσει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τριών μηνών, αλλά όχι την αποζημίωση, για να το γυρίσει με «προσφορά» ενός μέρους της αποζημίωσης και μπροστά στην άρνηση που βρήκε, να αφήσει να αιωρείται ότι αύριο θα ανακοινώσει πτώχευση.
Πάντως την ίδια ώρα πληρώνει κανονικά πολλές χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες, για τις οποίες δήλωσε ότι θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του κανονικά, μόνο στους εργαζόμενους θέλει να φορέσει φέσι.
πηγή: "Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ"

31 Οκτ 2010

Γουτεμβεργιάκης

Την ξέρουμε και την παρακολουθούμε την καλή δουλειά που κάνει στα Χανιά το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Κοντά του, ωστόσο, αναπνέει μια ακόμη επιτυχημένη προσπάθεια: Το Μουσείο Τυπογραφίας. Ενα δημιούργημα του Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη των «Χανιώτικων Νέων», και της συζύγου του Ελένης, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της συναδέλφου δημοσιογράφου Ελιας Κουμή.
Τυπογράφος των «Χανιώτικων Νέων» ξεναγεί τους μικρούς μαθητές
στο μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.
Και τι, παρακαλώ, θα βρούμε και θα δούμε στο Μουσείο Τυπογραφίας, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων; Με δυο λόγια, ένα σωρό πράγματα! Πιο αναλυτικά, αρχίζω και τα γράφω αμέσως τώρα: Εδώ, στα 500 τετραγωνικά των αιθουσών, θα συναντήσει κανείς μια σειρά από δυσεύρετα μηχανήματα, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου (βλ. μέσα 15ου αιώνα) ώς τις δικές μας τις μέρες.

Δεν είναι κάτι ασήμαντο ως έκθεμα ένα πιστό αντίγραφο (το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μάιντζ) του ξύλινου πιεστήριου που χειριζόταν ο Γουτεμβέργιος. Ούτε μας πέφτουν λίγα τα περίτεχνα και επιβλητικά μαντεμένια, χειροκίνητα και ποδοκίνητα τυπογραφικά πιεστήρια από τον 19ο αιώνα. Χώρια τα αυτόματα πιεστήρια του 20ού αιώνα, που ακόμη κι εμείς, τα παιδιά της ηλεκτρονικής εποχής, τα προλάβαμε στο τσακ και τα «μυρίσαμε».

Σημειώστε επίσης πλείστα όσα εργαλεία των τυπογράφων, όπως πάγκους στοιχειοθεσίας (αυτό που οι παλαιότεροι αποκαλούσαν «μάρμαρο»), τυπογραφικά στοιχεία, κοπτικές μηχανές, μηχανές βιβλιοδεσίας, τίποτε δεν λείπει από το Μουσείο Τυπογραφίας.

Συν τα σπάνια βιβλία που εμπλουτίζουν τη συλλογή του και αναδεικνύουν τις διάφορες περιόδους της τυπογραφίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδόσεις που αφορούν κρήτες διανοούμενους και τυπογράφους που διέπρεψαν στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 15ο αιώνα και ύστερα.
Να προσθέσω ότι τα περισσότερα εκθέματα έχουν αγοραστεί από το εξωτερικό (Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία κ.ά.) και ότι το μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς από δωρεές ελλήνων συλλεκτών.
*Μουσείο Τυπογραφίας, Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, κτίριο 1303, τηλ.: 28210-80090, e-mail: info@typography-museum.gr. Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Πέτρο Μακρή για το πληροφοριακό υλικό που μας παραχώρησε.
πηγή: ελευθεροτυπία

ΕΡΤ: Δεν φτάνουν τα προβλήματα έχει και τους ρουφιάνους


του Χρήστου Ξανθάκη
ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ τους με τον Προβόπουλο στην ΕΡΤ, έχουν και τους ρουφιάνους να τους φέρνουν την αστυνομία στο Ραδιομέγαρο! Εντάξει, τη δημοτική αστυνομία, μιλάμε για πιο light καταστάσεις, αλλά και πάλι δεν τους καταπίνεις και τόσο εύκολα τους ένστολους.

Συνέβη την περασμένη Τρίτη το πρωί, όταν έκπληκτοι οι εργαζόμενοι αντίκρισαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου μια ομάδα δημοτικών αστυνομικών από την Αγία Παρασκευή. «Ποιος είναι ο κύριος προϊστάμενος εδώ πέρα;» ζητούσαν να μάθουν οι μουσαφίρηδες, «Και τι τον θέλετε δηλαδή τον κύριο προϊστάμενο;» απαντούσαν οι παριστάμενοι.

Εν τέλει, διευκρινίστηκε ότι κάποιο καλό παιδί είχε καρφώσει στους αγιοπαρασκευιώτες φύλακες της τάξης ότι στο Ραδιομέγαρο καπνίζουν ως άλλοι θερμαστές Γουίλι και αυτοί αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Αποτέλεσμα;

Μια σειρά από πρόστιμα, 500 ευρώ για τον «κύριο προϊστάμενο» και από 50 ευρώ για όσους φουμαδόρους συνελήφθησαν επί το έργον. Το ωραίο; Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής (που αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε την ώρα της επέμβασης) είχε φιλοξενηθεί σε πάνελ της ΕΡΤ προ δεκαημέρου! Οσο για τον ρουφιάνο, οι θεριακλήδες της ΕΡΤ απειλούν: Εμείς πληρώνουμε πρόστιμα για το κάπνισμα, αλλά αυτός θα γίνει καπνιστός.

Υποψήφιοι συμβασιούχοι
ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ και μιλάω για ΕΡΤ, θυμήθηκα ότι λίαν συντόμως τελειώνει και το παραμυθάκι με τις αιτήσεις των υποψηφίων συμβασιούχων. Κι όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Ραδιομέγαρο, όχι μόνο θα είναι τετραψήφιος ο αριθμός τους, αλλά μπορεί να πιάσει και τις 4.000 συνολικά.

Το οποίον, βεβαίως, προκαλεί ένα πρακτικό πρόβλημα. Διότι άμα τηρηθούν τα υποσχεθέντα, θα περάσουν όλοι οι αιτηθέντες δημοσιογράφοι από επιτροπή (με συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ παρακαλώ, για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία) και θα δώσουν interview. Και τα interviews, ως γνωστόν και όπως γνωρίζει από την εμπειρία του στη Vodafone ο σύμβουλος Ηλίας Μοσχονάς, δεν μπορούν να διαρκέσουν λιγότερο από ένα εικοσάλεπτο.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, όχι τα Χριστούγεννα, ούτε το Πάσχα δεν θα έχει ξεμπερδέψει η ΕΡΤ με το ξεδιάλεγμα των υποψηφίων. Πράγμα που δεν βολεύει καθόλου τις εκπομπές και τις ειδήσεις στην Αγία Παρασκευή, αλλά οπωσδήποτε ανακουφίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν θέλει να ξοδέψει φράγκο.