14 Σεπ 2017

Επιστολή τριών μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με βαριές κατηγορίες κατά του προεδρείου για υφαρπαγή απόφασης



Επιστολή προς την πρόεδρο και τον Γενικό γραμματέα της ΕΣΗΕΑ απέστειλαν σήμερα τρία μέλη του ΔΣ. καταγγέλλοντας την υφαρπαγή απόφασης με τις –δεδομένες άλλωστε- έξη από τις 11 ψήφους του συμβουλίου για ένα τελικό κείμενο προς τους εργοδότες που οι υπόλοιποι αγνοούσαν!!
Στην επιστολή τους  τα τρία μέλη (Νανά Νταουντάκη, Γιάννης Αγγέλης, Δημήτρης Τσαλαπάτης )  κατηγορούν το προεδρείο ότι προχώρησε σε (ακόμη ένα ) πραξικόπημα προκειμένου:
---Να νομιμοποιήσουν ένα “διάλογο – διαπραγμάτευση” μεταξύ δύο παραλλαγών της ίδιας πρότασης, η οποία εξ αρχής έχει τα χαρακτηριστικά των αλλεπάλληλων “non paper” του εκπροσώπου των εργοδοτών κ. Κυριακόπουλου. Και βεβαίως
---Να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του υπουργού κ. Πετρόπουλου και της Κυβέρνησης, προκειμένου να μεταλλάξουν – με την επιεικέστερη έκφραση – τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο, όπως επιδιώκεται από καιρό από κοινού με τα εργοδοτικά και κυβερνητικά κέντρα, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη και ασφάλιση ανέργους και απλήρωτους συναδέλφους, κάνοντας ταυτόχρονα σκόντο εν ψυχρώ στις εργοδοτικές εισφορές.
Οι βαριές κατηγορίες των τριών μελών δικαιολογούνται απόλυτα από το γεγονός ότι το προεδρείο του ΔΣ κάλεσε τα μέλη να συζητήσουν πάνω σε ένα άγνωστο κείμενο πέντε σελίδων (χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας, σαν non paper) το οποίο τους διανεμήθηκε από υπάλληλο της ΕΣΗΕΑ (!)  ακριβώς 10΄πρίν την έναρξη του συμβουλίου και παρά το αίτημα όλων να αναβληθεί η συζήτηση ως το επόμενο πρωί προκειμένου να το συζητήσουν εκείνο προχώρησαν στη συζήτηση και στην ψηφοφορία που δεν είχαν κάνε προαναγγείλει!!!
(Σ.σ. ένα τέταρτο μέλος απουσίαζε , ενώ ένα ακόμη μέλος που είχε διαμαρτυρηθεί για την διαδικασία επέλεξε να παραμείνει καταψηφίζοντας παρόλο που δέχθηκε απαξιωτικά σχόλια για τις θέσεις του ίδιου και του χώρου που εκπροσωπεί!).
 Το πλήρες κείμενο της επιστολής των τριών μελών του ΔΣ είναι το εξής:

12 Σεπ 2017

Ψηφίστηκε σήμερα από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ το σχέδιο που νομιμοποιεί τις κρυφές συμφωνίες με τους εργοδότες για τον ΕΔΟΕΑΠ- Στα μέλη του ΔΣ δεν έδωσαν κάν τον χρόνο να το διαβάσουν!!

 Μόλις 10 λεπτά χρόνο έδωσαν Αντωνιάδου-Καπάκος στα άλλα μέλη του ΔΣ να διαβάσουν το κείμενο (πέντε σελίδων)που ήθελαν να στείλουν σε εργοδότες και κυβέρνηση και , αμέσως μετά, παρ΄ότι δεν είχαν αποκαλύψει απο πρίν τον πρόθεσή τους, έβαλαν θέμα να ψηφιστεί άμεσα. Αδιαφορώντας προκλητικά για το αίτημα των άλλων μελών του ΔΣ να αναβληθεί η συνεδρίαση για το επόμενο πρωί ή ακόμη και για το βράδυ, ώστε να έχουν χρόνο να το μελετήσουν.
Μπροστά σ΄αυτή την τακτική υφαρπαγής απόφασης από το ΔΣ, από το προεδρείου ώστε να «νομιμοποιήσουν» τις κρυφές συμφωνίες τους, οι σύμβουλοι του ΔΣ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι έντονα για αυτή την μεθόδευση, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν μια τέτοια αντιδημοκρατική συνδικαλιστικά, διαδικασία. (Ν.Νταουντάκη, Γ. Αγγέλης, Δ. Τσαλαπάτης-απουσίαζε ο Χ. Κυρίτσης)
Στο ΔΣ παρέμεινε μόνο ο εκλεγμένος με τη “Δημοσιογραφική Συνεργασία” (ΠΑΜΕ Τύπου) Γ. Μηλιώνης ο οποίος καταψήφισε το κείμενο.
 Έτσι, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ,με 6 ψήφους της συμμαχίας Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ του προεδρείου επικύρωσε, τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά,  τη συμφωνία τους με τους εργοδότες σε βασικά σημεία που αλλάζουν τη μορφή του ΕΔΟΕΑΠ, τον μετατρέπουν σε επαγγελματικό ταμείο και βλάπτουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του.
Δημοσιεύουμε ολόκληρο το σχέδιο αυτό, το οποίο, δύο ώρες αργότερα είχε σταλεί στο υπουργείο και του εργοδότες!!!