10 Σεπ 2011

Εντεκα απολύσεις στο Star

Στον χορό των απολύσεων μπήκε και το Star. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων από τον τηλεοπτικό σταθμό και τα ραδιόφωνα του ομίλου, μεταξύ αυτών και αρκετοί δημοσιογράφοι.Σχεδόν όλοι, εργάζονταν με μπλοκάκι, άλλοι για τις ειδήσεις και άλλοι για εκπομπές.Έτσι θα ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί.

ΠΗΓΗ zoornalistas

«Καμπανάκι» για εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο στα δημόσια ΜΜΕ

Τελικά η ΕΡΤ και το ΑΠΕ θα συμπεριληφθούν, όπως οι ΔΕΚΟ, στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας; Υπάρχει ενδεχόμενο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ενημέρωσης να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο; Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, χτυπάει «καμπανάκι» και επισημαίνει τη θεσμική βλάβη που θα προκαλούσε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων οι οποίες ισχύουν σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ενδεχόμενη ακύρωση των Συμβάσεων που εφαρμόζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ενημέρωσης, επισημαίνει η ΕΣΗΕΜΘ, θα ισοδυναμούσε με..ακύρωση του ίδιου του δικαιώματος για ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία δεν αφορά αποκλειστικώς σε ζητήματα μισθολογικά, αλλά, κατά μείζονα λόγο, σε θεσμικά.Στο σχήμα που θα προέκυπτε σε τέτοια περίπτωση, το κράτος θα ήταν αποκλειστικός και ανεξέλεγκτος ρυθμιστής των όρων λειτουργίας σε φορείς ενημέρωσης των οποίων την ανεξαρτησία υποτίθεται ότι επιδιώκει, χάριν του δημόσιου συμφέροντος.

9 Σεπ 2011

«Ειδήσεις» πολλαπλής αντιγραφής...

Αντιγράφουμε από το mediablog ένα κείμενο που περιγράφει ανάγλυφα το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό διαδίκτυο και γενικά σε portals, sites και λοιπές δημοσιογραφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σε μία τεράστια χοάνη ανακύκλωσης αναμασημένων ειδήσεων μετατρέπεται μέρα με τη μέρα το ελληνικό διαδίκτυο. Portals, sites και λοιπές δημοσιογραφικές επιχειρήσεις αναδημοσιεύουν με τέτοια ταχύτητα και συχνότητα, «ειδήσεις» και ειδήσεις: Κάποια αναφέρουν την πηγή. Κάποια άλλα όχι. Στην πορεία κανείς – εκτός ίσως από τον συντάκτη που τη δημοσίευσε πρώτος – δεν μπορεί να πει με σιγουριά από «που» πήρε «τι» και το «κρέμασε» στον δικό του ιστότοπο. Στο τέλος της μέρας, μιας μέρας διαδικτυακής που δεν τελειώνει ποτέ κι αυτό το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους οι συντάκτες που εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις, όλοι και όλα γράφουν τα ίδια και φυσικά κανείς δεν τολμά να βγάλει γλώσσα, να αναρωτηθεί ίσως γιατί είναι χρήσιμο να δημοσιευθεί έστω και δια του copy paste, μία είδηση η οποία έχει ήδη αναρτηθεί σε..όποιο site «μιλάει» την ελληνική…

Τις περισσότερες φορές δε, η άξια (πολλαπλής) αντιγραφής είδηση, δεν ξεπερνά τις 150 λέξεις και φυσικά ούτε λόγος για προσέγγιση στην είδηση ή έστω για ένα αξιοπρεπές re-writing… Άλλωστε, οι συντάκτες των τριών βαρδιών, με τις οποίες λειτουργούν τα σχετικώς πιο… πολιτισμένα sites, δεν έχουν χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες, αφού στη βάρδια τους πρέπει να «σηκώνουν» από… 25 ειδήσεις ο καθείς, στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά έχουν να αντιμετωπίσουν λογικές του τύπου «αυτό γιατί το έχει ο άλλος και δεν το έχουμε εμείς» ή το άλλο το αμίμητο «όσα περισσότερα βάζετε, τόσα περισσότερα clicks, unique views» και πάει λέγοντας.

Εννοείται ότι θέματα ορθογραφικών και συντακτικών λαθών και άλλων δαιμονίων της γραφής, αντιμετωπίζονται στο… ποδάρι, ενώ η διασταύρωση της είδησης ακυρώνεται και αυτή από τη δύναμη της αντιγραφής. Κι αν γίνει «πατάτα»; Ισχύει το άλλο εξαίσιο μότο. «Ζούμε στην εποχή του internet. Επανορθώνουμε αμέσως. Ενίοτε “τρώμε” και τα λάθη μας!». Σωστά. 300 – βία 700 ευρώ – για 10-12 ώρες εργασίας είναι μια χαρά μισθός για ένα ανθρώπινο blanco. Ή ένα προηγμένο… φωτοτυπικό με χέρια και πόδια.

