25 Σεπ 2010

Αλλους 120.000 αναγνώστες έχασαν οι Times του Λονδίνου λόγω του… paywall

Το site των Times του Λονδίνου έχασε άλλους 120.000 αναγνώστες από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ comScore. Ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας που οι Times εφάρμοσαν το paywall, δηλαδή την πληρωμή για να διαβάσει κανείς το περιεχόμενο του site, και είχαν 1.459.000 διαφορετικούς επισκέπτες (unique visitors), μια πτώση 7.6% από τους 1.579.000 επισκέπτες τον Ιούλιο. Επίσης, ο χρόνος που οι επισκέπτες παρέμειναν στο site σε λεπτά έπεσε κατά 16%, από 6 εκατομμύρια τον Ιούλιο σε 5 εκατομμύρια τον Αύγουστο, ενώ ο συνολικός αριθμός των σελίδων που επισκέφτηκαν οι αναγνώστες έπεσε την ίδια περίοδο κατά 22%, από τα 9 στα 7 εκατομμύρια.


Παρόλο που μια μικρή μείωση στους αναγνώστες είναι αναμενόμενη τον Αύγουστο, μήνα διακοπών, η μείωση των επισκεπτών (unique visitors) στους Times είναι πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από τους ανταγωνιστές της όπως η Guardian και η Telegraph, ενώ μάλιστα ο Independent είχε και μια μικρή αύξηση της τάξης του 1.3%. Επίσης, η Guardian, η Telegraph και ο Independent, αντίθετα με τους Times, σημείωσαν μια μικρή αύξηση τόσο του αριθμού των σελίδων τους που διαβάστηκαν όσο και του χρόνου που δαπανήθηκε στο site τους.



Τον Ιούλιο, τον πρώτο μήνα που οι Times έβαλαν paywall, είχαν χάσει ακόμα 575.000 επισκέπτες (-26.7%) μέσα σε ένα μήνα. Συγκρινόμενα τα στοιχεία με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2009, οι επισκέπτες μειώθηκαν τους αντίστοιχους μήνες του 2010 κατά περισσότερο από 1/3. Όπως μάλιστα φαίνεται από τη μείωση στην επισκεψιμότητα των σελίδων των Times και στο χρόνο που δαπανάται στο site πολλοί από τους επισκέπτες το εγκαταλείπουν γρήγορα μόλις μπουν (bounce effect)Παρόλο που δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το site Beehive, οι συνδρομητές στην online έκδοση των Times ήταν 15.000 και άλλοι 12.500 ήταν συνδρομητές στην εφαρμογή των Times για το iPad. Είναι άγνωστο αν ενδιάμεσα οι συνδρομητές έχουν αυξηθεί. Πάντως, η tabloid εφημερίδα The News of The World, του ίδιου ομίλου που είναι ιδιοκτήτης των Times, ετοιμάζεται να εφαρμόσει και αυτή το paywall από τον Οκτώβριο.

πηγή:Ηλεκτρονικός Αναγνώστης

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αυτά τα στοιχεία ας τα μελετήσουν προσεκτικά οσοι νομίζουν ότι..."πρωτοπορούν" με επιχειρηματικές επιλογές που έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Για να μήν κλαίγονται μετά οτι "δεν πάνε καλά". Και για να μήν μεταφέρουν στούς εργαζόμενους τίς δικές τους κακές επιχειρηματικές κινήσεις, οπως έχει γίνει πολλές φορές ως τώρα...

24 Σεπ 2010

Η ΕΣΠΗΤ καταδικάζει της μηνύσεις της STORY E.E.


