26 Ιουν 2010

Στάση εργασίας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τίς απολύσεις στο προσωπικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α.
Καταγγέλλει
τη Διοίκηση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, για την άδικη και αναίτια απόλυση των συναδέλφων Αγγελικής Τζανετοπούλου και του Τόρη Παύλου.
Απαντάει
στην εργοδοτική αυθαιρεσία με 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας των Διοικητικών Υπαλλήλων στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, από τις 10 π.μ. της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2010, μέχρι τις 2 μ.μ.
Καλεί
όλους τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε κοινό αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.
Ζητάμε
Την άμεση επαναπρόσληψη των άδικα απολυμένων συναδέλφων μας.
Εγγυήσεις για το σταμάτημα των απολύσεων και τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης.
Την κρίση, δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ Ε.Π.Η.Ε.Α.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ : ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

- 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ – 28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. – Π.Ο.Ε.ΣΥ.
- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ
ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 11πμ

Tην Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Ιουνίου πραγματοποιούμε 48ωρη απεργία στην ΕΡΤ όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, για όλα τα κρίσιμα προβλήματα που μας αφορούν μας και απορρέουν από την κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο Κυβέρνησης- τρόικας, απαιτώντας μια διαφορετική οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, που δε θα μας οδηγεί σε εργασιακούς Μεσαίωνες και σε εξαθλίωση.
Ιδιαίτερα για τα θέματα της ΕΡΤ, ο χρόνος μετράει αντίστροφα! Παρά τις προσπάθειες να υπάρξουν λύσεις ακόμα δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Ε.Ε.-ΔΝΤ.
· ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
· ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε
· ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
· ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
· ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
· ΟΧΙ ΣΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ
· ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ

Πάγωμα κάθε αντεργατικής παρέμβασης που καταργεί τον Κοινωνικό- Δημόσιο - Αλληλέγγυο - Αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Επιπλέον, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, αναδρομικά των συναδέλφων του Π.Δ. 164

-ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
-Άμεσα να γίνει καταγραφή των θέσεων εργασίας στην ΕΡΤ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές. Άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου.
-Να πληρώνονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο της ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ όπως προβλέπουν οι Σ.Σ.Ε.
-Κατάθεση, εντός τριμήνου, νομοσχεδίου που να καταργεί οριστικά το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας και δουλείας.
-Δημοσιοποίηση των συμβάσεων ειδικών θέσεων, συμβούλων κ.λ.π. με το ύψος των αμοιβών και το παρεχόμενο έργο
- Κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και να κατοχυρώνει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν στα προβλήματα.
ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ.
ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝ .
Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
από 06:00 της ΔΕΥΤΕΡΑΣ 28/6 μέχρι 06:00 της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 30/6

ΟΛΟΙ – ΟΛΕΣ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ

Θέλουμε πίσω τα δικαιώματα μας
Καμιά θυσία για τη κερδοσκοπία !

25 Ιουν 2010

Ασφαλιζεται η δουλειά στα portals-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα ασφαλίζονται πλέον και οι εργαζόμενοι στα ενημερωτικά sites και portals (δημοσιογράφοι και προσωπικό).
Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών των Σωματείων και απροθυμίας από πλευράς πολιτείας να αναγνωριστεί η εργασία στα ηλεκτρονικά μέσα και να ασφαλιστεί από το ίδιο Ταμείο (προηγουμένως ΤΣΠΕΑΘ και τώρα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ το θέμα ρυθμίζεται.

Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό (άρθρο 68) που κατέθεσε το υπουργείο εργασίας το προσωπικό των επιχειρήσεων ειδησεογραφικών sites που εδρεύουν στην Ελλάδα, ασφαλίζεται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, λογαριασμός ΤΣΠΕΑΘ).

Για τους εργαζόμενους στα ενημερωτικά sites και portals θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τους εργοδότες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι διαφημίσεις ή τα άλλα “πληρωμένα δημοσιεύματα” που προβάλλονται από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες θα επιβαρύνονται με αγγελιόσημο, αντίστοιχο με αυτό που καταβάλλεται για την τηλεόραση (21,5%) . Το κόστος θα το πληρώνει αποκλειστικά και αμέσως ο διαφημιζόμενος ή ο διαφημιστής.

