26 Μαρ 2011

48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των τεχνικών ραδιοφωνίας στους ραδιοσταθμούς HAPPY και LOVE RADIO

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την 06.00η ώρα της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2011 μέχρι και την 06.00η ώρα της Τετάρτης 30 Μαρτίου 2011, στους ραδιοσταθμούς HAPPY και LOVE RADIO, αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη αντεργατική συμπεριφορά της Διοίκησής τους με αιτήματα: · Την αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων. · Την καταβολή των παρακρατηθέντων συνδρομών των μελών μας από την Διοίκηση των ραδιοσταθμών καθώς και τον σεβασμό και την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ .

25 Μαρ 2011

Ζημιές και παρανομίες του εκδοτικού λόμπυ

Οικονομικά στοιχεία του ΔΟΛ που δείχνουν τεράστιες ζημιές της τάξης των 47 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν χθές στην δημοσιότητα. Αναμένονται σύντομα και άλλα στοιχεία που θα δείχνουν τήν εξ΄ισου δεινή οικονομική κατάσταση των εισηγμένων Μέσων Ενημέρωσης.

Σήμερα, σε κύριο άρθρο της καθημερινής αναφέρεται:


"Ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Εν μέρει οφείλεται στην υπερπληθώρα των μέσων, εν μέρει, πάλι, στην ύπαρξη πολλών ΜΜΕ που επιβίωναν μέσω διαφόρων τρόπων από το κράτος. Ο κλάδος χρειάζεται εξυγίανση αλλά ενδεχομένως και θεσμική βοήθεια, κυρίως για τους ανέργους που πολλαπλασιάζονται. Πρέπει όμως, να είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις του Τύπου δεν θα αντιμετωπίζονται ούτε με αδιαφάνεια ούτε με επιλεκτικό τρόπο σε σχέση με χιλιάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο χείλος του γκρεμού. Υπ’ αυτήν την έννοια, καλό θα ήταν να σταματήσουν και οι ανοιχτοί πλέον εκβιασμοί ορισμένων μέσων τα οποία απαιτούν από τις μεν τράπεζες να παρανομήσουν, από τις δε κρατικές υπηρεσίες να τα στηρίξουν με χρήματα του ελληνικού λαού." Με λόγα λόγια ο -καθαρός- κύριος Αλαφούζος "καρφώνει" τους άλλους επιχειρηματίες των ΜΜΕ οτι παρανομούν, εκβιάζουν και νέμονται χρήματα του ελληνικού λαού... Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους τους οποίους απειλούν, τρομοκρατούν και εκβιάζουν όλοι τους, κουβέντα...

24 Μαρ 2011

Διώξεις κατά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ της Λέσβου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τη δίωξη των τέως μελών του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) καθώς και τους απολυμένους πρώην εργαζόμενους της ημερήσιας εφημερίδας Λέσβου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ», ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην εκδότη της εφημερίδας κ. Γ. Κονδυλούδη.

Το «έγκλημα» των εργαζομένων, για το οποίο διώκονται, ήταν ότι ζητούσαν την επαναλειτουργία της εφημερίδας και την επάνοδο στην εργασία τους. Η ενέργεια, όμως, του εργοδότη να πετάξει στο δρόμο απλήρωτους τους εργαζόμενους μένει ατιμώρητη. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί να τεθεί αμέσως στο αρχείο η μηνυτήρια αναφορά και οι διώξεις αλλά και να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ στο εποπτικο της ΕΣΗΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Επιτροπή δεοντολογίας της Ε.Σ.Η.Ε.Α. στην ανακοίνωση της στις 21/03/2011, που αναφέρεται στη ΕΡΤ είναι προφανές ότι δεν τηρεί την δεοντολογία! Εβγαλε ανακοίνωση και καταγγέλλει τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ χωρίς να διευκρινίζει σε ποια περίοδο αναφέρεται (πρώτη παράγραφος). Ξεχνώντας βέβαια πως εγκαλούσε δημοσιογράφους και τους επέβαλε ποινές - γεγονός που η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. είχε καταγγείλει με σκληρή ανακοίνωσή της στις 16/11/2010 - γιατί ακριβώς στα δημοσιεύματά τους αναφέρονταν στην κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, τη ρουσφετολογία και την αδιαφάνεια επί εποχής Χρ. Παναγόπουλου στην ΕΡΤ.


Σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας ή έχει κοντή μνήμη ή διαστρεβλώνει την αλήθεια, γιατί σε όλα όσα καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της επιμελώς ξέχασε τη χρονική στιγμή που αυτά έλαβαν χώρα, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι τα ίδια γίνονται και σήμερα και η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. τα συγκαλύπτει.


Κύριοι της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν περιμένουμε εσάς να μας πείτε τι γίνεται στο χώρο μας, γιατί αν κάτι μεμπτό υπήρχε θα το είχαμε καταγγείλει άμεσα, όπως κάναμε πάντα όταν εσείς επιβάλατε ‘’ομερτά’’. Επομένως το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σας καταγγείλουμε για το όψιμο ενδιαφέρον σας, που … ίσως για ιδιοτελείς σκοπούς επιτίθεστε στη ΕΡΤ και μάλιστα χρησιμοποιώντας γεγονότα της περασμένης διετίας. Ετσι μας κάνετε να απορούμε για το σήμερα και για το τότε που συνέβαινε το μεγάλο φαγοπότι στην ΕΡΤ, είχατε βγάλει το σκασμό!

Την ώρα που όλοι μας δίνουμε αγώνα για την προστασία και αναβάθμιση του εθνικού-κοινωνικού-εκπαιδευτικού-πολιτιστικού-πολυφωνικά ενημερωτικού ρόλου της ΕΡΤ, τέτοιες ανακοινώσεις είναι υποβολιμαίες και μας δίνετε το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις σας δεν είναι και τόσο… αγνές. Θα προτιμούσαμε να μην κρυβόσαστε πίσω από τίτλους επιτροπών, αλλά να υπογράφετε επώνυμα τις ανακοινώσεις σας.

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για τη δίωξη κατά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ της Λέσβου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τη δίωξη των τέως μελών του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) καθώς και τους απολυμένους πρώην εργαζόμενους της ημερήσιας εφημερίδας Λέσβου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ», ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην εκδότη της εφημερίδας κ. Γ. Κονδυλούδη.

Το «έγκλημα» των εργαζομένων, για το οποίο διώκονται, ήταν ότι ζητούσαν την επαναλειτουργία της εφημερίδας και την επάνοδο στην εργασία τους. Η ενέργεια, όμως, του εργοδότη να πετάξει στο δρόμο απλήρωτους τους εργαζόμενους μένει ατιμώρητη.


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί να τεθεί αμέσως στο αρχείο η μηνυτήρια αναφορά και οι διώξεις αλλά και να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

23 Μαρ 2011

Η Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων προκαλεί χάος στίς αργίες της 25ης Μαρτίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει "την πλήρη αποδιάρθρωση κάθε θεσμικής ή εθνικής δυνατότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που προκύπτουν στον Τύπο από τις αργίες, με απόλυτη ευθύνη της Ε.Ι.Η.Ε.Α". Οπως αναφέρεται στήν σχετική ανακοίνωση:

Η Ε.Ι.Η.Ε.Α. με τις παλινωδίες της ακύρωσε κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τα Σωματεία σχετικά με τις αργίες της 25ης Μαρτίου.

α) Επέλεξε να κυκλοφορήσουν τα Κυριακάτικα φύλλα Σάββατο, με το κριτήριο του μικρότερου κόστους, αδιαφορώντας για την ενημέρωση, ακόμα και τη σχετική με μεγάλα γεγονότα όπως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

β) Ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της το μεσημέρι της 23 ης Μαρτίου (!), αδιαφορώντας για την πρόθεση μεμονωμένων εκδοτών ή αθλητικών φύλλων να μην εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ε.Ι.Η.Ε.Α., επιδιώκοντας ολοφάνερα την πλήρη απορρύθμιση του τοπίου.

γ) Αδιαφόρησε για τις συνέπειες αυτού του χάους μέσα στις γραμμές των εκδοτών, πάνω στη ζωή και τους προγραμματισμούς των εργαζομένων που, την τελευταία στιγμή, ενημερώνονται ότι δεν θα ισχύσει το πρόγραμμα των αργιών, όπως έχει ανακοινώσει η πολιτεία.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει τους εκδότες σε αυτόν τον κατήφορο που οδηγεί σε συνθήκες ζούγκλας. Θα απαντήσει με τον αγώνα για τις ΣΣΕ που –μαζί με τις αδελφές οργανώσεις της Διασωματειακής Επιτροπής– θα ανακόψει αυτή την πορεία προς τον εκφυλισμό στον Τύπο.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΗΓΑΣΟΣ

Το Δικαστήριο που δίκασε σήμερα την αίτηση της εργοδοσίας του «ΠΗΓΑΣΟΥ» σε χρόνο ρεκόρ αποφάσισε και κήρυξε παράνομη την απεργία στο «ΕΘΝΟΣ» στο «GOAL NEWS» και στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» για καθαρά τυπικούς λόγους.