Ομόφωνη καταδικαστική απόφαση για την πρακτική της υποβολής μηνύσεων κατά συνδικαλιστικών- ενημερωτικών ιστοτόπων από την εταιρεία STORY Ε.Ε. έλαβε το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ. Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση...
"Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ ομόφωνα καταδικάζει την υποβολή μηνύσεων στις οποίες έχει αποδυθεί η εταιρεία STORY E.E., ιδιοκτήτρια του περιοδικού TRAVELLERS’ ICONS, μέσω, μεταξύ των άλλων εκπροσώπων της, και του Αναστασίου Δούση, εναντίον διαφόρων ιστοτόπων (blogs), με τις οποίες μηνύσεις στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων blogs, με πρόσχημα ότι παραποίησαν την αλήθεια παρόλο που τα γραφόμενα στους πιο πάνω ιστότοπους αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης γενικότερα και ειδικότερα των δημοσιογράφων για τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο πιο πάνω περιοδικό της.
Θεωρούμε ότι με την υποβολή παρόμοιων μηνύσεων πλήττεται όχι μόνο η ελεύθερη έκφραση και ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των ειδήσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία και οι κοινωνικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των δημοσιογράφων αλλά και όλων των πολιτών.
Παράλληλα πλήττεται η ελευθεροτυπία και επιχειρείται η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης, αφού μέσω των υποβληθεισών μηνύσεων επιχειρείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων των διαφόρων blogs, προκειμένου κάθε απόπειρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων να θεωρείται εκβιασμός και συκοφαντική δυσφήμιση και να επιδιώκεται η ποινική καταδίκη κάθε ελεύθερης άποψης που αποσκοπεί στην ενημέρωση κατά πρώτο λόγο των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.
Η ΕΣΠΗΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλάι των εργαζόμενων συντακτών. Θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μην μετακυλίσει η εργοδοσία την κρίση στην πλάτη των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο"

23 Σεπ 2010

Συνέλευση στο "ΚΕΡΔΟΣ" για την απόπειρα απόλυσης του εκπρόσώπου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» σε Γενική Συνέλευση, στην έδρα της εφημερίδας, τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010, στις 6 το απόγευμα, με θέμα:
«Η απόπειρα απόλυσης του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ, συναδέλφου Τζώρτζη Ρούσσου».

Το Διασωματειακό των ΜΜΕ για την επίθεση της εργοδοσίαςα κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεών της για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας που πλήττονται βάναυσα και χωρίς κανένα ηθικό φραγμό με αφορμή την γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας σε όλα τα ΜΜΕ στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τους με απολύσεις, αλλαγές σχέσεων και μορφής εργασίας, με υποαπασχόληση και την κατάργηση των ΣΣΕ, τις απόπειρες παράνομων απολύσεων συνδικαλιστών και εργαζομένων, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας με επαναδιατυπώνει την αμετάκλητη θέση της να αγωνιστεί με κάθε μέσο για να αποκρουστούν ριζικά παρόμοιες ενέργειες και μεθοδεύσεις ενός σχεδίου επιστροφής σε εργασιακό και ασφαλιστικό Μεσαίωνα που, με βεβαιότητα, οδηγεί στην κοινωνική αναταραχή και στην εξαθλίωση της ζωής μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει ομόφωνα ότι δεν δέχεται με πρόσχημα μια «κρίση» που οι εργαζόμενοι δεν προκάλεσαν την απεμπόληση δικαιωμάτων, την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας με αποδέκτες εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, την μετεξέλιξη της ελεύθερης ειδησεογραφίας σε υπηρεσία προς την διαπλοκή και την χαλκίδευση της δημοκρατίας,. Οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ λειτουργούν πλέον με τον ελάχιστο αριθμό απασχολουμένων. Δεν δεχόμαστε προσχήματα.. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω απόπειρες η απάντηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι μονόδρομος. Απαιτείται σύσσωμη, καθολική και δυναμική αντίδραση για την απόκρουσή τους και ταυτόχρονα άμεση έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέων ΣΣΕ τις οποίες το υπουργείο Εργασίας ως εργοδοτικός συνεργός αποπειράται να καταργήσει.
.Σχετικά με τον ΔΟΛ καταγγέλλεται η επιχειρούμενη απαράδεκτη μέθοδος σαλαμοποίησης των εργαζομένων από τη διοίκηση του οργανισμού, όπως αυτή εκφράσθηκε πριν λίγες ημέρες στη συνάντησή τους με την ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ. Αποφασίστηκε η δυναμική υπεράσπιση των ΣΣΕ και των θέσεων εργασίας, με ακαριαία αντίδραση όλων των σωματείων στην πρώτη απόλυση και προσπάθεια περικοπής μισθών. Ζητείται άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Διοίκηση του Οργανισμού, εκφράζεται η συμπαράσταση και δηλώνεται η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, προγραμματίζεται στις επόμενες ημέρες Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ .
Για το Κανάλι 1 ζητάμε αμέσως την ανάκληση των παράνομων απολύσεων συναδέλφων τεχνικών που απολύθηκαν ενώ βρίσκονται συνεχώς μέχρι και σήμερα από τις 9 Σεπτεμβρίου σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σε αντίθετη περίπτωση οιι απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων είναι μονόδρομος.
Τέλος η Συντονιστική δημοσιοποιεί την πάγια θέση της να συμπαρασταθεί στις διεκδικήσεις κάθε σωματείου χωριστά και να διευρύνει όποτε ζητηθεί την απεργιακή της δράση. Καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ATHENS INTERNATIONAL RADIO