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην χθεσινή συνεδρίασή της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 από τις 6 π.μ μέχρι τις 6 π.μ της Τετάρτης 30 Ιουνίου με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην επαπειλούμενη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και καλούμε τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του χώρου να προχωρήσουν από κοινού σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Στην συνεδρίασή της, ομόφωνα η Συ­ντονιστική Επιτροπή, εν όψει της νέας απεργίας, για μιαν ακόμα φορά υπογραμμίζει τις αδιαπραγμάτευ­τες θέσεις της, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις: Συγκεκριμένα :

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ σε κάθε κατεύθυνση την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική διάθεση του κλάδου απέναντι στην επιδρομή που επιχειρείται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η κινητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε τις επιχειρούμενες σε βάρος μας μεθοδεύσεις.

ΖΗΤΑ να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που αφαιρούν δικαιώματα, απεμπολούν κατακτήσεις και κινούνται συνολικά σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ πολιτικές που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα για να υπηρετήσουν συμφέροντα ντόπιων και διεθνών κεφαλαιοκρατικών οργανισμών και την απόπειρα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων μας -που οφείλονται σε ληστρικές επιδρομές και κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους ατιμωρητί για δεκαετίες- να καλυφθούν με επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, με μειώ­σεις συντάξεων, με απολύσεις, με «εθελούσιες εξόδους» προς την ανεργία και την υποαπασχόληση, με την υποβάθμιση των παροχών.

ΚΑΛΕΙ τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις σε τόπο συνάντησης που θα κα­θορισθεί από τις Ενώσεις με ανακοινώσεις τους και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους.

ΠΟΕΣΥ: Απεργούμε την Τρίτη, 29 Ιουνίου, μαζί με όλους τους εργαζόμενους

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, την αποδόμηση ασφαλιστικών κατακτήσεων, την υπονόμευση των ΣΣΕ με την εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αποφάσισε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της Τρίτης, 29 Ιουνίου.
Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο των απολύσεων –που η κυβέρνηση υποδαυλίζει συζητώντας απαράδεκτα μέτρα όπως η μείωση των αποζημιώσεων- και δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στον Τύπο.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη, 29 Ιουνίου, αντιδρώντας μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας στην απειλή για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις προσδοκίες των ασφαλισμένων.
Η ΕΣΗΕΑ απορρίπτει κάθε σχέδιο που οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων και περιορισμό των κατακτήσεων στην περίθαλψη.
Το Δ.Σ. υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των απολύσεων μετά το νομοσχέδιο, που διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις και μειώνει τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Υπογραμμίζει ότι η πολιτική της κατεδάφισης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, της αύξησης της ανεργίας και της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων, που προωθούν η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα βρουν απέναντί τους τη μαζική αντίσταση των εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στα εργατικά συλλαλητήρια της Τρίτης, 29 Ιουνίου 2010.

24 Ιουν 2010

«ΕΡΙΞΕ ΠΟΡΤΑ» Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΔΝΤ

Η Αργεντινή δεν δέχθηκε την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε να κάνει προκαταρκτικό έλεγχο στην κατάσταση της οικονομίας για να βρεθεί μια λύση για το χρέος της χώρας, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, προς τις χώρες της «Λέσχης των Παρισίων»."Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος αυτό. Κάνουμε διάφορα σενάρια, αλλά σε κανένα δεν εμπλέκεται--προκαταρκτικά--το ΔΝΤ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Αμάδο Μπουντού.Η Αργεντινή δεν βλέπει με καλό μάτι το ΔΝΤ έπειτα από την εμπλοκή του στα της χώρας όταν χρεοκόπησε το 2001.Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν σύζυγος της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, είχε διαγράψει μονομερώς χρέος 9,5 δισ. της Αργεντινής προς το ΔΝΤ.
πηγή: ΠΡΕΖΑ TV

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ

22 Ιουν 2010

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες στήν ΕΡΤ για συμβασιούχους και ΣΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με την Κυβέρνηση για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, που «πετάγονται» κυριολεκτικά στο δρόμο και μετά τη στείρα, σκληρή, αντεργατική και άδικη θέση της Διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για τους συναδέλφους μας εκεί, αποφάσισε:

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στην ΕΡΤ μεθαύριο Πέμπτη, 24 Ιουνίου, την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, το Σάββατο, 26 Ιουνίου, την Κυριακή, 27 Ιουνίου και την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010, ΜΟΝΟ για τους συμβασιούχους που απολύονται από το κρατικό κανάλι.

Υπενθυμίζεται, ότι, ήδη, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει για αύριο Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010, 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα, 28 και την Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 για ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, δηλαδή, αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Η ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα δεχθεί να «πεταχτούν» οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας έξω από την ΕΡΤ και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για μια νέα γενιά «ομηρίας» με θύματα τους εργαζόμενους, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και, τελικά, την ίδια την ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί για άλλη μια φορά:

---Λύση του προβλήματος των συμβασιούχων της ΕΡΤ στην κατεύθυνση της σταθεράς και πλήρους απασχόλησης με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
---Υπογραφή νέας ΣΣΕ, ΕΣΗΕΑ-ΕΡΤ για το 2009 και το 2010, όταν, μάλιστα, έχουν γίνει βαρύτατες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, που ξεκινούν από το 10%.

Δηλώνουμε, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τις θέσεις μας αυτές, αφού πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των συναδέλφων μας στην ΕΡΤ.

Τυχόν υλοποίηση του αντεργατικού και απάνθρωπου αυτού σχεδίου, που εκπορεύεται από την Κυβέρνηση και εφαρμόζεται από τη Διοίκηση της ΕΡΤ, δεν θα πλήξει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά θα έχει ως βαρύτατη συνέπεια την αύξηση της ανεργίας των εργαζομένων, που δοκιμάζονται σκληρά από τα τελευταία οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα.

Ελπίζουμε, ότι η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ θα πάρουν, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, τις σωστές αποφάσεις, ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις, να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και να μην υπάρξουν, εν τέλει, απρόβλεπτες συνέπειες για τις οποίες δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη εμείς.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

