27 Ιουν 2009

Γιατί κλείνουν οι εφημερίδες


Του Νικου Γ. Ξυδακη

Το κλείσιμο μιας μεγάλης εφημερίδας είναι κακή είδηση: για τους δημοσιογράφους, για τον κόσμο του Τύπου, για τις οικογένειές τους. Αλλά και για την ενημέρωση, για τον πολιτικό πλουραλισμό, για τη δημοκρατία εντέλει. Φτωχαίνει ο δημόσιος βίος.

Ο Ελεύθερος Τύπος, που αναστέλλει την έκδοσή του, είναι ιστορικός τίτλος, με ρίζες στον ταραγμένο Μεσοπόλεμο. Η επανέκδοσή του τη δεκαετία 1980 ταυτίστηκε με την εκρηκτική εισβολή του ταμπλόιντ στον εγχώριο τύπο και με το νέο ύφος στην εφημεριδογραφία, για καλό και για κακό. Εν πάση περιπτώσει, η πρώτη δεκαετία του Ε.Τ. επιβραβεύτηκε από μεγάλες κυκλοφορίες και πρωτιές.

Κατόπιν, η Ελλάδα άλλαξε και μαζί της άλλαξε ταχύτατα και ο Τύπος. Μετά τη δεκαετία ‘90, το ύφος ταμπλόιντ γέρασε, τα φύλλα δεν ορίζονται μονοσήμαντα ως προς την πολιτική γεωγραφία, η εμπορική ραδιοτηλεόραση και, κυρίως, τα νέα μέσα και οι διαδικτυακές υπηρεσίες μετασχηματίζουν βαθιά την ενημέρωση, τη διανομή ειδήσεων, ακόμη και το παραδεδεγμένο περιεχόμενο της δημοσιογραφίας.

Το πρόσφατο εγχείρημα ανανέωσης του Ε.Τ. κινήθηκε από μια τέτοια διάθεση· διάθεση προσαρμογής στο νέο τοπίο, τις νέες απαιτήσεις. Καλώς ή κακώς, δεν το εξετάζουμε· πάντως τουλάχιστον μορφολογικά άλλαξε επιτυχώς. Ισως δεν προσαρμόστηκε ικανοποιητικά ως προς το περιεχόμενο, τη στόχευση, την εστίαση, την τοποθέτησή του στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον των μήντια, αλλά και στο στριμωγμένο εγχώριο μηντιακό τοπίο. Ισως. Είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

Εντούτοις, το θλιβερό συμβάν της αναστολής μάς οδηγεί σε έναν συσχετισμό. Η ανανέωση, ο εκμοντερνισμός του Ε.Τ. μοιάζει με την επιχειρηθείσα ανανέωση, τον εκμοντερνισμό της Μεσημβρινής, την περασμένη δεκαετία. Παρόμοια κόνσεπτ παρουσίασης και χτισίματος του φύλλου, παρόμοιοι Ισπανοί σύμβουλοι, παρόμοιες γραφιστικές καινοτομίες. Παρόμοιες ήταν όμως και οι ασάφειες επί του περιεχομένου, τα αναπάντητα (ή ελλιπώς απαντηθέντα) ερωτήματα περί τη φυσιογνωμία της εφημερίδας νέου τύπου, τη νέα σχέση που θα εγκαθίδρυε με τα καινοφανή ακροατήρια, τις απαντήσεις που θα πρότεινε στις αναδυόμενες νέες ανάγκες της κοινωνίας.

Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι παρότι ζούμε μέσα στον κόσμο, στην τύρβη και τη βοή του, συχνά στεκόμαστε μόνο στον επικρατούντα θόρυβο. Χάνουμε το σήμα. Ισως γιατί συχνά ερμηνεύουμε τον θόρυβο της εξουσίας ως θόρυβο της ζωής, και αυτάρεσκα βουλιάζουμε σε στερεότυπα και αδράνειες, στην κολακεία και την αλαζονία ― βολικά αλλά ολέθρια. Αδυνατούμε να συνθέσουμε τις γνήσιες φωνές, τις αγωνίες, τις νέες ανάγκες, τις νέες απαιτήσεις. Τότε έρχεται η ήττα, η απώλεια.