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ανέστειλε την απεργία που είχε κηρύξει για σήμερα, δεν υπακούει όμως στη λογική της μέσω δικαστηρίων εφαρμογής και επιβολής της αντεργατικής και αυταρχικής τακτικής των εργοδοτών. Το δίκαιο των εργαζομένων και η δικαίωσή τους κρίνονται όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στην καθημερινή πάλη για μόνιμη δουλειά και δίκαιη αμοιβή.

Η εργοδοσία του «ΠΗΓΑΣΟΥ» επιχειρεί να επιβάλλει το μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις. Καταργεί τις ημέρες της κυριακάτικης εργασίας, μειώνει παράνομα τις αποδοχές και παραβιάζει τις διατάξεις της ΣΣΕ. Η αυθαιρεσία και η αυταρχικότητα της εργοδοσίας δεν θα μείνει αναπάντητη.


Η αναστολή της απεργίας δεν σημαίνει υποστολή του αγώνα. Αντίθετα με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ: ---Αγωνιζόμαστε με νέες μορφές πάλης για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. ---Αγωνιζόμαστε για να μην γίνει καμία μείωση των αποδοχών ---Αγωνιζόμαστε για να εφαρμοσθούν οι ΣΣΕ και να υπογραφούν νέες. ---Αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε το αγαθό της ενημέρωσης που καθημερινά ευτελίζεται.

Αγωνιζόμαστε γιατί: ---Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι. ---Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. ---Κανένας εκδότης δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων και των ΣΣΕ.


Η απάντηση στην ιδιοκτησία του «ΠΗΓΑΣΟΥ», σε όλους τους εργοδότες και στην κυβέρνηση θα δοθεί με τις 48ωρες απεργίες που η ΕΣΗΕΑ μαζί με τη Διασωματειακή Επιτροπή προγραμματίζει για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων τρίωρων στάσεων εργασίας των συντακτών που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε ημέρα από την Πέμπτη, 24 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 και κατά τις ώρες: ---9.00 έως 12.00 ---14.00 έως 17.00 και ---21.00 έως 24.00 ζητώντας τη μη μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και τη μη πραγματοποίηση νέας περικοπής κατά 10% στους μισθούς των συναδέλφων.

Αναστέλλεται η 48ΩΡΗ στον"ALTER"- την έκρινε παράνομη το δικαστήριο

Το δικαστήριο σήμερα για λόγους τυπικούς δέχθηκε το αίτημα της εργοδοσίας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER». Για τον λόγο αυτό η ΕΣΗΕΑ αναστέλλει την 48ωρη απεργία, που είχε κηρύξει από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, 23 Μαρτίου έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, 25 Μαρτίου 2011.

Σκληρή απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον ΣΚΑΪ

Ανακοίνωση


Πάντα ακούμε με προσοχή τους συναδέλφους των ιδιωτικών καναλιών και την κριτική τους που αναμφίβολα(;) είναι πάντα καλόπιστη. Εν προκειμένω επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε το σταθμό ΣΚΑΪ, που με περίσσια σπουδή προσπαθεί να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο, από τον οποίο – κατά τους συντάκτες του – έχουμε ξεφύγει, επειδή η διοίκηση της ΕΡΤ στέλνει συνεργείο για να καλύψει τη σύσκεψη κορυφής της ΕΕ. Είναι απόλυτα εξακριβωμένο, ότι το μόνο για το οποίο κόπτεται ο ΣΚΑΪ, είναι η περικοπή των δαπανών της ΕΡΤ χάριν οικονομίας.


Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε την ειλικρινή μεταμέλεια του κουμανταδόρου (σήμερα) του ΣΚΑΪ κου Παναγόπουλου, που κατά το παρελθόν ως λαμπρός ηγέτης της ΕΡΤ, χρηματοδοτούσε ασυστόλως και αφρόνως, ρωμαϊκού μεγαλείου άχρηστες φιέστες, οδηγώντας την ΕΡΤ στα σημερινά οικονομικά της χάλια. Όσοι διατείνονται ότι οι επιθέσεις εκ μέρους του ΣΚΑΪ, οφείλονται στην προοπτική μείωσης της τηλεθέασης των άλλων καναλιών (μεταξύ αυτών και του καναλιού του Φαλήρου), εξ αιτίας των ζωντανών αναμεταδόσεων από την δημόσια τηλεόραση, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτοι, υποβολιμαίοι και καταδικαστέοι.

Παρακαλούμε λοιπόν ως εργαζόμενοι στη Δημόσια Τηλεόραση, τ’ αφεντικά του ΣΚΑΙ να μας στέλνουν καθημερινά ποιες ειδήσεις θα καλύπτουμε, με πόσες κάμερες, πόσους δημοσιογράφους και με ποιο κόστος.


Παρακαλούμε ως εργαζόμενοι στη Δημόσια Τηλεόραση, τ’ αφεντικά του ΣΚΑΙ να θυμίσουν στον Διευθυντή τους, Χ. Παναγόπουλο, πως η εποχή που αυτός κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα πέρασε ανεπιστρεπτί, άλλωστε γι’αυτό είναι υπόλογος στην δικαιοσύνη.


Παρακαλούμε ως εργαζόμενοι στη Δημόσια Τηλεόραση, τ’ αφεντικά του ΣΚΑΙ να αφήσουν την ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της. Δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες και καθοδηγητές. Αυτά και καλή τηλεθέαση από τις Βρυξέλλες.

ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνδικαλιστική τρομοκρατία στις “Αττικές Εκδόσεις” του Φιλιππόπουλου

Μόλις πρίν απο λίγο ανακοινώθηκε η απόλυση της εργασιακής εκπροσώπου, εκλεγμένης στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ, Ιωάννας Καζάκου απο τίς "Αττικές Εκδόσεις" του Φιλιππόπουλου.

Η εκπρόσωπος είχε πρωτοστατήσεις στις πρόσφατες απεργίες και κινητοποιήσεις του Σωματείου της μετά απο τίς άγριες περικοπές μιοσθών στον όμιλο που έφτασαν το 15%.

Ας σημειωθεί οτι η Ιωάννα ήταν μία απο τους λίγους συναδέλφους που ΔΕΝ είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση με περικοπές και είχαν απειληθεί οτι θα το πληρώσουν ...


Αυριο Πέμπτη, 24/3/2011, στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συνέλευση εργαζομένων στις Αττικές εκδόσεις.

22 Μαρ 2011

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ "ALTER"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κήρυξε νέα 48ωρη απεργία στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER» από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, 23 Μαρτίου έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, 25 Μαρτίου 2011. Απεργία έχει ήδη κηρύξει και το σωματείο των τεχνικών τηλεόρασης ΕΤΙΤΑ.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΗΓΑΣΟΣ


Συνεχίζοντας το έργο της κατεδάφισης των ΣΣΕ ο υιός Μπόμπολας αποφάσισε να επεκτείνει την κατάργηση των αμοιβών του Σαββατοκύριακου και πέραν των αθλητικών τμημάτων- και μάλιστα με χειρότερο τρόπο, δηλαδή χωρίς κάν τήν δικαιολογία του δεύτερου ρεπό. Ανάστατοι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Σωματείο τους. Το οποίοι κήρυξε 24ωρη απεργία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απαντώντας στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας των εταιρειών με την επωνυμία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ Α.Ε.», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ Α.Ε.Ε.» και «SPORT PLUS Α.Ε.» όλες του Ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»


κήρυξε 24ωρη απεργία των συντακτών που εργάζονται στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και «GOAL NEWS» από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, 23 Μαρτίου έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, 24 Μαρτίου 2011


ζητώντας, την άμεση και πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Ιδιωτικών Συμφωνιών, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα αυτών, την άμεση καταβολή των διαφορών που προκύπτουν από την ένταξη των συναδέλφων στα κλιμάκια, όπως αυτά ορίζονται από την ΣΣΕ και την πλήρη εφαρμογή των όρων αμοιβής και εργασίας κατά την Κυριακή. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να μετάσχουν μαζικά στην παραπάνω απεργιακή κινητοποίηση.

