23 Απρ 2010

Κατήργησαν με νόμο την εργασία των πέντε ημερών

Την κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου με ταυτόχρονο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επιβάλλοντας και έκτη μέρα δουλειάς, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.Mε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «η εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της βδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%». Δηλαδή η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει την απαίτηση της εργοδοσίας να απασχολούν και έκτη μέρα τους εργαζόμενους, καταπατώντας τις ΣΣΕ και καταργώντας το 5ήμερο - 40ωρο, με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα. Η όποια πρόβλεψη για προσαύξηση της αμοιβής την έκτη μέρα δουλειάς αποτελεί το τυρί στη φάκα της κατάργησης του 5ήμερου - 40ωρου. Ωστόσο, χτες ο υπουργός Εργασίας, πιεζόμενος προφανώς από την εργοδοσία, τροποποίησε το άρθρο, μειώνοντας την προσαύξηση από 50% σε 30%.Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η εξαίρεση ακόμα και από αυτήν την προσαύξηση του 30% των εποχιακά εργαζομένων σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις! Δηλαδή στο συγκεκριμένο κλάδο επιβάλλει την έκτη μέρα δουλειάς, χτυπάει την ΣΣΕ (που προβλέπει 5ήμερο - 40ωρο), καταργεί επί της ουσίας το ρεπό και προβλέπει την καταβολή και μόνο του μεροκάματου! Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την απαλλαγή των ξενοδόχων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ των εποχιακά απασχολούμενων στον κλάδο, επιφέρει τεράστια κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους που τρίβουν ήδη τα χέρια τους.

πηγή:Ανεργοι Δημοσιογράφοι

22 Απρ 2010

ΤΡΟΜΟΣ & ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 8

Επιστολή κατέθεσαν σήμερα 100 δημοσιογράφοι πρός τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ εκφράζοντας την οργή τους για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις στο θέμα των συλλήψεων. Όι δημοσιογράφοι ζητούν απο τα Πειθαρχικά των Δημοσιογραφικών Ενώσεων να παρέμβουν για να περιφρουρήσουν τη δεοντολογία. Το κείμενο, "παρόλο που απευθύνεται σε επαγγελματικές ενώσεις, συνυπέγραψαν και 33 πολίτες" καθώς, όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι "θεωρούμε χρέος μας να μεταφέρουμε και τη δική τους διαμαρτυρία, δεδομένου ότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό".
ΠΡΟΣ
το Διοικητικό Συμβούλιο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ
Με διαρκως αυξανομενη οργή παρακολουθούμε την κάλυψη της υπόθεσης των συλληφθέντων ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η βιομηχανία του φόβου ενεργοποιήθηκε για μια ακόμα φορά. Δημοσιογράφοι παριστάνουν τους ντετέκτιβ, ρεπόρτερ λειτουργούν ως εκπρόσωποι Τύπου της Αστυνομίας ή ως παπαγαλάκια «διαρροών», παρουσιαστές των δελτιων ειδησεων μεταμορφώνονται σε δικαστές.Για τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένες εφημερίδες, οι κατηγορούμενοι είναι ήδη ένοχοι, τα δικαστήρια έχουν στην πράξη ακυρωθεί από τον τηλεοπτικό άμβωνα.
Η απόπειρα εξευτελισμού των συλληφθέντων ξεφτιλίζει μαζί και κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας. Στην πραγματικότητα, την ίδια τη δημοσιογραφία.Συνάδελφοί μας, μέλη των Ενώσεών μας, παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα, τους νόμους, τον κώδικα δεοντολογίας υπό την ανοχή (και τη συμμετοχή σε κάποιες περιπτώσεις) της ΕΣΗΕΑ. Θυμίζουμε πως όλοι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας, η παραβίαση του οποίου μπορεί να επιφέρει μέχρι και την οριστική διαγραφή τους.Tις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι:
* καταστρατηγείται ο σεβασμός στην προσωπικότητα των πολιτών και κανιβαλίζεται η ιδιωτική τους ζωή
* καταργείται το τεκμήριο αθωότητας* δεν υπάρχει έλεγχος και τεκμηρίωση της πληροφορίας, αντιθέτως μεταδίδονται ρεπορτάζ διοχετευμένα από την πλευρά της αστυνομίας
*τα τηλεοπτικά συνεργεία μπαίνουν στις οικίες των συλληφθέντων και τα προσωπικά αντικείμενά τους επιδεικνύονται ως «πειστήρια»
* διαπομπεύονται συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, ποινικοποιούνται οι προσωπικές σχέσεις* μεταδίδονται ψευδείς ειδήσεις (π.χ. υποτιθέμενος τηλεφωνικός διάλογος μεταξύ 2 κατηγορουμένων, όπου γελούν με το διαμελισμό του μικρού αγφανού) για τη δημιουργία κλίματος και δεν μεταδίδεται ποτέ η διάψευσή τους.
Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τους τηλεκανίβαλους των 8 και τα παπαγαλάκια της αστυνομίας στις εφημερίδες.
Καλούμε το Προεδρείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, τα Προεδρεία και τα Πειθαρχικά Συμβούλια όλων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την περιφρούρηση του κώδικα δεοντολογίας και του ίδιου του επαγγέλματός μας και να τοποθετηθούν άμεσα.
Ακολουθούν οι υπογραφές