Σχετικά με τη διακοπή εκπομπής του ξενόγλωσσου προγράμματος « Athens International Radio » του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 του Δήμου Αθηναίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι το θολό και άναρχο τοπίο που για χρόνια επικρατεί στον τομέα ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και συχνοτήτων δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη διακοπή λειτουργίας του μόνου ξενόγλωσσου ραδιοφωνικού σταθμού, που απευθυνόταν αποκλειστικά στους μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Ο Air 104,4 προσφέροντας, χωρίς εμπορικά κίνητρα, ενημέρωση και ψυχαγωγία στους μετανάστες και τους ξενόγλωσσους συμπολίτες μας, που εργάζονται στη χώρα μας, σε δεκαέξι γλώσσες παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των δεσμών με τις χώρες προέλευσης και καταγωγής τους και τη διατήρηση της πολιτισμικής τους ταυτότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση και μόνιμη λειτουργία του σταθμού, ώστε να συνεχίσει το κοινωφελές και χρηστικό του έργο.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΑΝΑΛΙ 1»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις απολύσεις τριών συναδέλφων τεχνικών, μελών της Ενώσεως Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), στο Δημοτικό Ραδιοσταθμό του Πειραιά, «Κανάλι 1».
Υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις πρωτοφανείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και του σεβασμού προς το δικαίωμα του συνδικαλισμού, όπως είναι η απόλυση εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση ή η απόλυση εργαζόμενου που είναι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ΕΤΕΡ στο συγκεκριμένο Ραδιοσταθμό. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται ακόμη πιο προκλητικές όταν συμβαίνουν σε έναν δημοτικό Ρ/Σ, δηλαδή σε ένα δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τη Διοίκηση του Ρ/Σ «Κανάλι 1»:
Να ανακαλέσει αμέσως τις απολύσεις των συναδέλφων μας.
Να πληρώσει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους στο «Κανάλι 1» (τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους) και να εκπληρώνει τακτικά τις υποχρεώσεις της.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί επίσης τον Δήμαρχο Πειραιά, αλλά και όλους τους συναρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Εργασίας, ΣΕΠΕ), να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας στο «Κανάλι 1».
Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούμε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα αντιδράσουν ενωμένα και δυναμικά.