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ "SPORTIME" & "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ"

Με φυλάκιση δώδεκα συνολικά μηνών και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων ευρώ καταδικάστηκε τελικά ο εκδότης των εφημερίδων «SPORTIME» και «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», Κ. Κυριακόπουλος, και σε έξι μήνες και είκοσι χιλιάδες ευρώ ο συνεκδότης της εφημερίδας «SPORTIME», Ηλίας Μπούνας, για μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε αυτές δημοσιογράφους. Πρόκειται για μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική απόφαση κατά εργοδότη, καθώς οι δημοσιογράφοι βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και των ημετέρων τους, που στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και, μάλιστα, σε μια περίοδο κρίσης, η οποία από την εργοδοσία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους.

21 Μαρ 2011

ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ανακοινωση


Είναι δυστυχώς κοινή πεποίθηση ότι στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ.

Πέραν αυτών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία στον κλάδο μας, και όχι μόνο, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η ΕΡΤ και οι αρμόδιοι πολιτικοί-διοικητικοί παράγοντες εξακολουθούν να παραβιάζουν προκλητικά τον νόμο, που απαγορεύει την πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι, δεν εκδηλώνουν την παραμικρή αντίδραση, όπως έχουν υποχρέωση, όταν πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, ενώ άλλοι, χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η αργομισθία είναι ένα άλλο προκλητικό φαινόμενο, που συνεχίζεται με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση των αρμοδίων, καθώς το οικονομικό κόστος επιρρίπτεται και αυτό στο κοινωνικό σύνολο. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αλλά η συγκάλυψη και εδώ είναι ο κανόνας. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπενθυμίζει στους συναδέλφους, τις ρητές διατάξεις του Καταστατικού, που θεωρούν την αργομισθία βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

Το «ψυγείο» είναι ένα άλλο αποκρουστικό φαινόμενο, με «αναγκαστική» αργομισθία για όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι επιθυμητές οι υπηρεσίες τους.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη συγκεκριμένης αντίδρασης από τους θιγόμενους, αφήνει πολλά περιθώρια εντυπώσεων ότι η κατάσταση αυτή έχει και την παθητική αποδοχή. Για τούτο κάθε δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του θα πρέπει να προβαίνει σε σχετική καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ώστε να επιλαμβάνονται.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπογραμμίζει επιπλέον και τις ευθύνες των συναδέλφων διευθυντικών στελεχών για την εξάλειψη των αρνητικών αυτών φαινομένων και άλλων ανάλογων, ώστε να μην διασύρεται ο κλάδος και να μην προκαλείται η εύλογη αγανάκτηση της κοινωνίας.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το Εποπτικό όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ (που αποτελείται απο τα μέλη των δύο Πειθαρχικών Συμβουλίων) για τίς πρόσφατες προσλήψεις συμβασιούχων στήν ΕΡΤ. Παραθέτουμε την ανακοίνωση:

Στον πρόσφατο διαγωνισμό για προσλήψεις συμβασιούχων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις επικράτησαν οι γνωστές αντιλήψεις πελατειακών σχέσεων. Αγνοήθηκαν άτομα με προϋπηρεσία πολλών χρόνων στην ΕΡΤ και χωρίς άλλη εργασία, παραγνωρίστηκαν προσόντα, κοινωνικά κριτήρια (ανεργία) κ.λ.π., ώστε εύλογα διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις. Και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, καταγγέλλει τη διαδικασία και τη νοοτροπία που επικράτησε. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Για άλλη μιά φορά οι εκδότες δεν κατάφεραν να τα βρούν μεταξύ τους και ...άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη... αυτή τη φορά για την κυκλοφορία των εφημερίδων λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου. Πολύ σωστά τα Σωματεί αποφάσισαν να τους πετάξουν πίσω το μπαλάκι. Ετσι, η ΕΣΗΕΑ με την ΕΠΗΕΑ και την ΕΤΗΠΤΑ έστειλαν σήμερα το μεσημέρι επιστολή προς την ΕΙΗΕΑ δηλώνοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει από την μεριά της ΕΙΗΕΑ λύση στο πρόβλημα, που οι ίδιοι οι εκδότες δημιούργησαν για την κυκλοφορία των εφημερίδων κατά την 25η Μαρτίου, οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Παραθέτουμε την επιστολή : «Κύριοι, Μας αποστείλατε την από 11/3/2011 με αρ. πρωτ. 14 επιστολή στην οποία ορίζονταν οι ημέρες κυκλοφορίας των εφημερίδων λόγω της εορτής της 25ης Μαρτίου. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πνεύμα καλής θέλησης που τα διέπει συμφώνησαν με τις ημέρες κυκλοφορίας, όπως στην επιστολή σας αναφέρονται. Επειδή όμως ενημερωθήκαμε σήμερα ότι δεν συμφωνούν όλοι οι εκδότες για τις ημέρες κυκλοφορίας και ιδίως ότι η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προτίθεται να εκδοθεί κανονικά την Κυριακή, 27 Μαρτίου, παρακαλούμε όπως επιλύσετε τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των εκδοτών και να μας ενημερώσετε εντός της ημέρας αν είναι δυνατόν. Στην αντίθετη περίπτωση η ΕΣΗΕΑ θα εφαρμόσει για την αργία της 25ης Μαρτίου ό,τι μέχρι σήμερα ίσχυε».

