30 Δεκ 2009

Κάτι γίνεται στα media...


Χρηματιστηριακά ρεκόρ «σπάνε» οι μετοχές Πήγασος και Τεγόπουλος. Οι κινήσεις του κ. Λ. Λαυρεντιάδη

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η ξαφνική έντονη κινητικότητα στον κλάδο των εκδόσεων στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα , με αποκορύφωση τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, κάνουν πλέον τις φήμες να ...
οργιάζουν στην αγορά, κυρίως γύρω από τα δύο εκδοτικά σπίτια, την Πηγάσος και την Τεγόπουλος.

Σε ότι αφορά την πρώτη, χθες σημειώθηκε ρεκόρ συναλλαγών στο χρηματιστήριο με 4.185.981 μετοχές να αλλάζουν χέρια, κάτι που ... θύμισε έντονα το προηγούμενο ρεκόρ της Πήγασος που είχε σημειωθεί ακριβώς έναν χρόνο πριν όταν οι συνναλαγές της μετοχής άγγιξαν τα 2.200.000 τεμάχια, και είχε μεταβιβαστεί το πρώτο πακέτο στον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ( το 4,26%).

Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την εκδοτική εταιρεία, όμως οι φήμες στην αγορά, θέλουν τον κ. Λαυρεντιάδη να αυξάνει το τελευταίο διάστημα την θέση του στην Πήγασος Εκδοτική, στην οποία σήμερα ο κ. Φ. Μπόμπολας ελέγχει το 25,56%, η Μαρία Μπόμπολα το 34,4% και ο Γεώργιος Μπόμπολας το 11,23%.

Εάν, μάλιστα, κανείς συνδυάσει την πολύ χαμηλή κινητικότητα,ξαφνικά, στην μετοχή σήμερα, με το ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής του προσοχής στην Proton Bank, αγοράζοντας και επίσημα πριν από λίγο 9.629.247 μετοχές (ποσοστό 31,315% του μετοχικού κεφαλαίου), έναντι συνολικού τιμήματος 70.665.289,20 ευρώ, τότε η ... δύναμη της φήμης μάλλον αυξάνεται...

Πάντως, κάποιοι συνδυάζουν το τι συμβαίνει με την μετοχή το τελευταίο διάστημα, με την πρόσφατη απόφαση της Πήγασος Εκδοτική, για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του κλάδου έκδοσης εφημερίδων και της εισφοράς του 100% σε θυγατρική της εταιρεία.

Από την άλλη μεριά, η μετοχή της Τεγόπουλος, για την οποία είχαμε γράψει πρόσφατα, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευθεί οι συναλλαγές της, σπάει, επίσης, τα ρεκόρ και τα χρηματιστηριακά κοντέρ.

Εδω και δύο μέρες, η μετοχή κλείνει με limit-up ( χθες με κέρδη 18% και σήμερα με 18,64%) , με αποτέλεσμα να αγγίζει πλέον τα 0,70 ευρώ, δηλαδή έχει ενισχυθεί σχεδόν 100% από τις 9 Δεκεμβρίου όταν είχε βρεθεί στα "χαμηλά" και τα 0,36 ευρώ.

Εδώ και τρείς, λοιπόν, εβδομάδες, οι εντολές αγοράς «στήνονται» σε σημαντικά μεγάλο όγκο τεμαχίων , στις 30.000, 40.000, 50.000 ακόμα και τις 100.000 τεμάχια, όταν, μόλις πριν από λίγο καιρό, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, όπως επισημάναμε πριν λίγες μέρες εδώ στο newstr@p, με δυσκολία άγγιζε τα 5.000 κομμάτια.

Σήμερα, έκλεισε με όγκο 99.032 τεμαχίων!Και γι αυτήν την εταιρεία και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», θυμίζουμε, έχει ακουστεί έντονα ότι ενδιαφέρεται, επενδυτικά, ο κ. Λαυρεντιάδης και ότι έχει αρχίσει και «μαζέυει» μετοχές ...
πηγή: http://newstrap.gr/

28 Δεκ 2009

Αθλητική ανασκόπηση του 2009



Την αθλητική ανασκόπηση του 2009 παρουσιάζει και φέτος το αθλητικό σάιτ gazzetta.gr. Χωρίς πολλά λόγια, σύντομα, μεστά, δημοσιογραφικά. Τα περισσότερα γεγονότα που αναφέρονται στο αφιέρωμα είχαν δημοσιευτεί αποκλειστικά στο σάιτ . Και όπως αναφέρουν οι καλοί συνάδελφοι στο εισαγωγικό τους σημείωμα "Εμείς θα συνεχίσουμε και το 2010 την μάχη του ρεπορτάζ με στόχο να σας κρατούμε πρώτους ενήμερους για τα μεγάλα γεγονότα. Καλά να είμαστε όλοι. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένη η νέα χρονιά που σκάει μύτη σε λίγες μέρες…"
Το κλείσιμο του «Derby», η γέννηση του «Derbynews»
και οι φήμες για «Sportime»…