21 Ιουν 2010

Τα προκλητικά προνόμια που μένουν άθικτα



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ


Ετοιμο να το καταθέσει στη Βουλή έχει ο υπερδραστήριος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζει, επιβάλλει πλήρη διαφάνεια στην κρατική λειτουργία: Ολες οι κρατικές αποφάσεις, πράξεις και δαπάνες θα γνωστοποιούνται εφεξής στους πολίτες μέσω Διαδικτύου, αλλιώς θα είναι άκυρες -όπως τονίζει ο ρέκτης υπουργός.
Επειδή όσο σφίγγουμε το ζωνάρι τόσο μπουχτίζουμε από επικοινωνιακά τερτίπια των κυβερνώντων.
Επειδή μέσα στα συντρίμμια, που απότομα σωρεύτηκαν γύρω μας (για όσα, λέω, έχτιζαν επί δύο αιώνες οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη με αγώνες, θυσίες, ιδρώτα και αίμα), μόνα άθικτα, όρθια και πιο προκλητικά από ποτέ παραμένουν κάποια προνόμια.
Επειδή κατ' εξοχήν προνομιούχοι αποφασίζουν (εν ψυχρώ, στυγνά και ανελέητα) για μας, χωρίς εμάς: Οι βουλευτές μας λ.χ. ψήφισαν την επαχθή για τους ασθενέστερους φορολόγησή μας κι άφησαν απέξω αφορολόγητες, κατά το ήμισυ, τις αποδοχές τους και ετοιμάζονται τώρα να νομοθετήσουν για τις συντάξεις μας πείνας, σε βαθύ γήρας, όταν οι δικές τους αυταποδείκτως συνιστούν μέγα σκάνδαλο...
Επειδή οι κρατικοί αξιωματούχοι συνήθισαν, επί ατελεύτητες δεκαετίες, να θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους κάποια προνόμια που συνεπάγονται αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος.
Επειδή ουδείς απολύτως (και περισσότερο όσοι επιδεικτικά προτάσσουν τα στήθη τους για τη σωτηρία, τάχα, της πατρίδας) παραιτείται οικειοθελώς των προνομίων του (θυμάμαι, με κυβέρνηση Σημίτη, τον φίλο πρύτανη που με κοιτούσε σαν τρελό, όταν του πρότεινα να πουλήσει η πρυτανεία τις «Μερσέντες» της για να εξοπλιστούν τεχνικά τα εργαστήρια, αφού δεν του δίνει δεκάρα το υπουργείο Παιδείας).
Επειδή όταν μιλάμε για μηνιάτικους μισθούς 600 ευρώ, συντάξεις 300 ευρώ και πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, είναι ιερό κάθε ευρώ του δημόσιου ταμείου.
Επειδή το δούλεμα πάει σύννεφο (αλλά δεν περνάει πια, κατά τα γκάλοπ της πάνδημης οργής) και έχουμε ήδη μια γεύση για το πώς εννοεί τη διαφάνεια και την αξιοκρατία η κυβέρνηση, με τον τρόπο που επέλεξε γεν. γραμματείς υπουργείων και διοικητές οργανισμών.
Και επειδή λογικό είναι να δώσει πρώτος δείγμα γραφής ο κ. Ραγκούσης και να αρχίσει από τα λημέρια του να εφαρμόζει το νέο φιλόδοξο νόμο για τη διαφάνεια, του ζητώ ευσεβάστως να ανακοινώσει ορθά κοφτά, λεπτομερώς και με σαφήνεια, τι έγινε, τι γίνεται και τι ακριβώς θα γίνει με τα κρατικά αυτοκίνητα. Εξ όνυχος του λέοντα -κατά πώς λένε κι οι γραμματιζούμενοι...
Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και, υποθέτω, σε καμιά κοινοβουλευτική χώρα του κόσμου: Μόνο στη χρεοκοπημένη Ελλάδα αξιωματούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (βουλευτές και υπουργοί, μητροπολίτες και στρατηγοί, πρυτάνεις και ανώτατοι δικαστικοί, πρόεδροι «ανεξάρτητων» διοικητικών αρχών, γεν. γραμματείς υπουργείων, διοικητές νοσοκομείων και κρατικών οργανισμών κ.ά.) έχουν το προνόμιο να σουλατσάρουν με κρατικό αυτοκίνητο, συχνά και με οδηγό (!) και τζάμπα βενζίνες, ανταλλακτικά και σέρβις!
Πόσο πλούσιος είναι ο προκλητικός στόλος των κρατικών αυτοκινήτων; Κατά τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται σε ρεπορτάζ η Ελένη Δελβινιώτη («Ε» 13-10-09):
* Τον Δεκέμβριο 2006, που έγινε η τελευταία απογραφή, το σύνολο των κρατικών αυτοκινήτων (περιλαμβάνονται και τα υπηρεσιακά της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού κ.ά.) ανερχόταν σε 57.654.
* Το ετήσιο κόστος χρήσης τους, που επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη, ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
* Ερευνα των συγκοινωνιολόγων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου κατέγραψε 2,6 εκατομμύρια μετακινήσεις των κρατικών οχημάτων καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (σε σύνολο 6,5 εκατ.).
* Σημαντική είναι η συμβολή των κρατικών αυτοκινήτων (εξαιρούνται, βεβαίως, από το «δακτύλιο» και άλλους περιορισμούς κυκλοφορίας) στη ρύπανση και το κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας.
Και το εξωφρενικό: το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή είχε τη «βάσιμη υποψία» (!) ότι το ένα τρίτο των καυσίμων που δικαιολογούσαν κρατικά οχήματα για υπηρεσιακές δήθεν ανάγκες κατέληγε σε... ιδιώτες! Ως προς τις «υπηρεσιακές ανάγκες» κατά την κοινή αντίληψη περιλαμβάνουν και την αναψυχή των προνομιούχων κρατικών λειτουργών, το σεργιάνι των κυριών τους στα μαγαζιά και τα κομμωτήρια -και άλλα εξόχως εξοργιστικά...
Τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, όταν ακόμη οι πολλοί τη θεωρούσαν κυβέρνηση των αγαθών προθέσεων και των τολμηρών πρωτοβουλιών, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατάλαβε ότι είναι «πιασάρικο» θέμα ο διαρκώς διευρυνόμενος στόλος των κρατικών αυτοκινήτων και άδραξε την ευκαιρία.
Με την πομπώδη διακήρυξη ότι «η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα και αυτό θα κάνει, ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης», άφησε να εννοηθεί ότι τερματίζεται, επιτέλους, το απαράδεκτο για δημοκρατική πολιτεία καθεστώς με τους πολυτελώς εποχούμενους αξιωματούχους στις πλάτες των φορολογουμένων.
Σε λίγες μόλις ημέρες, ωστόσο, με «σχέδιο υπουργικής απόφασης» μας έδωσε να καταλάβουμε ότι βιαστήκαμε να χαρούμε. Δεν επρόκειτο για «δραστικό περιορισμό» των οχημάτων του δημόσιου τομέα, αλλά για... ανανέωσή τους (!) με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (μια επίσκεψη στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής με τις «Μερσέντες», τα «Λέξους» και τα «Καγιέν» σε παράταξη, πείθει για του λόγου το αληθές...).
Ο έμπειρος Βίκτωρ Νέτας («Κυριακάτικη Ε» 25-10-09), απολαυστικός στην ιστορική αναδίφηση, έσπευσε να μας προειδοποιήσει: Δεν πρόκειται να περιοριστεί ο στόλος των κρατικών αυτοκινήτων. Είναι παλαιότατο και βαθιά ριζωμένο το καρκίνωμα. Επεχείρησαν να βάλουν νυστέρι (στις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν τα κρατικά αυτοκίνητα ήταν γύρω στις 2.000) ο Πλαστήρας, ο Παπάγος, ο Σοφ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου και απέτυχαν -θα το κατορθώσει τώρα ο Ραγκούσης; Οχι, βέβαια...
Το χειρότερο είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν τ' άφησε να περάσει σαν ακόμη μια κυβερνητική εξαγγελία στο βρόντο. Απευθυνόμενος νομίζεις σε λωτοφάγους κατέφυγε στα επικοινωνιακά κόλπα: Στις 17-2-10 ανακοίνωσε ότι τα 279 (!) αυτοκίνητα ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών περιορίζονται σε 172 (!) -με μηνιαία έκτοτε ανακοινωθέντα για την εξοικονόμηση ασήμαντων ποσών από βενζίνες και ανταλλακτικά. Θριαμβολόγησαν στα ΜΜΕ τα «παπαγαλάκια» ότι εφαρμόζεται η απόφαση του πρωθυπουργού για δραστική μείωση του αριθμού και του κυβισμού των κρατικών αυτοκινήτων. Για τον στόλο των 57.000 ούτε λόγος.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε επιβάλει στη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μόνον τρία υπουργικά αυτοκίνητα, αποκλειστικά για υπηρεσιακές ανάγκες.
Δεν λέω (ούτε τολμώ να διανοηθώ) να φτάσουμε ώς εκεί. Αλλά τώρα που πληθαίνουν συνεχώς οι στρατιές των στερημένων, δεν είναι καιρός να ξεβολευτούν οι πλείστοι από τους ευτραφείς πισινούς των εις βάρος μας προνομιούχων; Η χρήση κάθε κρατικού αυτοκινήτου κοστίζει ετησίως περί τα 6.000 ευρώ -όσες πλέον και οι ετήσιες αποδοχές των νέων εργαζομένων. Δεν είναι ντροπή;
Και καλά (τι καλά, δηλαδή...), ο πολλαπλώς βολεμένος και επί εποχής «τρόικας» και «μνημονίων» μακάριος πολιτικός κόσμος μας. Από τους εποχούμενους προνομιούχους δεν θα φιλοτιμηθεί κανείς να παραδώσει το κρατικό αμάξι; Πάλι θα επιβεβαιωθεί ότι η τσίπα δεν είναι αυτοφυής σ' αυτό τον έρμο τόπο;

20 Ιουν 2010

Η εισαγγελέας αντιμέτωπη με τη Λερναία Υδρα της ΕΡΤ

Η κ. Φάκου ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγο-ρίες για τα «έργα και τις ημέρες» των golden boys που οδήγησαν το κρατικό κανάλι στην απαξίωση και την οικονομική ασφυξία.

Εστω και καθυστερημένα, η αγκιστρωμένη από το κομματικό κράτος ΕΡΤ των πελατειακών σχέσεων, των υπεράριθμων εργαζόμενων, των αργόμισθων, των ταλαίπωρων συμβασιούχων, των αμαρτωλών μεικτών παραγωγών, των χαριστικών συμβάσεων σε χορηγούς, των επιτροπών-μαϊμού με τις υπέρογκες αμοιβές, των πανάκριβων συμβάσεων με ΠΑΕ και της αλόγιστης σπατάλης σε πανηγυράκια τύπου Eurovision αναζητά τους υπαίτιους.

Η ΕΡΤ της ασυδοσίας, που δεν σταματά να παράγει σκάνδαλα, αναζητά επίμονα ευθύνες από τους επί σειρά ετών διοικούντες, κύριους υπεύθυνους για την αμαύρωση της τιμής της και φυσικά την κατάντια της σε επίπεδο απήχησής της στην κοινωνία και φυσικά στη διαφημιστική αγορά.
Το πόρισμα

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, που έχει αναλάβει την υπόθεση εδώ και 3 μήνες, ετοιμάζεται να εκδώσει το πόρισμά της και φυσικά να απαγγείλει κατηγορίες. Και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Ηδη από το γραφείο της στην Ευελπίδων φέρονται να έχουν περάσει πάνω από 120 άτομα μεταξύ των οποίων νυν και πρώην στελέχη, εργαζόμενοι, προμηθευτές, παραγωγοί και άλλοι μάρτυρες.
Κατάθεση ανωμοτί (χωρίς όρκο) φέρονται να έδωσαν ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, νυν διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρώην διευθυντής τηλεόρασης και νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ Δημήτρης Γόντικας και ο Νίκος Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού ERT World.
Οι 3 προαναφερθέντες εκλήθησαν με την ιδιότητα του μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας τους ζήτησε να μην ορκιστούν, καθώς έτσι διατηρεί τη δυνατότητα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους.
Τα παράδοξα... Εταιρεία πήρε τη δουλειά 14 ημέρες πριν... ιδρυθεί
Πριν από 4 χρόνια, ο τότε εντεταλμένος της ΕΡΤ Γ. Χουλιάρας εισηγήθηκε προς το ΔΣ την ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία του έργου σχεδιασμού και εκτέλεσης παραγωγής του σόου για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης επειδή ήταν η μειοδότρια. Την εισήγηση αποδέχθηκε το ΔΣ και με την υπ’ αρ. 790/28.9.2006 απόφαση ανατέθηκε απευθείας στην Bug Stage ΑΕ το σόου, με κόστος 231.961,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ και δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού σε ποσοστό 20%.
Η ανάθεση έγινε, σύμφωνα με καταγγελίες, παράνομα, διότι βάσει του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, απαιτείται να προηγηθεί διαγωνισμός και γνωμοδότηση της οικονομοτεχνικής επιτροπής, αφού το έργο αφορούσε παροχή υπηρεσιών και όχι καλλιτεχνικό έργο, όπως «βαφτίστηκε» με την απόφαση του ΔΣ. Το εξωφρενικό όμως στην περίπτωση είναι ότι στις 28/9/2006 που ελήφθη η απόφαση του ΔΣ η εταιρεία αυτή δεν υπήρχε (!) αφού συστάθηκε στις 11/10/2006 με το υπ’ αρ. 3841/11.10. 2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού, δηλαδή 14 μέρες μετά τη λήψη της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ.
Το ερώτημα είναι αν έγινε προηγουμένως έρευνα αγοράς για το ποιες εταιρείες μπορούσαν να προσφέρουν τις ζητούμενες υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν προσφορές τους, από ποιες συγκεκριμένες εταιρείες ελήφθησαν προσφορές, πώς πήρε η ΕΡΤ προσφορά από ανύπαρκτη εταιρεία και πώς εκτιμήθηκε η εμπειρία σε τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό της ανύπαρκτης εταιρείας και της ανατέθηκε η σύμβαση;
Η νομική σύμβουλος με τις... γνωριμίες
Ενας ακόμη φάκελος αναμένεται να προστεθεί στην ογκώδη «δικογραφία» της ΕΡΤ. Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη της νομικής συμβούλου (απόφαση Δ.Σ. 769/1.5.2006) Αθηνάς Μπαλωμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει καταγγελία που αναφέρεται στο επί της ουσίας παράνομο της πρόσληψής της και βασίζεται στο άρθρο 52 παρ.3 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ στο οποίο ορίζεται ότι «ως νομικός σύμβουλος προσλαμβάνεται με απόφαση ΔΣ δικηγόρος που είχε προαχθεί στον Αρειο Πάγο πριν από πέντε τουλάχιστον χρόνια».
Πηγές αναφέρουν ότι η δικηγόρος όταν προσλήφθηκε δεν είχε συμπληρώσει την 5ετία, κάτι που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2006, δηλαδή 5 μήνες μετά την πρόσληψή της. Σημειώνεται ότι η πρόσληψη έγινε με εισήγηση του τότε προέδρου της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλου, ο οποίος είτε γνώριζε το έλλειμμα των τυπικών προσόντων και έκανε? τα στραβά μάτια είτε δεν το γνώριζε και διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ποιο είναι άραγε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Α. Μπαλωμένου που την οδήγησε στην πρόσληψή της στην ΕΡΤ με 8.200 ευρώ μηνιαίως και μεταγενέστερα με 11.000 ευρώ; Με την αριθμ. 208/26.4.2004 απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου διορίσθηκε στις 15.3.2004 σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του.
ΠληρεξούσιαΣτις 20/2/2006 παραστάθηκε τόσο ως δικηγόρος όσο και ως πληρεξουσία, αντιπρόσωπος και αντίκλητος του υπουργού και της συζύγου του Μ. Ζαχαρέα, στο υπ’ αριθμ. 12561/20.2.2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Κ. Σταυροπούλου, με το οποίο το ζεύγος Ρουσόπουλου αγόρασε δύο διαμερίσματα 183,10 τ.μ. και 66,80 τ.μ. και μία αποθήκη στο Ψυχικό έναντι 720.000 ευρώ.
Με την υπ’ αριθμ. 1715/15.5.2006 (ΦΕΚ/142/25.5.2006/τ.Γ) απόφαση Θ. Ρουσόπουλου ανακλήθηκε ο διορισμός της στο πολιτικό του γραφείο και «φρόντισε» να προσληφθεί ως νομική σύμβουλος της ΕΡΤ, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον πρόεδρο και το ΔΣ, στο οποίο συμμετείχε ο Μ. Δασκαλάκης (γενικός διευθυντής - ταμίας ΝΔ) και ο Δ. Ζακυνθινός (στέλεχος της ΝΔ και φίλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή).
Επίσης, ο Μ. Δασκαλάκης κατείχε και τη θέση του προέδρου της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής της ΕΡΤ, η οποία αποφάσιζε για όλες τις προμήθειες.

πηγή: Κυρ.Εθνος (Σόνια Χαιμαντά)

Θολό τοπίο για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

Στον αέρα 1.040 εργαζόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και 336 δημοσιογράφοι
Αντί να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο του τι μέλλει γενέσθαι με τους συμβασιούχους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ μάλλον εντείνουν την ασάφεια κάνοντας το μέλλον ακόμη πιο αβέβαιο για εκατοντάδες εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων. Το μόνο βέβαιον είναι ότι οι συμβάσεις δεν πρόκειται να ανανεωθούν αφήνοντας μετέωρους τους συμβασιούχους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και 336 δημοσιογράφοι.
Το υπουργείο Πολιτισμού, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΡΤ, προωθεί πολυνομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τις μελλοντικές συμβάσεις στην ΕΡΤ και το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, οι νέες συμβάσεις που θα υπογράψει η ΕΡΤ για το 2010 θα είναι κατά 30% λιγότερες από εκείνες του 2009, δηλαδή αντί για 1.040 θα εργάζονται περίπου 700 συμβασιούχοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι νέες συμβάσεις θα είναι ορισμένου χρόνου (ως και 12 μήνες) και όχι έργου, όπως συνέβαινε ως σήμερα. Κανείς δεν εγγυάται στους συμβασιούχους που αποχωρούν ότι θα περιλαμβάνονται στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, αν και η διοίκηση της ΕΡΤ διαβεβαιώνει ότι «θα δώσει βαρύτητα στην ειδική εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι απασχοληθέντες με σύμβαση έργου στην εταιρεία».
Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκπρόσωποι τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και της ΠΟΣΠΕΡΤ και προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα έχουν προκηρυχθεί μια 24ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη 23 Ιουνίου και μια 48ωρη για τις 28 και 29 Ιουνίου. Οι κινητοποιήσεις αυτές, αν τελικά πραγματοποιηθούν, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν προβλήματα στη μετάδοση των αγώνων του Μουντιάλ. Βέβαια πρόβλημα θα έχουν μόνο οι αγώνες των ξένων ομάδων καθώς για τις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και η ΠΟΣΠΕΡΤ θα συμφωνήσουν να εξαιρεθούν από την απεργία.
«Στην υγειά μας» και...πάλι!
Το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε να ανανεώσει την εκπομπή «Στην υγειά μας» που παρουσιάζει ο ηθοποιός κ. Σπύρος Παπαδόπουλος και για το υψηλό κόστος της οποίας έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα. Το ΔΣ συμφώνησε να ανανεώσει 33 επεισόδια και τρία επετειακά με κόστος 48.500 το επεισόδιο και 50.000 το επετειακό. Αν σε αυτό το ποσόν προστεθούν ο ΦΠΑ και οι εργοδοτικές προσφορές που πληρώνει η ΕΡΤ, το συνολικό κόστος ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή του παρουσιαστή θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ το επεισόδιο.
πηγή:

Φρένο στην πτώση του Τύπου

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο ΟΟΣΑ για την επιβίωση του Τύπου, που όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του «μπορεί να σωθεί παρά την κρίση με διορθωτικές κινήσεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και των εκδοτικών επιχειρήσεων (στήριξη online εκδόσεων, προστασία copyright, χαλάρωση νομοθεσίας ΜΜΕ, επενδύσεις κ.ά.)».
Στην έκθεση το αρνητικό πρόσημο για τις αγορές Τύπου στον κόσμο αποτελεί... status quo με την Ελλάδα να παίρνει τον κατήφορο με -20% τοποθετούμενη στην 3η χειρότερη θέση στον πλανήτη με τους γίγαντες (ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) να προηγούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες πτώσης, -30% και -21%, αντίστοιχα.
Τα 2/3 των χωρών αντιμετωπίζουν φαινόμενα πτώσης αναγνωσιμότητας κυρίως μεταξύ των νέων αναγνωστών. Θύμα της κρίσης και ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος. H παγκόσμια αγορά τύπου εκτιμάται στα 164 δισ. δολ. το 2009. Την τελευταία 5ετία τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς αυτά σημειώνει η αγορά Τύπου της Ελλάδας (35%) και της Τουρκίας (50%).