21 Σεπ 2010

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ

Με συμμετοχή δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών απο όλα τα μέσα του ΔΟΛ και εκπροσώπους απο όλα τα εμπλεκόμενα Σωματεία, πραγματοποιήθηκε- στο πεζοδρόμιο μπροστά στο κτίριο- η συνέλευση των εργαζόμενων παρά τίς απειλές για απολύσεις δύο τουλάχιστον εκπροσώπων σε περίπτωση που θα επέμεναν γιαυτή τη συνέλευση.
Από όλους εκφράστηκε η απόφαση να αντισταθούν αλλά και να μήν επιτρέψουν την "σαλαμοποίηση" των εργαζόμενων και να παλέψουν απο κοινού στα πλαίσια της διακηρυγμένης συναδελφικής αλληλεγγύης του Διασωματειακού. Στο τέλος της συνέλευσης εκδόθηκε ψήφισμα.
Ψήφισμα των εργαζομένων του ομίλου ΔΟΛ
Στη Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 21/9/2010, παρουσία των σωματείων μας ή εκπροσώπων τους (ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΠΗΤ), καθώς και των ομοσπονδιών μας, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΠΟΕΣΥ, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου για γενικευμένες μειώσεις μισθών στους εργαζομένους, της τάξης των 2 μισθών ετησίως.
1. Η Γενική Συνέλευση τοποθετείται κατά κάθε λογικής μείωσης μισθών, απολύσεων, κλπ., για να μεταφέρει πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους συνολικά ή και σε τμήματά τους.

2. Επίσης δηλώνουμε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέχρι να εγκαταλείψει η εργοδοσία, η δική μας αλλά και γενικότερα, κάθε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση και ζητάμε από τα σωματεία μας και το διασωματειακό του τύπου να οργανώσουν αυτό τον αγώνα.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ

Στο δρόμο η συνέλευση των εργαζόμενων στον ΔΟΛ- τρανταχτό ΟΧΙ σε απολύσεις


Εξω από το κτίριο του ΔΟΛ, στο πεζοδρόμιο της οδου Μιχαλακοπουλου 80, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, 21/9/2010, στις 4.00 μ.μ., Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στονοργανισμό, με θέμα τις εξαγγελίες της εταιρείας για αναδιαρθρώσεις και μαζικές απολύσεις. Σήμερα, επίσης, πραγματοποιείται συνάντηση του Σταύρου Ψυχάρη με την ΕΠΗΕΑ, μετά την ανακοινωθείσα απόφαση του ΔΟΛ να απομακρύνει το 40% των διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους η Συνέλευση δεν πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του κτιρίου, γιατί η διεύθυνση του ομίλου τους ανακοίνωσε ότι το αμφιθέατρο δεν είναι «διαθέσιμο»…
Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση των εργαζόμενων του ΔΟΛ:


Συνάδελφοι
Όλοι ξέρουμε ότι η στιγμή είναι κρίσιμη, ειδικότερα για τον όμιλό μας (και όχι μόνο ούτε μόνο για τα ΜΜΕ). Οι επιχειρήσεις γενικά, και η δική μας ειδικότερα, θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους (τις «ζημιές» τους) πάνω μας και με την πιο βάναυση μορφή, την απόλυση (που συχνά αποτελεί -όπως το ανέλυσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ- μορφή δολοφονίας). Ο ΔΟΛ ήδη αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο τους 94 εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μαζικές απολύσεις και στον μητρικό όμιλο.


Ο εκβιασμός που επιχειρεί να περάσει η εταιρεία, ότι δηλαδή ή θα τα κλείσω και θα σας διώξω όλους ή ας θυσιάσουμε αρκετούς προκειμένου να διασωθούν άλλοι, δεν είναι μόνο ηθικά ή κοινωνικά ανάλγητη αλλά και οικονομικά ανόητη. Γιατί:


Πρώτον, αν δεχτούμε τις μαζικές απολύσεις, ως λογική, αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την κατηφόρα της ύφεσης και το επόμενο κύμα απολύσεων θα πλησιάσει ακόμα γρηγορότερα!.


Δεύτερον, η παραγωγή, ακόμα και η ενημέρωση, δεν πέφτει από τον ουρανό, χρειάζεται ανθρώπους για να την κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς «κόστος». Έτσι, αν η εταιρεία προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις που λέει, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει ένα σχέδιο αναπλήρωσης της δουλειάς των απολυμένων χωρίς να το λέει (είτε προγραμματίζει να τις δώσει εργολαβικά σε εταιρείες, είτε έχει σκοπό απλώς να προσλάβει νέους ανειδίκευτους ή και παλαιότερους με μπλοκάκια, κλπ.).


Τρίτον, όπως δεν μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους επί τόσα χρόνια, για αυτό και τώρα υποχρεούνται να αναλάβουν και τις προσωρινές τους ζημιές: άλλωστε οι «ζημιές» αυτές είναι μάλλον μόνο για τους εργαζόμενους, αφού εν μέσω υποτιθέμενης κρίσης, η εταιρεία εξακολουθεί και προσλαμβάνει στελέχη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα golden boys της. Αν ήθελε πραγματικά εξοικονομήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσει από το κεφάλι και όχι από τα πόδια!


Τέταρτον, όπως όλοι ξέρουν, πάντα οι λύσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις είναι πολλές, φτάνει να θέλεις να τις εξετάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένη ως τώρα να κάνει, μόνο το «αποφασίζομε και διατάσσομε» ξέρει.
____________________________________________________________________________________________Θα θέλαμε εδώ να σημειώσουμε, για τους συναδέλφους που ρωτούν, ότι η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ αποτελείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους σε όλο τον οργανισμό (δηλαδή τους εκπροσώπους στην ΕΣΗΕΑ, από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, τους εκπροσώπους στην ΕΠΗΕΑ, τους εκπροσώπους των περιοδικών στην ΕΣΠΗΤ, κλπ.). Καθώς σχηματίζεται από ήδη εκλεγμένους, η ίδια η Επιτροπή δεν εκλέγεται. Τυπικά η ύπαρξή της βασίζεται ήδη στον νόμο 1264/82 αλλά ειδικότερα στον ΔΟΛ ενεργοποιήθηκε όταν μεταβήκαμε στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου και, στη Γενική Συνέλευση, που είχε οργανωθεί στο χώρο του ΕΔΟΕΑΠ (παρουσία μάλιστα ακόμα και της διεύθυνσης του ΔΟΛ), είχε αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η Εργασιακή Επιτροπή για όλα τα ζητήματα που αφορούν κοινώς τους εργαζομένους του ΔΟΛ (τότε, π.χ., υπήρχε ένα πρόβλημα με τις κάμερες, κλπ.). Καθώς αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων σε διάφορα σωματεία, η Εργασιακή Επιτροπή δεν διαθέτει ειδικές διαδικασίες σύγκλησης, δομής, κλπ.: στην πραγματικότητα, τα μέλη της είναι όλα υπεύθυνα ως αιρετοί και ακόμα και ατομικά (από αυτή την άποψη ακόμα και η συμμετοχή στην Εργασιακή Επιτροπή δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση, αποτελεί συναδελφική επιλογή). Τέλος, επίσης σημειώνουμε ότι η Εργασιακή Επιτροπή δεν πολυαρέσει στην εργοδοσία, γιατί δεν την αφήνει να μας διασπάσει εύκολα!
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε ομόφωνα στην εταιρεία ότι η κατηφόρα που θέλει να μας σπρώξει δεν είναι λύση. Δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα με απολύσεις εργαζομένων.
Με όπλο την αλληλεγγύη είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι για αγώνα διαρκείας, απευθυνόμενοι για συμπαράσταση σ'όλη την κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη στέκεται στο πλευρό μας, αλλά και στα κόμματα, φορείς ,πνευματικό κόσμο κ.τ.λ.