Μια εφημερίδα βέβαια δεν κλείνει μόνο εξαιτίας των δημοσιογράφων, όσο ράθυμοι ή αλλοτριωμένοι και να ‘ναι. Βασικός υπαίτιος είναι το επιχειρηματικό μοντέλο: είτε είναι απελπιστικά ξεπερασμένο, είτε είναι δύσκαμπτο και ανεδαφικό, είτε επειδή πάσχει από τις ίδιες ασθένειες που απειλούν τους δημοσιογράφους, και σε ακόμη βαρύτερη μορφή: κολακεία, αλαζονία, αδράνεια. Ολα αυτά μαζί, μάς αφήνουν κατά μια εφημερίδα λιγότερους.

26 Ιουν 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των συντακτών της "Ελευθεροτυπίας', της "Κυριακάτικης Ε" και του enet.gr

Οι ανησυχίες των εργαζομένων στον Τύπο ότι το κλείσιμο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και του ραδιοφωνικού σταθμού "Σίτι", επιδεινώνει το ήδη δυσμενές τοπίο στον χώρο είναι υπαρκτοί και βάσιμοι. Παράλληλα η εξέλιξη αυτή προστίθεται στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, που βιώνουν οι εργαζόμενοι και πολλών άλλων κλάδων.Γι' αυτό εμείς οι συντάκτες της "Ε", της "Κ.Ε" και του enet.gr μετά την Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2009:-Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και του ραδιοσταθμού "Σίτι και δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στον αγώνα που κάνουν.-Καλούμε το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των αιτημάτων και των πρωτοβουλιών των εργαζομένων σ' αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο. Επίσης να διασφαλίσει τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.-Στηρίζουμε τις λύσεις της αυτοδιαχείρισης της εφημερίδας και του σταθμού εφόσον αυτή είναι και η θέληση και απόφαση των ίδιων των εργαζομένων σε αυτά.Επειδή όμως η κρίση στον τύπο αποκτά μεγάλες διαστάσεις καλούμε επίσης το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ:-Να επεξεργασθεί και να προωθήσει, προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση συνολική και αξιόπιστη πρόταση για την έξοδο του Τύπου από την κρίση.-Να πιέσει τους εργοδότες και την κυβέρνηση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την προώθηση της παραπάνω πρότασης της με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις υλοποίησης.Η άρνηση τους θα συνιστά λόγο νέων κινητοποιήσεων.-Να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό την εσωτερική του δυσλειτουργία, που υπονομεύει το ρόλο του και να προχωρήσει σε εκκαθάριση του μητρώου μελών.-Θεωρούμε ότι η ποιότητα της ενημέρωσης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα στην κρίση και να ξανακερδίσει ο τύπος την εμπιστοσύνη των αναγνωστών που είναι το μεγάλο ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.-Το κλείσιμο ενός μέσου ενημέρωσης πλήττει κυρίως την πολυφωνία, το πολιτικό σύστημα και τον δημοσιογραφικό κλάδο και αυτή η διάσταση, πρέπει να αναδειχθεί στην παρούσα συγκυρία.

25 Ιουν 2009

Τους εκπροσώπους των κομμάτων συναντούν οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου

Αναβολή συμφωνήθηκε με τον διορισμένο από την εργοδότρια εταιρεία του Ελεύθερου Τύπου εκκαθαριστή στην πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του προσωπικού του «Ελεύθερου Τύπου» για τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/83 (περί ομαδικών απολύσεων) την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι. Παρά την νομική βοήθεια που παρέχεται στους εργαζόμενους απο τους νομικούς συμβούλους των εμπλεκόμενων Σωματείων (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΙΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) στις συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις των συντακτών συζητείται το ενδεχόμενο «πρόσλήψης» νομικού συμβούλου από τους δημοσιογράφους.
Εχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση των εργαζόμενων στήν οποία η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων ζητα να παρίστανται, πλάι στην εξουσιοδοτημένη απο τη συνέλευση 5μελη επιτροπή που θα διεξάγει τις διαβουλεύσεις, όλα τα σωματεία, για να παρακολουθούν, να ενημερώνονται και να συμβουλεύουν τους εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με τα πολιτικά κόμματα που αποφάσισε η γενική συνέλευση των συντακτών. Τόσο οι αρχηγοί των κομμάτων, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέκος Αλαβάνος όσο και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζόμενων και αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί με τον ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ.
Με βάση αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεων οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο ζητούν την επανέκδοση της εφημερίδας με βίωσιμη λύση, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή τους.

Η Γαλέρα του Τύπου : Περίπτωση SPORTIME



Η επέλαση του εργασιακών συνθηκών γαλέρας στον Τύπο, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα το αιφνίδιο κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, μας επιτρέπει να ξαναθυμηθούμε – τουλάχιστον εμείς οι εργαζόμενοι – την περίπτωση του «Ομίλου Sportime».



Ο κουρνιαχτός τότε (2 Απριλίου πέρυσι, κυκλοφόρησε για τελευταία φορά η εφημερίδα Sportime), κατακάθισε νωρίς, η εναγώνια προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε όλους εκείνους που όφειλαν να βρεθούν μαζί μας, αλλά και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα πολιτών – εργαζομένων, σε μια ευνομούμενη υποτίθεται πολιτεία, απέβη άκαρπη. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα Sportime, στην Αθλητική Ηχώ, στο ραδιόφωνο Sportime fm και στο site Sportime.gr, να μείνουν σαν τις καλαμιές στον κάμπο...Απλήρωτοι από τον Νοέμβρη του 2007, ανασφάλιστοι από τα τέλη του 2007 (εκ των υστέρων υπήρξε ρύθμιση έως τον Οκτώβρη του 2008), χωρίς την παραμικρή αποζημίωση...

Από τότε, η υπόθεση βολοδέρνει στις αίθουσες των δικαστηρίων, κυνηγώντας φαντάσματα και απατεώνες, τους οποίους υποτίθεται το Κράτος και η αδέκαστη Δικαιοσύνη του, περιποιείται αναλόγως ...Τόσο που, επιτρέπει για παράδειγμα, στην ίδια παρέα ... επενδυτών του Μοσχάτου – εκεί όπου ο «Όμιλος Sportime» - να διαπραγματεύεται και να πουλά το ραδιόφωνο με τη νόμιμη συχνότητα (ακούτε εκεί στο ΕΣΡ;), να ξαναβγάζει στην επιφάνεια το site με το λογότυπο της εφημερίδας Sportime (με κρατική διαφήμιση του ΟΠΑΠ παρακαλώ), να εκθέτει καθημερινά από άλλο site, συμφερόντων μέλους της «παρέας», τα εξώφυλλα της ιστορικής Αθλητικής Ηχούς, που είχε περιπέσει στα ίδια ... αρπακτικά, που βαυκαλίζονται ότι είναι μόνιμοι θαμώνες της Ευελπίδων, επομένως έχουν ... δικαστική ανοσία, που περιπαίζουν θεσμούς και δημόσιους φορείς, που τραβούν εν τέλει την κουρτίνα και να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους ...

Πριν τον Ελεύθερο Τύπο, λοιπόν, υπήρχαν και άλλοι εργαζόμενοι, από άλλες εφημερίδες και άλλοι «Όμιλοι», που μπήκαν στη μέγγενη της εργασιακής αυθαιρεσίας. Από το Sportime, την Αθλητική Ηχώ, την Ώρα για Σπορ που μεταλλάχθηκε τόσες φορές, με ... δάχτυλο πάλι των Κωσταγιώργηδων του Μοσχάτου, το Ντέρμπι ...Αλλά εκεί, φαίνεται, ήταν ... αθλητικοί, οπότε ο κουρνιαχτός που λέγαμε, ήταν άλλης ποιότητας ...Εν τέλει, το νέο κρούσμα με τον Ελεύθερο Τύπο, που είναι μεν μαζικό αλλά όχι και το μοναδικό στα ΜΜΕ, όπου οι παραβάσεις και παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας παρελαύνουν ανενόχλητες, δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι καμπάνες από την περίπτωση του Sportime είχαν ηχήσει δυνατά. Το ντόμινο της εργασιακής γαλέρας στα ΜΜΕ είναι εδώ και μας προκαλεί όλους.Πολύ περισσότερο την κοινή λογική και τη μνήμη μας.

Και για την ιστορία, τα ερωτήματα μας πέρυσι τέτοια εποχή για το Σκάνδαλο Sportime, ήταν:


*Ποιος ή ποιοι είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της off shore εταιρείας όπου βρίσκεται ο τίτλος της εφημερίδας;

*Ποια η σχέση της Τράπεζας Πειραιώς και άλλων Τραπεζών με το Σκάνδαλο, από το 2001 μέχρι σήμερα, με συγκεκριμένους ανθρώπους και εταιρείες που βαρύνονται με σωρεία παράνομων δραστηριοτήτων;

*Ποια η συγκεκριμένη διαδρομή των εταιρειών στην εφημερίδα, από το 2002 μέχρι σήμερα και πως δικαιολογείται το αλλεπάλληλο γαϊτανάκι αλλαγών τους (Ευρωπαϊκός Τύπος – Εκδοτικές επιχειρήσεις Α.Ε, POINT Εκδοτική Α.Ε, Sportime Εκδοτική Α.Ε, Ευρωπαϊκό Κέντρο Αθλητικού Τύπου Α.Ε, μερικές από αυτές), με πρόσωπα υπαρκτά και ανύπαρκτα;

*Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές των εργαζομένων, μέχρι και τον Νοέμβρη του 2007, έφτασαν ποτέ στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία;

*Ο Κυριακόπουλος, που δεν έφερνε κανένα τίτλο αλλά ενεργούσε για λογαριασμό της εφημερίδας ως «ιδιοκτήτης» της τα τελευταία χρόνια, για τις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές του Κράτους, τι ακριβώς είναι για να αυτοδιαφημίζεται ότι έχει κάπου 1.300 παρουσίες ως κατηγορούμενος στις δικαστικές αίθουσες της Ευελπίδων;

*Ποιος ή ποιοι διαπραγματεύονται και για λογαριασμό ποιων, «πωλήσεις» των Μέσων του «Ομίλου», το τελευταίο διάστημα;

*Η ΕΣΗΕΑ, που από το 2002 γνωρίζει πολύ καλά όλη την εξέλιξη του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ, όπως γνωρίζει και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν από τότε στην διαδρομή του, πως αξιολογεί και δραστηριοποιείται για την αποκάλυψη του, από τη στιγμή που η κερκόπορτα πάει να ανοίξει συνολικά για τον Ελληνικό Τύπο;

*Τα συναρμόδια υπουργεία (Τύπου, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης), ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έλαβαν για την αντιμετώπιση σωρείας παρανομιών, από ανθρώπους και εταιρείες φαντάσματα, που καταπατούν κάθε έννοια Δικαίου;

*Πότε, το Υπουργείο Τύπου, έλεγξε τη νομιμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εφημερίδας, όπως παρέχει το δικαίωμα ο νόμος 1746/88 άρθρο 24 παράγραφος 4;

*Πως δικαιολογείται η δραστηριοποίηση και σε άλλα ΜΜΕ, χωρίς κανέναν έλεγχο, ανθρώπων με ποινικά μητρώα πλούσια, «τροφίμων» της Ευελπίδων, που ρεζίλεψαν τις ελεγκτικές αρχές;

*Πως η ευνομούμενη Πολιτεία αποδέχεται, χωρίς να αντιδρά, την εκτροφή τέτοιων σκανδάλων με κοινωνική και οικονομική διάσταση ;Υπάρχουν άραγε, σήμερα, απαντήσεις, σ’ όλα αυτά;

Από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ SPORTIME

23 Ιουν 2009

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μετά το κλείσιμο του Ελ. Τύπου και του City fm oι Συνεργαζόμενες Ενώσεις του Τύπου κατέθεσαν στη Βουλή το πιό κάτω ψήφισμα ζητώντας από Κυβέρνηση και εργοδότες να αναλάβουν τίς ευθύνες τους:


ΨΗΦΙΣΜΑ
"Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ. Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους.
Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ .
Γι’ αυτό ζητούν:
• Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
• Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
• Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
• Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
• Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr
• Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους."

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2009

Η συγκέντρωση της ΕΣΗΕΑ

Με συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ, αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι απέναντι στο αιφνιδιαστικό αυθαίρετο κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" και του "City" από την οικογένεια Αγγελοπούλου, αλλά και το γενικότερο πογκρόμ απολύσεων, καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων, το καθεστώς "μαύρης" εργασίας κ.ά. Μετά την επίδοση του ψηφίσματος στη Βουλή, οι εργαζόμενοι που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο, ενημέρωσαν τους συναδέλφους σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την κλιμάκωση του αγώνα.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης που επιδόθηκε στη Βουλή

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2009

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ.
Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους.Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.
Γι’ αυτό ζητούν:
• Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
• Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
• Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια• Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
• Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr
• Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

48ωρη απεργία στην «ΕΞΠΡΕΣ»

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 24.06.2009 έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 26.06.2009 στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων.
Η εργοδοσία, παρά τις υποσχέσεις της, εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους. Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο του 2008! Η ανοχή και η αντοχή τους έχουν πλέον εξαντληθεί.
Ο εμπαιγμός, όμως, εξακολουθεί, καθώς η εργοδοσία επιχειρεί να θέσει τους εργαζομένους στην εκ περιτροπής εργασία, χωρίς να υπόσχεται ούτε την εξόφληση των οφειλομένων ούτε και την καταβολή της αμοιβής της προσχηματικής εκ περιτροπής εργασίας!
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί για τελευταία φορά την ιδιοκτησία της «ΕΞΠΡΕΣ» να εξοφλήσει αμέσως τους μισθούς που χρωστάει, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των συνεπειών της αναλγησίας της.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το πρωτοσέλιδο των εργαζομένων των ΕΤ-City-portal

Oi δημοσιογράφoi του Ξένιου παραπονούνται αλλά συμμετέχουν στη συγκέντρωση

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 23 / 06 / 2009


ΠΡΟΣ :
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΗΕΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΕΣΥ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΟΕΣΥ
ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ


Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Η ιστορία έδειξε χθες (22 Ιουνίου 2009) ότι αντιμετωπίζετε τις ίδιες καταστάσεις,
με διαφορετικά μέτρα και σταθμά!!! Νομίζω ότι έξυπνοι, είστε και αντιλαμβάνεστε τι λέω!!! Όταν συνάδελφοι, δεν κινητοποιείστε άμεσα για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στα «μικρά μαγαζιά» (π.χ. ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM) παίρνουν θάρρος, οι μεγαλοεκδότες (π.χ. οικογένεια Αγγελοπούλου) για να κάνουν ότι θέλουν και να οδηγούμαστε στα χθεσινά γεγονότα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» και τον «CITY FM»!!! Τα σωματείο, θα πρέπει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον, τόσο για τους 59 εργαζόμενους του ΞΕΝΙΟΥ, όσο και για τους 450 εργαζόμενους στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» και τον «CITY FM», γιατί αλλιώς τα «κρούσματα» θα εξαπλώνονται και θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε!!!
Εκφράζω λοιπόν, το παράπονο (δικαιολογημένο, νομίζω) των συναδέλφων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, που εδώ και εννέα ημέρες αναμένουν τις πρωτοβουλίες της ΕΣΗΕΑ (αλλά και των άλλων σωματείων) καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Άνω Λιοσίων, ο σταθμός θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί, θα μεταφερθεί το προσωπικό στο Δήμο και θα μεταβιβασθεί η συχνότητα και η άδεια στη διαδημοτική επιχείρηση των Δήμων Άνω Λιοσίων και Ασπροπύργου, ATTICA TV. Από την περασμένη Δευτέρα!!! (15 Ιουνίου 2009), έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση και ακόμα αναμένουμε… τις κινήσεις του σωματείου μας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής κάτι!!! Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες για τις οποίες
δεν έχω ενημερωθεί; Ή θεωρείτε ότι έχουμε «κλείσει»;
Εμείς, θα δώσουμε το παρόν στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, γιατί αυτή είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του κλάδου, να δείξει ότι υπάρχει και έχει προβλήματα παντού. Από αύριο όμως, βρείτε χρόνο αγαπητοί συνάδελφοι, να ασχοληθείτε και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα, όλων των Μ.Μ.Ε.!!!
Ωστόσο, εμείς θα είμαστε στη συγκέντρωση και στην πορεία σε ένδειξη συμπαράστασης, στην εκπρόσωπο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» Ματίνα Παπαχριστούδη, που ασχολήθηκε με το πρόβλημα του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM» και έγραφε για εμάς τους εργαζόμενους του σταθμού, στην εφημερίδα της, όταν το σωματείο μας, δεν είχε βγάλει ούτε ανακοίνωση για τα γεγονότα στα Άνω Λιόσια!!!
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει άμεσα να ορίσουμε γενική συνέλευση εργαζόμενων στον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM», με την παρουσία όλων των σωματείων πριν ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο!!!
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
εκπρόσωπος ΞΕΝΙΟΥ

Το εξώφυλλο της ντροπής με τις ευχαριστίες του Κοτρώτσου σε Γιάννα και Θόδωρο!



Αυτό θέλησε να δημοσιεύσει η διεύθυνση της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" στο 16σέλιδο απεργοσπαστικό φύλλο που ετοίμασε...

Ο διευθυντής Σεραφείμ Κοτρώτσος γράφει:

"Ευχαριστώ τον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου..."

Και μεις... οι 450 εργαζόμενοι που μας αφήνει στο δρόμο!!!

Από το blog των εργαζόμενων σε "Ελεύθερο Τύπο" και "City": http://ergazomenoieleftherostipos.blogspot.com/

Μπλόκο συναδέλφων στο Κορωπί σταμάτησε το τύπωμα της "Απογευματινής"



Πάνω από 150 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ και μέχρι τις 2.00 το ξημέρωμα στο κτίριο της Ναυτεμπορικής στο Κορωπί. Κι αυτό για να εμποδίσουν να κυκλοφορήσει η "Απογευματινή", αφού ο ιδιοκτήτης της κ. Σαραντόπουλος πότε φοβερίζοντας, πότε απειλώντας επέμενε να τη βγάλει. Έφτασε σε σημείο να πει ότι αν δεν λυθεί το μπλόκο και δεν τον αφήσουν να τυπώσει και να την διανείμει, την επόμενη μέρα θα την κλείσει και θα απολύσει όλο τον κόσμο. Τελικά η κινητοποίηση των συναδέλφων σταμάτησε τα τυπογραφεία και έλεγξε και έδιωξε άδεια τα φορτηγά, ενώ υποχώρησε και ο κ. Σαραντόπουλος.

Η διαδικτυακή φωνή των εργαζόμενων Ελεύθερου Τύπου- City 99,5




ErgazomenoiEleftherosTipos.blogspot.com
Το βήμα των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 και της ιστοσελίδας http://www.e-tipos.com/

22 Ιουν 2009

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση το κλείσιμο του Ε.Τ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ
Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» (περιοδικό DIVA ), την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο.


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, ομόφωνα, και σε συνεργασία με άλλες Ενώσεις του Κλάδου (ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΠΗΤ & ΕΤΕΡ) την κήρυξη :1. 24ωρη ς απεργία ς από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.2. Επίσης καλούνται οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή. Η Συντονιστική Επιτροπή προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις, ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν.Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να προγραμματίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το ψήφισμα της Συνέλευσης των εργαζόμενων σε "Ελεύθερο Τύπο" και "City 99,5"


Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους. Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.

Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια. Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή. Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών. Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει:

«Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.

Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου. Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com δηλώνουμε: Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.Τ.

Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή.

Τα Σωματεία του Τύπου αντιδρούν στα σχέδια Καλοφωλιά για τούς εργαζόμενους στήν Εξπρές και το κλείσιμο του DIVA

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2008
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ αποφασίστηκαν:

1.Η κήρυξη απεργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες στην εφημερίδα Εξπρές. Σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Δημήτρης Καλοφωλιάς, πρόεδρος του Ομίλου Καλοφωλιά Α.Ε., προς τους επικεφαλείς των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης, όπου εκδηλώνει την πρόθεση εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας και τους καλεί σε συνάντηση για τον «προσδιορισμό των πράγματι λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης», η Συντονιστική Επιτροπή παρατηρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιχειρεί να καταστήσει τους συναδέλφους μας, συνεργούς στην απόφασή του.
Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στην φαλκίδευση των δικαιωμάτων μας και την απόφασή μας να αγωνιστούμε με κάθε μέσο ενάντια σε παρόμοιες μεθοδεύσεις ακυρώνοντας κάθε αντεργατικού νόμο στην πράξη.
Η Συντονιστική Επιτροπή, δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι κανένα Σωματείο δεν θα επιτρέψει σε μέλος του να παρευρεθεί σε παρόμοια συνάντηση. Τονίζει δε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό, όταν χρωστάει τις αποδοχές 6 ολόκληρων μηνών και τις εισφορές στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, ο εργοδότης να ζητάει την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασία και την κατά συνέπεια ουσιαστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Εάν ο κ. Καλοφωλιάς πράγματι θέλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης θα έπρεπε πρωτίστως να εξασφαλίσει την καταβολή όσων οφείλει στους εργαζομένους.

2. Για το θέμα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Ξένιος», ύστερα από σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αποφασίστηκε:
α. πλήρης συνδικαλιστική και νομική κάλυψη των εργαζομένων από τα σωματεία στις διεκδικήσεις τους.
β. προσφυγή εναντίον των αποφάσεων του Δημάρχου, για να μην εφαρμοστούν,
γ. συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, Κώστα Γκιουλέκα, καθώς και με άλλους φορείς και κόμματα, προκειμένου να σταματήσει αυτή η περίεργη και έξω από κάθε λογική, πρακτική του Δημάρχου Α. Λιοσίων. Το Διασωματειακό επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής συντελούνται σε μια περίοδο που αναμένονται συνολικές ρυθμίσεις για το θέμα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας, σε μια απόπειρα ή να προληφθούν εξελίξεις ή να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

3. Επίσης χθες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ (η Νανά Νταουντάκη από την ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης, ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ Δημήτρης Καμαρινόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΠΠΗΤ Χρήστος Μαΐδης και η εκπρόσωπος εργαζομένων της εταιρείας στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ και ταμίας της ΠΟΕΣΥ, Νέλη Σπηλιοπούλου), συναντήθηκε με τον Μάρκο Μπιτσάκο, γενικό διευθυντή της Δάφνη Επικοινωνίες, όπου μεταξύ άλλων, ζήτησαν να απορροφηθούν σε ΜΜΕ του ομίλου οι εργαζόμενοι στο περιοδικό DIVA που ανέστειλε την λειτουργία του.

4. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ έδωσε κατηγορηματική διαβεβαίωση για τη συμπαράσταση όλων, στις διεκδικήσεις υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου Αθηνών και στα αιτήματα των εφημεριδοπωλών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ποιότητα των εργοδοτών στον Τύπο, οι δύστυχοι δημοσιογράφοι και η άμοιρη ενημέρωση

Πριν από λίγες ημέρες μιλούσα στο τηλέφωνο και με ενημέρωναν για τα «νέα κόλπα» που ανακάλυψε και προσπαθεί να επιβάλλει την εφημερίδα του, την ΕΞΠΡΕΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων κ. Καλοφωλιάς.
Ο συγκεκριμένος κύριος αφού ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, πέντε χρόνια περίπου, με καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων και ειδικά εφέτος εξόφλησε το…2008 την περασμένη εβδομάδα, έψαξε και ανακάλυψε ότι πιο αντεργατικό δικαίωμα του δίνει η νομοθεσία.
Είδε λοιπόν ότι μπορεί να εφαρμόσει για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο εκ περιτροπής εργασίας, μετατρέποντας αξιοπρεπείς μέχρι χθες εργαζόμενους σε «απελπισμένους δούλους», που θα κάνουν «δύο-τρία μεροκάματα» την εβδομάδα και θα αμείβονται ανάλογα.
Ο εκνευρισμός μου ήταν τέτοιος, που δεν περιγράφεται.
Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος επανέλαβα πολλές φορές τη λέξη «εργοδότης» και μάλιστα με ένταση και αγανάκτηση.
Η εννιάχρονη κόρη μου στο πίσω κάθισμα άκουγε τη λέξη «εργοδότης» και κοιτούσε με απορία. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο με ρώτησε:
-Τι σημαίνει «εργοδότης» μπαμπά;
Χωρίς να το σκεφθώ ιδιαίτερα της απάντησα:
-Ότι χειρότερο υπάρχει σε αυτή τη χώρα παιδί μου…
Η Νανά Νταουντάκη έβαλε το θέμα της ΕΞΠΡΕΣ και των…ιδεών Καλοφωλιά στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αποτέλεσμα με συντριπτική πλειοψηφία να αποφασιστούν κοινές κινητοποιήσεις με τις άλλες Ενώσεις εργαζομένων.
Το σημαντικό όμως είναι άλλο.
Σκεπτόμουν τις επόμενες ημέρες την απάντηση που έδωσα στο παιδί μου και ομολογώ ότι την έβρισκα ενδεχομένως και υπερβολική.
Η ίδια η ζωή όμως μου έδωσε την απάντηση σήμερα το πρωί.
Η οικογένεια Αγγελόπουλου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο όλων των μέσων ενημέρωσης που κατείχε.
Η κίνηση αυτή με έκανε να χαμογελώ για την απάντηση που είχα δώσει στην κόρη μου.
Τώρα είμαι σίγουρος.
Είναι ότι χειρότερο έχει να δείξει αυτή η χώρα οι κάθε είδους εργοδότες!!
Πέραν των οικονομικών και λογιστικών αιτιάσεων εκείνο που είναι απάνθρωπο στην ιστορία του Ελεύθερου Τύπου είναι ότι η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρέθηκαν στο κενό, χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη, μη γνωρίζοντας πως θα ζήσουν και τι θα κάνουν αύριο.
Η περίφημη οικογένεια δεν τους έδωσε το περιθώριο να κάνουν κάποιες έστω αμυντικές κινήσεις. Να μην κλείσουν διακοπές, να μην προχωρήσουν σε κάποια αγορά, που θα τους δεσμεύει, να ψάξουν ακόμη και για δουλειά, ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των οικογενειών τους.
Τίποτα.
Αποφάσισαν διέταξαν και ούτε την ΕΣΗΕΑ δεν ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους.
Χτύπησαν σαν καταδρομείς, ανθρώπους, που δούλεψαν στο «Ίδρυμα Τύπου» δεκαετίες ολόκληρες, και απέναντι στους οποίους δεν αισθάνθηκαν καμία υποχρέωση, καμία δέσμευση.
Όταν όμως εργοδότες του μεγέθους Αγγελόπουλου συμπεριφέρονται έτσι, τι να περιμένει κανείς από το κλεπτικό κεφάλαιο, που κυριαρχείς στις ελληνικές επιχειρήσεις.Μα φυσικά τα…χειρότερα!!!