Στον αθλητικό Τύπο υπήρξε η «βόμβα» με την απόφαση του Αντώνη Δελατόλα να κλείσει το «Derby» που κυκλοφόρησε για τελευταία φορά το Σάββατο 6 Ιουνίου. Μεσολάβησε ένας μήνας όπου έγιναν επαφές για την αγορά του τίτλου, οι οποίες τελικά δεν ευοδώθηκαν. Τελικά, η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου (ως «Derbynews») με τους εργαζόμενους να παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και με οικονομικές θυσίες να λένε «όχι» στον οριστικό θάνατο του εντύπου. Για την ώρα, με up και down, το «Derbynews» πάει αρκετά καλά και οι υπεύθυνοι της ισχυρίζονται πως είναι βιώσιμο.

Προς τα τέλη του 2009 κυκλοφόρησαν (και ακόμα υπάρχουν) έντονες φήμες πως ο Κώστας Κυριακόπουλος (καταδικάστηκε για οφειλές προς τους εργαζόμενους) θα ξαναβγάλει το «Sportime». Φήμες που δεν επιβεβαιώνονται και κυρίως δεν βγαίνει το από πού θα προκύψουν τα χρήματα. Κυρίως δε ποιοι θα δουλέψουν σε ενδεχόμενο νέο εγχείρημα.

Τα ένθετα περιοδικά και οι εκπομπές των εφημερίδων στα FM…

Η «Sportday» έβγαλε ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο το ένθετο για παιδιά «Sportday Kids», μία προσπάθεια που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα από αθλητική εφημερίδα. Αρκετούς μήνες αργότερα Η δε «Goal» το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα) έβγαλε ένθετο το γνωστό ανδρικό περιοδικό «Max». Ο «πόλεμος» του αθλητικού Τύπου χρησιμοποιεί σαν όπλα τα πάντα και τα ένθετα περιοδικά αποτελούν μία καινούργια προσπάθεια (αν και αρκετά νωρίτερα η «Sportday» έβαλε το «Active»).

Για πρώτη φορά στον αθλητικό Τύπο, εφημερίδες απέκτησαν σε ραδιοφωνικό σταθμό τις εκπομπές τους. Ο λόγος για το «Φως των σπορ», την «Ώρα των σπορ» και την «Πράσινη» που σε συμφωνία με τον Arrena 89.2 καθιέρωσαν καθημερινές εκπομπές. Που έλαβαν άδοξο τέλος. Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου μεταδόθηκαν οι τελευταίες εκπομπές και ο βασικός λόγος ήταν θέμα που προέκυψε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εκπομπή της «Πράσινης» και μετά τη «νύφη» να πληρώσουν οι άλλες δύο εφημερίδες.

Η οικονομική κρίση έφερε χαμηλότερες κυκλοφορίες στις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες, ενώ σε κάποιες υπήρξαν απολύσεις, για τις οποίες η ΕΣΗΕΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Όπως δεν είχε κάνει και για το κλείσιμο του «Derby».

Πέρα απ’ τα ένθετα, οι προσφορές στις οποίες προχώρησαν αρκετές αθλητικές εφημερίδες ήταν άλλο ένα όπλο για να κερδίσουν τη μάχη της κυκλοφορίας.

Οι εκλογές σε ΠΣΑΤ, ΕΣΗΕΑ και η παραίτηση-σοκ…

Μία και ο λόγος για συνδικαλιστικά (και μη) όργανα, στις 11 Μαίου έγιναν οι εκλογές στον ΠΣΑΤ όπου ο Παύλος Γερακάρης κέρδισε για δεύτερη θητεία (και τελευταία) την εκλογή του (στην κόντρα με τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο), ενώ πρέπει να σημειωθούν ο οριακή επικράτηση του Αντώνη Αντωνόπουλου έναντι του Θοδωρή Νταβέλου για τη θέση του β’ αντιπροέδρου και η παραίτηση (στην πρώτη συνεδρίαση του Δ. Σ.) της Σπυριδούλας Σπανέα (ήταν μέλος). Τη θέση της πήρε ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Στην ΕΣΗΕΑ οι εκλογές ακολούθησαν λίγες μέρες αργότερα (26-27 Μαίου) με καμία παράταξη να μην εξασφαλίζει αυτοδυναμία και μέχρι σήμερα να μην έχει καταστεί δυνατή η συγκρότηση προεδρείου. Είναι πιθανές οι νέες εκλογές μέσα στο 2010.