20 Μαρ 2011

Σύγκρουση με τα τσιράκια της εργοδοσίας στην ΑΥΡΙΑΝΗ -αλλα η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε

Η εργοδοσία της ΑΥΡΙΑΝΗΣ με τα τσιράκια της σε διατεταγμένη υπηρεσία ως συνήθως εκανε αυτό που ξέρει να κάνει πάντα. Να μήν πληρώνει, μήνες η και χρόνια και όταν η ανοχή των εργαζόμενων χτυπάει κόκκινο και αποφασίζεται απεργία να προσπαθεί να βγάλει τσαμπουκαλίδικα απεργοσπαστικό φύλλο.

Διευθυντικά στελέχη και «σεκιουριτάδες», όργανα της, προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και τους εργαζόμενους να ασκήσουν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους της απεργίας να αποτρέψουν την έκδοση απεργοσπαστικού φύλλου. Οταν η μία απόπειρα μετά την άλλη να βγεί το φύλλο απέτυχαν σκηνοθέτησε έναν ελιγμό. Οι "σεκιουριτάδες" υποκρίθηκαν οτι φεύγουν για να διαλυθεί η περιφρούρηση και να ξαναγυρίσουν αργότερα. Και θα είχαν πετύχει αφού οι περισσότεροι απο τους συγκεντρωμένους και τα περισσότερα μέλη του ΔΣ έφυγαν. Δυστυχώς γιαυτούς παρέμειναν στο χώρο ελάχιστα άτομα- που τους ξέρουν και δεν τους εμπιστεύονται- μαζί με ένα μέλος του ΔΣ που κατάφεραν μαχητικά να αντιμετωπίσουν τους τραμπουκισμούς και τα χτυπήματα των σεκιουριτάδων.

Η νίκη των απεργών ήταν καθολική και παρά τις προσπάθειες των οργάνων της εργοδοσίας κανένα απεργοσπαστικό φύλλο, απο αυτα που είχαν ήδη τυπωθεί, δεν κυκλοφόρησε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ "καταγγέλλει την εργοδοσία της ΑΥΡΙΑΝΗΣ για τα επεισόδια που δημιούργησαν τα όργανά της και ειδικά τον φερόμενο ως διευθυντή της εφημερίδας διαγραφέντα ως απεργοσπάστη από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ κ. Γ. Τσιρογιάννη (διαγραμμένος εδώ και χρόνια ως -τι άλλο- απεργοσπάστης), ο οποίος πρωτοστάτησε στην έκδοση του απεργοσπαστικού φύλλου και ευθύνεται για τα επεισόδια". Αλλωστε ο "κύριος" Τσιρογιάννης ήταν προκλητικότατος και στα μέλη του ΔΣ που τον συνάντησαν και τον προειδοποίησαν να μήν κάνει πάλι προσπάθεια να βγάλει απεργοσπαστικό φύλλο: "Εγω θα το βγάλω το φύλλο, γιατί ενδιαφέρομαι για την εφημερίδα. Μπορεί και να την αγοράσω" είπε χωρίς να εξηγήσει που βρήκε τα λεφτά. ..


Η ΕΣΗΕΑ ζητάει την άμεση απομάκρυνση των «σεκιουριτάδων» από τους χώρους εργασίας και δηλώνει ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί για: -Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (σ.σ. που παραμένουν στα επίπεδα του 2004 οταν μιά άλλη απεργία είχε επιβάλλει την εφαρμογή της) -Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και καθυστερούμενων οφειλών των εργαζομένων δημοσιογράφων στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» . -Την άμεση καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας σε όσους συναδέλφους δεν το έχουν λάβει . -Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων.