26 Οκτ 2011

Ένας χρόνος χωρίς την “Α”...Μετά από 58 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας, στις 26 Οκτωβρίου του 2010 κρεμάστηκε στα περίπτερα το τελευταίο φύλλο της Απογευματινής. Λίγο προτού η διοίκηση της επιχείρησης σταματήσει το τυπογραφείο και καταθέσει την αίτηση πτώχευσης, και ενώ οι (ήδη τότε επί τρεις μήνες) απλήρωτοι εργαζόμενοι καταβάλαμε τιτάνιο αγώνα για τη διάσωση της ιστορικής εφημερίδας.

Ένα χρόνο μετά, και ενώ η Δικαιοσύνη απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το αίτημα της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ”, ο αγώνας μας συνεχίζεται, μέχρι την τελική δικαίωση. Ένα χρόνο μετά, είμαστε ακόμη εδώ, εξακολουθώντας να δίνουμε τη μάχη για τα δικαιώματα μας, τα δεδουλευμένα μας και τις ζωές μας. Για την εφημερίδα που εμείς οι εργαζόμενοι της αγαπήσαμε πραγματικά, περισσότερο από το διευθύνοντα σύμβουλο της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” κ.Κώστα Σαραντόπουλο, ο οποίος για να γλυτώσει τα ψίχουλα των δεδουλευμένων και τα λεφτά των αποζημιώσεων, δε δίστασε να βάλει λουκέτο σε ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία στον τύπο.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το καλοκαίρι ήταν πραγματικός κόλαφος για τον κ.Σαραντόπουλο, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι η επιχείρηση “υπέβαλε την αίτηση περί κηρύξεως της σε πτώχευση καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει με αθέμιτο και δόλιο τρόπο την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων , αποκλειστικά και μόνο προς τους εργαζόμενους”. Η Δικαιοσύνη απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της εταιρείας, καυτηριάζοντας τις μεθοδεύσεις του κ.Σαραντόπουλου, και υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις των εργαζομένων. Και είμαστε βέβαιοι ότι και στο Εφετείο θα δικαιωθούμε πανηγυρικά, και οι Έλληνες δικαστές θα αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι σε αυτή τη χώρα τελικά υπάρχει Δικαιοσύνη.
Οι εργαζόμενοι της Απογευματινής συνεχίζουμε εν τω μεταξύ με αγωγές και ποινικές διώξεις κατά του διευθύνοντα συμβούλου (και πραγματικού ιδιοκτήτη) της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” κ.Σαραντόπουλου, διεκδικώντας όσα μας οφείλει. Αναμένουμε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά από τόσους μήνες, να φέρει αποτελέσματα η έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο οποίο ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει γίνει καταγγελία, για ύποπτες οικονομικές κινήσεις της επιχείρησης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τον τελευταίο αυτό χρόνο δώσαμε μία σκληρή μάχη, σε συνδικαλιστικό και νομικό επίπεδο. Αντιμετωπίσαμε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως το να ετοιμάζουμε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι την εφημερίδα στις 28 Οκτωβρίου για τύπωμα και ο κ.Σαραντόπουλος να τη σταματά με προφορική εντολή στο πιεστήριο, ή να στέλνει στις 9 Νοεμβρίου άτομο να... κατεβάσει το γενικό. Συνεχίσαμε να πηγαίνουμε στα γραφεία μας καθημερινά. Εκδώσαμε (παρόλο που ο κ.Σαραντόπουλος προσπάθησε να μας σταματήσει) στις 22 Νοεμβρίου και στις 13 Δεκεμβρίου δύο φύλλα της “Απογευματινής των Εργαζομένων”, τα οποία έγιναν ανάρπαστα, αφού οι πολίτες αγκάλιασαν την προσπάθεια μας. Κερδίσαμε κάθε δικαστήριο, που είχαμε μπροστά μας, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει τα χρήματα μας, τα δεδουλευμένα ενός έτους και τριών μηνών, δώρα, επιδόματα και αποζημιώσεις. Και επειδή η επιχείρηση δεν μας έχει απολύσει, αλλά μας κρατά εγκλωβισμένους, εργαζόμενους-ανέργους, δεν έχουμε λάβει ούτε καν επίδομα ανεργίας, παρά το σχετικό αίτημα μας. Πολλοί από εμάς παλεύουμε ακόμη και σήμερα, για να βρούμε δουλειά, για να λάβουμε μία πετσοκομμένη σύνταξη, για να ζήσουμε μωρά παιδιά, για να επιβιώσουμε.