Παράνομες οι περικοπές μισθών στον ΣΚΑΪ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους τεχνικούς

Μια πολύ σημαντική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας περί υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων γνωστοποιεί η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και ανοίγει το δρόμο για να καταπέσουν στα δικαστήρια οι παράνομες κι αυθαίρετες μειώσεις μισθών στα ΜΜΕ.

Βάσει της απόφασης ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ (του οποίου η έφεση απορρίφθηκε) είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί πιστά την Συλλογική Σύμβαση της ΕΤΙΤΑ (την οποία ούτως η άλλως προσυπογράφει κάθε φορά , άλλα την καταστρατηγεί), τόσο στο θεσμικό όσο και στο οικονομικό σκέλος της. Ο σταθμός υποχρεούται να επαναφέρει τους μισθούς των εργαζομένων του τεχνικών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την παράνομη και αυθαίρετη μείωσή τους (έστω και με την υπό εκφοβισμό «συναίνεση» των εργαζομένων) και ταυτόχρονα να επιστρέψει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την παράνομη παρακράτηση του 10% του μισθού τους από..την αρχή του έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΙΤΑ έχει κινηθεί νομικά προς αυτή την κατεύθυνση και ακόμα και αν ο ΣΚΑΪ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, θα αναγκαστεί να το κάνει όταν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου.Η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ κοινοποιείται και στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στο υπουργείο Εργασίας, στο Ε Σ Ρ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Απλήρωτοι για μήνες στο CRETA CHANNEL του Ηρακλείου

Ελλειψη ρευστότητας είναι η επίσημη δικαιολογία της ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού σταθμού CRETA CHANNEL του Ηρακλείου Κρήτης πού έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και πολλούς μήνες. Μόνο που αντί να βρεί λύση στο πρόβλημα και να συνενοηθεί ΄με τους εργαζόμενους επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις (όπως π.χ. καθιερώνοντας την εκ περιτροπής εργασία) να ξεπεράσει την έλλειψη ρευστού . Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι διοικητικοί και λοιπό προσωπικό κάνουν υπομονή παρά τίς δύσκολες συνθήκες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αλλα πλέον η υπομονή τους εξαντλήθηκε και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) τίθεται αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζητά από την ιδιοκτησία του καναλιού να ανταπεξέλθει άμεσα τις υποχρεώσεις της, ειδάλλως θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

7 Σεπ 2011

Φτηνά λογύδρια

του


Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του κόμματός του αναφωνώντας «ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, ξέρουμε ότι θα νικήσουμε.


Η Ελλάδα θα νικήσει».


ΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ την περίεργη ταύτιση ενός κόμματος, που στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 22% του λαού, με ολόκληρη τη χώρα, μια χώρα που φαίνεται να διαφωνεί ριζικά με την πορεία για τις ξέρες που έχει χαράξει ο πρωτοκαπετάνιος του ΠΑΣΟΚ, και ας σταθούμε στην πεποίθησή του για «νίκη».


ΠΟΙΑ ΝΙΚΗ άραγε είχε στο μυαλό του; Προφανώς όχι τη νίκη στη «μάχη» με την τρόικα, που με πολλά ταρατατζούμ διαφήμιζαν τα πρόθυμα μικρόφωνα! Γιατί μόλις έκλεισαν οι πόρτες του πολυδιαφημισμένου συνεδρίου και γύρισαν οι σύνεδροι στις καθημερινές τους δραστηριότητες, άρχισε η άτακτη υποχώρηση.


ΤΙ ΕΙΧΕ ζητήσει η τρόικα; Απολύσεις στο Δημόσιο; Γενίκευση των «ευέλικτων» επιχειρησιακών συμβάσεων; Είσοδο εταιρειών στα «κλειστά» επαγγέλματα; Αμεσες εκποιήσεις σε συμφέρουσα τιμή για τους κερδοσκόπους; Ναι σε όλα είπαν -με μια φωνή- οι «αντιστασιακοί» μας.


ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ είναι η ώρα του «ναι» στην τρόικα και σε συγκεκριμένους πόλους του παγκόσμιου συστήματος, όλοι αυτοί οι διαπληκτιζόμενοι στα υπουργικά συμβούλια και συχνά «διαφωνούντες» διά των ΜΜΕ ομονοούν απολύτως. Διαγκωνίζονται μάλιστα ποιος θα πει πρώτος το «ναι» και ποιος θα το πλασάρει καλύτερα, έχοντας βέβαια στο μυαλό τους πως θα πληρώσουν οι άλλοι «δικοί τους» το μάρμαρο.


ΓΙΑ ΑΥΤΟ και όλοι μαζί βγήκαν από το κάδρο της Συνδιάσκεψης, αφήνοντας μόνο τον πρόεδρό τους να βγάλει το λογύδριο της επερχόμενης ήττας. Γιατί όσο και να θέλουν να το ξεχάσουν, η Συνδιάσκεψη υποτίθεται ότι θα έδινε λύσεις στα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας και αυτοί δεν έχουν ούτε μια κουβέντα να πουν σε ζητήματα που δεν έχει εγκρίνει η τρόικα. Ποια ανάπτυξη λοιπόν; Και ποια πολιτική; Σιωπή, να περνάει ο καιρός -και αναμονή μιας πρόσκλησης για την επόμενη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ.


ΜΟΝΟΣ του λοιπόν, στο δρόμο, βέβαια, που ο ίδιος επέλεξε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Να λέει, παρά την κατακραυγή για την πολιτική του, ότι «πατριωτικό είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Ελληνες». Ποια έμπνευση; Ούτε οι λογογράφοι του δεν έχουν, αφού τόλμησαν στην Ελλάδα της ανεργίας και των λουκέτων να γράφουν «είμαστε δύναμη σοσιαλιστική γιατί γνώμονας των επιλογών μας είναι ο άνθρωπος, η ζωή και η ευημερία του»!


ΕΙΝΑΙ κωμικοτραγικό. Αυτοί που δεν άκουσαν, επί της ουσίας, το παραμικρό από τις πλατείες της αγανάκτησης που έπνιξαν στα δακρυγόνα, λένε: «Είμαστε δύναμη δημοκρατική γιατί η Δημοκρατία απελευθερώνει τους πολίτες, τις δυνατότητες και τη φωνή τους». Αυτοί που εκποιούν τα πάντα δηλώνουν «είμαστε αριστερά γιατί παραμένουμε φορέας ριζοσπαστισμού».


ΑΛΛΗ μια φορά αποδεικνύεται ότι τα λόγια είναι φτηνά και τα λογύδρια των πολιτικών φτηνότερα.


Οι πολιτική περικοπών στα ΜΜΕ υπονομεύει την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο Λάζλο Αντορ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρο της Ε.Ο.Δ. και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα εργασιακά θέματα των δημοσιογράφων στην Ευρώπη, και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα της δημοσιογραφίας.

Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε στον Επίτροπο τις δυσχέρειες που ανακύπτουν από το νόμο περί ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις αμοιβές των δημοσιογράφων και την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, που απορρέουν.


Ο Επίτροπος Αντορ, δήλωσε ότι η πολιτική των οικονομικών περικοπών, που εφαρμόζουν τα ΜΜΕ, υπονομεύει την ποιοτική δημοσιογραφία και συμφώνησε με την Ε.Ο.Δ. ότι για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Επεσήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν με κάθε λεπτομέρεια.


Τέλος, ο Επίτροπος Αντορ, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΟΔ ότι επιβάλλεται η ενίσχυση του εργασιακού δικαιώματος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως ορίζεται στο Άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στη Σύμβαση (υπ. αριθμ. 98 του 1949) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.


Αναζητήστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης στα αγγλικά http://europe.ifj.org/en/articles/eu-employment-affairs-chief-says-cost-cutting-in-the-media-is-dumbing-down-quality-journalism

Διαπραγματεύσεις ΕΣΗΕΑ ΕΙΗΕΑ για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δράσης του, έθεσε στις προτεραιότητές του την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Για τον σκοπό αυτό απέστειλε επιστολές – προσκλήσεις προς τις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου, την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΙΙΡΑ και τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., και τις καλεί άμεσα για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων και την τελική υπογραφή των ΣΣΕ.

6 Σεπ 2011

Όχι στην επιδρομή κατά των αποθεματικών των ταμείων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την επιδρομή στα αποθεματικά των Ταμείων Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και την επιχειρούμενη ληστεία μέσα από τις πολιτικές του μνημονίου και της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όπως έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στην εργασιακή αποδιάρθρωση και τις ανατροπές των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καταγγέλλουν ότι με το δίλημμα «κούρεμα» αποθεματικών ή δήμευση, υπονομεύεται το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων και επιχειρείται πλήρης χειραγώγηση της Ενημέρωσης.

Τετράωρη στάση εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter

Νέα στάση εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER αποφάσισε το Δ.Σ. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ζητώντας άμεση εξόφληση των οφειλόμενων δεδουλευμένων. Η 4ωρη στάση εργασίας αρχίζει στίς 11 το πρωί και τελειώνει στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2011. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους, που εργάζονται στον «ALTER», αύριο Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι σε συνέλευση στα Γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος ) προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού τις μελλοντικές ενέργειές τους.