20 Σεπ 2010

Στον ...αέρα το AIR 104,04 -ανακοίνωση των εργαζόμενων



Για τέταρτη, κατά σειρά, μέρα εμείς οι εργαζόμενοι στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Αθήνα 984, Athens International Radio 104.ο4 FM, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα, εκπέμποντας το 24-ωρο πρόγραμμά μας μέσω διαδικτύου μόνον, καθώς συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της κατάσχεσης του εξοπλισμού μετάδοσης του σήματός μας στα FM.
Αύριο, 21 Σεπτεμβρίου 2010, αναμένεται η γνωμοδότηση του ΕΣΡ σχετικά με τη νομικό καθεστώς του AIR 104.4 FM – κάτι που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.
Εν τω μεταξύ, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των άλλων 5 σταθμών, των οποίων η μετάδοση διακόπηκε την περασμένη Πέμπτη, γεγονός που επιτείνει την αγωνία μας.
Καταγγέλλουμε την άκαιρη και αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας του AIR 104.4 FM και ζητούμε την άμεση αποκατάστασή της.
Σημειώνεται, ότι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ΑΘΗΝΑ 984 έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο πρότυπο και μεταδίδει από το 2004 ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά προγράμματα σε 16 γλώσσες, γεγονός που του προσδίδει μοναδικό χαρακτήρα στα ερτζιανά. Το πρόγραμμά του προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία στους μετανάστες και όλους τους ξένους που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, καθώς και στους επισκέπτες της πόλης, ενώ αποτελεί συνεκτικό σημείο αναφοράς για τις ξένες κοινότητες. Προξενεί σίγουρα μεγάλα ερωτήματα το γεγονός ότι, στο θολό μέχρι σήμερα τοπίο που επικρατεί στις αδειοδοτήσεις ραδιοτηλεοπτικών αδειών, οι φορείες αντιμετωπίζουν με πρωτοφανή αυστηρότητα τον μοναδικό για την ενημέρωση των ξένων που ζουν στην πόλη σταθμό.
Έχουμε συνάψει συμφωνίες συνεργασίας αναμετάδοσης προγράμματος με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου (BBC World Service, Radio France Internationale, Deutsche Welle, China Radio International). Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι υποχρεώνεται να διακόψει τις εκπομπές του ο AIR 104.4 FM που μεταδίδει αποκλειστικά στην Ελλάδα κινεζικό πρόγραμμα από το China Radio International, όταν η κυβέρνηση και η Αθήνα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Κινέζο πρωθυπουργό!
Έχουν ήδη ενημερωθεί οι ξένες πρεσβείες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και καλούνται να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί (Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Υποδομών Δ. Ρέππας, αναπληρωτής Πολιτισμού Τ. Χυτήρης, κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής) και όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας, για τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας ενός σταθμού που προσφέρει το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης στους μετανάστες χωρίς εμπορικές στοχεύσεις, και μάλιστα ενόψει των πρώτων εκλογών στις οποίες, όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση, θα ψηφίζουν και μετανάστες.Ζητούμε από την πολιτεία να μην ολιγωρεί και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στις απαραίτητες ενέργειες.

Νέοι κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

του Στέλιου Ιωάννου
Άδειοδοτήσεις με φόντο το ψηφιακό περιβάλλον, προχωρεί πλέον άμεσα η κυβέρνηση, αφού μετά από 11 μήνες διατήρησης της προηγούμενης κατάστασης, φαίνεται να ξεκαθαρίζουν οι ιδέες, σχετικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές και δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Οπως όλα δείχνουν, προωθείται άμεσα -με αργούς μεν, αλλά σταθερούς ωστόσο ρυθμούς-, μια συνολική και εκ βάθρων αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και στους νέους παίκτες που έχουν πλέον εμπλοκή, αμέσως ή εμμέσως, με τον ευρύτερο χώρο των media, δεδομένων των προοπτικών που ανοίγει η ψηφιακή εποχή.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ετοιμάζει η τρόικα των ΜΜΕ (Γ. Ραγκούσης, Τ. Χυτήρης και Δ. Ρέππας) και η οποία πλέον θα προσεγγίζει τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες ως υπηρεσία που διανέμεται μέσα από πολλαπλούς διαύλους, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στην ευρύτερη αγορά και βάζοντας στο παιχνίδι με άλλους όρους, νέους παίκτες. Επισημαίνεται ότι η αλλαγή αυτή γίνεται την ίδια ώρα που τίθεται θέμα για τον επαναπροσδιορισμό των δικαιωμάτων που αφορούν στην παράλληλη παροχή υπηρεσιών περιεχομένου και στην παροχή υπηρεσιών δικτύου.
Ανασχεδιασμός του πλαισίου
Δομικές αλλαγές προωθούνται την ίδια ώρα όσον αφορά τη λειτουργία των παραδοσιακών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η πρόθεση πλήρους ανασχεδιασμού της υφιστάμενης νομοθεσίας, για την οποία συλλέγονται -εδώ και μερικούς μήνες- απόψεις τόσο από φορείς της αγοράς, όσο και από τους λοιπούς εμπλεκομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα σημάνει την κατάργηση παλαιών διατάξεων -όχι μόνο των νόμων Ρουσόπουλου, αλλά και νόμων που παλαιότερα είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ- ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα νέο πλαίσιο, το οποίο -όπως λένε οι πληροφορίες- θα λαμβάνει υπόψη τους τις απαιτήσεις των παικτών της αγοράς, όχι ωστόσο μόνο των ΜΜΕ αλλά και των άλλων εμπλεκομένων, στο νέο ψηφιακό μιντιακό περιβάλλον.
Σταθερότητα στην αγορά
Στο πλαίσιο των αλλαγών και δεδομένων των συνθηκών που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη ραδιοτηλεοπτική αγορά, προωθείται αναπροσαρμογή των κανόνων που αφορούν στη βιωσιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τρόπο περισσότερο φιλικό, από ότι ως τώρα. Άμεσα προωθείται αναθεώρηση στο θέμα της φορολογίας της διαφήμισης στην τηλεόραση (του επιπλέον φόρου 20%), μέτρο το οποίο δεν έχει καν εφαρμοστεί, αφού δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, απεδείχθη όχι απλώς άστοχο, αλλά καταστροφικό.
Στο νέο περιβάλλον που προωθεί η κυβέρνηση κομβικής σημασίας στόχος καθίσταται η δημιουργία μιας δομημένης αγοράς, τόσο ως προς τους όρους, όσο και ως προς τον αριθμό των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων.
Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης καθίσταται αναγκαία, αφενώς λόγω του αυστηρώς καθορισμένου και περιορισμένου αριθμού των συχνοτήτων λειτουργίας των σταθμών στο ψηφιακό περιβάλλον, αφετέρου λόγω της αναγκαιότητας περιορισμού των φαινομένων κατακερματισμού -τα οποία απειλούν σοβαρά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μετά τη συρρίκνωση των διαφημιστικών εσόδων- τα οποία απαντώνται κυρίως στο ραδιοφωνικό πεδίο.
Η επιχείρηση σκούπα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα ερτζιανά της Αττικής είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πολυεπίπεδων κινήσεων που προωθούνται άμεσα, με τελικό στόχο την αδειοδότηση.
Αδειοδοτήσεις από το νέο έτος
Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που στήνεται -και δεδομένης και της επικείμενης λήξης στο τέλος τους έτους του χρονικού ορίου που αφορά στη νόμιμη λειτουργία ραδιοφωνικών επιχειρήσεων- από το νέο έτος, θα κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης με στόχο εντός του 2011, το ΕΣΡ να προκηρύξει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, για τις αδειοδοτήσεις.
Επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό, αφορά και τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις εθνικής εμβέλειας, αφού η ρύθμιση του συγκεκριμένου πεδίου, αποτελεί κομβικό σημείο για το άνοιγμα της ψηφιακής αγοράς.
ΠΗΓΉ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