21 Απρ 2010

Αντισυνταγματική η χρήση κρυφής κάμερας


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1213/2010 απόφασή της έκρινε ότι η μετάδοση από την τηλεόραση εικόνας, η οποία έχει ληφθεί με κρυφή κάμερα είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ειδικότερα, η κρυφή κάμερα παραβιάζει το δικαίωμα της προσωπικότητας, της διαφύλαξης του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξίας του ανθρώπου και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.
H Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει «την ελευθερία εκφράσεως, βασική εκδήλωση της οποίας αποτελεί το δικαίωμα του καθενός να διαδίδει μέσω του Τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης ειδήσεις, σχόλια και απόψεις (δικαίωμα του πληροφορείν)».
Από τις συνταγματικές αυτές επιταγές ευθέως συνάγεται, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, ότι «η άσκηση τόσο του δικαιώματος του πληροφορείν όσο και του δικαιώματος στην πληροφόρηση τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων δικαίου που κατοχυρώνουν δικαιώματα και ελευθερίες άλλων».
Επομένως, δικαιολογούνται περιορισμοί, υπό το πρίσμα της συνταγματική αρχής της αναλογικότητας, στην άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν και του δικαιώματος στην πληροφόρηση.
Έτσι, η Ολομέλεια απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του υπουργού Τύπου, το 2002, με τις οποίες επιβλήθηκαν στον σταθμό πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ και ηθική κύρωση, συνιστάμενη στην υποχρέωση μετάδοσης σε τρία κεντρικά δελτία της πληροφορίας ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που αφορούσαν τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ.Χρυσανθακόπουλο. Κατά τις εκπομπές αυτές προβλήθηκαν βίντεο που λήφθηκαν με κρυφή κάμερα και παρουσίασαν τον κ. Χρυσανθακόπουλο να εισέρχεται σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στην Πάτρα και να παίζει φρουτάκια. Το διάστημα εκείνο ο κ. Χρυσανθακόπουλος ήταν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που είχε ζητήσει την απόσυρση όλων των τυχερών παιχνιδιών.

πηγη: mediasoup

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: υπόθεση δεοντολογίας η λογοκρισίας;

