5 Νοε 2011

Ποιά συμφέροντα θέλουν να κλείσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΙΑ;

Για σκάνδαλο με τη μη χρηματοδότησή της κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία σε άρθρο της στην έκδοση της Κυριακής. H επιχείρηση εκτιμά ότι τηρεί τις βασικές προυποθέσεις που επιβάλλουν οι όροι της αγοράς αλλά και το καλώς εννοούμενο τραπεζικό συμφέρον, ώστε να υποστηριχθεί πιστωτικά στο σχέδιο επιβίωσης που προτείνει. Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η μη χρηματοδότηση αποτελεί σκάνδαλο, όπως σκάνδαλο αποτελεί και η χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ ή άλλων».
Η Κυριακάτικη με σύνθημα «Κάποιοι θέλουν να κλείσει η Ελευθεροτυπία», αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στο χώρο του Τύπου ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις πολιτικών (Γλέζου, Τσίπρα, Λαλιώτη κ.α.) που στηρίζουν την εφημερίδα και κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια που..κρύβονται πίσω από την άρνηση χρηματοδότησης του φύλλου.
Την ίδια ώρα η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας εκφράζουν την συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας που αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

4 Νοε 2011

Μόνο στους εργαζόμενους λέει οτι χρωστάει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Χ Κ Τεγόπουλος και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις) αφού ενημερώνει ότι «η εταιρία συνεχίζει την προσπάθεια της για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση της και από άλλες τράπεζες» επισημαίνει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας την 02/11/2011 αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό , ύψους 3,2 εκ. Ευρώ» ενώ «οι λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά»!..
Δηλαδή η Μάνια και ο Πολυκανδριώτης παραδέχονται πολύ απλά ότι είναι εντάξει απέναντι σε όλους τους άλλους, εκτός από τους εργαζόμενους της εφημερίδας στους οποίους χρωστάνε 3,2 εκατ. ευρώ! Φαίνεται πως ξεχνάνε πως εφημερίδα είναι μόνο οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτούς δεν υφίσταται ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Και αυτό το αποδεικνύει πολύ απλά μια απεργία.

3 Νοε 2011

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μετά από πολύωρη συνέλευση οι εργαζόμενοι στη Χ. Κ. Τεγόπουλος με ψήφους 273 οι εργαζόμενοι ψήφισαν να κηρυχθεί εντός των ημερών 24ωρη απεργία, ενώ 31 ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα από χθες σε απεργιακή κινητοποίηση. Το διασωματειακό θα αποφασίσει αν η απεργία θα γίνει την Παρασκευή, ή τη Δευτέρα, ενώ ταυτόχρονα η γενική συνέλευση το εξουσιοδότησε με απόφαση για 48ωρη απεργία σε ανοικτή ημερομηνία για να αποφευχθεί ένα πιθανό λοκ άουτ από την ιδιοκτησία.
Σε νομικό επίπεδο, κι άλλοι εργαζόμενοι θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν από κοινού στις 16 Νοεμβρίου, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επίσχεση εργασίας και προσφεύγοντας στην επιτροπή επίλυσης εργασιακών διαφορών του υπουργείου εργασίας. Νωρίτερα η διευθυντική ομάδα της «Ελευθεροτυπίας» είχε ζητήσει από όσους εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν το φύλλο, χωρίς αλλαγές στην ιεραρχία μέχρι να βρεθεί μια λύση με το δάνειο. Η πρόταση αυτή δεν περπάτησε αντιθέτως πάρα πολλοί εργαζόμενοι ζήτησαν τις επόμενες μέρες, όταν θα κυκλοφορεί η εφημερίδα να γίνεται προσπάθεια να εκφράζεται η άποψή τους, και όχι αυτή της ιδιοκτησίας.
Στο χθεσινό φύλλο, η εκδότρια, σε κεντρικό άρθρο στην πρώτη σελίδα ανέφερε πως «η Νομική Υπηρεσία της Alpha “γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο.”, παρά το γεγονός πως «είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας». Ταυτόχρονα έγραφε πως η Τράπεζα Πειραιώς κρατούσε «στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Μετά το άρθρο η τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να δέχθηκε την αποδέσμευση του 25% των εσόδων από τις πωλήσεις της εφημερίδας.


Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Χ. Κ. Τεγόπουλος αναφέρει

Σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. (στο εξής η «Εταιρία») παραθέτει αυτούσιο το περιεχόμενο του από 1/11/2011 δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το οποίο έχει ως εξής:
«ΧΘΕΣ, 1η Νοεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ALPHA ΒΑΝΚ, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου ότι η τράπεζα δεν θα χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία» το εγκεκριμένο -από τον Σεπτέμβριο- δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η Νομική Υπηρεσία της ALPHA ΒΑΝΚ, όντας εκ των πραγμάτων ανώτερη του κ. Ι. Κωστόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Χορηγήσεων, γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο. Ολα αυτά συνέβησαν ενώ είχαν ήδη προωθηθεί προς την τράπεζα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την πώληση και επαναμίσθωση (sales and lease back) του ιδιόκτητου κτηρίου της εφημερίδας (στη Μίνωος 10-16) και είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας. Οι ακριβείς λόγοι της αρνητικής εισήγησης για το δάνειο δεν έγιναν γνωστοί, καθώς ο κ. Κωστόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου. Χθες επίσης, τελείως συμπτωματικά, άλλη μία τράπεζα -η Πειραιώς- ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κ. Α. Πολυκανδριώτη, ότι κρατά στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Η ίδια η Πειραιώς παραδέχτηκε ότι καλύπτεται από τα μισά. Το γεγονός αυτό στοχεύει στον αποκλεισμό της δανειοδότησης της εφημερίδας από την Εθνική Τράπεζα και βλάπτει κυρίως την Πειραιώς. Πάνω από 800 εργαζόμενοι σε αναμονή.»
Σε σχέση με το ως άνω δημοσίευμα και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία ενημερώνει ότι:
α) Το ανωτέρω δημοσίευμα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις των αιτημάτων χρηματοδότησης της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία συνεχίζει την προσπάθεια της για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση της και από άλλες τράπεζες.
β) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας την 02/11/2011 αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό , ύψους 3,2 εκ. Ευρώ. Οι λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά.
γ) δεν υφίστανται στην παρούσα φάση άλλες πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Σε περίπτωση που υπάρξουν, η Εταιρία όπως πάντα πράττει, θα προβεί στη σχετική ενημέρωση τόσο του επενδυτικού κοινού όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας της.
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σημειώνουμε ότι η η εταιρεία μετά την προφορική αρνητική απάντηση της ALPHA BANK για χρηματοδότηση 8 εκ. Ευρώ, επαναδιαπραγματεύεται τόσο με την ALPHA BANK όσο και με άλλες τράπεζες, ενώ θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της .
Αθήνα 03/11/2011
To Διοικητικό Συμβούλιο

Έγκλημα δια του Τύπου δεν συντελείται μέσω των ιστολογίων - δικαστική απόφαση

«Εγκλημα διά του Τύπου δεν συντελείται στην περίπτωση των ιστολογίων». Η ανωτέρω δικαστική άποψη, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε λόγω των συνεχών διώξεων των κατόχων blog πανελλαδικά, περιέχεται στο σκεπτικό του υπ' αριθμ. 64/2010 πολυσέλιδου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο αθώωσε τον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο για ανάρτηση στο blog του που αφορούσε τον πρώην αντιδήμαρχο της Ζαχάρως.
Οπως αναφέρεται: «Το ιστολόγιο είναι μια τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό και ειδικότερα μια ιστοσελίδα εν είδει προσωπικού ημερολογίου, ο κάτοχος-διαχειριστής του οποίου (blogger) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει. Είναι δημοσίως προσιτό θεωρητικά σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα..ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου-διαχειριστή του ιστολογίου, δύνανται να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος και ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα. Ο κάτοχος-διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα με τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόμη να αποφασίζει αυτός αν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό».
«Επομένως, το ιστολόγιο είναι ένα διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνο από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου».
«Το γεγονός ότι ο κάτοχος-διαχειριστής του ιστολογίου δεν υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα αληθινά στοιχεία του αλλά δύναται να εμφανίζεται στους αναγνώστες του χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ούτως ώστε κανείς από τους επισκεπτόμενους το ιστολόγιό του να μη γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα, δεν αναιρεί τον χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο».
Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης και νομολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήματος, η αντιμετώπιση του αναφυέντος κενού νόμου επιτυγχάνεται με αναλογική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού όσο και σε επίπεδο δικονομικού ελέγχου».
«Στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης, ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο Νόμος 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

-από τον ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟ / Ελευθεροτυπία