Πρώτος ο NovaΣΠΟΡ FM και το 2009…

Στα αθλητικά ερτζιανά το τοπίο παρέμεινε σταθερό. Ο NovaΣΠΟΡ FM, άλλοτε εύκολα, άλλοτε δύσκολα εξακολουθεί να είναι πρώτος σε ακροαματικότητα.

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ (με τους Άρι Νικολάκη, Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο στο κουμάντο της από 1η Γενάρη 2009) πέρασε μπροστά μία φορά, ενώ σε μία άλλη περίπτωση ισορρόπησε με το NovaΣΠΟΡ FM. Από εκεί και πέρα, όμως, βλέπει την «πλάτη» του.

Ο Sentra οριακά έχει ανεβάσει τις δυνάμεις του (είναι γύρω στο 2.5%), ενώ ο Arrena δεν μπορεί μέχρι αυτή την στιγμή να ανεβάσει την χαμηλή ακροαματικότητα του (είναι στο 0.8%). Την δε Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έκανε πρεμιέρα ο «Άρης FM» στους 92.8 της Θεσσαλονίκης, o πρώτος επίσημος σταθμός συλλόγου.

Η μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων…

Στα κανάλια τώρα.
Στα τέλη Απριλίου έπεσαν οι υπογραφές (από Nova και ΣΚΑΙ) στην απόκτηση της κεντρικής διαχείρισης της Σούπερ Λίγκας.
Στα τέλη Μαρτίου ο ΟΤΕ και ο ΣΚΑΙ αιφνιδιάζουν τη Nova και παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πριμέρα Ντιβιζιόν για την τριετία 2010-13.
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ απ’ τη Nova που διατηρεί τη «ναυαρχίδα» των ξένων Πρωταθλημάτων που διεκδικούσε και ο ΟΤΕ, ο οποίος απ’ τον Αύγουστο δείχνει την Μπουντεσλίγκα.

Ο ΣΚΑΙ και η Nova αποκτούν τα δικαιώματα του NBA που έδειχνε την περασμένη σεζόν το Sport + της ΕΡΤ. Ο ΟΤΕ συμφώνησε με την Sport Five για την μετάδοση των αγώνων του Κυπέλλου την τριετία 2010-13. Για το Κύπελλο της τρέχουσας σεζόν υπήρξαν συζητήσεις Alpha και ΟΤΕ για το μοίρασμα των μεταδόσεων, αλλά δεν προέκυψε συμφωνία. Τους αγώνες θα δείχνει μέχρι τέλους της σεζόν ο Alpha.

Η ΕΡΤ διατήρησε τα δικαιώματα του Κυπέλλου Αγγλίας και των Πρωταθλημάτων Ολλανδίας και Σκοτίας, ενώ έμεινε «ορφανό» αυτό της Πορτογαλίας.

Το ξεκίνημα της σεζόν βρήκε τη Nova με πολλές αλλαγές στο πρόγραμμα της. Ο Νίκος Γέμελος αποτελεί παρελθόν απ’ το συνδρομητικό (τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Πανανικολάου, ο οποίος έφυγε απ’ το MEGA όπου πήγε ο Πάνος Σαράτσης απ’ το Alter) και ο Γιάννης Καραλής σταμάτησε απ’ την παρουσίαση της κυριακάτικης εκπομπής που άλλαξε και τίτλο («Total Superleague» από «Η ώρα των Πρωταθλητών»). Την παρουσίαση ανέλαβαν οι Δημήτρης Παπανικολάου, Βαγγέλης Μπραουδάκης. Η Nova, τέλος, πήρε αρκετά ακόμα άτομα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι Λίνα Ροδίτου, Γιάννης Φάκαρος.

Στον ΑΝΤ1 για τις περιγραφές της Europa League πήγαν ο Μιχάλης Τσώχος απ’ την ΕΡΤ και Τάσος Κολλίντζας απ’ τη Nova. Στο κανάλι του Αμαρουσίου ψάχνουν τρόπους για να ανεβάσουν τις τηλεθεάσεις της εκπομπής «Europa League live», ενώ αποφάσισαν να σταματήσουν την σαββατιάτικη, «Γκολ χωρίς σύνορα».

Η επιστροφή της Φόρμουλα 1…

Με απόφαση σοκ του ΑΝΤ1, κρίθηκε πως η κατοχή των δικαιωμάτων της Φόρμουλα 1 δεν πρόσφερε κάτι και αποτέλεσμα ήταν η επιστροφή στην εταιρία που της πούλησε τα δικαιώματα. Τα τελευταία παραμένουν αδιάθετα.

Στο MEGA ξεκίνησαν τις μεταδόσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και της εκπομπής, «Σούπερ μπάλα live» που καινοτόμησε και έβαλε στο πρόγραμμα της τα SMS και τα βιντεομηνύματα των τηλεθεατών. Το «Champions NET» της ΝΕΤ παρέμεινε ίδιο.

Η σύμβαση Κατσαρού…

Στην ΕΡΤ η σύμβαση του Αντώνη Κατσαρού που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης αθλητικών προγραμμάτων και συμπαρουσιαστής της «Αθλητικής Κυριακής» έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου προκάλεσαν μπέρδεμα.
Η σύμβαση του συναδέλφου και άλλων έξι ΠΕΘ (Προσώπων Ειδικών Θέσεων) ανανεώθηκε για εφτά μήνες. Μέχρι τέλος Ιουλίου. Το ποιος θα είναι ο νέος προϊστάμενος απ’ την 1η Αυγούστου (αν θα είναι ο Κατσαρός ή άλλος) από 1η Αυγούστου θα αποφασίσουν ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ (θα πάρει τη θέση του Χρήστου Παναγόπουλου) και οι νέοι γενικοί διευθυντές.
Ο Παύλος Παπαδημητρίου που σταμάτησε απ’ την παρουσίαση της «Αθλητικής Κυριακής» στις 23 Αυγούστου ξεκίνησε και πάλι μετά την διακοπή της σύμβασης του Αντώνη Κατσαρού. Στο τέλος του χρόνου προκλήθηκε σοκ στην κοινή γνώμη με την δημοσιοποίηση των υψηλών αμοιβών κάποιων δημοσιογράφων και μη της ΕΡΤ, καθώς και με το θέμα των (περίπου 1100) συμβασιούχων που φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου συνεχίζουν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση…

Η ασυνέπεια του ΣΚΑΙ…

Ο ΣΚΑΙ ξεκίνησε τις μεταδόσεις της Σούπερ Λίγκας με το Άρης-Ατρόμητος, αλλά το μέχρι τώρα χαρακτηριστικό του είναι η εκδήλωση ασυνέπειας στο αθλητικό του πρόγραμμα.
Πρώτον, σταμάτησε (με τον τρόπο που μεταδιδόταν) το σαββατιάτικο, «Γκολ χωρίς σύνορα», δεύτερον ξεκίνησε και σταμάτησε σε λιγότερο από μήνα το καθημερινό αθλητικό ένθετο και τρίτον κουτσούρεψε την κυριακάτικη «ΣΚΑΙ Γκολ» που πλήρωσε την απόκτηση του ΣΚΑΙ (απ’ τον ΑΝΤ1) των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Α1 μπάσκετ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΓΣ, καθώς και των Πανιωνίου, Κολοσσού.

Το «τέλος» Βαρυτιμιάδη απ’ το «Έθνος»

Στα αθλητικά ένθετα των εφημερίδων ξεχώρισε το τέλος της συνεργασίας του Στάθη Βαρυτιμιάδη με το «Έθνος». Ο Βαρυτιμιάδης πήγε προϊστάμενος στο αθλητικό του «Ελεύθερου Τύπου» και σχολιαστής στο Conn-X TV. To κανάλι του ΟΤΕ ξεκίνησε από 1η Ιουλίου συνεργασία με την εταιρία παραγωγής, Pld, ενώ στα μέσα Δεκέμβρη σταμάτησε αυτή με την sports com. Αποτέλεσμα είναι να μείνουν συνάδελφοι δίχως δουλειά.

27 Δεκ 2009

Μέρες Χριστουγένων, κάποτε, παλιά...

Λίγο πριν μπει το 2010, ο πρώτος χρόνος της επόμενης 10ετίας ,ας θυμηθούμε μερικά γεγονότα που συνέβησαν, στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, από τις 25 Δεκεμβρίου, έως τις 31 Δεκεμβρίου, κάποιου χρόνου πριν από μας….

Σαν Σήμερα: 25/12/2009

4 πχ: Γεννιέται ο Ιησούς στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές.
0: Γεννιέται ο Ιησούς στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Μικρό.
390: Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος παραδέχεται την ενοχή του σε διάπραξη μαζικών φόνων στη Θεσσαλονίκη.
1642: Γεννιέται ο άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος σερ Ισαάκ Νεύτων.