Τι λένε ιδιοκτησία και εργαζόμενοι
Η ιδιοκτησία της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αποφάσισε, πρίν δύο ημέρες να μήν δημοσιεύσει μία σημαντική είδηση , παρά τίς αντιδράσεις της διεύθυνση και των συντακτών.
Σήμερα η εφημερίδα δίνει έκταση στο θέμα παραθέτοντας τρία κείμενα -άρθρο του εκδότη Θανάση Τεγόπουλου, κείμενο των συντακτών και σχόλιο τής ιδιοκτήτριας Μάνιας Τεγοπούλου. Ανεξάρτητα απο την δική μας θέση είμαστε υποχρεωμένοι να χαιρετήσουμε την δημόσια έκθεση ενός "εσωτερικού" προβλήματος που, όμως, μας αφορά όλους γιατί αγγίζει την ουσία της ελευθερίας του τύπου. Ο ελληνικός τύπος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια. Ας είναι αυτό η αρχή για ένα διάλογο πάνω στή δεοντολογία των ΜΜΕ. Παραθέτουμε όλα τα κείμενα όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα:
Γιατί η «Ε» δεν δημοσίευσε την «εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στη γιάφκα»
Η είδηση και οι «ειδήσεις»
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ «Ε» ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ δεοντολογία είναι σαφής και γνωστή. Ολες οι ειδήσεις πρέπει να δημοσιεύονται. Τα σχόλια είναι ελεύθερα, αλλά τα συμβάντα είναι ανάγκη να γίνονται γνωστά. Πρόκειται για υποχρέωση προς τον αναγνώστη.Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στο χθεσινό της φύλλο δεν ανέφερε την είδηση ότι η αστυνομία απέκλεισε μια πολυκατοικία ερευνώντας για τον εξοπλισμό του «Επαναστατικού Αγώνα». Εξι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή.ΠΡΟΧΘΕΣ τη νύχτα τα κανάλια διέκοπταν τα προγράμματά τους και παρουσίαζαν έκτακτα δελτία για την αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν είχε κάνει καμιάν επίσημη ανακοίνωση.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την πολυκατοικία όπου γίνονταν οι έρευνες. Ούτε καν να συνομιλήσουν με τους απομακρυνθέντες, για προληπτικούς λόγους, ενοίκους της. Το Μέγκα, μάλιστα, εικονογράφησε την εκπομπή του με γιάφκα αρχείου (που δεν είχε, φυσικά, καμιά σχέση με την ερευνώμενη).

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ χθες είχαν πρωτοσέλιδη την είδηση, υιοθετώντας την. Η «Καθημερινή» τιτλοφορούσε: «Ανεκαλύφθη η κεντρική γιάφκα, πλήρης όπλων και εκρηκτικών», με υπότιτλο «Ανάμεσά τους το ρουκετοβόλο-ταυτότητα του "Επαναστατικού Αγώνα"». «Το Βήμα»: με υπότιτλο «Στην Ευελπίδων η κεντρική γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα"» και τίτλο «Οπλα και ρουκέτες δίπλα στα δικαστήρια». «Τα Νέα»: «Αφόπλισαν τους τρομοκράτες». Το «Εθνος»: «Χτύπημα στην καρδιά της τρομοκρατίας». Ο «Ελεύθερος Τύπος»: «Γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα" στην Κυψέλη». Η «Απογευματινή»: «Τίτλοι τέλους του "Επαναστατικού Αγώνα"». Και προσθέτει χαρακτηριστικά: Τα ευρήματα «δένουν» τις κατηγορίες για τους συλληφθέντες (που και πριν από αυτά έχουν προφυλακιστεί).

ΜΠΡΟΣΤΑ σ' αυτόν τον δημοσιογραφικό καταιγισμό, με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της αστυνομίας, η σιωπή της «Ελευθεροτυπίας», που τηρεί απαρέγκλιτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ήταν εκκωφαντική. Προκάλεσε έκπληξη. Αρνητική έκπληξη. «Απόκρυψη είδησης», «Αποπληροφόρηση», «Ελλειψη σεβασμού στον αναγνώστη». Κυρίαρχη η δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά και η παράδοση της «Ελευθεροτυπίας», που την τηρεί αυστηρά.

ΑΚΟΜΗ και οι συντάκτες μας διαμαρτυρήθηκαν. «Γιατί δεν είχαμε την είδηση;», έστω ένα μονόστηλο. Δεν έχει εμπιστοσύνη η εφημερίδα στους συντάκτες της να αξιολογούν τις πληροφορίες της αστυνομίας; Αφήνουμε κατά μέρος την κακόπιστη κριτική -όχι από συντάκτες, βεβαίως- που μας κατηγορεί για υποστήριξη της τρομοκρατίας (ενώ η «Ελευθεροτυπία» είναι πάντα εναντίον όλων των πράξεων βίας, απ' όπου και αν προέρχονται, αλλά υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, ιδίως στην προδικασία).

Η ΣΙΩΠΗ της εφημερίδας μας, στην περίπτωση αυτήν και μόνο, έστελνε ένα μήνυμα. Ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στους συντάκτες μας -αλίμονο!- οι οποίοι καλύτερα από άλλους ξέρουν να αξιολογούν τις πληροφορίες, ούτε έλλειψη σεβασμού στον αναγνώστη. Αντιθέτως. Δεν ήταν αποπληροφόρηση ή απόκρυψη μιας «είδησης», που ήταν ήδη και θα γινόταν ευρέως γνωστή. Αμυνα στην παραπληροφόρηση ήταν:

* Αμυνα, στην κατασκευή σεναρίων με ευθύνη της αστυνομίας, που κρυβόταν πίσω από SMS, τα οποία οδηγούν στη φυλακή ανθρώπους, χωρίς να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.
* Αμυνα στην απαράδεκτη μεθόδευση της αστυνομίας, να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, για να δημιουργείται κλίμα καταδικαστικό, ώστε να θριαμβολογεί μετά, παραβιάζοντας, στην υπόθεση της τρομοκρατίας, το τεκμήριο αθωότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΜΗ δημοσίευση της είδησης αυτής είχε πολιτικό σκοπό και κόστος. Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, εντός και εκτός των τειχών, για αυτήν την απροσδόκητη παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από την «Ε», πέρασε ένα μήνυμα πιο σημαντικό από τη δημοσίευση. Κατ' εξαίρεση. Ο αναγνώστης θα κρίνει.

Οι συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε.», που συγκεντρώθηκαν χθες σε χώρο της εφημερίδας, έπειτα από συζήτηση κατέληξαν στο παρακάτω κείμενο:
Η «Ελευθεροτυπία» δεν δημοσίευσε χθες το γεγονός της εισβολής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Κυψέλης το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία -παρ' ότι δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση- είναι η «γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα». Η μη δημοσίευση με απόφαση της ιδιοκτησίας και παρά τις διαφωνίες της διεύθυνσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι αναγνώστες της εφημερίδας για τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος, συνιστά λογοκρισία, που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες υπηρετούμε με συνέπεια οι συντάκτες τής «Ε». Κι αυτές τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηρούμε και απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Ενα γεγονός ή μια πληροφορία μπορεί όποιος θέλει να την κρίνει ή να την αμφισβητήσει. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να μην τη δημοσιεύσει και να την αποκρύψει από το αναγνωστικό κοινό.
Οι συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε.»

Και η απάντηση της ιδιοκτησίας
Η Αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις;
Οι συντάκτες έχουν δεοντολογία;
Και αν ναι, ποια;
Οταν μεθαύριο θα έρθει η πληροφόρηση μέσω MEGA ότι προσγειώθηκε ο πρώτος Αρειανός στον πλανήτη, ποιος συντάκτης της «Ε» θα την επωμισθεί;
Η Ιδιοκτήτρια
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Όπως πληροφορούμαστε αύριο Πέμπτη στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των εργαζόμενων στην Ελευθεροτυπία για να συζητήσει το θέμα. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά γράφουν: “Η Συνέλευση των εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας” είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος απέναντι στη μονομερή απόφαση της ιδιοκτησίας της εφημερίδας να επιβάλλει εμπάργκο στη δημοσιογραφική κάλυψη των ζητημάτων που σχετίζονται με τις έρευνες για τον “επαναστατικό αγώνα”. Οι εφημερίδες και όλα τα ΜΜΕ πρέπει να υπακούουν αποκλειστικά και μόνο στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής των δημοσιογράφων”.

ΤΡΕΙΣ (ωραίοι...) ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ...

Πάνος Κολιοπάνος, Νίκος Μεγγρέλης και Γιάννης Βλαστάρης είναι τα ονόματα των δημοσιογράφων που ακούγονται μετ΄ επιτάσεως ως υποψήφια για την ανάληψη της διεύθυνσης του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η επιλογή του νέου διευθυντή δεν θα κριθεί τόσο από τις ικανότητες ενός εκάστου όσο από τις γνωριμίες τους μέσα στην κυβέρνηση. Και οι τρεις έχουν επαφές και φιλίες στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αυτός που φαίνεται μέχρι τώρα να κερδίζει... στα σημεία είναι ο Κολιοπάνος καθώς είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο. Ο Πάγκαλος όπως λένε οι γνωρίζοντες φέρεται αποφασισμένος να προωθήσει πάσει δυνάμει την υποψηφιότητα του Κολιοπάνου και πολλοί θεωρούν ότι η.... υπόθεση είναι τελειωμένη καθώς εκτός των άλλων κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί στις επιθυμίες-διαταγές του αντιπροέδρου.
Από την πλευρά τους οι άλλοι δύο υποψήφιοι με τις δικές τους επαφές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον σκόπελο που ακούει στο όνομα Πάγκαλος. Ο μεν Μεγγρέλης λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και διεκδικεί τη θέση του διευθυντή με σοβαρές πιθανότητες να την κερδίσει, ο δε Βλαστάρης ακούγεται ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη καθώς έχει ισχυρά ερείσματα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. Το όνομα του Πάνου Κολιοπάνου είχε ακουστεί και για υψηλή διευθυντική θέση στην ΕΡΤ.
πηγή: zoornalistas
Σημείωση ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ:
Μπράβο. Ωραίες επιλογές! Καλά, κανείς σ΄ αυτή τη χώρα δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα; Εκτός αν- για άλλη μιά φορά- το κριτήριο επιλογής είναι ποιός...έβλαψε την πατρίδα περισσότερο. Δεν ρωτάτε και κατά ΕΣΗΕΑ μεριά να σας δώσουν κανένα "ιστορικό" βιογραφικό; Εμείς πάντως τα έχουμε έτοιμα... Αχρείαστα να είναι...

20 Απρ 2010

Κατά παραγγελίαν η τρομολαγνεία, προκάτ και βολική



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ




Η Τρίτη και 13 (Απριλίου) δεν ήταν από τις τυχερές ημέρες του Πάνου Σόμπολου. Θρονιασμένος καταμεσήμερο στον προεδρικό θώκο, από τον οποίο δεν λέει να ξεκολλήσει, απολάμβανε αμέριμνος το μεγαλείο να διευθύνει μια ακόμη από τις ανούσιες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ όταν, ξαφνικά, ο κόσμος του ήρθε τούμπα:
Η πόρτα άνοιξε με πάταγο και δεκάδες εξαγριωμένοι εισβολείς με κραυγές «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και άλλα κοσμητικά τον περικύκλωσαν, χωρίς και να τον αγγίξουν. Κάτωχρος και ετοιμόρροπος, αφέθηκε να ακούει αδιαμαρτύρητα (οι δικοί του σύμβουλοι της Δεξιάς έγιναν καπνός και έμειναν δυο-τρεις της Αριστεράς να τον προστατεύσουν) για τα «καθάρματα», τους «τηλεμπάτσους» και τους «μπατσοδημοσιογράφους», που εξαπατούν από τα κανάλια καθημερινά τον κοσμάκη, τον εκφοβίζουν για να μην αντιστέκεται στη ληστρική καπιταλιστική επιδρομή στους εργαζόμενους και τη φτωχολογιά και «βαφτίζουν τους αγωνιστές τρομοκράτες»…
Αποκλειστικός στόχος των νεαρών εισβολέων ο Σόμπολος, ως «πρύτανης των τηλεμπάτσων», «πρώτο παπαγαλάκι του Χρυσοχοΐδη» και, με το προεδριλίκι του, «μόστρα στο χαφιεδομάγαζο».
Το βράδυ στο δελτίο του MEGA εμφανίστηκε, σαν βρεγμένη γάτα, με αλεύρι στη γλώσσα του: Ούτε «τρομοκράτες», ούτε «δολοφόνοι», ούτε «τραμπούκοι των Εξαρχείων». Απλώς, τα… «παιδιά διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις (σ.σ.: πονηρά, όλοι στο ίδιο τσουβάλι…) καλύπτουν τις συλλήψεις των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα…».
Θηρίο η Ολγα Τρέμη, τον διέκοψε απότομα: «Τριάντα κουκουλοφόροι δεν θα μας υποδείξουν πώς θα κάνουμε ρεπορτάζ και πώς θα παρουσιάζουμε τις ειδήσεις…».
Δεν ήταν, βέβαια, 30, αλλά περί τους 150 οι εισβολείς στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Και δεν ήταν κουκουλοφόροι. Της καλής χαράς αγόρια και κορίτσια ήταν, με σινιέ τζινάκια και ακριβά ρολόγια τα περισσότερα -και όλα οργισμένα. Λεπτομέρειες…
Επί δύο ώρες μοίραζαν στην Ακαδημίας και προκηρύξεις για «μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία κράτους και ΜΜΕ». Μια απ’ αυτές καταλήγει: «…Αν κάποιος χρυσοχοΐδης φαντασιώνεται να σκάψει το λάκκο κάθε κοινωνικής αντίστασης, τότε σίγουρα κάποιος πρετεντέρης κρατάει το φτυάρι. Και όπως δεν θα αφήσουμε να παρουσιάζουν τους μπάτσους, φίλους του πολίτη, τους πολιτικούς αθώους, τους εφοπλιστές φιλάνθρωπους, τους μετανάστες εγκληματίες, τους απεργούς παράνομους, έτσι ακριβώς δεν θα αφήσουμε κανέναν αστοιχείωτο τυχάρπαστο να στήνει την καριέρα του προετοιμάζοντας την εξόντωση των συντρόφων μας».
Σιγά, ρε παλληκαρόπουλα. Λίγο κράτει… Ποιοι είσαστε σεις, που «δεν θα αφήσετε» να γίνει το ένα και το άλλο; Αυτόκλητοι δήθεν «αντιεξουσιαστές», που αντιπαραθέτετε στην εξ ορισμού αυταρχική κρατική εξουσία και στην αχαλίνωτη μιντιοκρατία τη δική σας, άλλο τόσο αυθαίρετη, μικροεξουσία του τσαμπουκά και της βίας…
Σιγά το κατόρθωμα, να τρομοκρατείς έναν φουκαρά Σόμπολο, να δέρνεις αντιφρονούντες καθηγητές, να διαλύεις συνελεύσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να κατεβάζεις βιτρίνες, να λεηλατείς μαγαζιά, να προβοκάρεις με μολότοφ άλλων διαδηλώσεις, να βάζεις εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σκουπιδοτενεκέδες, να καταστρέφεις δημόσιο πλούτο στα σχολεία και να στήνεις καρτέρι, με ένα κουμπούρι στο χέρι, σε μπάτσους απαίδευτα παιδαρέλια.
Και φαντασιώνεστε, σοβαρά, ότι όλα αυτά είναι… κοινωνική αντίσταση, της οποίας εσείς αποτελείτε την (ενίοτε και ένοπλη) «πρωτοπορία»; Την οργή σας, εύλογη και δίκαιη σε ένα τέτοιο κράτος, την εκδηλώνετε με τον χείριστο τρόπο: Αντί να ανάβετε στους πολλούς τη φλόγα της αντίστασης, τσοντάρετε και σεις στην τρομοκράτηση των πιο αδύναμων πολιτών, που ζουν ήδη στην ανασφάλεια και τον φόβο, περιμένοντας την επόμενη κατακεφαλιά και δεν ξέρουν πια από πόσους τρομοκράτες και πόσους προστάτες να προφυλαχτούν…
Τι σύμπτωση(!) διαβολική: Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου στη Λευκωσία πανηγύριζε επιδεικτικά για την τάχα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την αναξιοπαθούσα Ελλάδα (γνώριζε βέβαια, καλά και από καιρό, ότι ήταν θέμα ημερών η επέλαση του ΔΝΤ) στην Αθήνα, τα σαΐνια της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωναν θεαματικά, μπροστά στις κάμερες, την τρομερή οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Βρέθηκε, έτσι, θέμα εντυπωσιακό για τα μονοθεματικά τηλεοπτικά δελτία, μια κι είχαμε μπαϊλντίσει επί μήνες με τα «σπρεντ» και τα επιτόκια κι έπρεπε να δεχτεί με το μαλακό ο πολίτης το χειρότερο από τα τρία κακά της μοίρας μας…
Την πρώτη εβδομάδα, όσο έλειπαν (όχι οι γιάφκες και τα όπλα, αλλά) και τα πιο στοιχειώδη πειστικά στοιχεία, σε διατεταγμένη υπηρεσία οι «μπατσοδημοσιογράφοι» των καναλιών είχαν αναλάβει να καλύψουν τα κενά συναγωνιζόμενοι σε τερατολογίες και σενάρια νοσηρής φαντασίας. Τόσο προκλητικά, ώστε ξύπνησαν από τη χαύνωση, στον καναπέ της τηλεθέασης, οι πολλοί: Για τόσο μαλάκες μάς περνάνε; Είναι δυνατόν να αρχηγεύει σε τρομοκρατική οργάνωση ο Ν. Μαζιώτης, που επί 15 χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές και τα κρατητήρια και τον παρακολουθούν άγρυπνα όλες οι φανερές και μυστικές υπηρεσίες;
Αμέ! Πώς δεν είναι! Ο μεν Μαζιώτης, με τη γυναίκα του και τους συντρόφους του, είναι σαν να αναδύθηκαν από τις σκοροφαγωμένες σελίδες των «Δαιμονισμένων» του Ντοστογιέφσκι. Και οι μάγκες των μηχανισμών καταστολής τούς κατοπτεύουν επί χρόνια να παίζουν, με βόμβες και κουμπούρια, τους επαναστάτες και δεν τους ενοχλούν. Για δύο, κυρίως, λόγους:
Διότι η τρομοκρατική δράση τους «νομιμοποιεί» (δικαιολογεί στην κοινωνική συνείδηση) τους ανελεύθερους τρομονόμους, που εκπορεύονται από τον πέραν του Ατλαντικού μέγιστο τρομοκράτη της υφηλίου και εφαρμόζονται πια σ’ όλο τον πλανήτη.
Και διότι, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις για τις επικοινωνιακές ανάγκες τους το χρειάζονται, κάθε Χρυσοχοΐδης, σαν τον μάγο Χουντίνι, βγάζει τον λαγό από το καπέλο: Εξαρθρώνει τρομοκρατικές οργανώσεις για να σώσει μια κοινωνία περιδεή και καθημαγμένη από τους πιο σοβαρούς και πιο επικίνδυνους γραβατοφορεμένους ληστές και τρομοκράτες.
«Δεν το επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε, τηλεοπτικά, αν θα δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων. Οι ασύδοτοι φοροκλέφτες, βλέπεις, ρημάζουν το δημόσιο ταμείο, αλλά δεν είναι… τρομοκράτες για να διαπομπεύονται!
Οσο κι αν επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητος η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κι όσο κι αν καταγγέλλει ότι είναι σκαστή η παρανομία (ν. 3090/02) οι φωτογραφίες, τα ονόματα και λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», κοσμούν μικρές οθόνες και πρωτοσέλιδα -και δεν ιδρώνει το αυτί καμιάς εισαγγελικής ή άλλης Αρχής.
Γνώστης, όσο λίγοι, των θεμάτων τρομοκρατίας, σε όλες τους τις πτυχές, ο Τζον Λε Καρέ στο τελευταίο βιβλίο του («Ο υπ’ αριθμ. 1 καταζητούμενος) κάνει λιανά ό,τι ζούμε πια παντού στον κόσμο, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οπως και επί Χίτλερ, επί Στάλιν και σε άλλα δικτατορικά καθεστώτα, ο νόμος δεν γνωρίζει δικαιώματα και ελευθερίες. Υπέρτατος πλέον νόμος, ο τρομονόμος, που επιτρέπει βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατικές απαγωγές, για να μας σώσει, τάχα, από την τρομοκρατία, δεν προστατεύει τη ζωή. Την κακοποιεί. Κι αλίμονό μας…

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τα δημοσιογραφικά Σωματεία σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ.)
Αθήνα, 20 Απριλίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών(Π.Ο.Ε.ΣΥ.), που συνεδρίασε χθες, συζήτησε τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την συνάντηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας καιτων Προέδρων των Ενώσεων μελών της με τον υφυπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη. Επίσης, συζήτησε την επιχειρούμενη διαμόρφωση τετελεσμένων μεμειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και την κλιμακούμενη εργοδοτική αυθαιρεσία στην περιφέρεια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. στο πλαίσιο των αποφάσεων του έκτακτου Γενικού της Συμβουλίου, όπου αποφάσισε να υπερασπιστεί αγωνιστικά και αποφασιστικά όλες τις θέσεις εργασίας, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, και να μην αποδεχθεί καμία μείωση των εισοδημάτων των δημοσιογράφων, προειδοποιεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν παραχωρούν κανένα ασφαλιστικό τους δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουν καμία παρέμβαση στα αποθεματικά των Ταμείων.Έτσι:
1. Καλεί τις Ενώσεις-μέλη της σε αγωνιστική ετοιμότητα. Οι περικοπές μισθών στους συναδέλφους της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, των δημοτικών Ρ/Τ-σταθμών και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, απαιτούν μία συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα πουζουν καθημερινά με το άγχος των απολύσεων και πρόσφατα στην περιφέρεια, με το νέο εργοδοτικό μέτρο της διαθεσιμότητας.
2. Καλεί επίσης τα Προεδρεία των Ενώσεων-μελών της σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη 29 Απριλίου με θέμα το ασφαλιστικό, και συγκεκριμένα την απάντηση στην ατζέντα που έθεσε το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή:
α) την απόφαση παρακράτησης του 10% του αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ (παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ όταν ψηφιζόταν ο νόμος Πετραλιά), και την απάντηση του κλάδου σε αυτό,
β) τις ρυθμίσεις για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο και την ασφάλιση τωνδημοσιογράφων στα "Νέα Μέσα",
γ) τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τα ΔΠΥ,
δ) τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και
ε) την επαπειλούμενη αφαίμαξη των αποθεματικών του ταμείου μας με το πρόσχημα της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών φορέων
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις περικοπές που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαιτήσει το 10% τουαγγελιοσήμου, και καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού (όπωςσυνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις), να ενημερώσει σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θεωρεί ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα μιας απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο και προοπτική κλιμάκωσης.