Τον τελευταίο αυτό χρόνο αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, αγαπηθήκαμε, τσακωθήκαμε, κλάψαμε και παλέψαμε. Χάσαμε ένα δικό μας άνθρωπο, τον τεχνικό Βασίλη Νικολάου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, καθώς η ευαίσθητη καρδιά του δεν άντεξε τη στενοχώρια. Καλωσορίσαμε όμως στην “οικογένεια μας” και πέντε νέα μέλη, τα μωρά τεσσάρων συναδέλφων που ήρθαν στη ζωή το 2011. Και αναμένουμε τρία ακόμη γεννητούρια. Γιατί η ζωή συνεχίζεται. Το ίδιο και οι αγώνες.

Μέχρι την τελική δικαίωση, που (ελπίζουμε) δεν θα αργήσει...

ΥΓ. Θα ήταν παράλειψη, ένα χρόνο μετά, να μην ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά τη διευθύντρια μας, Γιώτα Αντωνοπούλου. Όχι μόνο γιατί τήρησε από την πρώτη στιγμή την πιο ηθική στάση, αλλά και γιατί εάν είχαν εισακουστεί οι εκκλήσεις της από την ιδιοκτησία της επιχείρησης, η Απογευματινή θα ήταν ακόμη ανοιχτή, με όπλο της την αγάπη όλων ημών των εργαζομένων.
πηγή:Εργαζόμενοι στην "Απογευματινή

Ερευνα για τις δανειοδοτήσεις στον ΑΛΤΕΡ- πάγωσαν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας των εργαζόμενων!!!Έρευνα για τις δανειοδοτήσεις του Alter, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγορης Πεπόνης, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών προς το κανάλι του Περιστερίου. Αντικείμενο της έρευνας είναι αν έχει διαπραχθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Ηδη η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα κ. Κυβέλου.


Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΤΕΡ το 2009, παραμονές εκλογών, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Εκείνη την εποχή ήταν πασίγνωστο ότι τα χρέη του σταθμού ήταν τεράστια κάτι που δεν έδειξε να λαμβάνει καθόλου υπόψει του ο κ. Παπανδρέου, προφανώς γιατί στη ζυγαριά βάραινε κυρίως η δική του προβολή.


Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δύο ώρες πρίν την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τους μεγαλοεκδότες Μπόμπολα και Ψυχάρη.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας σήμερα το πρωί πάγωσαν στίς τράπεζες οι λογαριασμοί μισθοδοσίας του προσωπικού- για άλλη μιά φορά οι 700 εργαζόμενοι του σταθμού θα πληρώσουν τα σπασμένα .

25 Οκτ 2011

ΕΣΡ προς σταθμούς: Φτάνει πια με τις επαναλήψειςΥπόδειξη προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι είναι υποχρεωμένοι να αναπτύσσουν και να παράγουν προγράμματα στους τομείς της ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Την αφορμή έδωσαν οι πολλές επαναλήψεις εκπομπών, οι οποίες συνεχίζονται και πέραν της θερινής περιόδου.
Το ΕΣΡ υπενθυμίζει στους σταθμούς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων που μεταδίδουν.
Παράλληλα, επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό "Κόντρα" και τη εκπομπή «Μακελειό» για προσβολή της έννομης τάξης, προτροπή σε πράξεις βίας, μετάδοση γεγονότων χωρίς αίσθημα ευθύνης και χρήση τεχνικών μέσων που απευθύνονται στο υποσυνείδητο.
Επίσης, επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό Σκάι για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στην εκπομπή «Chef στον αέρα», 22.000 ευρώ στο σταθμό Άστρα του νομού Μαγνησίας για παράνομη μετάδοση του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού από τον τηλεοπτικό σταθμό με σταθερή εικόνα, 15.000 ευρώ στο TRM TV του νομού Γρεβενών για παράλειψη υποβολής ροής προγράμματος και 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στους ραδιοσταθμούς ΕΡΩΣ του νομού Χανίων και το Ράδιο Φοίνικας του νομού Ρεθύμνης για μη αποστολή ζητηθέντων στοιχείων.
Σύσταση επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για προβολή βίαιων σκηνών στη σειρά «Αγιάζι του έρωτα», στον ΑΝΤ1 για προβολή της σειράς «Steps» το μεσημέρι, στο Star, καθώς έκρινε ότι η παιδική σειρά Power Rangers περιέχει ακατάλληλες σκηνές βίας και στον Alter για εσφαλμένη σήμανση στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» στις 02/03/11.
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Τέλος, εγκρίθηκε η μεταβίβαση του συνόλου μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού ΚΑΝΑΛΙ 10 από τον Γιώργο Τράγκα στην εταιρεία ΜΥΕΝΠΙ, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών του Ράδιο ΖΗΤΑ νομού Θεσσαλονίκης από την εταιρεία Λάμψη στους Αττικές Εκδόσεις, Star Επενδυτική και Γραφιαδέλη Κωνσταντίνο.
πηγή: enet.gr