1741: Ο σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που φέρει έκτοτε το επώνυμό του.
1890: Πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν.
1899: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ.
1977: Πεθαίνει στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών, ο άγγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο «Σαρλώ» της μεγάλης οθόνης.
1983: Πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος Χουάν Μιρό.
1989: Ο κομμουνιστής πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα εκτελούνται από τους επαναστάτες.
Σαν Σήμερα: 26/12/2009

1893: Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κίνας από το 1949 έως το 1976.
1925: Η Τουρκία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. 1933: Πατεντάρεται το ραδιόφωνο στα FM.
1943: Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, υπό τον κόμη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.
1949: Ο Αϊνστάιν παρουσιάζει τη θεωρία του περί βαρύτητας.
1972: Πεθαίνει ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.
1977: Πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Σαραβάκου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με τη φανέλα του Πανιώνιου, σε αγώνα με το Αιγάλεω.
1989: Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας της Ρουμανίας, που προέκυψε μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος του Τσαουσέσκου, ανακηρύσσει πρωθυπουργό τον Ίον Ιλιέσκου.
1997: Πεθαίνει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο έλληνας φιλόσοφος που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό.
Σαν Σήμερα: 27/12/2009

537 μ.: Εγκαινιάζεται η Αγιά-Σοφιά και ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά «νενίκηκάς σε Σολομών».
1571: Γεννιέται ο γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ, που διατύπωσε τους τρεις περίφημους νόμους, οι οποίοι έδειξαν στο Νεύτωνα το δρόμο προς τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης.
1822: Γεννιέται ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ, ο οποίος εφηύρε την παστερίωση του φρέσκου γάλακτος, που πήρε το όνομά του.
1834: Με νόμο συνιστώνται για πρώτη φορά Δήμοι στην Ελλάδα.
1934: Η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν, με απόφαση του Σάχη.
1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέττον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σαν Σήμερα: 28/12/2009

1820: Ο Παπαφλέσσας επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στο Μοριά.
1849: Η αμερικανίδα ράφτρα Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος τον λαμπτήρα που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα της και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.
1869: Ο Γουίλιαμ Φάινλι Σεμπλ παρασκευάζει την πρώτη τσίχλα.
1895: Ο γερμανός φυσικός Βίλχελμ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.
1909: Φτάνει στην Αθήνα από την Κρήτη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου».
1937: Πεθαίνει ο γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ.
1986: Πεθαίνει ο ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.
Σαν Σήμερα: 29/12/2009

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Wounded Knee Creek. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο Πόδι».
1901: Ανεβαίνει για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας η κωμωδία του Μολιέρου «Αποθηκάριος».
1922: Πεθαίνει σε ξενοδοχείο του Παλέρμου της Σικελίας ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος.
1924: Κάνει την εμφάνισή της στην Αθήνα η αστυνομία πόλεων που ξεκίνησε στην Κέρκυρα.
1940: Η Λουφτβάφε -η γερμανική πολεμική αεροπορία- ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, σε μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές για τη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 3.000 πολίτες σκοτώνονται.
1946: Γεννιέται η αγγλίδα τραγουδίστρια Μάριαν Φέιθφουλ.
1953: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.
1955: Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ κάνει την πρώτη της ηχογράφηση σε ηλικία μόλις 13 ετών.
1972: Προκηρύσσονται οι προεδρικές εκλογές της Κύπρου για την 8η Φεβρουαρίου
1973. Μοναδικός υποψήφιος προβλέπεται ο Μακάριος.
Σαν Σήμερα: 30/12/2009

1934: Μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
1944: Πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών, ο γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολάν.
1953: Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση πωλείται αντί 1.175 δολαρίων.
1963: Με εισήγηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 16/2/1964. Η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ανατίθεται στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο.
1974: Οι Beatles διαλύονται και τυπικά με δικαστική απόφαση, έπειτα από σχετική αγωγή του Πώλ Μακάρτνεϊ.
1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).
Σαν Σήμερα: 31/12/2009

1822: Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή.
1869: Γεννιέται ο γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς.
1877: Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, ο επιλεγόμενος «Τζουμπές», ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
1937: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Άντονι Χόπκινς.
1945: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αναλαμβάνει καθήκοντα αντιβασιλέα.
1946: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κηρύσσει και επισήμως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1946: Γεννιέται η αμερικανίδα ρόκερ Πάτι Σμιθ.

πηγή: το Μπινελικοδρόμιο