19 Απρ 2010

Οι ιδιοκτήτες του περιοδικού τύπου προτείνουν...μείωση μισθών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)
Με προκλητικό τρόπο αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ) το αίτημα της ΕΣΠΗΤ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς αναβολές (με ευθύνη του ΣΕΠΤ) η πρώτη συνάντηση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, στην οποία οι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ (Πρόεδρος Γιάννης Πλαχούρης, Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαζαίος, Γενικός Γραμματέας Σπύρος Κρίκος και το μέλος ΔΣ Θέμης Μπερεδήμας) άκουσαν με έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΠΤ Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και το νέο γενικό γραμματέα Κώστα Κιμπουρόπουλο να προτείνουν το πάγωμα των αυξήσεων στα κλιμάκια έως 1.500 ευρώ και περικοπή κατά 8% στα υψηλότερα κλιμάκια, με «αντάλλαγμα» αόριστες υποσχέσεις για εργασιακή ειρήνη και «προσπάθεια» να μην γίνουν απολύσεις.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤ απέρριψαν τις προτάσεις τις ΕΣΠΗΤ για κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, για περαιτέρω ρυθμίσεις στο ζήτημα των Δ.Π.Υ. και σε γενικά θεσμικά αιτήματα του κλάδου, για την κατοχύρωση του ρόλου και χαρακτήρα του περιοδικού Τύπου.

Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. απέρριψαν αμέσως τις προτάσεις του ΣΕΠΤ. Tο ζήτημα τίθεται τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 14:30 για συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ (Διασωματειακό), ενώ ενημερώθηκαν ήδη σχετικά η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, επειδή αρχίζουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για υπογραφή των υπόλοιπων ΣΣΕ του κλάδου.

Καλούμε τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να ενημερώνουν άμεσα την Ένωση για τυχόν προσπάθειες εφαρμογής στην πράξη τέτοιων απαράδεκτων ρυθμίσεων.

18 Απρ 2010

Συνέντευξη τύπου των εργαζόμενων στον Επικοινωνία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ F.M 94.0»

Σας ενημερώνουμε ότι το σωματείο εργαζομένων του "Επικοινωνία 94FM" διοργανώνει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου που βρίσκεται στην οδό Στ. Καραγιώργη & Μαρίνου Αντύπα 2, στον όροφο -1 (έξω από τα στούντιο του σταθμού) με αποκλειστικό θέμα την επικρατούσα κατάσταση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94FM».