24 Οκτ 2011

Ανανκοίνωση Εργασιακής Επιτροπής Εργαζομένων ΔΟΛΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι,
Μετά τις ομαδικές απολύσεις συναδέλφων μας στον ΔΟΛ, συμπεριλαμβανομένης και της παράνομης απόλυσης του συνδικαλιστή προέδρου της ΕΠΠΗΤ, Χρήστου Μαϊδη, η διοίκηση της εταιρείας για άλλη μια φορά προέβη σε καθησυχαστικές “διαβεβαιώσεις” σε εκπροσώπους των σωματείων μας ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες απολύσεις προσωπικού. Ακόμα “διαβεβαίωσε” ότι άμεσα θα προέβαινε στην επαναπρόσληψη του συναδέλφου συνδικαλιστή και μάλιστα όρισε σχετική συνάντηση με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος όμως στη συνέχεια δήλωσε ότι “...δεν έχει καμία εντολή για την επαναπρόσληψη του Προέδρου της ΕΠΠΗΤ”.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και σε συνδυασμό με την πρόσληψη νέου manager του εμπορικού τομέα, ο οποίος -αφού δήλωσε “άγνοια του αντικειμένου”, δηλαδή των ΜΜΕ, καθώς ο ίδιος έχει δραστηριοποιηθεί στο χώρο των καζίνων- προέβη ωστόσο σε δηλώσεις και αναφορές προς τους εργαζόμενους του εμπορικού τομέα που δεν προοιωνίζουν τίποτε το καλό.
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ, σε συντονισμό με αντίστοιχες εργασιακές επιτροπές εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, την Απογευματινή, κλπ, καθώς και με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κ.ά., προγραμματίζει την διοργάνωση μιας συνέντευξης τύπου και την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης αλληλεγγύης μπροστά από την έδρα της εταιρείας επί της Μιχαλακοπούλου.
Καλούμε το Διασωματειακό των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του κλάδου να στηρίξει ενεργά τις παραπάνω κινητοποιήσεις και να προχωρήσει αμέσως και παράλληλα στην προετοιμασία περαιτέρω αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ
24/10/2011

Απόλυτη διαφωνία Ψυχάρη και Μπόμπολα για τις εκλογές

Λίγες ημέρες μετά την κοινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι δύο ισχυρότεροι ίσως εκδότες της χώρας οι κύριοι Γιώργος Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης διαφωνούν δημοσίως μέσω των εντύπων τους για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Ψυχάρης με το κύριο άρθρο του στο χθεσινό Βήμα της Κυριακής που έχει ως τίτλο «Η λύση στις κάλπες» υποστηρίζει ότι η προσφυγή σε εκλογές είναι ο μοχλός για την υπέρβαση από το θλιβερό σήμεα σε ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Η απάντηση ήρθε από το σημερινό Εθνος δια χειρός του διευθυντή της εφημερίδας Θανάση Τσεκούρα και τιτλοφορείται με το δηλωτικό «Γιατί οι εκλογές δεν είναι λύση»
Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση στις πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσει και πόσο τη στρατηγική του Mega στο οποίο αποτελούν και τους βασικούς μετόχους. πηγή:iefimerida
Τα πλήρη κείμενα των άρθρων είναι τα εξης: